Jump to content
Българският форум за музиканти

Нови китари - цени и качество


Rezachka

Recommended Posts

Отварям една тема, за да не спамя повече във темата за Фукня. Нещо като продължение на този мой пост. Даже бих помолил модератор, ако е възможно, да се махне от там и да го виждаме само в тази тема.

Насърчавам всеки който има желание да споделя впечатления, добри или лоши, от наскоро закупени нови китари, произведени да речем след 2019-2020.

Също така марки/модели със изместено производство, и в следствие на което има ли разлика в качеството.

Бих искал тук също да обърнем внимание и на цените - за колко какво получаваме в различни ценови диапазони, но със акцент върху качеството, не само сравнение по спецификации на хартия. В последно време си задавам въпроса "Kолко трябва да похарча за да съм сигурен че ще получа качествен инструмент, от към изработка, материали и хардуер?". Което ме навежда на въпроса "Въобще с цялото серийно производство ли вече работата е на късмет?".

 

Ще използвам тази тема и за да изкарам малко офтопика от темаза за Фукня:

6 hours ago, chris_barnes said:

С късмет за 1200лв можеш да си купиш LTD 1000 (което е инструмент на про ниво), защо взимате най-ниските модели ама нови на тези пари нямам идея :D

4 hours ago, Voidhanger said:

Най-ниските цени дето съм виждал са от 700 евро нагоре за LTD EC1000.И то за не съвсем приятен външен вид. В зависимост от модела са около 1600-1700 лева.

Аз търсих няколко конкретни модела втора ръка H-1000/1001, M-1000, MH-1000/1001,  и за цена под €800 нямам спомен, и то някои си имаха доста сериозни козметични забележки (удари).

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер, че си създал отделна тема. До колкото разбирам си се ориентирал към пауър страт формата. Моите наблюдения над ЛТД моделите е, че за да получиш приличен хардуер трябва да гледаш 400-500-600 или 1000 моделите. Това, което си получил като инструмент е неприемливо (спукания фретборд) и на твое място бих го върнал.

За офертите - зависи къде се търсят. Излизат инструменти на много прилични цени в Европа, но трябва да се търси във fb marketplace и немският уебсайт алтернатива на ибей.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще представя тук една китара с интересен казус, която ме хвърли в невероятна дилема.

Тъй като съм в постоянно търсене на китари с по-дълга от стандартната 25.5" скала, от месеци гледам един съмнително евтин модел на Джаксън - SLA6 DX Baritone, със цена от около 1000-1100лв. Казвам че е съмнително евтин защото като изключим моделите на Harley Benton и Danelectro, нова шест-струнна китара с по-дълга скала няма под 1500-1600лв.

Джаксънчето предлага спецификация с каквато китари от други марки обичайно имат доста по-висока цена. Но къде е уловката? Дали защото отзад на главата пише Made in China? Мненията и ревюта от хора които са купили китарата не са много. Но това което открих е, че явно когато са пуснали модела на пазара е бил на доста по-висока цена, но в последствие драстично са я намалили. И защо? Не знам дали да го нарека фабричен дефект, защото по-скоро е дефект в дизайна - няколко човека споделят че китарата не може да се интонира, и то конкретно на шеста струна. Изглежда бриджа на китарата е прекалено близо до адаптерите, и седлото на шеста струна не може да се дръпне достатъчно назад за да се интонира китарата. Е това ако е вярно, както се вика на английски - Еpic Fail.

След няколко месеца размишление аз реших да рискувам с една такава китара, пък имах и код за отстъпка - казах си, ако наистина не може да се интонира просто ще я върна. След седмица китарата пристигна и на пръв поглед няма забележки от към изработка. Бройката която получих е произведена в Индонезия през тази година. Не знам дали има разлика в качеството, но определно не може да отречем че има стигма около надписа "made in china". Made in Indonesia определено звучи по-авторитетно, дори и да не значи нищо, и е плюс при евентуална продажба някой ден.

Китарата изглежда доста добре изработена. Прагчетата са поставени добре, и нямат никакви остри ръбове. Тук-там фрет рокера се поклаща леко, но нищо изненадващо. Не усетих нещо повече в равнение с други китари на които е постигнат желания сетъп. Не са лъскави и искаха полиране, но не се усещаха драскащи. Финиша и байндинга са почти перфектни.

Фретборда е от "Laurel" и не знам това какво дърво е, но с изключение на леко по-светлия нюанс, изглежда и се усеща точно като палисандъра на по-старите LTD-та които имам. Виждал съм няколко китари с този заместител "Jatoba" , който започнаха да ползват когато нямаше палисандър, и не знам точно как да го обясня, но на джаксъна не е толквоа поресто и грубо.

Грифа на китарата е се усеща невероятно тънък, и дори самото тяло на китарата е изненадващо тънко, в ръцете ми напомня на S серията на Ibanez. Съотвено и китарата е доста лека. Превключвателя се усеща стабилно, потовете се въртят гладко.

Забележки:

Едното болтче на бридж адаптера го сваля само до някъде и после превърта. По спецификация EMG казват 3мм от струната - точно на толкова е, но по-ниско не иска да слезе, а по принцип трябва да може. Под капачката на тръсрода е грозна гледка, споменавам го тъй като аз си ги държа без капачки, но съм склонен да се съглася че това е незначително. Жака влиза плътно и не е хлабав, но има малко луфт и леко се чува как дрънчи при по-резки движения.

Нъта е пластмасов - и слотовете искаха да се доизпилят, бяха прекалено плитки. Пластмасата е доста мека, и не съм усетил въобще струните да забиват някъде, предвид формата на главата и смешните ключове - държи строй добре. Но ако намеря точния размер веднага бих взел графтек нът. Естествено в този ценови клас на Джаксън ключовете са кофти, то беше очаквано.

И към главния въпрос - бриджа. Да, наистина е монтиран прекалено близо до адаптерите, ако беше четвърт инч по-назад щеше да е перфектно (мерих и сравнявах с двете RGD-та които имам). Без да махна пружинките на седлата не мога да интонирам трета, пета и шеста струна. Но без тях става - снимка. Това е в дроп Ла диез със струни 12-64. Естетически е малко странно, и струната вече прави почти 90° чупка.

Направих си сетъпа както ми харесва и за съжаление не понася съвсем добре нисък екшън (1мм на първа струна до 1.25 на трета), не е много зле положението, но просто не е идеално. За това я занесох на лютиер (този път истински) за мнение, и ми каза че със изравняване на прагчетата ще стане така както искам, и според него не е лоша бройка - съветва ме да не я връщам, защото следващата можело да дойде по-зле или с други проблеми. Потвърди че както съм я сетнал интонацията е ок.

Казах си, жалко, ще трябва да търся друф вариант. Но китарата страшно много ми харесва и ми е много удобна. Грифа е невероятен, адаптерите ми харесват, и като я хвана не искам да я оставям. От една страна ме дразни че модела е неправилно измислен. От друга страна - може да се нагласи и ще върши работа. И това ме хвърля в големи размишления... За такава цена такава китара няма. 

 

7EE033E7-A7E2-4E38-9E5F-F82C3AAC7604-17198-000002DD5C2F28DE-20.jpg

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без да съм голям виртуоз на китарата и с риск да ме нахейтите си мисля, че целият казус може да се реши много лесно, чисто теоретично – отиваш и пробваш на място и каквото ти е на душа, плащаш и си тръгваш. Покрай тази криза и проблемите с доставките на техника упражнението става една идея по-сложно и трябва да се поръчва отдалечено. Все пак, искам да похваля две фирми, при които според мен качеството съществува независимо от ценовият диапазон – PRS и Solar ... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Но като няма къде да пробваш в България какво правиш - поръчваш и чакаш една седмица да дойде, пробваш и виждаш че не става, чакаш една седмица да дойде куриер да я вземе, чакаш още една седмица да стигне обратно в магазина, чакаш още една седмица да ти върнат парите. И един месец сумата за китара ти е замразена, и после пак цялото това нещо може да се повтори.

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно съм съгласен, особено ако са пари събирани "от закуска", тогава тегавинята е толкова голяма, че стига до сълзи. Затова според мен, златното правило ако ще се поръчва онлайн е винаги да имаш един функционален инструмент, а не да увиснеш ... Не знам при вас как е, но при мен лично след втората-третата седмица без свирене нещо отвътре не ми е добре и трябва да има нещо покрай мен. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Качествени инструменти в тази ценова категория не бива да се търсят при популярните брандове.Разочарованието почти винаги е сигурно.Популярните марки китари имат супер инструменти,но на съвсем други цени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Спомням си преди 6-7 години с еидн приятел ходихме да пробва китара, и в магазина хванах някакво червено LTD от по-бюджетната серия, болт он с плочка и фиксиран бридж, Мисля че беше модел MH-100QMNT на цена около 500-600лв. И си спомням че ми направи много добро впечатление, и бях изумен че на толкова "евтина" китара се свири толкова приятно и звучи както трябва, не изглеждаше да има нужда нещо да се пипа. Той пробва някаква с тяло тип есклорър около 1000лв, и пак нямаше грешка. Тогава тъкмо си бях взел двeте мои LTD H-1001 и MH-401 и се чувствах едва ли не че съм се минал с китари които струват в пъти повече. Година-две по-късно купих една EC-256 когато още струваха около 700лв, пак си беше супер.  И от тогава аз съм запомнил марката с много добро качество във всички ценови категории.

Сега вече и по чуждестранни сайтове и форуми срещам мнения че с Индонезийските китари LTD много се излагат. Интересно ми е кога точно се промениха нещата, и за всички големи марки ли важи...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За LTD мога да кажа,че корейските еклипс 1000 Делукс от преди 2012 г са супер инструменти.По нова корейска не съм държал в ръце.Пипал съм индонезийски и китайски 1000,но всички имат забележки още на пръв поглед по финиша.Като звучене и хардуерно са добре направени все пак говорим за сравнително скъпи инструменти.Все пак за комшията докато си пием ракията всички китари,които имам му звучат еднакво,трябва да знаеш и какво да чуваш.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А защо трябва да е нова? :D Ако успееш си намери стар Jackson DK27. Японски са, имах такъв преди 10тина години и ме е яд, че го продадох за 700лв. Бях го смъкнал в Сол# и се държеше отлично.

Иначе @Trysth продава един LTD баритон, мисля 400 модел.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 4 часа, chris_barnes написа:

А защо трябва да е нова? :D Ако успееш си намери стар Jackson DK27. Японски са, имах такъв преди 10тина години и ме е яд, че го продадох за 700лв. Бях го смъкнал в Сол# и се държеше отлично.

Иначе @Trysth продава един LTD баритон, мисля 400 модел.

Къде го тоя баритон? От известно време гледам баритонаите на Харли Бентън, по-специално джазмастърския, ама не съм мн сигурен, че е за мене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.