Jump to content
Българският форум за музиканти

Слухова Профилактика - направо да ти писнат оОо0..ушите.


Recommended Posts

Вчера си правех някакъв пробен запис, за кавър на къса версия на Canon ( за пиано ) и когато се опитах да "мастерирам" ( далече съм от тоя термин като качества и разбиране ) полученото, току виж чувам, после не чувам .. после пак чувам нещо като препуквания на по-високите ноти ( опитвах с различни нива на реверб ) ... даже мислех да постна клипче тук и да питам някой има ли, няма ли ... ама се отказах, понеже ще се смеете на изсвиреното. Та в този ред на мисли се сетих, че преди си правех "слухов тест" за различните честоти и понеже беше отдавна, нямам точния линк на стария сайт ... но намерих нещо добро:

https://www.classicfm.com/discover-music/how-high-can-you-hear-video-frequency-hearing-test/

Ще се раздвам да споделите на колко спирате да "чувате" и започват да лаят съседските кучета...

 

Аз се загубих на 13500 Херца ....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Със слушалките от супермаркета чувам до около 16 kHz в приложения от теб запис, трябва да пусна Beyerdynamic-а и тогава пак да опитам. Причините да не чуваш определени честоти са:

  • липса на познания - чуваш нещо, но не можеш да го дефинираш какво е като честота
  • компромисна техника - калпавите слушалки/монитори не могат да възпроизвеждат пълния честотен спектър и често имат не само ограничен обхват, но и долове и хълмове в честотната характеристика, което прави задачата още по-объркваща
  • проблеми със слуха - с годините горна и долната граница се свиват, но не фрапантно, макар че Chris Lord-Alge е на 60 години, това не му пречи отново да прави миксове със супер качество, защото знае какво иска да постигне, наясно е ако има слухови проблеми и все пак гледа метрика

P.S. качи си примера, да чуем кое не му е наред, никой няма да хвърля камъни по теб ... :)  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам добра техника, но и си зная отпреди,че имам проблем с високите честоти ... правил съм такъв тест с други хора до мен и съм го установил. А колкото до мастеринга може и да не е честота. Работя с Аудишън 2023 и не успях да видя проблем в хистограмата - но нищо не улови този дефект - клик, клип ремовър дори и с деесер пробвах. Може да се получил като бъг от ноиз ремовъра ( наложи ми се да го ползвам два пъти насложено ), понеже използвам вградената саундкарта и при запис ми се получват шумове ( и нещо като пищене ) основно на 10К. Имам по-добра саундкарта на криейтив, но софтуерно windows 10 и  нагоре не я подръжа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На отворен прозорец с минаващи коли отдолу (на улица съм) - около 17 (на мониторите) ; ако обезшумя - вероятно още половин килохерц отгоре. На възраст съм, но си пазя слуха, а и постоянно ми се налага да го упражнявам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

По-глупав тест от този в линка едва ли има. Освен това Ютюб реже честоти.

Потърси някой по-нормален и тествай с него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... Ааа не така :) , усещам по-нисък резултат от моя ( в което не вярвам - мн съм зле с високите ) - все пак казах:

На 9.06.2023 г. at 15:54, korifei написа:

, нямам точния линк на стария сайт ... но намерих нещо добро:

и вероятно под добро имам предивд "проверено" ( пък стария сайт е някъде заровен в старите ми ПЦ-та, дето си избираш с бутонче кои честоти искаш да провериш и спираш когато си поискаш ) и пуснах линк, който няма да блокират половината известни браузъри...

А доколкото YT "режат честоти" мога да кажа,че почти всички известни сайтове за ъплоад "режат честоти" и това се дължи на "компресията" която е интергрирана в тях, защото ако в този момент кача "Моя_Файл.файл" те правят "Компресирано_Копие_на_Моя_Файл.файл" според техния капацитет, иначе ако не правеха това вероятно трябваше да имат поне 10 пъти по-голям капацитет за хардуер... много си патя ( от години ) с тия визуални ефекти дето правя в социланите мрежи поради тая причина ( оригиналите са много по-качествени ), не че нямам лек за тоя проблем - просто ме мързи...

 

Иначе шегите и философията :) настрана, @Baby Thomas забележката ти наистина е уместна и няма лошо да се постне нещо по-добро за тая цел, аз просто дадох пример - в крайна сметка по-добрият резултат е този който има смисъл.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всяка платформа реже по нещо заради компресията, но в повечето случаи това не разваля общото впечатление на слушането. Разбира се при по-прецизни тестове човек винаги може да симулира същото без каквито и да е загуби във всеки един аудиоредактор (примерът е със Sound Forge).

 

20-20000.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предният ми пост не беше заяждане или нещо такова, но може би трябваше да поясня.

Преди време гледах клип в Ютюб свързан по някакъв начин с честоти и имаше "вграден тест" с някакви херци/килохерци. И по едно време стигна докъм 15 кХц след което изобщо НИЩО не чух. А аз по принцип (засега поне) чувам повече. Помислих, че нещо са ми заминали ушите, но се сетих да тествам в други сайтове и с генератор в DAW, както подсказа колегата yamaha. И нямах проблем да чуя повече, просто това аудио в Ютюб нищо не пускаше нагоре. Оказа се че алгоритъмът им за компресия реже всичко над ~15к, защото "не е съществено" и така са си решили. За съжаление не се сещам кой е клипа, за да проверим емпирично в момента. :)

Друг случай - колоните ми имат учудващо прецизен hugh-pass филтър на 40 херца, буквално като с нож реже и на 39 няма никой. Та пак подобна ситуация - покрай някакъв тест реших че долу не чувам добре, но се оказа, че озвучителните тела така са проектирани и проблемът не е в мен.

Та... Когато някой реши да си тества ушите е добре да помисли дали нещо във веригата преди това (файл, софтуер, драйвер, интерфейс, амп, озвучително тяло) няма да завоалира/изкриви резултатите, в следствие на което да си направите грешни заключения. ;)

Ето едно видео на Dave Rat (надявам се знаете кой е), в което експериментира кой формат на колко херца реже аудиото. Общо взето... в зависимост дали сигналът е моно или стерео реже на около 17.2к или 15.7к, което за тестване дали чуваш до 20к определено не е подходящо.

Има клип и за ниските честоти, там обаче YouTube аудиото е 99.99% същото като подаденото. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Преди 1 час, Baby Thomas написа:

За съжаление не се сещам кой е клипа, за да проверим емпирично в момента. :)

Няма нужда да се сещаш - принципът е един и същ в цялата платформа. Аз периодически си правя по някой тест за сверка дали годините вече няма да си окажат влияние и допреди 2-3 години чувах към 17.5KHz. Когато колегата пусна темата, ми стана интересно да видя какъв е тоя тест, то пък се оказа, че е най-баналният 20-20000, с каквито е пълно и знаейки, че Youtube реже всичко над 15 и половина килохерца, просто си го симулирах отново с генератор в SF. И изобщо не ми е ясно защо продължават да качват в тубата разни прецизни високочестотни тестове, знаейки (а може би незнаейки), че платформата ще отреже всичко над 15.5. ;)

П.П. Аааа, да - и онова, дето онзи беше писал в линка също ме наведе на мисълта, че човекът малко странно интерпретира нещата, защото това е малко като "на 50 години имате такъв диоптър, на 60 такъв, на 70...", което е доста обобщаващо и далеч недостоверно за много хора и според цитата аз хем трябва да попадам в групата на тийнейджърите, хем не трябва да чувам повече от 12 килохерца. :) ...а иначе без да иска е познал, че ако чуеш от клипа 17 400 KHz, определено трябва да си 'superhuman'. :greenangel:

Цитат

 

Unless you have a hearing impairment, most people can hear around 8,000 Hz.

But over 50s will struggle to pick up anything above 12,000 Hz.

If you can hear 17,400 Hz, you’re either a teenager – or superhuman. Or maybe both.

 

 

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм, като се замисля, тези които смесват метъл са доста облагодетелствени, защото там супер-високите не са прецедент (и то пак обобщено, модерните djent групи звучат в пълния си спектър, явно е някаква мода) ... виж ако става дума за funk/fusion/jazz (от части) нещата стоят по различен начин. :( 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Накрая ще си пусна ПЦ то от 2004 г. и ще видя дали XP-то още работи и ще ъплоадна оригиналния линк на стария сайт дето работеше с бутони и .wav файлове :) -- не знаех, че сте стане таква тема - да бях пуснал реклама на кебабчета.

Иначе сега се сетих, че преди годни написах код със звукови файлове, който управляваше машина за направа на намотки - просто моя човек беше аналогов :)

... Та в тая линия мисля, че макс. съм писал във .wav 44100 16 bit -  22.050 КHz ( 44100/2 = 22050 ( за 16 битов низ ) или една точка на 32768 и една на -32767 ) - сега работя по спомен, не съм сигурен в момента и съм забравил алгоритъма по който се смяташе ( не че не съм направил 10 генератора на звук :) ), просто ме мързи да проверявам ... идеята ми е и че другите файлове си имат граници :) ... а иначе гледах клипчето на тоя пич отгоре и ако наистина режат над 15 К ( не е трудно да се провери ) --- то тоя тест дето съм постнал е пълен фалшификат ... "Лъжа еееее"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Преди 3 часа, korifei написа:

... а иначе гледах клипчето на тоя пич отгоре и ако наистина режат над 15 К ( не е трудно да се провери )...

Да, изобщо не е трудно, особено ако самото клипче завършва със суип към 20-те килохерца - просто го отвори в редактор и ще видиш, че в последните няколко секунди от аудиото просто няма нищо, защото алгоритъмът на Youtube е решил, че този висок диапазон не е важен, защото я го чуеш, я не, а място на сървърите трябва да се пести, понеже в момента всяка минута се качват средно по 2500 нови клипа, които с времето ще стават още повече. Така че неминуемо винаги ще има компресия и на картината, и на звука. ;)

И за да бъда по-убедителен, мога да го покажа нагледно. Вкарах клипчето от линка в редактора, пуснах го през честотен анализатор (за пестене на време тръгвам от 5-те килохерца), горе вляво посочвам със стрелка килохерците (15.4) където съм фиксирал границата на рязането (после директно посочвам и самата граница), вижда се как след 15.5 вече няма нищо, а на заден фон се вижда празното аудио в края на клипа. Де факто то не е съвсем празно, а е компресирано почти до нула от алгоритъма и може да се види чак когато се увеличи до максимум, което за мен е малко странно, защото това все пак са някакви данни, заемащи място (под видеото слагам 2 скрийншота на "празното" място - нормално и увеличено).

 

 

 

sf1.jpg

sf2.jpg

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да - съгласен съм и приемам забележката напълно - леле @yamaha колко труд за такава дреболия :) --- сега предлагам да се търси нещо готово и лесно за тая цел --- аз ще се въздържа от предложения :) --- все правя, правя и накрая все изпускам по нещичко - така съм си с всяка работа дето правя...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Момци, нАучно доказано е че над 50 години около 12kHz е горната граница. Нагоре си глух. Знам щото съм глух :)

Едит: което не ми пречи. Пак си смесвам и то смятам с неособено лош резултат. Ето един пресен трак смесван от глухар, да прецените -->

 

 

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 2 часа, jabs написа:

Момци, нАучно доказано е че над 50 години около 12kHz е горната граница. Нагоре си глух. Знам щото съм глух :)

Не прехвърляй личните си наблюдения към всички около твоята възраст. :D По таблицата и аз трябваше да съм глух за над 12 килохерца, но незнайно как някак си чувам повече. Баща ми наистина чуваше около 12 и половина, но когато му правих теста, човекът беше на 83. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.