hellcreep Публикувано Август 23, 2019 Share Публикувано Август 23, 2019 Добър ден, Бих искал да попитам за малко повече информация и съвет. Става дума за пианото от снимките, ще добавя повече снимки/видео малко по-късно като ми ги изпратят. Та, така се случи, че това пиано има нужда от преместване, не съм аз собственика. Прочетох как се случват нещата и реших да ползвам услугите на фирма. Идеята ми е да се реставрира поне вътрешно това пиано за да може да се ползва като за хоби. Хич не съм запознат с тези неща и не бих искал да се вкарам в прекалено голям филм. Доста е захабено това пиано но като цяло като марка и модел според вас добре ли е? Собственика твърди, че не е за боклука въпреки, че има нужда от смяна на струни и реставрация. Последните няколко години само е било съхранявано, та не е правено нищо по него. Ако не е много добре положението вътре (все още чакам за повече информация) дали ще може да се стегне за 1000-2000лв според вас? За съжаление пианото се намира извън София и за транспорт само ми искат грубо между 200-400лв което също не е малко и отделно очаквам, че ще има доста пари и за реставрация, та се чудя дали си струва цялата работа. Ще съм много благодарен на всякакви съвети и препоръки. Също ако имате някакви съвети за добри фирми които да препоръчате за София ще съм много благодарен. Една от фирмите даже е от Пловдив но с редовни курсове до София, та се чудя дали и с тях да се захвана понеже няма да ми е проблем. Не знам дали е ок да се добавят имената за да не се сметне като реклама. Благодаря на всички. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
CyberGene Отговорено Август 23, 2019 Share Отговорено Август 23, 2019 Трябва да го погледне техник и да прецени. Според мен не си струва, изглежда наистина старо, ще вкараш едни излишни пари, без особен смисъл. За същите пари би купил запазено и добро пиано. Но говоря на общо основание, трябва да се погледне от разбирач. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yamaha Отговорено Август 23, 2019 Share Отговорено Август 23, 2019 (Редактирано) CyberGene е напълно прав - няма как по външна снимка да ти кажем какво му е състоянието и дали си заслужава цялата врътка. Нека го погледне специалист, да види каква е механиката, в какво състояние е и тогава да решиш дали си заслужава да вкараш немалко пари за възстановяването му. Редактирано Август 23, 2019 от yamaha Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ciriljhonson Отговорено Август 24, 2019 Share Отговорено Август 24, 2019 (Редактирано) 1.Вид и състояние на механиката. 2.Състояние на демпфери и чукчета. 3.Състояние на пинове и струни. 4.Състояние на резонаторна дъска и лира. 5.Състояние на клавиатура. Може да се окаже, че определеният от вас бюджет е достатъчен, но може и да е твърде оскъден. Транспорта ви е най-малкото перо. За 2000лв. мога да ви насоча към място с напълно реставрирани и поддържани пиана с гаранция. Редактирано Август 24, 2019 от ciriljhonson Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
hellcreep Отговорено Август 25, 2019 Автор Share Отговорено Август 25, 2019 (Редактирано) Не знам дали ще можете да свалите видео клиповете от тази страница но тук собственика е добавил няколко клипа да се види състоянието: Sharepoint Споменаха ми, че на едно от клипчетата горе-долу се вижда, че може би лирата е спукана което не е много добре. Също ми споменаха, че състоянието е доста зле вътре, та май ще е по-добре да пасувам. От една фирма ме насочиха към няколко старички руски модела Беларус но поне в добро състояние на цени около 700лв. Само се чудя дали старите Руски пиана са добро решение като за хоби или е по-добре да се насоча към нещо малко по-различно? Редактирано Август 25, 2019 от hellcreep Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
CyberGene Отговорено Август 26, 2019 Share Отговорено Август 26, 2019 Акустичното пиано е прекрасен инструмент, когато е в добро състояние, поддържано, акордирано. Стигне ли се до Беларуси и прочее руски и други боклуци в неясно състояние, по-добре да се насочиш към дигитално пиано. Не знам какви са ти целите, но ако няма да ходиш по конкурси и да ставаш концертиращ пианист, дигитално пиано с хамър механика няма да ти попречи по никакъв начин, а ще ти спести главоболия и ще ти позволи да музицираш, вместо да се занимаваш с глупости. 3 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yamaha Отговорено Август 26, 2019 Share Отговорено Август 26, 2019 Само да добавя, че при старите акустични инструменти освен визуална преценка на състоянието им има и още един тънък момент, който не бива да се пренебрегва. Баща ми навремето акордираше пиана и покрай неговата дейност съм попадал на много стари пиана, които дълго време не са били ползвани. Външно някои от тях си бяха уж ОК - всички струни са налични, клавишите нямат отлепвания или дори пожълтявания, здрава лира, работеща система на чукчетата и т.н. Но в момента, в който започне акордирането се оказва, че вирбелите просто не държат - таман се хване някакъв строй и първите настроени вече са паднали с почти половин тон. Няма как да се знае докато не се почне с акордирането - когато изпускат е голяма мъка, а понякога положението даже е неспасяемо. ;( Едно старо пиано не е като една стара цигулка - когато не се ползва с години, не му се се прави периодична профилактика или не му се осигурява подходящата влажност и температура - то просто си заминава малко по малко. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Ap_6 Отговорено Август 28, 2019 Share Отговорено Август 28, 2019 Никакво съвеЦко пиано не купувайте от никаква фирма, не ги слушайте какво ви пробутват! Беларус и подобни са грозна мебел с отвратителен звук, безобразна клавиатура и нямат настройване. Тия търгаши по фирмите ги изкупуват по 300 и ги пробутват по 700 на наивници. Няма запазено съвеЦко пиано, то е боклук при излизането от фабриката. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
dedo pop Отговорено Август 29, 2019 Share Отговорено Август 29, 2019 Гледах клипчетата, стигнах до четвъртото и повече не мога. За тези пари купувай запазено пиано и не се занимавай с реставрация. Съвет - колкото по-ново, толкова по-добре. И бягай от пианата, произвеждани по време на социализма в бившите социалистически държави. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts