Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте, 

Видях тази  стара китара в един склад, подлежащ на изпразване и понеже много ми хареса, поисках да ми я дадат. Човекът каза, че от времето на „бригадирското движение“ 

Не знам каква е, няма надписи, но искам да се опитам да я възстановя по някакъв начин.

Няма да се свири на нея, а по-скоро ще виси на стената ми за да всява респект, въпреки че аз не мога да свиря на китара : -)

По линиите, които минават през двете дупки има пукнатини. Доста трудно отлепих подложката, през която минават струните и изшкурих старото лепило.

Не става въпрос за професионално възстановяване, а по-скоро за DIY и привеждане в приличен вид.

Въпросът ми е, как и с какво лепило да подлепя тези пукнатини? Не мога да стигна вътрешната стена.

Много държа да си останат следите и драскотините от свиренето на китарата, но все пак е добре да я лакирам с някакъв безцветен лак. Какъв бихте ми препоръчали?

К_1.jpg

К_2.jpg

Отговорено

Щом е за стената лепиш с Ц200 струнника,купуваш комплект китайски струни за китара,опъваш ги как да е и си готов.

То тази "китара"не заслужава повече.

Отговорено

Мдаа... на кого е нужна китара без струни :-)

Вероятно друг преди мен е ремонтирал тази китара, но  е пропуснал да сложи някаква подложка от вътрешната страна,  защото установих, че при завито положение разстоянието  между главите е много голямо. На практика, подложката за струните е била само залепена, а болтовете са имали декоративна роля, колкото да запушат дупките.

Невъзможно беше да си пъхна ръката в китарата, затова направих едно приспособление.

К4.jpg

К3.jpg

Отговорено (Редактирано)
On 4/4/2022 at 1:03 PM, Baby Thomas said:

Хвърляй я в печката и не се измъчвай.

Не мога да я изхвърля, много ми харесва. Вече я залепих и вчера дори си купих струни. За съжаление са много „златни“ и не са ретро, така че сега ще търся някакви стари и втора употреба. В музикалния магазин всичко беше ОК, но само докато не попитах "В какъв ред се слагат струните на китарата?".  Продавачът ме погледна лoшо и усетих, че за този въпрос ще ям боя и затова  бързо се изнесох от магазина.  

Str.jpg

Редактирано от Продуцент
  • 2 weeks later...
Отговорено
On 4/6/2022 at 12:45 PM, Koobenot said:

Ако искаш "по-сребърни" струни, без да си даваш парите за глупости, виж някакъв долнопробен комплект от AliExpress/Wish.com. Примерно тия. ;)

Търся стари струни и вече намерих, но само 5 бройки - шестата не можахме да я открием :-)

Отговорено

Коя струна не си намерил.Те са първа,втора и т.н..Като първа е най тънката.Има препарати за задтаряване на метал.Из нета. Иначе се поставят така:най тънката на най близкия до корпуса в дясно.После на следващия.Най дебелата струна 6-та на най близкия до корпуса ключ в ляво.Струните се поставят така,че при натягане зъбчатката да се стреми да се приближава до червяка.Надявам се да в ясно.

Отговорено
On 4/20/2022 at 1:19 PM, lyubohar said:

Благодаря за информацията за струните!

На някой може и да му е смешно, но никога досега не съм слагал струни :-) и мисля тези дни да се пробвам. 

Направил съм почти точно 3D копие на китарата, т.к. във видеото ще има едно преливане от 3D  към реалния свят.  

3D.jpg

• 1 month later...
Отговорено

Старите ми струни, на които много разчитах за автентичността, бяха толкова стари, че се начупиха докато ги развивах и сега се налага да слагам новите.  Докато търсих информация, случайно попаднах на снимка в сайта на една музикална компания, но отдолу някой беше написал, че това е най-грешния начин.

И сега… как да ги сложа?

Обаче, купих си две перца и направих кожен калъф за по-голямото, за да съм гъзар : -)

G_1.jpg

Guitar_str.jpg

Отговорено

Горната схема е за уестърн китара или електричка, твоята е класическа. По друг начин се хващат струните.

П.П. Свиря от бая години и всякакви такива заврънтулки и вързанки са напълно излишни! Освен в някакви извънредни ситуации, при които има нещо дефектно по инструмента. Ето как прецедират хората, така действам и аз.

222.jpg

• 3 months later...
Отговорено

Ако има рекорд на Гинес за най-продължително и бавно поставяне на струни на китара, със сигурност ще го спечеля -   около 3 месеца.

Сега става малко нагло – някой би ли изсвирил на подобна китара около 15 – 20 секунди от Strangers in the Night и да качи MP3, заедно със снимка на нотите, които се свирят? 😊

Вижте и всенародния любимец Васко…

G_1.jpg

Vasko.jpg

• 3 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Китарата изобщо не е за изхвърляне. Аз имам други планове за нея 🙂

Имам планове и за Smoke On The Water, само да си оправя калпавата анимация и да се науча да свиря на пиано, но това е лесна работа.

К.jpg

Редактирано от musicman
Просто пействаш YouTube линка и се появява