korifei Публикувано Юни 9, 2023 Share Публикувано Юни 9, 2023 Вчера си правех някакъв пробен запис, за кавър на къса версия на Canon ( за пиано ) и когато се опитах да "мастерирам" ( далече съм от тоя термин като качества и разбиране ) полученото, току виж чувам, после не чувам .. после пак чувам нещо като препуквания на по-високите ноти ( опитвах с различни нива на реверб ) ... даже мислех да постна клипче тук и да питам някой има ли, няма ли ... ама се отказах, понеже ще се смеете на изсвиреното. Та в този ред на мисли се сетих, че преди си правех "слухов тест" за различните честоти и понеже беше отдавна, нямам точния линк на стария сайт ... но намерих нещо добро: https://www.classicfm.com/discover-music/how-high-can-you-hear-video-frequency-hearing-test/ Ще се раздвам да споделите на колко спирате да "чувате" и започват да лаят съседските кучета... Аз се загубих на 13500 Херца .... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Koobenot Отговорено Юни 9, 2023 Share Отговорено Юни 9, 2023 Със слушалките от супермаркета чувам до около 16 kHz в приложения от теб запис, трябва да пусна Beyerdynamic-а и тогава пак да опитам. Причините да не чуваш определени честоти са: липса на познания - чуваш нещо, но не можеш да го дефинираш какво е като честота компромисна техника - калпавите слушалки/монитори не могат да възпроизвеждат пълния честотен спектър и често имат не само ограничен обхват, но и долове и хълмове в честотната характеристика, което прави задачата още по-объркваща проблеми със слуха - с годините горна и долната граница се свиват, но не фрапантно, макар че Chris Lord-Alge е на 60 години, това не му пречи отново да прави миксове със супер качество, защото знае какво иска да постигне, наясно е ако има слухови проблеми и все пак гледа метрика P.S. качи си примера, да чуем кое не му е наред, никой няма да хвърля камъни по теб ... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
korifei Отговорено Юни 9, 2023 Автор Share Отговорено Юни 9, 2023 Нямам добра техника, но и си зная отпреди,че имам проблем с високите честоти ... правил съм такъв тест с други хора до мен и съм го установил. А колкото до мастеринга може и да не е честота. Работя с Аудишън 2023 и не успях да видя проблем в хистограмата - но нищо не улови този дефект - клик, клип ремовър дори и с деесер пробвах. Може да се получил като бъг от ноиз ремовъра ( наложи ми се да го ползвам два пъти насложено ), понеже използвам вградената саундкарта и при запис ми се получват шумове ( и нещо като пищене ) основно на 10К. Имам по-добра саундкарта на криейтив, но софтуерно windows 10 и нагоре не я подръжа. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yamaha Отговорено Юни 10, 2023 Share Отговорено Юни 10, 2023 На отворен прозорец с минаващи коли отдолу (на улица съм) - около 17 (на мониторите) ; ако обезшумя - вероятно още половин килохерц отгоре. На възраст съм, но си пазя слуха, а и постоянно ми се налага да го упражнявам. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Юни 24, 2023 Share Отговорено Юни 24, 2023 По-глупав тест от този в линка едва ли има. Освен това Ютюб реже честоти. Потърси някой по-нормален и тествай с него. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
korifei Отговорено Юни 24, 2023 Автор Share Отговорено Юни 24, 2023 ... Ааа не така , усещам по-нисък резултат от моя ( в което не вярвам - мн съм зле с високите ) - все пак казах: На 9.06.2023 г. at 15:54, korifei написа: , нямам точния линк на стария сайт ... но намерих нещо добро: и вероятно под добро имам предивд "проверено" ( пък стария сайт е някъде заровен в старите ми ПЦ-та, дето си избираш с бутонче кои честоти искаш да провериш и спираш когато си поискаш ) и пуснах линк, който няма да блокират половината известни браузъри... А доколкото YT "режат честоти" мога да кажа,че почти всички известни сайтове за ъплоад "режат честоти" и това се дължи на "компресията" която е интергрирана в тях, защото ако в този момент кача "Моя_Файл.файл" те правят "Компресирано_Копие_на_Моя_Файл.файл" според техния капацитет, иначе ако не правеха това вероятно трябваше да имат поне 10 пъти по-голям капацитет за хардуер... много си патя ( от години ) с тия визуални ефекти дето правя в социланите мрежи поради тая причина ( оригиналите са много по-качествени ), не че нямам лек за тоя проблем - просто ме мързи... Иначе шегите и философията настрана, @Baby Thomas забележката ти наистина е уместна и няма лошо да се постне нещо по-добро за тая цел, аз просто дадох пример - в крайна сметка по-добрият резултат е този който има смисъл. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yamaha Отговорено Юни 25, 2023 Share Отговорено Юни 25, 2023 Всяка платформа реже по нещо заради компресията, но в повечето случаи това не разваля общото впечатление на слушането. Разбира се при по-прецизни тестове човек винаги може да симулира същото без каквито и да е загуби във всеки един аудиоредактор (примерът е със Sound Forge). 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Юни 26, 2023 Share Отговорено Юни 26, 2023 Предният ми пост не беше заяждане или нещо такова, но може би трябваше да поясня. Преди време гледах клип в Ютюб свързан по някакъв начин с честоти и имаше "вграден тест" с някакви херци/килохерци. И по едно време стигна докъм 15 кХц след което изобщо НИЩО не чух. А аз по принцип (засега поне) чувам повече. Помислих, че нещо са ми заминали ушите, но се сетих да тествам в други сайтове и с генератор в DAW, както подсказа колегата yamaha. И нямах проблем да чуя повече, просто това аудио в Ютюб нищо не пускаше нагоре. Оказа се че алгоритъмът им за компресия реже всичко над ~15к, защото "не е съществено" и така са си решили. За съжаление не се сещам кой е клипа, за да проверим емпирично в момента. Друг случай - колоните ми имат учудващо прецизен hugh-pass филтър на 40 херца, буквално като с нож реже и на 39 няма никой. Та пак подобна ситуация - покрай някакъв тест реших че долу не чувам добре, но се оказа, че озвучителните тела така са проектирани и проблемът не е в мен. Та... Когато някой реши да си тества ушите е добре да помисли дали нещо във веригата преди това (файл, софтуер, драйвер, интерфейс, амп, озвучително тяло) няма да завоалира/изкриви резултатите, в следствие на което да си направите грешни заключения. Ето едно видео на Dave Rat (надявам се знаете кой е), в което експериментира кой формат на колко херца реже аудиото. Общо взето... в зависимост дали сигналът е моно или стерео реже на около 17.2к или 15.7к, което за тестване дали чуваш до 20к определено не е подходящо. Има клип и за ниските честоти, там обаче YouTube аудиото е 99.99% същото като подаденото. ;) 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yamaha Отговорено Юни 26, 2023 Share Отговорено Юни 26, 2023 (Редактирано) Преди 1 час, Baby Thomas написа: За съжаление не се сещам кой е клипа, за да проверим емпирично в момента. Няма нужда да се сещаш - принципът е един и същ в цялата платформа. Аз периодически си правя по някой тест за сверка дали годините вече няма да си окажат влияние и допреди 2-3 години чувах към 17.5KHz. Когато колегата пусна темата, ми стана интересно да видя какъв е тоя тест, то пък се оказа, че е най-баналният 20-20000, с каквито е пълно и знаейки, че Youtube реже всичко над 15 и половина килохерца, просто си го симулирах отново с генератор в SF. И изобщо не ми е ясно защо продължават да качват в тубата разни прецизни високочестотни тестове, знаейки (а може би незнаейки), че платформата ще отреже всичко над 15.5. П.П. Аааа, да - и онова, дето онзи беше писал в линка също ме наведе на мисълта, че човекът малко странно интерпретира нещата, защото това е малко като "на 50 години имате такъв диоптър, на 60 такъв, на 70...", което е доста обобщаващо и далеч недостоверно за много хора и според цитата аз хем трябва да попадам в групата на тийнейджърите, хем не трябва да чувам повече от 12 килохерца. ...а иначе без да иска е познал, че ако чуеш от клипа 17 400 KHz, определено трябва да си 'superhuman'. Цитат Unless you have a hearing impairment, most people can hear around 8,000 Hz. But over 50s will struggle to pick up anything above 12,000 Hz. If you can hear 17,400 Hz, you’re either a teenager – or superhuman. Or maybe both. Редактирано Юни 26, 2023 от yamaha 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Koobenot Отговорено Юни 26, 2023 Share Отговорено Юни 26, 2023 Хм, като се замисля, тези които смесват метъл са доста облагодетелствени, защото там супер-високите не са прецедент (и то пак обобщено, модерните djent групи звучат в пълния си спектър, явно е някаква мода) ... виж ако става дума за funk/fusion/jazz (от части) нещата стоят по различен начин. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
korifei Отговорено Юни 26, 2023 Автор Share Отговорено Юни 26, 2023 Накрая ще си пусна ПЦ то от 2004 г. и ще видя дали XP-то още работи и ще ъплоадна оригиналния линк на стария сайт дето работеше с бутони и .wav файлове -- не знаех, че сте стане таква тема - да бях пуснал реклама на кебабчета. Иначе сега се сетих, че преди годни написах код със звукови файлове, който управляваше машина за направа на намотки - просто моя човек беше аналогов :) ... Та в тая линия мисля, че макс. съм писал във .wav 44100 16 bit - 22.050 КHz ( 44100/2 = 22050 ( за 16 битов низ ) или една точка на 32768 и една на -32767 ) - сега работя по спомен, не съм сигурен в момента и съм забравил алгоритъма по който се смяташе ( не че не съм направил 10 генератора на звук ), просто ме мързи да проверявам ... идеята ми е и че другите файлове си имат граници ... а иначе гледах клипчето на тоя пич отгоре и ако наистина режат над 15 К ( не е трудно да се провери ) --- то тоя тест дето съм постнал е пълен фалшификат ... "Лъжа еееее" 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yamaha Отговорено Юни 26, 2023 Share Отговорено Юни 26, 2023 (Редактирано) Преди 3 часа, korifei написа: ... а иначе гледах клипчето на тоя пич отгоре и ако наистина режат над 15 К ( не е трудно да се провери )... Да, изобщо не е трудно, особено ако самото клипче завършва със суип към 20-те килохерца - просто го отвори в редактор и ще видиш, че в последните няколко секунди от аудиото просто няма нищо, защото алгоритъмът на Youtube е решил, че този висок диапазон не е важен, защото я го чуеш, я не, а място на сървърите трябва да се пести, понеже в момента всяка минута се качват средно по 2500 нови клипа, които с времето ще стават още повече. Така че неминуемо винаги ще има компресия и на картината, и на звука. И за да бъда по-убедителен, мога да го покажа нагледно. Вкарах клипчето от линка в редактора, пуснах го през честотен анализатор (за пестене на време тръгвам от 5-те килохерца), горе вляво посочвам със стрелка килохерците (15.4) където съм фиксирал границата на рязането (после директно посочвам и самата граница), вижда се как след 15.5 вече няма нищо, а на заден фон се вижда празното аудио в края на клипа. Де факто то не е съвсем празно, а е компресирано почти до нула от алгоритъма и може да се види чак когато се увеличи до максимум, което за мен е малко странно, защото това все пак са някакви данни, заемащи място (под видеото слагам 2 скрийншота на "празното" място - нормално и увеличено). 20-20.mp4 Редактирано Юни 26, 2023 от yamaha 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
korifei Отговорено Юни 27, 2023 Автор Share Отговорено Юни 27, 2023 Да - съгласен съм и приемам забележката напълно - леле @yamaha колко труд за такава дреболия --- сега предлагам да се търси нещо готово и лесно за тая цел --- аз ще се въздържа от предложения --- все правя, правя и накрая все изпускам по нещичко - така съм си с всяка работа дето правя... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
jabs Отговорено Юни 30, 2023 Share Отговорено Юни 30, 2023 (Редактирано) Момци, нАучно доказано е че над 50 години около 12kHz е горната граница. Нагоре си глух. Знам щото съм глух Едит: което не ми пречи. Пак си смесвам и то смятам с неособено лош резултат. Ето един пресен трак смесван от глухар, да прецените --> Редактирано Юни 30, 2023 от jabs 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yamaha Отговорено Юни 30, 2023 Share Отговорено Юни 30, 2023 Преди 2 часа, jabs написа: Момци, нАучно доказано е че над 50 години около 12kHz е горната граница. Нагоре си глух. Знам щото съм глух Не прехвърляй личните си наблюдения към всички около твоята възраст. По таблицата и аз трябваше да съм глух за над 12 килохерца, но незнайно как някак си чувам повече. Баща ми наистина чуваше около 12 и половина, но когато му правих теста, човекът беше на 83. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts