Jump to content
Българският форум за музиканти

Marshall DSL 50h Clean/Crunch footswitch ?


kontrol

Recommended Posts

Не съм сигурен дали разбирам въпроса за преправяне на схемата на усилвателя ли става дума, че да може да се сменят каналите в крачен режим или търсиш референции към footswitch педали от различни магазини?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-вероятно да се добави фуутсуич щракалка и за крънч режима на чистия канал. Оригинално ампът има еднобутонен фуутсуич и може да превключва само клийн/лийд.

original.jpg

Ако изобщо е това искането - на теория може да стане, но на практика не е чак толкова лесно. Трябва да се добави реле, съответно да се помисли за подходящ модел, захранване, най-вече позициониране - не трябва да е далеко, а да се пускат дълги жици и да минават кой знае откъде не е добра идея (вярно има ширмовани, но все пак). Трябва да се прецени нормално отворени/затворени контакти и кога светодиодите ще са активни (има различни реализации в различните ампове). Трябва да се смени и жака и най-вече самия фуутсуич.

Остава въпроса и с инвестицията и дали за такива пари някой ще се захване да го направи (не казвам че няма кой и как да го направи).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не познавам топологията на усилвателя, нито съм свирил с него, но ако crunch канала не е нищо специално много по-оправдано е да се сложи просто някакъв booster педал на входа на clean-а, дето да имитира crunch и човек да кара така. Ако пък crunch-ът е смайващо вълшебен и няма как да "хакнеш" чистия канал, че да го изимитираш, може би си струва инвестицията … нали това дето не ставало с пари, ставало с много пари … :greenangel:

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за мненията. Целта е преход между тези два канала. До колкото разбирам няма да се получи без преправяне на главата, което е нежелано от мен. Ще си играем с копчетата на китарката :) Благодаря още веднъж.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля че без преправяне е възможно да стане каквото искаш.

Цъкалката за превключване между Clean & Crunch е нещо такова:

th-3109602919.jpg

За да преместиш функцията към "крачно управление" трябва да махнеш бутонния суич и да го заместиш с реле.

Идеалния и максимално безболезнен вариант е ако превключването не е механично, ами има някаква по-особена електроника и бутона е моментен/незадържащ. Тогава само закачаш две жички паралелно и си готов. Но Маршалите които аз съм отварял все са били с такъв задържащ бутон и подозирам, че и този е така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обикновено (ако е с платка), пистите се прерязват по начин, който позволява възстановяването им и се прави платчица с релета, която работи паралелно на ключа. Преди много години бях преработвал един Valvestate на Зашев, при който като извадиш жака за футсуича, бутонът си работеше нормално (имаше второ реле за тази цел).

Оптималният вариант е, когато ключът е SPDT, защото тогава може релето да работи паралелно на него, без никакви други модификации, освен, че когато ще ползвате Footswitch-а, копчето на усилвателя трябва да е в "изключено" положение. Но пак остава нуждата от пробиване на дупка за още една букса. освен ако не е допустимо да стърчи кабел с букса на него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.