Flame Отговорено Юли 25, 2010 Отговорено Юли 25, 2010 (Редактирано) Хм... Не знаех къде точно да пиша, пък и не исках да създавам нова тема за нещо тривиално, та... Колко често сменяте струни? На мен досега, честно казано, не ми се е налагало, нито съм късал, нито нищо. Но на двете ми акустични не са сменяни съответно от 14 и ... около 24 месеца. Т.е. доста Според вас наложително ли е да ги сменя, като се има предвид, че все още си свирят и не са повредени по никакъв начин? редакция: става дума за уестърн китари. Редактирано Юли 25, 2010 от Flame Цитирай
muzicantini Отговорено Юли 25, 2010 Отговорено Юли 25, 2010 Еми зависиши колко свириш, как свириш, пазиш ли ги, какви са и т.н. Аз свиря по много, интензивно, с евтини струни и ги сменям на 2 седмици. Цитирай
SomeoneElse Отговорено Юли 25, 2010 Отговорено Юли 25, 2010 Flame, те може да не са "повредени", но съм убеден, че след 2 години вече за нищо не стават. Особено на акустичен инструмент доброто състояние на струните е от доста голямо значение - новите струни звучат по-чисто, звънливо, отчетливо, с по-продължителен тон. Затова имай предвид, че струни се сменят не само когато се изпокъсат, а именно защото си губят хубавия тон с времето. Сега, вече в зависимост от ръцете ти, качеството на струните и начина ти на свирене може да траят различно, но един нормален комплект струни за 10-12 лева е хубаво да се сменят на около месец. Цитирай
djbnz Отговорено Юли 25, 2010 Отговорено Юли 25, 2010 Лично предпочитам за електрическа китара Earnie Ball 9-ки. Пробвах и 10-ки, които бяха супер, но имам zero fret и браждеше невероятно неприятно. Тааа аз лично ги сменям, когато не ме мързи да отида до магазина, но свиря доста агресивно чак съм късал 6-та струна 0.46 заради прекомерна употреба на флажолети , като я развивах се скъса на още 2 места. Цитирай
Pandemonium Отговорено Юли 26, 2010 Отговорено Юли 26, 2010 Elixir - 10-ки. Държат ми почти два месеца, а аз се потя като прасе като свиря. Спестяват ми около 50 лева за целия период, в който ползвам един комплект. Много добре се разбират с китарката ми и треснята звучи на ниво. Флажолети, бендове и т.н. се получават идеални, буквално без никакви усилия. Таман чакам днес да дойдат още два комплекта от местния дилър и да закърпя годината Цитирай
Victoroth Отговорено Юли 26, 2010 Отговорено Юли 26, 2010 Elixir Super Light (09-42) Ако няма достатъчно пари карам с ghs 09-42 Цитирай
Yoshimico Отговорено Юли 26, 2010 Отговорено Юли 26, 2010 Зависи,вкъщи и на репетиций свиря с Elixir 09,а на концерти d'addario 09.Еликсира държат доста на манипулация,докато ако свириш всеки ден по 2 часа с даддарио ти остават по пръстите Цитирай
patman Отговорено Юли 28, 2010 Отговорено Юли 28, 2010 Преди свирех с D'Addario 09 но ги смених с Elixir 09. Акустичната беше с фендър, но последните потъмняха за 2 седмици без да съм пипнал китарата и сложих и на нея елексир и не са мръднали. Yoshimico любопитно ми е защо предпочиташ D'Addario за концерти? Цитирай
GRiND BaSTaRD Отговорено Август 26, 2010 Отговорено Август 26, 2010 Преди няколко месеца случайно от взех последния комплект GHS Zakk Wylde Boomers (10-60) в един музикален магазин в С.З., понеже си търсех нещо подходящо за строй в D или по-надолу. Отначало ми беше доста трудно да свиря с тоя комплект заради дебелината на 5-та и 6-та, но с времето се свиква с всичко. Сега понеже не можах никъде да открия същия комплект, си купих D'Addario EJ22 Jazz Medium (13-56), но докато не се амортизират напълно GHS няма да ги сменям. Та да използвам да попитам и в темата, някой да знае някъде да се продават GHS Zakk Wylde или подобни комплекти с дебели 4-та, 5-та и 6-та - може и комплекти за 7-струнни със седма 60-ка? Цитирай
Yves Отговорено Август 26, 2010 Отговорено Август 26, 2010 (Редактирано) ^ Той вече не свири с GHS, a а с Dunlop, има същия сигначър модел. Ти на каква мензура свириш с тях, защото аз мислех да ги пробвам на ЛП за До, но едва ли щяха да се съберат струните в нъта и не ми се искаше да го развалям заради моментото си увлечение по Arch Enemy Мисля си, че соловите ще са пълни мекици, но не знам как ще са басовите. Редактирано Август 26, 2010 от Yves Цитирай
GRiND BaSTaRD Отговорено Август 26, 2010 Отговорено Август 26, 2010 Yves, понеже китарата ми е ръчна изработка и никога не съм я мерил тая мензура. Обаче е къса - 21 прага, а на мен и тези са ми много. Не мисля, че мензурата е толкова определяща в случая, но все пак за нисък строй си иска доста по-дебелите жици, особено при по-късата мензура. Засега в D е ок и мисля, че може без проблем да слезе и в C с тоя комплект GHS, че и без друго не ползвам 1-ва и 2-ра струна. Мерси за инфото за сета на Dunlop, ще потърся дали има такива по родните онлайн магазини. Цитирай
GRiND BaSTaRD Отговорено Август 26, 2010 Отговорено Август 26, 2010 (Редактирано) Сега я измерих мензурата на китарата ми - излезе стандартна 648 mm или 25,5", обаче така или иначе на мен и 21 прага са ми много... а първа и втора струна излишни - държа ги само за да ми изравняват опъна на грифа. И все пак гегата явно ще понесе даже и дроп B с тия дебели телове. П.П. Вярно, че тоя Зак е минал на Dunlop - намерих му сета ТУК. Е като няма вече GHS подходящи сетове за ниска настройка, ще се търси друг заместител... Редактирано Август 26, 2010 от GRiND BaSTaRD Цитирай
Yves Отговорено Август 26, 2010 Отговорено Август 26, 2010 Мензурата е ключ фактор за това колко са ти опънати струните...честно казано ми е доста странно как с тия струни свириш в Ре Цитирай
krismana Отговорено Август 27, 2010 Отговорено Август 27, 2010 ^ Така си е за мензурата Аз сега сложих на новата китарка която е с 28' мензура LaBella 15-80 и съм супер доволен, струните са яко твърди и можеш да си чегърташ на воля без да плякат. Настроен съм в Си а и попринцип с времето някакси свикнах да свиря наистина силно (да не се бърка с безизразно) на струните и сега са ми много удобни Цитирай
Marvill Отговорено Март 18, 2011 Отговорено Март 18, 2011 Позволявам си да постна този линк! Вътре става въпрос и за струните. http://www.youtube.com/watch?v=BcztU45lT5g&feature=related Цитирай
Recommended Posts