Jump to content
Българският форум за музиканти

До къде съм под кривата круша.


TONY

Recommended Posts

За инструментален "домашен" рок, на всяка цена MIDI барабани + добра библиотека. Все пак това си е твой проект и ще звучи така както ти искаш, преди всичко трябва да имаш MIDI, най-малкото да си чуеш идеята сам и ако искаш вече някой да ти го изсвири, можеш да му покажеш какво точно искаш. Под добра библиотека имам предвид поне безплатната Naughty Seal Audio Perfect Drums, EzDrummer, GetGood Drums, Superrior Drummer. Барабанния звук е супер важен за композицията, добрият звук на барабаните отваря целия микс и спестява много главоболия. А китарите и баса, за вкъщи нищо повече от VST. Митко Налбантов не веднъж е демонстрирал в канала си, как става номера за вкъщи, не мисля, че е нужно да се преоткрива топлата вода:

 

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
  • Отговори 107
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Quote

Моите разсъждения - наскоро съфорумник (Koobenot) ме посъветва, че задължително трябва да си взема Superior drummer 400 euro, или поне EZ Drummer - 180 e.

На първо време не е нужно дори да се бръкнеш за пари - опитай безплатния kit на Perfect Drums. Звучи достатъчно професионално, дори с лимитирана серия семпли и ще е идеален за твоите цели.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди съм го мислил, но днес направо скочих на Addictive drums 2  Studio rock.

  • If you just get one rock kit, this is it.
  • Versatile drum sounds for all styles of rock
  • Production ready presets, ultimate customizability
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Готини са, лично аз съм по-голям фен на EzDrummer спрямо Addictive Drums, имат малко повече семпли и високи, провери библиотеките Metal Machine EZX и Rock Solid EZX, цените са сходни:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Един опит от днес.

Правя си барабаните ( вече мога да свиря Херман Раребел партии, догодина ако изкарам Ace of Spades в темпо ще е супер, все още се уча не мога да кажа, че съм барабанист), записвам си китари, бас, даже се опитвам да мастерирам. Забалявам се и мисля, че напредвам. 

Мисля,че вече крушата не е крива, а остава малко още да се опитвам 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво, Тони, има напредък спрямо първоначалното състояние, макар че има все още трески за дялане. Обърни внимание на тайминга на китарите около 0:13 сек., леко се разминава. Какво ползваш като VST за китарите? Има ли бас китара записана – или е много тиха или не я чувам. Иначе като за демо е супер! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

О, да всичко ще презаписвам.

Китарата е записана с хардуер на Line6 х3.

Бас китара има ( на телефон няма да се чуе) - Харли Бентън DI, без плъгин.

Първоначално, като си чух резултата на JBL 4208 , на които си и слушам музика,

се въодушевих, това е посоката в която искам да отидат нещата ми ( има clarity, punch).

Треските за дялане - трябва да ги пресвиря, последните три години покрай барабаните съм позарязал китарата,

основен проблем са ми бендовете, дали заради прекараничт тендоваинит, дали заради сетъп на китари - 

проблем е хем да се направи лесно за бендване, хем екшъна да не е супер висок или просто да пробвам подред всичките си налиюни китари, белким намеря тази, на която ще бендвам с лекота.

Вторият тип трески са по записа - като чух демото на телефона си, хич не съм доволен, трябва да се науча да слепвам по добре нещата по принцип и каквото правя да се транслира добре навсякъде , не само при мен ( нямам акустично третирано помещение...)

 

Много ми помагаш, с това , че се включваш.

Есента правих демо, за авторско дуум парче.

Ще го презаписваме с вокал ( имам и демо с него, но съм прекалил с ривърба) и в пълен състав, но с китари настроени в C# заради певеца ( накрая има една модулация да направи ( в нормален строй не може), а и вероятно ще има и допълнителен женски вокал).  Мисля, че ще се получи , има хляб в това демо 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1 hour ago, TONY said:

Китарата е записана с хардуер на Line6 х3.

Честно казано за мен NeuralDSP дори с вградените кабинети са си супер ... с читав IR ще стане още по-добре. Ако искаш малко да си пооблагородиш сигнала идващ от тоя Line6, сложи някакъв лек saturation плъгин отгоре (Softube Saturation Knob примерно), за да звучи по-малко "процесорно". Иначе читавият IR ще реши нещата генерално.

1 hour ago, TONY said:

Бас китара има ( на телефон няма да се чуе) - Харли Бентън DI, без плъгин.

Плъгинът със сигурност ще я изкара в микса. Ignite Amps SHB-1 според мен е нелошо като старт, ползвал съм го в албума дето смесвах и върши добра работа. Със сигурност има и по-добри, но нека по-вещите колеги от мен се изкажат.

1 hour ago, TONY said:

Треските за дялане - трябва да ги пресвиря, последните три години покрай барабаните съм позарязал китарата

А тея барабани дето ги чуваме от какъв плъгин са? Щото казваш, че си ги свирил, ама с електронни барабани ли?

1 hour ago, TONY said:

Първоначално, като си чух резултата на JBL 4208 , на които си и слушам музика,

се въодушевих, това е посоката в която искам да отидат нещата ми ( има clarity, punch).

Тук няма лесно решение, аз съм много въодушевен от един плъгин за анализ на звуковата картина - EXPOSE 2 - който помага доста и ти показва какви грешки си допуснал, сравнява ти АЧХ спрямо средностатистически подбрано на популярните стилове и е добра отправна точка накъде се движиш. Иначе да, ако звучи добре на някакъв невзрачен телефон, шансът да ти звучи добре на хубави монитори нараства. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Барабаните са Supperior drummer 3.

На Погребението са Адиктив драмс.

Не съм ги свирил на записа, редени са. ( по горе казвам, че мога да свиря вече партиите на Херман раребел, за Котак и Мики Дий ниво само си мечтая) ( това парче го тренирам в репетиционната - свиря барабаните върху записа)

По принцип смятам по някое време да се пробвам, но ще трябва после да се занимавам с куантизиране...

За три години и половина с барабаните, мога да кажа, че съм понаучил някакви основни неща и вече мога нещо да изсвиря на барабаните, но не казвам, че съм барабанист, просто ми е кеф да ги уча, отделно усещам и виждам ползата и в самото редене съм по добър от преди и отделно, като оркестрация, спрямо каквото съм правил преди.

По принцип съм се учил да си правя барабани навремето по една школа, като въвеждах патерните един по един в една роланд дръм машина, за да ми се изясни, какво свири барабаниста, но си е съвсем друго да седнеш зад сета.

Може би е дошло време първо да пробвам запис, реално свирейки на електроните, имам Roland td1kv с USB, т.е мога да свиря и да си сложа този звук, който ме кефи. 

В репетиционната има сет с микове на него, аз имам 8 канален таскам интерфейс ( другата банда там си записва миковете към мишпулт, оттам в Zoom r16, а мисля да таскама към компютър) тоест има възможност да записвам себе си или друг барабанист на акустичен сет също.

Благодаря за съвета, EXPOSE 2  ще го разгледам, вероятно купя.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно. Иначе за редене на барабани съм се учил като правя "кавъри" на вече готова песен – примерно хващаш някоя на AC/DC, щото са "4 on the floor" бийтове и не са сложни и се опитваш да наредиш барабаните по песента, същото може да се приложи и с баса и т.н. За да чуваш по-ясно определени kit pieces спокойно можеш да сложиш някакво EQ върху трака, който ще ползваш за мостра, примерно да направиш супер остър bump където е касата с +15dB, за да я чуваш по-ясно или пък да направиш остър low-cut, за да направиш чинелите. Другият вариант е да ползваш готови MIDI Packs с хубави партии изсвирени от професионалисти ... няма лесно. :)  

On 5/14/2024 at 1:37 PM, Koobenot said:

Ако искаш малко да си пооблагородиш сигнала идващ от тоя Line6, сложи някакъв лек saturation плъгин отгоре (Softube Saturation Knob примерно), за да звучи по-малко "процесорно"

Дори тук се натъкнах на един видеоклип, дето нагледно показва разликите именно с този плъгин.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Softube Saturation Knob - го имам качен, трябва да почна да го ползвам.

Гледах видео на един известен китарист ютюбър Jason Stalworth, той казва, че си е записал целият албум - ритъм китарите от хардуер ( май беше с Позитив Грид) , а лийд и  и клийн китари с неурал.  Това го гледах сутринта, а снощи пробвах лийд през моят неурал сло плъгин, като преди това си сетнах китарата да мога да бендвам по лесно и изглежда, за уикенда ще презаписвам само солата с неурал-а. Проблема е, че за да го ползвам трябва да си изключа останалите плъгини, да не ми завлачва или да взема едно допълнително ssd за процесора. Най вероятно ще направя и двете. пък след като си запиша лийда, пак ще включа плъгини по другите канали ( ползвам допълнително EQ, евент ще сложа и реверб).

Сега се чудя да си взема два плъгина ( expose и някой друг) за 140  или всичките им накуп за малко над 600.... Ако е второто ще е примерно другият месец.

 

Редактирано от Koobenot
форматиране
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

2 hours ago, TONY said:

Проблема е, че за да го ползвам трябва да си изключа останалите плъгини, да не ми завлачва или да взема едно допълнително ssd за процесора. Най вероятно ще направя и двете. пък след като си запиша лийда, пак ще включа плъгини по другите канали ( ползвам допълнително EQ, евент ще сложа и реверб).

Спокойно можеш да си freeze-неш партията, когато си готов с изсвирването. Freeze-ването ще ти направи render на всички плъгини, които ти хабят много CPU usаge, като можеш да unfreeze-неш, ако искаш да разбуташ нещо по тях. Това особено важи за разни tape simulation плъгини, при мен ми хабят много CPU. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Сериозно се замислям да взема нов компютър, който да е само за записи и да го товаря с разни плъгини.

Без да ми крашва и нерви.

ЩЕ ГЛЕДАМ , да е с Ундоус 11, по принцип добре е да има usb2. 3.

Чуденето е - офис или гейминг да търся.  Като примерни конфугурации -

1.   Intel i5 4x 3.70GHz 16GB RAM 1TB HDD 

2.  Intel i7 6x 3.80GHz 32GB RAM 1024GB SSD

3.  Intel i7 10700 | 32GB RAM | 1TB SSD + 2TB HDD

4.  AMD Ryzen 7 2700 / RX470 XFX 4GB / 16 GB RAM / 256 GB SSD /Win 11

5. i7 6700k | 32 GB RAM | Asus Maximus VIII Hero | NZ

или нещо още по добро търся ( т.е за още пари отгоре)? 

гейминг - там предполагам видео картата оскъпява хавата, на мен не ми трябва за игри...

взел съм Softube Console 1 MkII (с вкл.софт SL 4000 E-Series + SSL XL 9000 K-Series) за интерфейс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Информацията ти е малко непълна - не споменаваш цените на конфигурациите какви са, а в самите им заглавия има доста пропуснато...с какви видеокарти са, процесорите какви са...сега, разбира се мога да направя и една дълга тирада за необходимостта в 2024-та от хубава видеокарта, предвид че все повече програми и модули ползват именно нея за изчисленията, а не процесора, да не говорим пък за AI, който почти изцяло разчита на видеокартата с цел по-бързи изчисления. Отделно, че за правене и обработка на музика, за процесора на първо място трябва да знаеш единичната му производителност (в една нишка) и чак след това да гледаш колко още ядра има и т.н.

Както и да е...така само по заглавие номер 3 ми изглежда най-подходяща - достатъчно памет, нелош процесор, приличен обем SSD и HDD, към които после може да си добавиш още и др. Не че и точка 2 на пръв поглед не изглежда добре, но така със скрития процесор може да се окаже примерно някой 3930k, което вече не е много добре - процесорът сам по себе си хич не е лош, но е доста стар. Предполагам, че заглавията ти са от базара или OLX, където доста продавачи умишлено спестяват информация, но най-важното е какво за колко ти го продават. ;)

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Другата седмица ще разполагам с бюджет 2000 - 2500.

Горните конфигурации са около 1000 ( някои малко под, други малко над). 

Има по-добри - отиват към 2 бона. 

Ще ми се да взема на мастерингдъмикс, всички плъгини, да кажем те ще са 600. Но пък, винаги може да ги отложа за по натам, няма да избягат.. Имам да взимам и един монитор за репетиционната, там   държа една i5 s, с 500 мб  за тракинг. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.