Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да си изберем китара...


Raxus

Recommended Posts

Мисля, че е крайно време да се намеся.

Похвална идея но за съжаление не добре реализирана.

Без да ми се обиждате но неможе от 3 години да свириш на китара и да даваш мнения за марки и типове китари, които си виждал само на снимака в повечето случаи.

За това предлагам да ентусиазмът тук да се съчетае с опитът на хора, които имат такъв за да се получи нещо наистина сериозно. Джерекаров искаше да координира такъв проект така, че ако все още държи - предлагам да се захване и да събере и синтезира всичко, което е написано тук и след това да го допълни с мнения на по-опитни хора (все пак имаме и ВИП листа). Иначе така нищо не правим.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 49
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Ето и малко материал за сравнения. Заслушайте се, и ще започнете да забелязвате разликите.

 

Strat - забележете металния, звънлив и стегнат тон на тази китара

Страт - чисто:

 

 

втория линк не е много подходящ, защото забелязах, че този фендър беше с хъмбъкер на бриджа, което променя доста звученето. Но това не е толкова важно пред голямата работа, която си свършил със съборането на този видеоматериал! :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Тъ...днес ще довърша започнатото...И азз съм навит за юзър ревюто и ще стане от полезно,по-полезно:

11. Washburn - Тези китари са ефтини и много добри. Могат да се ползват във всички видове музика. Ценовата им лиса започва от 300 нагора и са китари от среден и висок клас.Внасят се в Бг.

12. OLP - Не мога да кажа че познавам добре тези китари, но имат уникална за себе си форма. Според мен могат да се ползват за съкакъв пънк и рок. Ценовата им листа започва от 500 кинта.Може да се каже че са китари от висок клас.Внасят се в Бг.

13. Yamaha - Както каза един колега по-горе-The ultimate metal guitar (цитирам по памет)... Китарите са от нисък и среден клас с ценова листа-над 300 кинта.Имат внос в Бг.

14. Cort - След като им разгледах сайта им доста се впачатлих-доста добра изработка и даже се замислих дали след време да не си взема една такава.Китарите са висок и среден клас с ценова стойност над 500 лв. Имат внос в Бг.

15. Behringer

- Кой не знае за берингер и ки не е чувал за тях.Китари от нисък клас и идеални за начинаещи заради пакетите с кубета и сякви други гъзариики. Вече имат и нов клас - USB китара.Цените са от 230 нагоре.Да не забравем и добрите ефекти оито правят.Могат да се намерят в Бг.

16. Peavey - Тези китари са с уникален дизайн относно имитациите си.Китарите са от среден и нисък клас. С цена започваща от 300 лв нагоре, те са горе долу на нивото на Скуаерите-дори и по добри. Внасят се в Бг.

17. ESP - Естествено щях да забравя за ЕСП.Това са китари идиеални за сякве видаве метъл-от траш до блек.Да не забравим че металика свиряк с тях :greenangel: Китарите са от среден и висок клас с начална цена от 500 лв нагоре. Срещат се в Бг. Тяхна дъщерна фирма е LTD, която пуска същите модели на по-достъпна цена.

18. Godin - Това за мен доскоро бяха едни непознати китари. Според мен са изключително добри з цената си от 400 нагоре.Среден и висок клас.Идеални за почти всичко-от 'жаз до яко жица.

19. LAG - Не не е грешка в системата - това са френските китари ЛАГ. Доста странни поне според мен,но са надеждни.Стават за почти всичко, но според мен външният им вид отива повече за метъл.За съзжаление не мога да кажа цени защото нз къде се продават в България. Среден клас.

20. Rickenbacker - Това са китарите за джаз, рок, блус и всякви по "софт" стилове. Висок клас с цени от 700 кинта нагоре.Срещат се В Бг.

Предлагам навсякъде да напишеш по едно според мен и да не даваш квалификации, защото на много от местата аз поне не съм съгласен с теб, а съм свирил на всички от изброените. Washburn са всичко, но не и евтини китари. Всяка марка има и "евтини". Добрите Уошбърни, са от 1300$ нагоре, което за това което са е евтино, но за масовия потребител не е :)

А какъв ти е критерия за евтини китари и за "нисък клас", "среден клас", "висок клас"??? 500 лв за мен е нисък клас китара и изработката и материалите обикновено не са на ниво определено. Това разбира се няма нищо общо с възможностите на човека, далие професионалист или еди кво си. Щом му харесва китарката и това може да си позволи в момента да я отнася и да си се кефи :hysterical:

А иначе всички марки имат и евтини китари, вкл. и PRS.

 

OLP са трабанта на MusicMan. Минали са покрай "високия клас" много отдалече. Eвтини китайски копия на МюзикМан китари, които освен формата и цветовете, като съотношение към MusicMan-а са "мани, не питай".

За Yamaha - вж. по-горе за Уошбърн. Ty Tabor, Mike Stern и Пасифика от 812 серията нагоре са всичко, но не и от нисък и среден клас китари. Да не говорим, че по принцип Ямаха имат едно от най-добрите съотношения цена качество вкл. и за средния си клас до 1000-1200 кинта.

LAG - френските им изпълнения са над 2000 евро и са невероятни китари. Иначе имат и среден клас за по над 800 евро :thumbup:

 

И за останалите мога да добавя по нещо, но не е там въпроса. Въпроса е че малко наизуст и леко подвеждаща информация има в постовете.

Оценявам и уважавам идеята ти, но реализацията определено има накъде да се развива. + това harmony-central все още води в класацията за ревюта...

Редактирано от synchu
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едитни и поправи,сериозно щом не съм прав вкараи мнанията си при моите, а това че свиря от 3 години и нищо не означава,че не съм свирил на повечто от изброените китари и имам база за сравнение, затова шефе недеи да даваш мнения преди да знаеш а какво става въпрос(за Musicman става въпрос)...Според мен не е важно от колко години свириш а колко сериозно се занимаваш :( ...а иначе колкото повече хора помагат в темата толкова по-добре...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Не се сърди, ама си правя впечатления от това, което си написал. Нито искам да те обиждам нито да коментирам способностите ти. Искам просто да не се заблуждават други хора. Похвална е идеята и желанието ти но съм сигурен, че след 3 години (ако продължиш да се занимаваш усърдно с китарата) ако си прочетеш написаното ще ти иде да го напишеш отново :(

Така, че виж хубаво какво съм предложил а не се обиждай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен пък, някой да дава мнение за китара, която не е притежавал (или свирил на нея активно поне месец-два) е леко как да кажа....странно? Та затова и се получават някакви определения на типовете, видовете и моделите китари, които са доста далеч от истината. Ако се направи нещо наистина сериозно бих описал моделите и марките китари, които съм имал/имам с кратко ревю. Но засега, на фона на останалото, това няма смисъл. Не ми се влиза в излишни спорове, но китара нисък клас СПОРЕД МЕН(а и според повечето хора би трябвало да е така) е тази, с цена под 1000$. Важно е да се отбележи, че висок клас за акустична китара значи едно (като цифрово изражение), а за електрическа, полуакустична и т.н. - друго. Така че и с тези определения трябва да се внимава.

 

Следното не е конкретизирано към никой - твърдо съм против хора, които не са опитни и не са свирили на много и различни инструменти да дават мнения, препоръки и сравнения. Мечешка услуга за начинаещите ще е. Нека всеки, който е активен в тази тема да си отговори пред себе си дали има нужната информация ОТ ПЪРВА РЪКА, за да пише тези неща. Защото това, че някой приятел е свирил на Гибсъл Лес Пол Студио и е казал, че е ЯКАТА РАБОТА не е меродавно. За мен, например, тази китара е пълна тояга и не оправдава цената си. Отбелязвам, че съм свирил около месец на такава. Мнението ми, разбира се, пак не е напълно меродавно, тъй като съм свирил само на конкретна бройка, а не на няколко различни бройки от един модел. Може тази, която е била в мен да е била зле.

 

Така че, както виждате тази материя е изключително сложна и задълбочена и е по-добре да не се направи нищо, отколкото тема с безумици и заблуждаваща псевдоинформация.

 

 

Поздрави,

 

Петър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Е, тук опираме малко и до лични мнения. Например на теб звука на лес пол студио може да ти е много дървен, а за друг, това може да е звука - мечта. Зависи и за каква музика се използва.

 

Затова си мисля, че е добре повече опитни хора да дадат мнение.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би темата трябва да се ориентира само към по-начинаещите. В смисъл да няма много задълбочаване в ревюто за дадена китара. Не знам доколко темата ще помогне на опитните китаристи в избора на китара, а именно това задълбочаване(от което се интересуват те)ще направи идеята много трудно постижима.

Трябва и да се систематизира темата по най-добрия начин. Аз предлагам да се разделят китарите относно стилове. За траш метъл-еди кои си модели на еди кои си марки. За блус-ей тва. За джаз-третото. Естествено ще има припокриване. И най-вече трябва да бъде съсредоточено върху нисък и среден клас китари. Ако се сещате за по-добър начин на подредба-свиркайте. Хич не е лесна тая работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Това за юзър ревютата не мисля, че е толкова полезно, понеже така всеки има тенденцията да хвали собствения си инструмент(понеже едва ли са много хората, свирили с 20 различни инструмента, но пък за сметка на това има куп хора, които току що са си купили китара, и държат да отбележат колко добра е тя, и на края читателите ще останат с грешния извод "абе за какво ги правят тия китари по $3000, като глей ся колко яки китари са тия скуаери по 300 лв, и тия фактори")."

 

 

ами нека тогава всеки да направи презентация на инструмента си.като се избегне хваленето му.от какво дърво е,какви адаптори са инсталирани и по възможност да се поставят семпли на съответният инструмент.разбира се без никакви пудри.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това със семплите за електрическа китара е леко безсмислено по мое мнение, защото факторите при записа и усилването на електрическата китара (+ китариста) са 80% (грубо :whistle: ) от звука.

Eто семпъл без никакви пудри. Само китара, амп & мик? С колко китари е правен семпъла (поредно записани разбира се)?

http://media.putfile.com/Guitar-otkys

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз мисля като теб,да се записват семпли от електрически китари(особено с висок гейн)е почти безмислено.Извесна полза би могло да има само при сравнение на две китари записани при абсолютно еднакви условия(в смисъл еднакви драйв,кубе,настройки и най вече същия китарист)

 

п.п.Чух ти семпъла.При толкова много гейн ,на мен спецялно ми е трудно да разбера нещо точно,но мисля че става съпрос за китара с хъмбъкъри и то относително скъпа такава(нещо подобно на Гибсън като система).Възможно да се бъркам(на едно място ми прозвуча странно)и да става въпрос за сингли със страшно много гейн.Точно затова според мен са нужни и чисти семпли.И освен това китарата според мен е една и с два адаптора(без среден)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ тебе не те питам :thumbdown: Близко си за някои неща :recourse: Но точно това ми беше мисълта...

 

Голяма част от хората търсят преди всичко китари за "тресня" тук (това е статистическо наблюдение), и постването на семпли на нашите си китари с хай-гейн настройки е много много относителна работа от гледна точка на това помагаме ли всъщност? А звученето на чиста китара да речем, ако си прекарал повечко години в свирене, повечко китари и усилватели може и да ти говори как ще звучи с драйв, но в за начинаещия (или поне за мен навремето) не говореше абсолютно нищо. Сега вече и невключена да я чуя пак имам горе долу представа как ще звучи през моята техника и в моите ръце.

 

Виж на сайта на Сиймър Дънкан например, нещата седят доста добре - еднакви условия, нормализирани записи - може да направиш белга преценка какви са разликите между отделните адаптери (подчертавам отново - разликите), но не можеш да оцениш как ще звучи адаптера на твойта китара в твоите ръце по начина по който ти свириш/записваш. Повече смисъл има от сравнение на усилватели, ефекти от един тип, та дори и адаптери...

 

Това не цели да откаже хората от идеята за семпли и подходящ наръчник за избор на оборудване, просто се надявам да им помогне да разберат ограниченията и това какво наистина може да им даде. А не очаквайки да хванат същата китара и същия амп да изкарат на запис същия звук например :whistle: Иначе идеят рулз - с к'вото можем ще помагаме. Въпроса е да се формулира и структурира правилно.

Редактирано от synchu
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би ще бъде грубо от моя страна, но кое би ме накарало да чета ревюта в този иначе готин форум , а не в хармони централ,където по една или друга причина хората имат доста повече от опит от нас, които с може би 5 процента изключения са свирили на 10ина китари през живота..и в хармони има по 10 ревюта за китара например Годин, а в България аз още не съм виждал такава на живо.....( може и да бъркам)...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз самият използвам хармони централ много често,но предимно и само една причина.За да проверя дали нещото което искам да купя има тенденция да дава определени дефекти.Иначе на тема саунд,отдавна съм се убедил,че повечето юзери и там както навсякъде другаде,дават напълно субективни и като цяло нереалистични(според мен) мнения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.