RaverWild Отговорено Ноември 18, 2019 Отговорено Ноември 18, 2019 Аз се включвам с голямо закъснение, но като родител да кажа няколко думи. Първо - имам съсед с дъщеря на 9г, в момента е с Касио, нямам представа модела, нито съм го виждал включено, но чукнах няколко клавиша, бяха хамър, изглеждаше ужасно приятно. Те също са доста доволни. Някакво CDP е. Да кажа, че не разбирам от класически пиана. Обаче като родител ще кажа следното - да, оптимално добре е, ако купиш на детето си нещо наистина добро, да се учи на него, но проблема е че с децата никога не си сигурен. Можеш да го насилваш да учи и свири, но не съм привърженик. И бюджета ни често е доста ограничен, понеже като родители имаме други финансови приоритети. Аз съм привърженик на градивноста, когато не си на 100% сигурен от изхода на ситуацията. Рядко правя изключения. Ето например аз имам син на 6г. Беше на 2г когато му купих истински синтезатор - детско Касио. Казвам "истински", за да се различа от играчките, които продават в магазините за деца и често имат фалшиви тонове или се трошат/повреждат след месец. Той имаше една малка играчка с отвратително фалшиви тонове, толкова гадни, че аз дето търпя всякакви чалгии, това не го издържах. И аха да му купя от магазин за играчки детско синтезаторче куча марка и в един магазин предколедно хванах намаление на малкото детско Касио на само 10 кинта от горе на играчката. Еми купих дори един и за мен, ей така щото ме кефеше. Аз принципно съм фен на Касио, не за синтезаторите, а за други неща и имам наблюдения че качеството им е добро. Трябва да кажа детските им неща дори изглеждат от по-масивни материали от евтините им модели за възрастни. Какво ли не го прави този синтезатор през годините, идваха деца, тъпкаха го, едва наскоро се повреди, един колега го поправи и е пушка. Отклоних се от темата. Значи този синт е изключение, просто защото цената я бяха свалили. Иначе - купих му детска дръм-машина, за да видя дали ще захапе. Ако захапе (давам му още време), ще получи семплър от нисък клас. Учих го да кара тротинетка - имаше от най-детските, казах му - ако се научиш и ти харесва, ще ти купя като мойта (аз си купих специално заради него, за да караме заедно). Еми научи се, кара по-често от колело, купих му средния клас. Уча го на скейтборд - купих му възможно най-евтиния. Казах му - ако се научиш и ти харесва, ще ти купя за големи, някакъв готин. Засега не иска, ама то е защото аз не карам. Ама на пролет ще си купя, предвидил съм лонгборд за мен. И така - градивност. Гледам - харесва си синта, но не е упорит. Сега друг пример - когато братовчедите ми бяха малки (те са по-малки от мен), техните ги натиснаха да свирят на пиано. Купиха им някакво готино акустично, не беше проблем шума - живеят в къща в малък град. Еми мъчиха ги и сега пианото прашасва. Тоест полза - няма. За мен - същата работа - искам топ-модели, нямам бюджета, но и не съм сериозен толкова - тротинетката ми е среден клас, не е "про". Синтовете ми са среден клас, не че не искам Фантом, макар и 61-клавишен, а да ми падне един, или Юпитер и ох котьо! Ама няма да заседна да свиря толкова. Просто няма време или нерви. Единствено тая година си позволих да си купя дръм-машина от висок клас и се цаня да си купя и ритъм-машина от висок клас на пролет, но то е щото ми е последна вноска за колата тогава, а и чакам едни пари. И друго няма. Освен това, трябва да кажа, че често виждам из тубата, народ със среден клас или дори нисък инструменти и джаджи да правят чудеса. Понякога дори срам ме хваща, че не съм правил нищо последните 2-3 години. Така че, трябва да се вземе под внимание и човешкия фактор и да се върви градивно. Като пари във времето излиза повече, по скромен опит, но пък така усещаш напредък. Ето дъщерята на съседа същото - имаше евтина Ямаха синт за около 2г, сега е със електронно пиано Касио. Сигурен съм, че ако прояви постоянство, ще и купят и по-добър модел. Засега бащата каза избягват акустично само заради съседите, щото тя свири на слушалки, но ето детето показа успех - има няколко награди от някакви два фестивала. При такъв резултат, ако аз и бях баща и аз бих заделил да и купя. Моя син засега е на изчакване да го видя. За момента предпочитам да спортува, но не го натискам. И му правя градивност за музика - засега уж играем, но пляскам определен брой пъти, всеки път с 1 повече, той винаги повтаря и сам се усеща че трябва. Показал съм му какво е метроном и как се ползва. Понякога ползва и е доста точен. Разбира се, решението си е ваше, парите също. Но аз предпочитам градивност. Виж, ако имам акустично в нас, бих му дал. Но нямам. 1 Цитирай
Giorgino Отговорено Декември 23, 2019 Отговорено Декември 23, 2019 Здравейте, Търся съвет за електрическо пиано, като при мен ситуацията е следната: Дъщеря ми е на 6 г. и от 2-3 месеца по собствено желание ходи на уроци по пиано - 2 пъти седмично. Според преподавателката напредва бързо. Аз съм вече на 50, но от много време имам желание на се понауча да свиря макар и някои елементарни неща, просто до сега не бях намерил достатъчно мотивация да започна. Искам да купя пиано за у дома, като това което ми харесва поне от ревюта и слушане на семпли е Kawai CN29. Вярно, че ми е на горната граница на бюджета. Не питам дали пианото ще свърши работа за обучение на детето и за мен, но по-скоро ме интересува дали има смисъл да тръгвам с този среден клас пиано при положение че и двамата сме напълно начинаещи? Другата алтернатива за която мисля, е да купя на първо време нещо от изброените и препоръчани в темата по-горе в рамките на 1000 лв. и в последствие, примерно след година-две да взема нещо по-висок клас при положение, че ентусиазмът е все още налице :) Според мен недостатък на втория вариант е потенциалната загуба на поне 50% от стойността на инструмента при последващата продажба. Цитирай
CyberGene Отговорено Декември 24, 2019 Отговорено Декември 24, 2019 На мнение съм, че човек трябва да си определи бюджет и да вземе най-доброто пиано в рамките на бюджета. Самото определяне на бюджет е достатъчно сложен процес, който съзнателно или несъзнателно включва фактори, които само купувачът знае. Ако няма да гладувате за по-доброто пиано, вземете него. Щом и дъщеря ви има желание и напредва, още по-добре. Цитирай
donas Отговорено Ноември 23, 2023 Отговорено Ноември 23, 2023 Търся пиано обикновено, свиря от 4 години. Трябва ми пиано на което да се свири лесно да не дигитално ,а нормално и да е около 500 лв Цитирай
Koobenot Отговорено Ноември 23, 2023 Отговорено Ноември 23, 2023 Ако под нормално визираш "акустично", за 500 лв. ново е абсурд, трябва да търсиш втора ръка нещо. Това е най-евтиното, до което може да се добереш и да има относително нормално усещане. Цитирай
Radiation Отговорено Януари 22 Отговорено Януари 22 (Редактирано) Прочетох темата и намерих много полезни неща. Въпросът ми е какво е подходящо за много малко дете? Дъщеря ми е само на 4 г и иска да свири. Мисля, че ще успея да я запиша на уроци от февруари. Но какво да й взема? Дали за толкова малко дете трябва да се вземе клавиатура с по-малки калвиши? Или да търся нещо със старндартен размер и усещане на клавишите за да свикне? Иначе като начало май ще й взема нещо малко, защото не знам дали ще й се задържи интересът. Ако да, ще съм ок да инвестирам в бъдеще в среден клас дигитално пиано. Редактирано Януари 22 от Radiation Цитирай
Radiation Отговорено Януари 22 Отговорено Януари 22 (Редактирано) @Koobenot зависи от това какви клавиши ще са по-удачни (малки или стандартни). Ако малки - ще взема нещо само за нея. До 300 лв. Ако стандартни - ще взема нещо по-скъпо, на което мога и аз да свиря (аз също ще съм начинаеща). Мислех си да си взема 2ра ръка дигитално пиано от среден клас. Може би до 600 лв. Много ли е рисковано да си взема 2ра ръка? И вече ако и двете, или поне едната от нас, реши да свири по-сериозно - ще си вземем хубаво и ново. Видях и доста добра промоция за този модел Yamaha NP15 Или https://www.thomann.de/gr/yamaha_psr_f52.htm Редактирано Януари 22 от Radiation Цитирай
yamaha Отговорено Януари 22 Отговорено Януари 22 Ако хвърлите един поглед и на другите подобни теми, в които питат същите неща, може би ще се ориентирате още по-добре, а така като гледам май се каните просто да хвърлите едни пари в пространството, без много полза. Цитирай
Radiation Отговорено Януари 22 Отговорено Януари 22 така ли изглежда? 😅 ще почета още тогава. може би трябва да питам и самия учител... Цитирай
yamaha Отговорено Януари 22 Отговорено Януари 22 (Редактирано) 1 hour ago, Radiation said: така ли изглежда? 😅 ще почета още тогава. може би трябва да питам и самия учител... Без да се засягате...но точно така. Наскоро по телевизията повтаряха един много стар български филм - "Роялът", в който основното действие се развиваше в халето на един завод, където щеше да има концерт Никола Гюзелев (който между другото играе себе си във филма) и тъй като нямаха роял за корепетитора, целият филм търсеха по разни къщи някакъв изоставен роял. Та там имаше една реплика по едно време, когато си говореха, че никога няма да намерят роял и един от работниците каза "Ами защо не донесем няколко акордеона, то е почти същото - и едното има клавиши, и другото ; и едното издава звук, и другото". Сетих се за този епизод покрай вашите разсъждения. Ако смятате детето само да се забавлява, тогава да - купете му нещо с малки клавиши, но да давате 300 лева за детска играчка, а то наистина ще е само играчка, мисля, че доста скъпа играчка ще сте му избрали. Цялата работа е в клавишите - не всичко, което има клавиши се нарича пиано и не всичко с клавиши е подходящо за обучение. Мисля, че никоя нормална учителка няма да разреши детето да се обучава на малки клавиши и дори на големи, но леки клавиши (като на споменатите NP-15 и F52). Единствено в някакъв много кратък период от няколко седмици, при липса на каквато и да е друга възможност, би могло детето да се упражнява на нещо такова, за да не изпуска уроците, но не много дълго, защото натрупа ли вредните механични навици от малките клавиши и леката клавиатура, след това става много трудно да се отучи от тях. Да не задълбаваме, че дори и двете ямахи от линковете са съвсем различни инструменти в съвсем различни класове и въпреки, че и двете имат леки клавиатури, на всяка клавиатурата й реагира по съвсем различен начин от клавиатурата на другата. Просто този тип инструменти не са за дългосрочно обучение, в което задължително трябва да се натрупат правилните навици на правилната клавиатура, но те и не са мислени като такива. Редактирано Януари 22 от yamaha 1 Цитирай
Koobenot Отговорено Януари 22 Отговорено Януари 22 ^ Напълно съм съгласен с колегата, не повреждайте детето, а вдигнете малко бюджета и вземете нещо читаво. 6 hours ago, Radiation said: Ако стандартни - ще взема нещо по-скъпо, на което мога и аз да свиря (аз също ще съм начинаеща). Мислех си да си взема 2ра ръка дигитално пиано от среден клас. Може би до 600 лв. Много ли е рисковано да си взема 2ра ръка? Рисковано е, ако не знаете какво да тествате, затова най-добре ако ще е втора ръка, с опция "Преглед и тест" независимо куриер или на място и човек, който разбира да тества клавишите и дали педалът функционират правилно. Иначе като отправна точка поне да са Casio CDP-S110 BK или Yamaha P-143 B, и двете ги и има в Томан за около 600 лв. ... разгледайте и другите теми, писали сме конкретни модели. 1 Цитирай
Radiation Отговорено Януари 22 Отговорено Януари 22 Преди 5 часа, yamaha написа: Без да се засягате...но точно така. Наскоро по телевизията повтаряха един много стар български филм - "Роялът", в който основното действие се развиваше в халето на един завод, където щеше да има концерт Никола Гюзелев (който между другото играе себе си във филма) и тъй като нямаха роял за корепетитора, целият филм търсеха по разни къщи някакъв изоставен роял. Та там имаше една реплика по едно време, когато си говореха, че никога няма да намерят роял и един от работниците каза "Ами защо не донесем няколко акордеона, то е почти същото - и едното има клавиши, и другото ; и едното издава звук, и другото". Сетих се за този епизод покрай вашите разсъждения. Ако смятате детето само да се забавлява, тогава да - купете му нещо с малки клавиши, но да давате 300 лева за детска играчка, а то наистина ще е само играчка, мисля, че доста скъпа играчка ще сте му избрали. Цялата работа е в клавишите - не всичко, което има клавиши се нарича пиано и не всичко с клавиши е подходящо за обучение. Мисля, че никоя нормална учителка няма да разреши детето да се обучава на малки клавиши и дори на големи, но леки клавиши (като на споменатите NP-15 и F52). Единствено в някакъв много кратък период от няколко седмици, при липса на каквато и да е друга възможност, би могло детето да се упражнява на нещо такова, за да не изпуска уроците, но не много дълго, защото натрупа ли вредните механични навици от малките клавиши и леката клавиатура, след това става много трудно да се отучи от тях. Да не задълбаваме, че дори и двете ямахи от линковете са съвсем различни инструменти в съвсем различни класове и въпреки, че и двете имат леки клавиатури, на всяка клавиатурата й реагира по съвсем различен начин от клавиатурата на другата. Просто този тип инструменти не са за дългосрочно обучение, в което задължително трябва да се натрупат правилните навици на правилната клавиатура, но те и не са мислени като такива. благодаря! аз съм пълен лаик и имах нужда точно от тези разяснения за клавишите! Цитирай
yamaha Отговорено Януари 23 Отговорено Януари 23 20 hours ago, Radiation said: ...може би трябва да питам и самия учител... Щом вече имате представа кой ще е учителят, попитайте го дали е добре клавишите на пианото да приличат като големина и усещане до тези на истинско пиано или според него на този етап няма значение. Ако каже, че няма значение и всяко нещо с клавиши ще свърши работа, аз поне много бих се замислил дали да си запиша детето при този учител. Ако обаче отговори, че е добре да се доближават максимално до клавишите на акустичното пиано, тогава вземете на детето едно евтино дигитално пиано с хамър механика, което ще е в пъти по-добро от онези двете ямахи, дето ги дадохте в линковете и които нито са пиана, нито имат пълноразмерна (88 клавиша) клавиатура, нито са с хамър механика. Не правете грешката на повечето родители - "Не знам дали на детето ще му хареса, затова ще му взема нещо каквото и да е и ако му хареса, тогава ще му купя истинско пиано". Детето е на такава възраст, в която трудно ще прецени кое е добро и перспективно и кое е детска играчка...и е напълно вероятно да избере детската играчка, която е правена за такава. От там нататък започват трудностите - при учителя си то ще свири на пиано с хамър механика (тежки клавиши), вкъщи ще свири на леки клавиши (с пружина), и накрая като няма да му излизат упражненията при учителя, на детето свиренето като цяло просто няма да му хареса. Избягвайте покупката 'втора употреба', защото не знаете как е било ползвано, а на едно пиано има много неща, които могат да не му работят - не само всеки от 88-те клавиша, но и други работи, а доколкото усещам, май не сте стигнали нивото, за да установите дали на някой уж свирещ клавиш, не му работи втория сензор за форте-то. Пък и не мисля, че ще спестите кой знае колко, в сравнение закупуването на ново базово пиано с гаранция. Колегата Koobenot ви е написал два модела с хамър механика, които са съвсем подходящи за начално обучение и не само. И двете са на сходни цени, но аз лично бих се спрял на Касиото, защото клавишите му са една идея по-леки, най-вече черните, при които пръстите трябва да влязат навътре в клавиатурата, а "лостът" там винаги действа по-трудно и за малко дете, което сега започва, това не е без значение. Ако сте в България, може да го поръчате от сайта на Динакорд (620 лв с безплатна доставка) и ще пристигне до няколко дена ; ако сте в чужбина - тогава Томан, Мюзикер, Мюзик Стор и т.н. 1 Цитирай
Radiation Отговорено Януари 24 Отговорено Януари 24 Благодаря @Koobenot и @yamaha за отделеното време! Поръчах си препоръчаното от вас Casio и го чакам в понеделник! 1 Цитирай
Recommended Posts