PhoenixStudio Публикувано Февруари 8, 2022 Публикувано Февруари 8, 2022 Здравейте, бихте ли ми дали съвет каква акустика Освен "Bass trap" може да се използва за абсорбция на чистота 100-120 HZ Благодаря! Цитирай
yamaha Отговорено Февруари 8, 2022 Отговорено Февруари 8, 2022 (Редактирано) Всъщност всичко дето е за обиране на баса се води бас трап - дали ще е за ъгъл, дали ще е във вид на цилиндър, куб, правоъгълен паралелепипед или някаква друга форма...обикновено все е голямо като размер и е тежко, защото за да обере баса трябва да има плътност и маса. Въпреки, че твоите честоти са в малко по-високата област, предполагам, че говориш за онова малкото помещение от другата тема, където нямаш почти никаква възможност да маневрираш в него, иначе бих ти дал съвет да попълниш с достатъчно количество минерална вата зад стените, под пода и евентуално зад тавана, но при теб няма как да стане, понеже тези 3 квадрата с височина 2 метра няма накъде повече да се скъсяват. Сега се сещам, че преди време някъде гледах едни трапове, дето бяха с някаква мембранна технология, изчислена най-вече за една честота или за много тясна лента и ги хвалеха, че обирали 100% от зададената честота...това също е някакъв вариант да потърсиш нещо такова за 100-120 херца. Нямам представа обаче доколко са ефикасни, а и май не бяха много евтини, понеже се правят ръчно за конкретните честоти. Edit: Намерих го къде беше...забрави, просто не си заслужава - 1000 лева парчето с размери 1.20х60 и тежи 21 кила (вариант за 60 Hz). Отделно, че тия трапове ги правят за големи помещения - кина, зали или някой голям хол, но не и за нещо малко като твоето. Редактирано Февруари 8, 2022 от yamaha Цитирай
PhoenixStudio Отговорено Февруари 8, 2022 Автор Отговорено Февруари 8, 2022 (Редактирано) Eeee колега не е чак толкова малко помещението сега, Няма да се спортува бокс вътре 😄 Иначе да! за това помещение става на въпрос, между другото гледал съм такива заводски акустични кабини, даже малко по-малки от моята но са по 12 бона, Има и за 3 Но ми се струват, че са с много тънки стени, Та по въпроса дразни ме това бе човек, 😆 Да. С еквалайзер се оправят нещата при обработка, даже самото ехо при пляскане с раце е 3 Мили секунди когато съм измервал дължината на вълната, такива параметри знам, Че са нужни за звукозаписно помечение, Даже ще добавя един скрийншот от един сайт в който имаше доста полезно инфо за Акустиката, но все пак моя проблем с кънтежа си остава...🤔днес направих една корекция, реших да перфориран МДФ плоскостта която е на пода, и след това да застеля с мокет, Не забелязвам кой знае каква промяна но все си мисля, че така ще абсорбира по-добре, И все пак понеже стените са ми двойни, ако ги натъпча по-добре с Вата дали няма да има по-дабър резултат ? То и сега има но не е някаква плътна, по рехава е. Редактирано Февруари 9, 2022 от Steppenwolf Корекция след цитат: Предходно мнение не се цитира Цитирай
yamaha Отговорено Февруари 9, 2022 Отговорено Февруари 9, 2022 Преди 4 часа, PhoenixStudio написа: ...реших да перфориран МДФ плоскостта която е на пода, ..... ...понеже стените са ми двойни, ако ги натъпча по-добре с Вата дали няма да има по-дабър резултат ? То и сега има но не е някаква плътна, по рехава е. Като гледам снимките - голямо дупчене е паднало. А за другото - колкото повече, толкова повече. Мога като пример да дам моите помещения, където всичко им е двойно - стени, под, таван...и е запълнено на различни пластове. То и затова помещенията ми се скъсиха от всички страни триизмерно, но са по-големи и има накъде да жертвам квадратура. Контрол рума ми в момента е някъде към 16 квадрата и само под пода (който е издигнат на разстояние от основния под) има здраво натъпкани 100 квадрата минерална вата на листове, ама като казвам "натъпкани", само аз си знам как, щото сам съм си я компресирал между ребрата на скарата. Но за мен подът беше доста важен, тъй като само отдолу имам съсед, на който не исках да преча в 3 през нощта, когато много често ми се налага да работя нещо. Та ефект от всичката тази вата под пода, зад стените и над тавана определено имаше. Резонанси в помещението като цяло нямам - на мястото, където работя и откъдето слушам, честотният баланс мога да кажа, че е идеален, без значение кой чифт колони свирят. Единствено имам малко бумтящ бас (40-60Hz) в дъното на помещението, където се пада прозореца към улицата, но аз там никога не слушам, така че много не ме касае щом си седи там и не идва до мен, пък и физически там няма място къде да редя бастрапове. Наскоро сложих за проба до прозорците 2 ауралекса, но не забелязах някаква значима промяна, а и тях ги дават с най-голяма ефективност до 100 херца и надолу вече им пада кпд-то. Чакам и някой друг колега да се включи в темата със съвет, понеже съм сигурен за поне 5 човека от форума, че има какво да споделят. Цитирай
Hillbilly Отговорено Февруари 9, 2022 Отговорено Февруари 9, 2022 Едно време Графити студио бяха в една панелка в Младост,и барабани се записваха вътре..Не знам как са го правили,ако ги знаеш ги питай. 1 Цитирай
jabs Отговорено Февруари 9, 2022 Отговорено Февруари 9, 2022 Това кабина за запис на вокали ли е? Какви са й размерите? Цитирай
PhoenixStudio Отговорено Февруари 9, 2022 Автор Отговорено Февруари 9, 2022 (Редактирано) Само за Вокал. За друго не съм я определил. 160 X 100 X 200 см. Но те съветвам ако си решил да правиш височината да е 250см. Както аз трябваше да направя, даже ако имаш повече пространство 150 X 150 X 250 вътрешен размер, ако е само за вокал разбира се, въпреки, че по-голямо помещение все ми се струва, че е по-добре за да нямаш моя проблем с резонанса. Редактирано Февруари 9, 2022 от Steppenwolf Не цитирайте предходно мнение! Цитирай
yamaha Отговорено Февруари 9, 2022 Отговорено Февруари 9, 2022 1.95мx1.60м с височина 2 метра. Човекът има следния проблем - ако е седнал на стол и записва, всичко е ОК, когато обаче се изправи и записва, главата му съответно се пада на 20-тина сантиметра от тавана (който е с гипсокартон + пирамиди) и точно на тази височина му се получава някакъв резонанс между 100 и 120 херца. Първоначално подозирах прозореца за резонанса (той отрече), сега се чудя дали гипсокартона (зад 5-сантиметровите пирамиди, които не поглъщат кой знае колко) не му прави резонанса, понеже казва, че само в горната част го има. Цитирай
jabs Отговорено Февруари 9, 2022 Отговорено Февруари 9, 2022 PhoenixStudio, аз моята съм я направил доста отдавна... Така като гледам, не виждам решение . Както yamaha е отбелязъл, за поглъщане на подобни честоти се правят масивни конструкции. Тъй наречените "пирамидки" работят в "лесния" диапазон, тоест високи среди и нагоре. Ако има резонанс, вероятно от картона идва, но там без разглобяване/сглобяване, акустични подложки, още вата и блаблабла не виждам как ще стане. Това с перфорацията би работило ако отдолу / отгоре има въздушна кухина, викат му "хелмхолцов резонатор" ако не ме лъже паметта. Ако под МДФ-а имаш паркет или бетон, нищо не си направил, освен боклук при дупченето . Изобщо, пей седнал 1 Цитирай
yamaha Отговорено Февруари 9, 2022 Отговорено Февруари 9, 2022 Преди 2 часа, yamaha написа: 1.95мx1.60м с височина 2 метра. Преди 4 часа, PhoenixStudio написа: 160 X 100 X 200 см. В предишната тема беше написал размерите, които съм преписал в моя пост, а сега виждам, че дори си ги намалил. Аз и затова навсякъде го смятах около 3 квадрата, а всъщност така излиза почти наполовина. Цитирай
PhoenixStudio Отговорено Февруари 9, 2022 Автор Отговорено Февруари 9, 2022 Объркал съм, не ми даде 3-то редактиране, 2 квадрата и малко е. Ето я тази която се продава г/д с моите размери но съм сигурен, че няма да има резонанс, може би всичко идва от картона, както и по-късно разбрах, че има перфориран акустичен гипсокартон. 😒https://www.supersound-bg.com/звукозаписна-сглобяема-кабина-sudiobricks-one Цитирай
yamaha Отговорено Февруари 9, 2022 Отговорено Февруари 9, 2022 Знаем ги тия кабини, но това са си доста пари, особено след като човек вече има нещо направено и се стреми да разреши не много голям акустически проблем. Ти надали се каниш да взимаш нещо подобно, но и да вземеш, няма къде да го сложиш, най-малкото заради височината. А иначе наистина всичко, дето е на цяла твърда плоскост като твоя гипсокартон например, резонира по един или друг начин. Когато аз правих моите помещения също нямах много опит и реших да се презастраховам, като освен ватата зад стените реших да сложа навсякъде и по един доста дебел пласт стиропор като допълнителна преграда за шума. Добре, че по едно време реших да тествам какъв е ефекта преди да затворя всичко, защото се оказа, че стиропора на плоскости дава обратен ефект и действа като огромна резонираща мембрана като усилва звука, вместо да го намалява. Може би трябваше и аз като тебе да го перфорирам с 1000 дупки , но като оставим настрана майтапа, предпочетох просто да размонтирам и изхвърля, а бях накупил бая квадрати и за двете помещения. Така че когато човек не е професионалист в дадена област и не си вади хляба с нея, а само като мен поназнайва някои неща, напълно е възможно да допуска грешки. 1 Цитирай
PhoenixStudio Отговорено Февруари 9, 2022 Автор Отговорено Февруари 9, 2022 Бе уж доста взех да търся инфо преди да я почна, но както каза ти щом човек не е професионалист в дадена област много е вероятно да сгафи, Иначе не, нямам намерение да купувам тази просто пример с размера и от какъв материал е изградена. бе ще си карам така както съм я направил все пак е доста по-добре отколкото да се записва в една обикновена стая. 🙂 Цитирай
synchu Отговорено Февруари 10, 2022 Отговорено Февруари 10, 2022 По принцип Studiobricks са доста сговорчиви при директен контакт с тях, могат да направят (почти) всякакъв размер кабина и директните цени ми се струват по-добри. Изолацията, акустичното третиране и изпълнението са абсолютно перфектни. Цитирай
PhoenixStudio Отговорено Февруари 11, 2022 Автор Отговорено Февруари 11, 2022 (Редактирано) Благодаря за инфото. 🤝 Редактирано Февруари 11, 2022 от musicman Не цитирай предишно мнение Цитирай
Recommended Posts