Jump to content
Българският форум за музиканти

RaverWild

Кои са тримата най-известни (според учебниците)

Recommended Posts

Привет,

Тия дни реших да пообясня на синът ми малко история на класическата музика и за целта започнах от най-известното. Днес му обясних кой е Моцарт и естествено му пуснах "Малка Нощна Музика", вметнах и Чайковски с "Лешникотрошачката". Обаче сега ми трябва малко помощ от народа който е бил по консерватории или подобни учебни заведения в България. Въпросът е: 

Според официалните учебници в България, кои са тримата най-известни български композитори на класическа музика? И пак според учебниците, кои са техните най-известни произведения?

Предварително мерси. Идеята за най-известното е като отправна стартова точка. По-натам ще му пускам и не-толкова известно. Мога само да допусна, че сигурно двама от тримата са Владигеров и Стайнов, но това е само мое предположение, затова искам помощ от хора учили в консерваториите. Пак казвам - всеки от нас си има мнение, но ми е интересно според учебниците кои са челната ни тройка и кои са им официално признатите най-известни произведения.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Според мен няма такава топ 3 класация - как може да се сравни Бах с Бетовен или Моцарт с Шопен? Никак...всеки от тях е велик по своему и затова е останал в музикалната история, а има и още доста като тях. В училищните учебници най-често  се споменава за Моцарт, Бетовен...застъпени са произведения на Чайковски, Мусоргски и т.н., но това съвсем не значи, че има някаква класация на най-изтъкнатите композитори за всички времена, пък и с всеки нов учебник (които през годините доста се сменят) има добавени/премахнати нови или вече присъствали композитори.

А като заговорихме за училище - в първото изречение подлогът си ти, не синът ти.:rolleyes:

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Въпросът беше съвсем друг - запознаване на първокласник. Тръгва се от лесно-слушаем материал. Ти като си учил музика не си почнал с това как се композира опера - почнал си с какво е цяла нота, половинка, после какво е До, Ре... Това имах предвид.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Извинявай, не съм те разбрал и явно съм чел малко по диагонал, понеже сега видях в лилавия надпис, че питаш за български композитори.-_-

В училище най-малките изобщо не ги занимават с композиторите, чак като минат 4-ти клас, започват да ги споменават. За дете на 7 години мисля, че не е добра идея да го хвърлиш в дълбокото с Владигеров или Стайнов, за които стана дума. Да, може да обща музикална култура да му пуснеш някое тяхно произведение, но поради спецификата на българската симфонична музика (която е доста далече като звучене от 'малката нощна музика' и 'Лешникотрошачката', които правилно си преценил като 'лесно-слушаем' материал) - не съм сигурен дали ще му е интересно да я слуша на този етап. Аз на твое място може би щях да опитам с някои типично детски пиеси от не толкова известни български композитори, но понеже всяко дете е различно, би могъл да опиташ и едното, и другото като наблюдаваш на кое как реагира.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Няма такава класация.  

Иначе Бах, Моцарт и Бетовен може да се приемат за стълбове. Лично мнение. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Погледни песнички от Първите български композитори - те са писани за училище.


Sent from my iPad using Tapatalk

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мерси, ще погледна

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.