Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,

Имам една правена лампова глава.  Пота за ниските работи само в в първата четвърт. След това не се усеща промяна. Същото е с презънса, но там се чувства само в последната четвърт от хода на пота. Средите и високите са ОК. 

Въпросът ми е, ако подменя потовете с други, с различни параметри, ще мога ли да постигна плавни корекции. И евентуално какви потове да взема, в смисъл по- големи или по- малки, логаритмични или линейни....

Като цяло звукът  и корекциите са си си супер, но работата на потовете не ми харесва. 

Отговорено

Проверете какви са потенциометрите,Обикновено на корекциите трябва да са линейни,а на усилването-логаритмични.

За презанса нямам представа какви са.

Отговорено

Типични стойности:

Gain & Volume: 500k-1M Log

Bass: 1M Log

Mid: 25k Lin

Treble: 250k Lin

Depth: 1M Log

Presence: 25k Lin

Можеш да видиш по схемите на Фендър, Маршал и т.н. Няма да е зле да имаш представа на какво е базиран твоя амп...

Отговорено

То не зависи ли също от топологията на tone-stack-а? Смисъл дори да сложиш най-линейните платинени потенциометри, ако Gain-а да речем от 0-4 е супер рехав и после изведнъж почва да гърми, не мисля, че има потенциометър, който може да го излекува това нещо, тъй че усилвателят също си оказва влияние ... 

Отговорено

В тонкоректорите тип Fender/Marshall бас потенциометърът е логаритмичен съответно 250к/1М.
Когато за презънс се ползва конфигурацията с 25к линеен потенциометър практически НИКОГА няма плавно регулиране, затова още преди години там фирмите започнаха да слагат 10к или 20к обратно логаритмичен потенциометър (reverse log).  С него вече има плавно регулиране. Намират се без проблеми по онлайн магазините. Отдавна слагам такива.
Относно гейна ако след 9-10 часа вече положението е нетърпимо и няма смисъл да се върти повече най-вероятно е необходим 5%-ен логаритмичен потенциометър. Масовите лог потове обикновено са около 20-те %. Дори за 10%-ен има специално обозначение.
5%-ни се ползват в разновидностите на Peavey 5150 (1М Gain и Resonance/Depth), както и в Mesa DR (250к Gain). По принцип се намират, но цените са малко солени спрямо обикновен лог пот. Ползвал съм ги за поръчки, работят както тряба.