Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно оборудване за студио


levaka

Recommended Posts

Здравейте.

 

Значи, наскоро ми изскочи една доста добра оферта- да си префасонирам стаята в някакво самодейно студио, като най-основната му функция ще е записването на глас (не пеене, ами текстове- подобни на тези в новините). Та, моят въпрос е- ще можете ли да ме упътите към някаква техника (и нейните цени съответно), с която да мога да правя възможно най-чист такъв запис. И най-вече, какво точно ми трябва- има ли голямо значение саундкартата, или пък най-значим е микрофонът, трябват ли ми някакви допълнителни устройства между микрофона и PC-то и прочее... приемете, че съм пълен лаик (ако ви се губят 6-7 минути от живота за мен, де :virtuoz: ).

 

Също ме интересува и нещо друго- как трябва да стане звукоизолирането? Дали една алуминиева дограма ще успее да ме предпази от повечето нежелателни външни шумотевици, или? А и също съм виждал из някои студия, че има допълнително изолирани стаи в стаите, за да се ограничат още повече шумовете- има ли резон да се прави нещо такова и какви пари излиза, ако да?

 

Съжалявам, че задавам толкоз много въпроси, но хич не съм в час, а самата оферта си е достатъчно добра за мен... А, да, и още нещо- дали има някакъв микрофон (който да не е безумно скъп), който да върши еднакво добра работа и за китарно записване от кубе, и за записване на глас (все пак от тая далавера трябва да извлека и нещо за себе си :wallbash: ).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля, че трябва да те притесняват шумовете отвън, а тези, които ще причиниш на околните живущи :curse: Като цяло ако искаш да си правиш домашно студио, ти трябват някъде около 5000 лева минимум, ама много голям минимум!!! За изолцаията ще те помоля да погледнеш темите в Изработка и ремонт на музикални инструменти, където съфорумникът Stratocaster е излял една доста подробна тема по въпроса ти :greenangel: Успех с начинанието :curse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трабва ти :

микрофон

пулт

звукова карта

компютър

всеки един от компонентите варира в цени /от-до/

периферия също е необходима ама и там цифрите са 98546248..... незнам си още колко :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

- Изолация - от порядъка на 25 лв на кв. метър. Можеш да си вземеш и пана от пресована минерална вата - не са скъпи.

- Хубав кондензаторен микрофон. Добро решение за не много пари е AKG Perception 100 - струва около 250-300 лв.

- Саунд карта, по възможност ДА НЕ Е Creative. Картите, които вършат работа са над 500 лв. М-Аудио например предлагат добри решения по темата.

- Кабели, които не са по 3.40 лв. Добрите кабели са от много съществено значение, тъй че не бива да се подценяват.

- Добър комп - поне 2Ghz, поне 1GB RAM, поне 80 GB HDD, DVD-R...и колкото се може по-малко софтуер качен на него - в смисъл да не се получава комп, на който се прави музика, цъкат се игрички, готвят се манджи и се пуска кабелна телевизия, докато ти вари кафе и всичко това с хакнати софтове, дето не се знае какво правят в действителност.

- Хубави монитори - добър и евтин вариант са KRK RP-5, RP-6, Genelec 8020A, Alesis MK2, които обаче са пасивни - всички тия се движат в рамките на 500 - 1500 лв за чифт.

- Ако икономисаш от саундкартата, ще трябва да си вземеш микрофонен предусилвател. Имай предвид, че кондензаторните микрофони работят със захранване, така че по-добре не икономисвай от саундкартата или поне си вземи някакъв пулт с фантомно захранване - за около 500 лв можеш да си намериш нещо, което обаче да не е берингер - мнооооого са шумни.

- Микрофонни стойки - Stagg - 50 лв. е добър вариант за не много пари.

- Депопър или онова кръгло нещо, дето стои пред микрофона и обира силните струи въздух от съгласни като Б, П, Д, Т... - поне 100-150 лв.

- Пулт за ноти - хората, дето ще четат текста, трябва да има къде да си го слагат (текста де) - 35-40 лв.

- 2-3 чифта слушалки - AKG K55 например - към 50-60 лв. бройката

- Ако ще правиш и музика, бих ти препоръчал и една миди клавиатура - за 250-300 лв. може да се намери нещо читаво.

- Ако все пак смяташ да работиш сериозно - купи си легален софтуер :)

 

______________________________________

 

И като теглим чертата: 5000 лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ и накрая да допълня, че освен инвестицията за техника ще трябва да има и човек който да оперира с нея, защото както един мой приятел казва с пръдня боя не става :happy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

еее вие направо отчаяхте човека.

 

Не е толкова страшно както пишат тия. Струва пари ама не е нужна да се изръсваш на куп а може лека полека да събираш дундурйка по джунджурйка.

 

Та правиш някаква звуко изолация която те удоволетворява като начало и гледаш да не се набутваш много. Може да ползваш одиела и др. подръчни средства по време на записа и посе да видиш дали качеството е ОК за теб.

 

Саоундкарта - зависи колко канала ти трябват. По принцип и Creative като старт става, но се препоръчва нещо по добро разбира се. Микрофон - окледай се какви нискобюджетни микрофони има на пазара. За глас по принцип ти трябва кондензаторен с голяма мембрана и те обикновенно не стават добре за записи на ампове но за акустични китара, пиано и тн стават също. За запис на китара от кубе и трябва динамичен по-скоро. Като начало можеш да минеш с нещо евтино а нататък да му муслиш като навлезеш в дълбоките води и решиш да продължиш да се гмуркаш.

 

Това според мен е едно добро начало разбира се на супер аматьорско ниво. Предполагам колегите тука от ден първи седят в големи студия с над 5000лв инвестиция в тях и затова са на друго мнение.

 

Надявам се че помогнах горе долу. На база на тази информация би било добре да си направиш едно проучване кво има на пазара и колко струва и пак да питаш във форума - това или по-добре онова

 

Поздрави и успехи.

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колегите тук са стояли в най-различни студия - от такива за 500 лв до такива за 500 000 лв и се опитват да дадат реална оценка за нискобюджетно студио, с което може да се правят прилични неща, като това се прави с цел помощ, а не "забрави-пич-нема-да-стане".

Пределно ясно е, че сам човек без опит, връзки и клиентела не може веднага да метне няколко хилки и да си направи студио.

Аз мойта техника я събирам от години, също така от години се занимавам с тон-инженерстване и все още не мога да нарека сбирщината си от бандури "студио".

Тия неща ги пиша, защото ми се иска да стане ясно, че не може да си сглОбиш къв да е комп, да му дотуриш неква саундкарта за 50 лв., да си пуснеш hi-fi колоните и слушалките за Skype, да ръгнеш един диджейски микрофон за 20 лв. и после да се чудиш що е гадно.

Когато човек прави компромиси с техниката, тогава неизбежно стига до положението Great Performance - Unusable Track.

В крайна сметка ако нещо е записано кофти поради кофти помещение и кофти техника, ако ще и да си дърт корифей от Abbey Road, накрая пак няма да звучи готино.

 

А тази работа с одеалата директно ми влиза в една категория с корите от яйца. Ще ме прощаваш, обаче това е несериозно и мога да обясня защо, но не искам да стават излишни спорове.

 

Нали в крайна сметка идеята е да помогнем на човека :happy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

За да не се повтаряме 10000 пъти - към питащия - послушай какво казва(пише де) :happy: Chrysalid ...

Аз бих написал същото с разликата, че към пресованата вата като пана бих добавил и бас трапове (bass traps за да потърсиш из нета какво пише по темата), които пак можеш да си ги изработиш от вата, но си е работа.

Акустиката на помещението е от критично значение! Каквито и студийни колони (мониторни колони) да си вземеш ако помещението не е третирано добре (айде да не е добре, но поне да е прилично, защото измерванията са си наука) ще имаш проблеми с миксирането. И не става въпрос за "изолация", а за "акустично" третиране - има съществена разлика.

Редактирано от synchu
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се да чуя компетентното мнение на Chrysalid.

Заставам на същата позиция не само от техническа гледна точка. Нека да се подсетим за какво става въпрос в поста на levaka - оферта от някъде за свършване на някаква работа, покрай която да се дообзаведе...

Първо условие е да се свърши работата. Ако някой финансира нещо, той ще има и претенции, нали така? Затова качеството на работата трябва да отговаря на определени изисквания. Все още в националните медии има контрол на качеството, и ако записът не отговаря на минимум изисквания, просто не минава. Е, от тук трябва да се тръгне. Ако записите могат да бъдат с никакво качество - О.К. и с портативен дръжкофон ще станат. Ако обаче нивото е друго, апаратурата трябва да отговаря на това ниво. И тук вече е въпросът - колко да е това ниво. Не сме в позиция да коментираме нещо, което не знаем. За 500 или 500 000 или само пулт за 500 000... Нека levaka не стои безучастен, а да се включи в дебата, за да стане ясно накъде да се върви в коментариите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Благодаря много за коментарите ви. :happy: Щях да се включа по-рано, но прекрасният ми интернет доставчик беше решил, че когато навън вали, хората нямат нужда от интернет.

 

Значи, мерси на Chrysalid за подробните коментари, от това имах нужда. Принципно, няма да е медия, ами едни като електронни буквари, за които ще се използва звукът. Но все пак трябва да си има някакъв стандарт, тъй като това нещо ще се продава (макар че като видях как се правят някои от тези неща, не бих казал, че изискванията ще са чак толкоз високи, НО говорим за едно посредствено-добро ниво). Та след тези коментари ще мога да говоря с моите хора и да им кажа, че можем да го направим евтино на риск, можем да го направим и по-скъпо...

 

Всъщност, говорим за нещо от рода на това http://media.putfile.com/107210851080 . На тях им се нрави като качество, но пък си е записвано баш в студио. Не знам доколкото в домашни условия това може да се получи.

 

 

П.С. Жалко, че не живеем в САЩ- отиваш до магазина, накупуваш средна ръка техника и ако не те изкефи какво се получава накрая, тоест разбереш, че няма да стане току-тъй работата, просто връщаш всичко и си взимаш парите до долар. :D

 

 

П.С.С. А, да- и това, че "от пръдня боя не става"- е работих в една кабеларка едно време, там толкоз боя от пръдня видях, че се уверих, че с малко повече зор става... ама донякъде. <_< Все пак живеем в България, тук ниският бюджет се е издигнал в култ...

Редактирано от levaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не става боя - честно - личи си зора хехехе :happy:

 

А семпъла, който си пуснал има доста фонов шум, микрофона и/или преампа не е подходящ за гласа (това вече не е обективно твърдение, защото е въпрос на вкус !!!! така че може да не му обръщаш внимание) & няколко други дребни нещица :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не става боя - честно - личи си зора хехехе :hysterical:

 

А семпъла, който си пуснал има доста фонов шум, микрофона и/или преампа не е подходящ за гласа (това вече не е обективно твърдение, защото е въпрос на вкус !!!! така че може да не му обръщаш внимание) &

няколко други дребни нещица :hysterical:

...."доста други дребни нещица" (няма да ги изброявам), които вече правят едно едро. :) ...че даже и click & crackle не е пуснат, за да обере примляскванията... :)

А че микрофонът не е подходящ за този глас - така си е, но можеха с EQ да компенсират и позамажат нещата...

 

П.П. А пък ужасният фонов шум ми се струва, че се дължи най-вече на саунд картата и/или предусилвателя на миксера... :hysterical: ...ама и за него си има 'лек'...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.