stratocaster Публикувано Март 22, 2007 Публикувано Март 22, 2007 (Редактирано) понеже не съм у ред с главата, тръгвам да си правя китара най-накрая с амбицията да я докарам готина, и с идеята че може да е пълен провал мисля да е тип Експлорер нек тру, с кленов гриф и крила на тялото от махагон. какво ще кажете за тази комбинация? приемам всякакви съвети, критики и лошо отношение за гриф мисля да ползвам кленова или яврова талпичка с размер 12 х 105 см и дебела поне 5 см. ще я сцепя на 2 и ще лепна парчетата с лицата едно към друго - демек куартерсаун или както беше и по средата някаква абаносова летвичка за тяло ще ползвам някакво парче махагон 40 х 50 см също поне 5 см дебело хубаво ама тука в нашия Бургаски край като питаш някой те гледат с ей такива очи поразпитах и лютиерите из форума, ама и те трудно се снабдяват ако някой има въпросните дървении и иска да се раздели с тях - с удоволствие ще го оттърва, срещу заплащане разбира се стигнах дотам, че вече се моля на хората. неприятно ми е, кофти е ама желанието и сърбежа в ръцете са по-силни а никъде нищо немога да намеря намерих на едно място явор, обаче е отсечен преди година и половина и предполагам няма да е достатъчно сух Редактирано Март 22, 2007 от stratocaster Цитирай
daniel.hristov Отговорено Март 22, 2007 Отговорено Март 22, 2007 Здрасти, За тялото - доколкото знам оригиналният материал за тяло на експлорер е Korina (май на същото му викат и limba). Не съм свирил на китара от такова нещо но съм срещал все хубави мнения за това звука на това дърво. Ако така и така ще хвърляш време и усилия може да опиташ да си набавиш такова нещо. Само дето ще те гледат още по-странно Успех с начинанието Поздрави, Дидо Цитирай
synchu Отговорено Март 22, 2007 Отговорено Март 22, 2007 (Редактирано) Така е - прав е Даниел - корина е, само че първия модел, дето са го спрели около '59-'60-та година. След това около 80-те години възобновяват с пълна сила производството и на махагонови и на корина Експлоръри. След това по-популярен става махагоновия, като че ли, но и корината е добър модел и разновидност - по-лек и с по-светъл звук. Иначе махагон си е добре за тялото. Кленов гриф на Експлорер?????? Ерес и анатема !!!! Виж махагон + палисандър или махагон + абанос (за по-светъл звук) - мооооооже Редактирано Март 22, 2007 от synchu Цитирай
Tomov Отговорено Март 22, 2007 Отговорено Март 22, 2007 Принципно грифовете на Гибсън китарите са от махагон (или от нещо друго, но не клен като при фендерите). В интернет (а и не само) съм виждал евтини копия на експлорер с гриф от клен и фингърборд от палисандър. За фингърборда, чистият клен издава по-звънлив звук, докато палисандъра звучи по-меко. Абанос не съм пипал, но сигурно се доближава повече до клена, от колкото до палисандъра, щом е "по-светъл" като звук. А за материалите... и аз съм от Бургас... бали м** му... Цитирай
stratocaster Отговорено Март 22, 2007 Автор Отговорено Март 22, 2007 ами реших да направя кленов гриф поради 2 причини - 1 - такова парче махагон едва ли ще намеря, за корина да не говорим 2 - исмам по-балансирам звук. ако цялата е махагонова ще има типичния гибсън дълбок звук - там викам малко по-светло да звучи все пак е с къса мензура и това донякъде компенсира вижте ибанеза на бате си Мохамед - по същия начин е направен - клен и махагонови крила Цитирай
the_gorer Отговорено Март 22, 2007 Отговорено Март 22, 2007 Клен & махагон е класика при Метълите - той и Мохамед това разправя. На Алекси Лайхо талпата е клен и елша, така че можеш да пробваш и това. Елша се намира малко по-лесно от махагон. Всъщност много по-лесно - нали ти разправях за дядка бракониер. Има много като него, дето секат по Янтра елшите и ги отикват на разни бабички за огрев. Имат и скътан сух матр'ял. Ако успея да намеря дядката (което ще е операция достойна за агент на ЦРУ), ще го избомбя да даде клен, а може и елша. През това време майсторите да не дават акъл как и от какво дърво се прави Експлорер, а да кажат от къде да вземе Стратокастера дървесината, която сам си е избрал да ползва по обективни причини. Цитирай
Guest Отговорено Март 22, 2007 Отговорено Март 22, 2007 И аз си търся махагон и клен, за тяло и гриф, ама няма ... Все пак ако на някой му се намира, да казва Цитирай
daniel.hristov Отговорено Март 22, 2007 Отговорено Март 22, 2007 През това време майсторите да не дават акъл как и от какво дърво се прави Експлорер, а да кажат от къде да вземе Стратокастера дървесината, която сам си е избрал да ползва по обективни причини. Някак си се почуствах задължен да си призная съвсем добросъвестно че не съм никакъв майстор. Нямам грам опит в правенето или свиренето на китари от корина - просто си казвам каквото съм чувал (малко като циганчето с киселото мляко). Цитирай
stratocaster Отговорено Март 22, 2007 Автор Отговорено Март 22, 2007 шшшшт няма да се карате тука въпроса е не е какво дърво мога да намеря, а дали въобще мога да намеря някакво Цитирай
synchu Отговорено Март 23, 2007 Отговорено Март 23, 2007 Абе дърво лесно се намира, бе Горъре - въпрос на бюджет Сайтове за талпи (разбирай дЪски) из Интернетя има колкото искаш - warmoth.com веднага изниква като опция - дървото за махагон за тяло + дърво за гриф е около 130$ + около 90$ за транспорт с проследяване или около 80$ за такъв без. Тва е. В БГ обаче не знам да има, а дали ще е и подходящо за китара - т.е. сухо, без дефекти - също се не знае Цитирай
stratocaster Отговорено Март 23, 2007 Автор Отговорено Март 23, 2007 ехеееее че то за 210 $ аз цял клен ще отсека и ще го занеся за сушене в сушилня принципшно това ми е горе долу бюджета за цялата китара хахахахах Цитирай
synchu Отговорено Март 23, 2007 Отговорено Март 23, 2007 Е аз затова казвам - въпрос на бюджет Иначе е лесна работа намирането на дърво Цитирай
Spoocter Отговорено Март 30, 2007 Отговорено Март 30, 2007 Много отдавна съм намирал махагонови дъски около 0.5 см от разни мебелни фабрики. Някои мебели стол напр. е изцяло от махагон. После тези дъски ги цепят и правят фурнир за ПДЧ плоскости. Просто само идея!?? Цитирай
edgecrusher Отговорено Март 30, 2007 Отговорено Март 30, 2007 А някой знае ли wutong какво дърво е и изобщо дърво ли е ? Цитирай
Recommended Posts