Spoocter Публикувано Юни 8, 2007 Публикувано Юни 8, 2007 (Редактирано) Винаги съм се чудил каква е разликата между тези 3 фретбоарда Защото практически няма голяма разлика освен цвета по принцип въобще не ги пипате тези фретбоардс защото струните не ви позволяват та каква е разликата и кой е по добър? аз лично предпочитам мапле заради цвета му пс. ако има такава тема или е много тъпа не се сърдете плийс Редактирано Юни 8, 2007 от Spoocter Цитирай
DILETANT Отговорено Юни 8, 2007 Отговорено Юни 8, 2007 Да не бъркаш махагон с абанос. Щото фретборд от махагон не съм виждал. А иначе за разликата, да има такава в звученето, не само в цвета. Цитирай
Spoocter Отговорено Юни 8, 2007 Автор Отговорено Юни 8, 2007 от дървета не разбирам много но определено нещо като махагон (поне прилича на махагон) моята е с нещо като махагон Цитирай
fLiSk Отговорено Юни 8, 2007 Отговорено Юни 8, 2007 Накратко, по мои наблюдения, колкото е по - светло и твърдо дървото, толкова повече високи вкарва в тона на китарата и обратното, тъмните дървета (които са обикновено по - меки) придават по плътен тон с повечко ниски среди. Ако бъркам някъде, надявам се че ще има кой да ме поправи. Цитирай
chlen Отговорено Юни 8, 2007 Отговорено Юни 8, 2007 Щом казваш, че на твойта е нещо като махагон, най-вероятно да е палисандър(rosewood), т.е. тъмно кафяв цвят. Абаносовите(ebony) фретборди са черни. От махагон се правят грифове, за фретборди незнам. Цитирай
Spoocter Отговорено Юни 8, 2007 Автор Отговорено Юни 8, 2007 роузууда доколкото съм виждал леко червенее (видях го на СРВ трибюте китара) а моя е кафяв с черни линии Цитирай
synchu Отговорено Юни 8, 2007 Отговорено Юни 8, 2007 ^разликата в цветовете е с относително значение за определяне на дървото. Има различни разновидности както на палисандъра (rosewood) така и на абаноса (ebony). Някои по-светли други по-тъмни и при двете дървета. За екзотичните материали за изработка на fretboard няма да говорим. Абаноса звучи по-бляскаво и с повече високи. Просто самото дърво е по-твърдо и високите резонират в по-голяма степен. Палисандъра е по-меко дърво с по-плътен и наситен тон. Значението все таки на дървото на fretboard-a, въпреки че го има, не е толкова съществено в общата комбинация - дърво на тялото, струни и най-вече ефекти и усилвател, но съществува Цитирай
martinkfreeman Отговорено Юни 8, 2007 Отговорено Юни 8, 2007 А какво мислите за китарите без fretboard (т.е. прагчетата са набити направо в грифа и струните се докосват до него)? Напоследък свиря на един такъв Washburn, но това е единствената китара от този тип, която съм виждал... Цитирай
Overdrive Отговорено Юни 8, 2007 Отговорено Юни 8, 2007 ако имаш българска "китара" или "бас" може да е с махагонов фборд, махагона не е много подходящ за това, но явно върши работа като няма друго Цитирай
Spoocter Отговорено Юни 8, 2007 Автор Отговорено Юни 8, 2007 ами моята китара е скуайер и ми прилича на махагон Цитирай
AFTER-THE-RAIN Отговорено Юни 8, 2007 Отговорено Юни 8, 2007 А какво мислите за китарите без fretboard (т.е. прагчетата са набити направо в грифа и струните се докосват до него)? Напоследък свиря на един такъв Washburn, но това е единствената китара от този тип, която съм виждал... Това ми напомня на баса на един френд (Kramer). Грифа на тази китара е алуминиев или от някаква алуминиева сплав, а праговете са едно цяло с грифа.... Няма много такива китари до колкото съм запознат. В БГ май били 2-3. Усещането да свириш на такъв "метален" инструмент е страшно... Ето за това става дума -> Kramer Цитирай
smartpeter Отговорено Юни 8, 2007 Отговорено Юни 8, 2007 ^разликата в цветовете е с относително значение за определяне на дървото. Има различни разновидности както на палисандъра (rosewood) така и на абаноса (ebony). Някои по-светли други по-тъмни и при двете дървета. За екзотичните материали за изработка на fretboard няма да говорим. Абаноса звучи по-бляскаво и с повече високи. Просто самото дърво е по-твърдо и високите резонират в по-голяма степен. Палисандъра е по-меко дърво с по-плътен и наситен тон. Значението все таки на дървото на fretboard-a, въпреки че го има, не е толкова съществено в общата комбинация - дърво на тялото, струни и най-вече ефекти и усилвател, но съществува Палиандър не е = на розово дърво! Дървесините са две! Palisandro = Палисандър и Paolorosado = Розово дърво(Rosewood). Истинското розово дърво принадлежи към кафявовиолетовите дървесини! И от по горе - от цвета на дървото въобще не зависи неговата твърдост! Поздрави, Петър Цитирай
TONY Отговорено Юни 8, 2007 Отговорено Юни 8, 2007 Това ми напомня на баса на един френд (Kramer). Грифа на тази китара е алуминиев или от някаква алуминиева сплав, а праговете са едно цяло с грифа.... Няма много такива китари до колкото съм запознат. В БГ май били 2-3. Усещането да свириш на такъв "метален" инструмент е страшно... Ето за това става дума -> Kramer 1.братовчеда има такьв - ползва го за фьнк (най вече за това е направен) -екс групата Хан 2.Ивайло ФСБ - виждал сьм да го ползва за ритьм енд блус(сьс старите муцуни) - не че не става и за това - но едва ли е това най удачното му приложение 3. един цигански музикант - наскоро го гледах по канал "родина" - свиреше фолклор групата беше добра , цигански музиканти с бьлгарка певица , китариста беше с ибанез лес пол - и много добре свиреше и той и цялата им банда, и певицата пееше ок Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 8, 2007 Отговорено Юни 8, 2007 (Редактирано) Виждал съм и китари с фингърборди от орех, махагон, и венге. Бих казсал, че става и с тях. Но не е практика, особено махагона и ореха. Редактирано Юни 8, 2007 от Evtim Djerekarov Цитирай
SomeoneElse Отговорено Юни 8, 2007 Отговорено Юни 8, 2007 Smartpeter, ще ме извиняваш, но на Английски rosewood си е палисандър, както на български палисандър си е палисандър! Не искам да споря с теб относно познанията ти за дърветата, но просто не мога да приема от къде измъкна тая логика, при положение, че цял свят вече говори английски, а на английски rosewood си е все палисандър. Цитирай
Recommended Posts