Jump to content
Българският форум за музиканти

Каква акустика да използвам ?


Recommended Posts

Всъщност всичко дето е за обиране на баса се води бас трап - дали ще е за ъгъл, дали ще е във вид на цилиндър, куб, правоъгълен паралелепипед или някаква друга форма...обикновено все е голямо като размер и е тежко, защото за да обере баса трябва да има плътност и маса. Въпреки, че твоите честоти са в малко по-високата област, предполагам, че говориш за онова малкото помещение от другата тема, където нямаш почти никаква възможност да маневрираш в него, иначе бих ти дал съвет да попълниш с достатъчно количество минерална вата зад стените, под пода и евентуално зад тавана, но при теб няма как да стане, понеже тези 3 квадрата с височина 2 метра няма накъде повече да се скъсяват. :unsure:

Сега се сещам, че преди време някъде гледах едни трапове, дето бяха с някаква мембранна технология, изчислена най-вече за една честота или за много тясна лента и ги хвалеха, че обирали 100% от зададената честота...това също е някакъв вариант да потърсиш нещо такова за 100-120 херца. Нямам представа обаче доколко са ефикасни, а и май не бяха много евтини, понеже се правят ръчно за конкретните честоти.

 

Edit: Намерих го къде беше...забрави, просто не си заслужава - 1000 лева парчето с размери 1.20х60 и тежи 21 кила (вариант за 60 Hz). :blink: Отделно, че тия трапове ги правят за големи помещения - кина, зали или някой голям хол, но не и за нещо малко като твоето.

Edited by yamaha
Link to comment
Share on other sites

Eeee колега не е чак толкова малко помещението сега, Няма да се спортува бокс вътре  😄 Иначе да!  за това помещение става на въпрос, между другото гледал съм такива заводски акустични кабини, даже малко по-малки от моята но са по 12 бона, Има и за 3 Но ми се струват, че са с много тънки стени, Та по въпроса дразни ме това бе човек, 😆 Да. С еквалайзер се оправят нещата при обработка, даже самото ехо при пляскане с раце е 3 Мили секунди когато съм измервал дължината на вълната, такива параметри знам, Че са нужни за звукозаписно помечение, Даже ще добавя един скрийншот от един сайт в който имаше доста полезно инфо за Акустиката, но все пак моя проблем с кънтежа си остава...🤔днес направих една корекция, реших да перфориран МДФ плоскостта която е на пода, и след това да застеля с мокет, Не забелязвам кой знае каква промяна но все си мисля, че така ще абсорбира по-добре, И все пак понеже стените са ми двойни, ако ги натъпча по-добре с Вата дали няма да има по-дабър резултат ? То и сега има но не е някаква плътна, по рехава е.

20220208_155412.jpg

20220208_154824.jpg

Screenshot_20211206-232729_Chrome.png

Edited by Steppenwolf
Корекция след цитат: Предходно мнение не се цитира
Link to comment
Share on other sites

Преди 4 часа, PhoenixStudio написа:

...реших да перфориран МДФ плоскостта която е на пода, .....

...понеже стените са ми двойни, ако ги натъпча по-добре с Вата дали няма да има по-дабър резултат ? То и сега има но не е някаква плътна, по рехава е.

Като гледам снимките - голямо дупчене е паднало. :D

А за другото - колкото повече, толкова повече. ;) Мога като пример да дам моите помещения, където всичко им е двойно - стени, под, таван...и е запълнено на различни пластове. То и затова помещенията ми се скъсиха от всички страни триизмерно, но са по-големи и има накъде да жертвам квадратура. Контрол рума ми в момента е някъде към 16 квадрата и само под пода (който е издигнат на разстояние от основния под) има здраво натъпкани 100 квадрата минерална вата на листове, ама като казвам "натъпкани", само аз си знам как, щото сам съм си я компресирал между ребрата на скарата. Но за мен подът беше доста важен, тъй като само отдолу имам съсед, на който не исках да преча в 3 през нощта, когато много често ми се налага да работя нещо. Та ефект от всичката тази вата под пода, зад стените и над тавана определено имаше. Резонанси в помещението като цяло нямам - на мястото, където работя и откъдето слушам, честотният баланс мога да кажа, че е идеален, без значение кой чифт колони свирят. Единствено имам малко бумтящ бас (40-60Hz) в дъното на помещението, където се пада прозореца към улицата, но аз там никога не слушам, така че много не ме касае щом си седи там и не идва до мен, пък и физически там няма място къде да редя бастрапове. Наскоро сложих за проба до прозорците 2 ауралекса, но не забелязах някаква значима промяна, а и тях ги дават с най-голяма ефективност до 100 херца и надолу вече им пада кпд-то.

Чакам и някой друг колега да се включи в темата със съвет, понеже съм сигурен за поне 5 човека от форума, че има какво да споделят. :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Едно време Графити студио бяха в една панелка в Младост,и барабани се записваха вътре..Не знам как са го правили,ако ги знаеш ги питай.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Само за Вокал. За друго не съм я определил. 160 X 100 X 200 см.

Но те съветвам ако си решил да правиш височината да е 250см. Както аз трябваше да направя, даже ако имаш повече пространство 150 X 150 X 250 вътрешен размер, ако е само за вокал разбира се, въпреки, че по-голямо помещение все ми се струва, че е по-добре за да нямаш моя проблем с резонанса.

Edited by Steppenwolf
Не цитирайте предходно мнение!
Link to comment
Share on other sites

1.95мx1.60м с височина 2 метра. Човекът има следния проблем - ако е седнал на стол и записва, всичко е ОК, когато обаче се изправи и записва, главата му съответно се пада на 20-тина сантиметра от тавана (който е с гипсокартон + пирамиди) и точно на тази височина му се получава някакъв резонанс между 100 и 120 херца. Първоначално подозирах прозореца за резонанса (той отрече), сега се чудя дали гипсокартона (зад 5-сантиметровите пирамиди, които не поглъщат кой знае колко) не му прави резонанса, понеже казва, че само в горната част го има.

Link to comment
Share on other sites

PhoenixStudio, аз моята съм я направил доста отдавна... :)

Така като гледам, не виждам решение :).  Както yamaha е отбелязъл, за поглъщане на подобни честоти се правят масивни конструкции. Тъй наречените "пирамидки" работят в "лесния" диапазон, тоест високи среди и нагоре. Ако има резонанс, вероятно от картона  идва, но там без разглобяване/сглобяване, акустични подложки, още вата и блаблабла не виждам как ще стане. Това с перфорацията би работило ако отдолу / отгоре има въздушна кухина, викат му "хелмхолцов резонатор" ако не ме лъже паметта. Ако под МДФ-а имаш паркет или бетон, нищо не си направил, освен боклук при дупченето :). Изобщо, пей седнал :)

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Преди 2 часа, yamaha написа:

1.95мx1.60м с височина 2 метра.

Преди 4 часа, PhoenixStudio написа:

160 X 100 X 200 см.

В предишната тема беше написал размерите, които съм преписал в моя пост, а сега виждам, че дори си ги намалил. Аз и затова навсякъде го смятах около 3 квадрата, а всъщност така излиза почти наполовина. ;)

Link to comment
Share on other sites

Объркал съм, не ми даде 3-то редактиране, 2 квадрата и малко е. Ето я тази която се продава г/д с моите размери но съм сигурен, че няма да има резонанс, може би всичко идва от картона, както и по-късно разбрах, че има перфориран акустичен гипсокартон. 😒https://www.supersound-bg.com/звукозаписна-сглобяема-кабина-sudiobricks-one

560x560_84bea48aa4a4b96349eb9e4b3faec191b4bea279.jpg

Link to comment
Share on other sites

Знаем ги тия кабини, но това са си доста пари, особено след като човек вече има нещо направено и се стреми да разреши не много голям акустически проблем. Ти надали се каниш да взимаш нещо подобно, но и да вземеш, няма къде да го сложиш, най-малкото заради височината. А иначе наистина всичко, дето е на цяла твърда плоскост като твоя гипсокартон например, резонира по един или друг начин. Когато аз правих моите помещения също нямах много опит и реших да се презастраховам, като освен ватата зад стените реших да сложа навсякъде и по един доста дебел пласт стиропор като допълнителна преграда за шума. Добре, че по едно време реших да тествам какъв е ефекта преди да затворя всичко, защото се оказа, че стиропора на плоскости дава обратен ефект и действа като огромна резонираща мембрана като усилва звука, вместо да го намалява. Може би трябваше и аз като тебе да го перфорирам с 1000 дупки :greenball:, но като оставим настрана майтапа, предпочетох просто да размонтирам и изхвърля, а бях накупил бая квадрати и за двете помещения. Така че когато човек не е професионалист в дадена област и не си вади хляба с нея, а само като мен поназнайва някои неща, напълно е възможно да допуска грешки.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Бе уж доста взех да търся инфо преди да я почна, но както каза ти щом човек не е професионалист в дадена област много е вероятно да сгафи, Иначе не, нямам намерение да купувам тази просто пример с размера и от какъв материал е изградена. бе ще си карам така както съм я направил все пак е доста по-добре отколкото да се записва в една обикновена стая. 🙂

Link to comment
Share on other sites

По принцип Studiobricks са доста сговорчиви при директен контакт с тях, могат да направят (почти) всякакъв размер кабина и директните цени ми се струват по-добри. Изолацията, акустичното третиране и изпълнението са абсолютно перфектни.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.