Jump to content
Българският форум за музиканти

Промяна на тоналност при архивиране на WAV файлове


Recommended Posts

Увод

Натъкнах се на изключително гнусен проблем, за който искам да споделя. Смесвам парче на банда в Reaper, входните файлове ми ги споделят в WAV формат в инстанция на платформата за файлово споделяне NextCloud. Когато ги тегля от там обаче, понеже са 50-60 файла, при теглене платформата ме пита, дали искам да ги сваля като архив. Казвам си аз, чудесно, и цъкам на бутона. Чакам малко, софтуера ги архивира и почват да се теглят - до тук добре. Архива е изтеглен, разархивирам, импортирам в Reaper и почвам да смесвам.

Проблемът

Какво се случва обаче - вече съм на 5-6-та итерация от смесването на парчето, и всъщност при комуникация с бандата установяваме, че тоналността на парчето е различна от оригинала, без да е зададена такава опция изрично в Reaper да се влияе от мастър темпо трак или някаква глобална настройка. Въртим, сучем, мислим - очевидно нещо не е наред. Реших да отида отново при файловете в NextCloud и да сваля един дикретно без архив. И какво се оказва - индивидуално изтегленият файл е с различна тоналност от този от архива, въпреки че размерът им (file-size) е един и същ. Очевидно, по време на самата компресия, NextCloud-а им бърква в content-а и ги променя, и после декомпресията е дегенеративна - не ги връща в оригиналният им вид. И това е мега дразнещо, защото при последващ импорт на правилните файлове трябва да се донастройват EQ, автоматизации, маркери и т.н.

Решението

Сменихме провайдъра за файлово споделяне - вече сме на MEGA и освен това помолих за елементарно демо, за да сме сигурни за тоналността.

Въпросът

Вие сблъсквали ли сте се с нещо подобно? Как го решавате?

 

 

Edited by Koobenot
Link to comment
Share on other sites

Аз лично никога не съм се сблъсквал с такъв феномен...даже бих предположил, че ти нещо си се объркал, но предвид обясненията ти, по-скоро ми прилича на някакъв бъг в алгоритъма на архивирането. Въпреки, че за да ги транспонира, в алгоритъма трябва да присъства програмният код, който да прави това транспониране, което също ми се вижда доста невероятно, след като задачата е просто група файлове (без значение какви) да бъдат обединени в един архив.:blink:

А с колко всъщност ги беше транспонирало след като ги извади от архива?

 

П.П. Ако нямаш нищо против, би ли ми дал линк към файловете в NextCloud (обещавам да не смесвам нищо :music:), искам само да изтегля 2-3 файла поотделно, след това да изтегля всичките в архив и да сравня тези 2-3 файла дали и при мен ще излязат транспонирани.

Edited by yamaha
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Мега странно звучи това. Използвал съм какви ли не методи за трансфер на данни и не се е получавало нищо такова, но пък и вече нищо не ме учудва... :)

Ако имаш възможност опитай същото на друг DAW ако имаш под ръка (може и на съседен комп, за да не "цапаш"). Ей тъй просто за спорта, интересно е дали ще е същото.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Пичове, искам да се извиня публично на програмистите на NextCloud и прочие file-sharing услуги. Справяте се супер, грешката е в мен - споделихме същия файл отново и проблеми нямаше. По неведоми за мен пътища, темпото се е разкебацало и цялото нещо е отишло на гьотере - файловете са читави. Благодаря и на съфорумниците и в съмнението за грешка в задклавиатурното устройство, каквато е и истината. Темата може да бъде затворена. Мерси!

Edited by Koobenot
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.