Nikolov_76 Публикувано Ноември 14, 2020 Публикувано Ноември 14, 2020 Здравейте, Сдобих се със Squier Classic Vibe '50 с кленов фретборд. До сега свиря само с ефтини китари, с палисандров фретборд или от друто не лакирано дърво. Установих, че при кленовия гриф, при приплъзване по грифа или при повдигане на струна ( бендинг )- съпротивлението на лака е много по -голямо. Направо гадна работа. Свиря с много по- голямо усилие и е направо неплиятно.... Това нормално ли е, или аз не правя нещо както трябва, или просто трябва да свикна с лакирания гриф? Моля, пратете линк, ако е писано някъде по въпроса. Благодаря. Цитирай
Hillbilly Отговорено Ноември 14, 2020 Отговорено Ноември 14, 2020 Стига бе,то няма никакво съпротивление,при Фендер поне,предполагам ще се полира от свирене,ако не е свирено с "бендване". Цитирай
Nikolov_76 Отговорено Ноември 15, 2020 Автор Отговорено Ноември 15, 2020 (Редактирано) И аз така бях чвал, но ....... Грифаът е и идеален. Лакът на фретборда е като огледало. Като гледам праговете почти нямат износване.... И като бендвам или приплъзвам, имам усещането, че пръстите ми се лепят по фретборда....Гадна работа... Редактирано Ноември 15, 2020 от Nikolov_76 Цитирай
gos Отговорено Ноември 15, 2020 Отговорено Ноември 15, 2020 Имах преди доста години Squier Classic Vibe '50 , тази китара е вероятно най-добрата от китайското им производство . Не съм усетил подобен проблем ,погледни прагчетата може да имат нужда от полиране . 1 Цитирай
Baby Thomas Отговорено Ноември 15, 2020 Отговорено Ноември 15, 2020 Аз само една такава съм пипал, но беше учудващо добре. Е, не е щатски Фендър, но за евтин инструмент си беше супер. 1 Цитирай
Nikolov_76 Отговорено Ноември 15, 2020 Автор Отговорено Ноември 15, 2020 Явно трябва да и свикна. Благодаря за отговорите. Цитирай
gos Отговорено Ноември 15, 2020 Отговорено Ноември 15, 2020 Сетих се нещо ,ако си взел китарата втора ръка ,не се знае предният и собственик с какво е мазал фингърборда . По принцип кленовият се почиства само с леко влажна кърпичка ,но няма проблем и с Пронто за дърво ,без лимонови масла и други. Цитирай
Nikolov_76 Отговорено Ноември 15, 2020 Автор Отговорено Ноември 15, 2020 (Редактирано) Чист е. Беше си чист, но и аз го почистих с влажна кърпа, после със суха. Преди да сложа новите струни. Имам я от три дни. Надявам се да и свикна. До сега не съм свирил ( продължително) на кленов, лакиран фретборд. Редактирано Ноември 15, 2020 от Nikolov_76 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 15, 2020 Отговорено Ноември 15, 2020 Добре де, прагчетата не дращят, нали? Опиши по-подробно усещането при свирене. Сигурен ли си, че изобщо струните или пръстите ти опират във фингърборда? Цитирай
Nikolov_76 Отговорено Ноември 16, 2020 Автор Отговорено Ноември 16, 2020 Като приплъзвам по стуната, усещам по- голямо съпротивление, отколкото при не лакиран фингърборд. При бендинг се усеща по- малко. Усещам съпротивлението в лакираната повърхност. Не мога да го обясня по- ясно. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 16, 2020 Отговорено Ноември 16, 2020 Добре де, кое е това, което се опира във фингърборда като "приплъзваш по струната"? Цитирай
Icarus Отговорено Ноември 16, 2020 Отговорено Ноември 16, 2020 Възможно е да е недпоходящ сетъп на китарата (неподходящ за теб, имам предвид) - нещо подобно като усещане имах като си носих страта (също кленов лакиран фретборд) да му заравнят прагчетата. Лютиерът беше смъкнал супер много екшъна и на усещане беше близко до това което описваш, мисля - имаш чувството че праговете ги няма (както и са малко по-ниски след заравняването, още повече зле), и че стържеш в дървото едва ли не. Не бих казал че ми беше по-трудно за свирене, просто терсене - по принцип аз свиря със сравнително високи струни. Отпуснах леко тръсрода, вдигнах екшъна от седлата на струнника, оправих си интонацията - всичко е чОк сега. Въпрос на вкус, мисля. Пробвай малко да вдигнеш струните и виж има ли разлика към по-добро. 1 Цитирай
Hillbilly Отговорено Ноември 16, 2020 Отговорено Ноември 16, 2020 е,сигурно затова копат грифа на сигнечъри Ричи и Малмстийн- явно такъв тип свирене иска некъв абсурдно нисък екшън.Поне на мен ми е страшно тегаво на китара с много ниски струни. 2 Цитирай
Nikolov_76 Отговорено Ноември 16, 2020 Автор Отговорено Ноември 16, 2020 Точно ... все едно задира в дървото.... Пети ден я мъча, и тя мен, и май имаме напредък. Мисля, че е въпрос на сникване и може би по- малък натиск върху струните. До сега свиря с Affinity. Не мога да повярвам, че с по- добрата китара ми е по- трудно.... Цитирай
Icarus Отговорено Ноември 16, 2020 Отговорено Ноември 16, 2020 @Hillbilly абсолютно. Помня като почвах да свиря на китара все се мъчех да смъквам струните (на Кремони и Пълдини как да е иначе, не съм чул някой да мрънка че кремоната му е с прекалено ниски струни), ама като взех да се мъча да свиря на нормални китари стигнах точно до тоя извод. Метълите не знам как свирят с толкова прави грифове и ниски струни (примерно милиметър от короната на 12-тия праг), ама на такива китари като почна да блъскам пентатониките става смърт с кисело зеле. @Nikolov_76 пробва ли да отпуснеш леко тръс-рода (примерно четвърт/половин оборот)? Не е само до струнника. Цитирай
Recommended Posts