Koobenot Публикувано Октомври 28, 2021 Публикувано Октомври 28, 2021 (Редактирано) Увод Натъкнах се на изключително гнусен проблем, за който искам да споделя. Смесвам парче на банда в Reaper, входните файлове ми ги споделят в WAV формат в инстанция на платформата за файлово споделяне NextCloud. Когато ги тегля от там обаче, понеже са 50-60 файла, при теглене платформата ме пита, дали искам да ги сваля като архив. Казвам си аз, чудесно, и цъкам на бутона. Чакам малко, софтуера ги архивира и почват да се теглят - до тук добре. Архива е изтеглен, разархивирам, импортирам в Reaper и почвам да смесвам. Проблемът Какво се случва обаче - вече съм на 5-6-та итерация от смесването на парчето, и всъщност при комуникация с бандата установяваме, че тоналността на парчето е различна от оригинала, без да е зададена такава опция изрично в Reaper да се влияе от мастър темпо трак или някаква глобална настройка. Въртим, сучем, мислим - очевидно нещо не е наред. Реших да отида отново при файловете в NextCloud и да сваля един дикретно без архив. И какво се оказва - индивидуално изтегленият файл е с различна тоналност от този от архива, въпреки че размерът им (file-size) е един и същ. Очевидно, по време на самата компресия, NextCloud-а им бърква в content-а и ги променя, и после декомпресията е дегенеративна - не ги връща в оригиналният им вид. И това е мега дразнещо, защото при последващ импорт на правилните файлове трябва да се донастройват EQ, автоматизации, маркери и т.н. Решението Сменихме провайдъра за файлово споделяне - вече сме на MEGA и освен това помолих за елементарно демо, за да сме сигурни за тоналността. Въпросът Вие сблъсквали ли сте се с нещо подобно? Как го решавате? Редактирано Октомври 28, 2021 от Koobenot Цитирай
yamaha Отговорено Октомври 28, 2021 Отговорено Октомври 28, 2021 (Редактирано) Аз лично никога не съм се сблъсквал с такъв феномен...даже бих предположил, че ти нещо си се объркал, но предвид обясненията ти, по-скоро ми прилича на някакъв бъг в алгоритъма на архивирането. Въпреки, че за да ги транспонира, в алгоритъма трябва да присъства програмният код, който да прави това транспониране, което също ми се вижда доста невероятно, след като задачата е просто група файлове (без значение какви) да бъдат обединени в един архив. А с колко всъщност ги беше транспонирало след като ги извади от архива? П.П. Ако нямаш нищо против, би ли ми дал линк към файловете в NextCloud (обещавам да не смесвам нищо ), искам само да изтегля 2-3 файла поотделно, след това да изтегля всичките в архив и да сравня тези 2-3 файла дали и при мен ще излязат транспонирани. Редактирано Октомври 28, 2021 от yamaha 1 Цитирай
Koobenot Отговорено Октомври 28, 2021 Автор Отговорено Октомври 28, 2021 Ще премеря с колко ги е транспонирало. За NextCloud ще питам момчетата, не знам още дали е активна инстанцията. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Октомври 28, 2021 Отговорено Октомври 28, 2021 Мега странно звучи това. Използвал съм какви ли не методи за трансфер на данни и не се е получавало нищо такова, но пък и вече нищо не ме учудва... Ако имаш възможност опитай същото на друг DAW ако имаш под ръка (може и на съседен комп, за да не "цапаш"). Ей тъй просто за спорта, интересно е дали ще е същото. 1 Цитирай
Koobenot Отговорено Ноември 1, 2021 Автор Отговорено Ноември 1, 2021 (Редактирано) Пичове, искам да се извиня публично на програмистите на NextCloud и прочие file-sharing услуги. Справяте се супер, грешката е в мен - споделихме същия файл отново и проблеми нямаше. По неведоми за мен пътища, темпото се е разкебацало и цялото нещо е отишло на гьотере - файловете са читави. Благодаря и на съфорумниците и в съмнението за грешка в задклавиатурното устройство, каквато е и истината. Темата може да бъде затворена. Мерси! Редактирано Ноември 1, 2021 от Koobenot 1 Цитирай
Recommended Posts