Jump to content
Българският форум за музиканти

Нужда от съвет: електронни барабани


Recommended Posts

Привет на всички!
 

Заглавието на темата е достатъчно показателно за това, от което имам нужда. Но за да можете да ми дадете по-пълноценен съвет нека ви споделя ситуацията, в която се намирам.

 

От няколко години имах мерак да се пробвам да свиря на барабани, но тъй като тогава все още нямах пари не можех да си ги позволя. Преди около 2 години обаче събрах пари и си взех един комплект акустични, които макар да не са най-висок клас, все пак са сносни като за ламер като мен :) - Tama барабани и хардуер, Zildjian чинели. Проблемът обаче възникна с това, че аз живея в блок и... както предполагам много от вас знаят барабаните са доста шумни и то повече отколкото очаквах. :) А особено съседката под нас е много заядлива и съм имал главоболия с нея. Тези в страни пък имат дете на около година и макар никога да не са ми правили забележка, аз съм наясно, че детето може да спи във всеки един момент от деня. И при все че законът ми позволява да съм шумен в голяма част от деня... някак си самият аз не мога да си позволя да дигам шум, заради малчугана им. Защото те са много приятни хора и в никакъв случай не искам да се карам с тях. В крайна ги преместих в помещение където шумът не е проблем и можем да се събираме с приятели да се упражняваме заедно. Но тук възникна следващият проблем - че нямам лесен достъп до това място или поне не по всяко време, защото не е близо до нас. Чудих се дали да продавам акустичните, но реших да ги запазя и в крайна сметка планирам да си взема един комплект електронни за у нас, на които да се упражнявам, а когато сме заедно с приятели да свиря на акустичните.

 

Та това е ситуацията при мен и тук идва един списък от въпроси, за които търся съвет от по-запознати с електронните барабани:

 

 

1) Тъй като електронните барабани ще са само за у нас да се упражнявам, не ме интересува да са много качествени или да са висок клас (дори може и втора употреба). Та можете ли да ми препоръчате някаква евтина марка.

2) Тъй като целта ми е доколкото мога да ги уеднаквя двата комплекта ме интересува как става добавянето на нов елемент? На акустичните, когато исках да сложа втори краш просто взех стойка, сложих го на нея и готово. Ако искам да сложа том, някакъв удължител за държач на том и закачам. Но при електронните как става свързването с оглед това, че са намесени кабели, електроника и (може би) миксер? 

3) Електронните барабани имат ли опция за запис или зависи от конкретната марка?

4) Имат ли опция за свързване към компютър (т.е. тонколонките на барабаните да възпроизвеждат звук от компютъра).

 

Питам всичко това, защото до момента имам опит само с акустични и не ми се иска да прибързвам с покупката без да съм наясно.

 

Благодаря за вниманието ви и се надявам да се намери някой, който да може да ми помогне да направя правилен избор! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Гледам че дотук никой не ти е отговорил вече доста време, затова ще се намеся, без да съм много компетентен. Значи и аз съм в блок, същия проблем. Но дори не ми е минавало през главата да си взема акустични (инак мечтата ми е Tama че много им харесвам томовете). Взех си електронни от самото начало, преди 8г почти. Моите са Yamaha DTXPLORER - това за тогава време беше базовия модел на Ямаха. Аз обаче ударих на друг проблем. Да почна с това че живея в малък апартамент (едностаен с хол) и съответно барабаните са в хола. Жена ми колкото и да си я обичам, ама е капризна за шумове. Оказа се че електронните ич не са тихи, поне ако искаш да удариш нормално. Сега то те си реагират с максимална сила дори при по-лек удар, ама аз бях взимал уроци малко с акустични и неможех да ударя тихо. Явно че ще се принудя. Та накратко виждах изражението на жена ми като се упражнявам и ми ставаше толкова гадно да я гледам че спрях всякакви упражнения. Сега си прашасват. А да уточня - като казвам че електронните шумят - ей нямам предвид звука който излиза. Това много ясно че си го нагласяш колко да е силно, а и аз винаги бях на слушалки. Но самия пад при удар и гумата издава шляпащ звук. А чинелите са от по-твърда гума, плюс често можеш да ги праснеш по-полегато, смятай пляскането как се чува, дип че са под наклон. Малко след това ни се роди дете, та уйде коньо.

 

Решение има - или се местим в по-голям апартамент или аз ги изнасям някъде или удрям тихо. Ама така се сещаш че се градят вредни навици.

 

Отскоро пак ми е мерак да се занимавам, детето порастна, лятото средата става на 5г. Е купих си един пад за упражнения с ремък с велкро за закачане на крака. Не е супер, но ми дава възможност да си го нося в раницата и на която пейка в парка искам да си седна. Купих си метроном отделно и книжката с упражнения ми е в раницата, изобщо мобилен съм. Колкото до децата, май ти не си родител, ще ти кажа че само малките спят. Новородените спят много, след 3г я спи, я неспи следобед от 2-4. Така че да знаеш за твоите съседи с детето как да се съобразяавш с тях.

 

Колкото до закачане на нещо, тук зависи какво. Ти примерно имаш същата свобода да си сложиш каквото искаш към сета, на отделна стойка обаче и с отделен модул. Демек няма да ти мине през дръм модула. Евентуално ако е само за слушалките, изхода на втория модул може да го вкараш в малкия жак за МП3 плейър на основния ти дръм модул (на днешно време мисля всички дръм модули имат вход за МП3 плейър с малък жак, някой дори имат вграден мп3 плейър) и така да получиш звука от другото в слушалките ти, инак би ги третирал като отделен инструмент, демек да имаш всичко на един изход ще ти трябва миксер.

 

Пример - аз както имам Ямахата ми, ако искам мога да имам и примерно един Alesis Sample Pad отстрани, но на отделна негова си стойка. Мога да прекарам Семпъл Пада във входа за мп3 на мойта Ямаха, но по-скоро бих ги мушнал и двата в миксер и бих слушал от миксера изхода.

 

Колкото до записвачка, новите модели имат вградена МИДИ записвачка, демек квото свириш, може да го запишеш веднага и после да го пуснеш да се просвирва. Моите нямат, щото вече са бая стар модел. 

 

Предимство на електронните обаче е това че са електронни. В смисъл, електрониката винаги ти предоставя МИДИ, а с МИДИ възможностите се разширяват. Пример - мойте са стари, звучат малко дървено. Да речем искам да подменя вградените звуци с по-хубави. Това реално няма как да стане на дръм модула, щото не е семплър, също не ми се занимава да мисля моите тригери (падовете) с кой дръм модул са съвместими и това изобщо не ме интересува, обаче той има МИДИ изход (стандартен МИДИ порт) и съответно аз мога да си прикача който и да е дръм модул или каквото там искам и да си ползвам Ямахата само като тригери. И съм го правил. Имам дръм машина Akai XR20 - реално няма как да закача падовете директно в нея за да я ползвам като модул, обаче:

 

  • Разскачам си кабела на Ямахата от миксера и не ползвам изобщо неговия звук
  • Със стандартен МИДИ кабел връзвам дръм модула на Ямахата с дръм машината
  • Евентуално правиш някакви МИДИ настройки на един от двата модула (в моя случай се наложи да преправя МИДИ настройките на Ямахата, за да тригва (да изсвирва) точно които падове желая от дръм машината, щото примерно като ударя по чинела и се чуваше нещо друго)
  • Мушкаш аудио изходите на закаченото нещо в миксера за да чуваш него
  • Готов!

 

Затова и си ги пазя, щото реално мога да закача каквото искам към тях. Може да закачиш и лаптоп, ако го вържеш правилно и си настроиш каквато там програма ползваш - много хора връзват точно компютри, щото ползват крадени версии на разни програмки с висококачествени семпли, но тук някой друг може да ти каже, аз нямам опит.

 

Та с електрониката възможностите са много, проблема е че не удряш по кожа и ако комплекта ти е от по-евтините, имаш коренно различно усещане. Нищо не заменя акустичния комплект, но има електронни които доста се доближават като звук и като усещане. Ще те излъжа ама или Роланд или Алезис бяха тия дето имат една мрежичка да имитира кожа на барабана и усещането е доста по-добро от гумите на Ямаха (те още си ги ползват). Аз не си ги купих, просто защото Ямахата имаше най-много вградени сетове и някои от тях макар с невисоко качество ми звучат интересно (разни електронни и алабала). Отделно топ модела на Роланд свири прекрасно. Но тия неща струват хиледарки. Моите чисто нови бяха към $750 канадски долара, сега мисля можеш да намериш подобни или базови на по-ниски пари и ще имат повече възможности.

 

И последно - за възпроизвеждането на звук от барабаните - само супер-евтините (да се разбира баш-детските) имат вградени колони. Нормалните всички без изключение имат жак да мушнеш слушалки, инак извеждаш към мониторна колона или каквото там си харесаш (в моя случай е миксера който е отведен към монитор).

 

Успех. Дано да съм помогнал поне малко.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

От години ми се иска да се пробвам и аз с барабани. Но, и аз съм в апартамент. Всеки път като си го мисля, стигам до извода, че нямам вариант. Или може би има, но не знам че съществува?

Мислех да започна уроци, но като знам, че няма на какво да се упражнявам, си мисля, че все ще ходя неподготвен, и се губи смисъла.

Не съм имал проблем до сега за шума с китарата, но за барабани - колкото и да ми се иска, просто не знам има ли вариант, за вкъщи, в апартамент, в жилищен блок. Няма на кой да преча вкъщи. Електронни, може и да стане, не знам точно колко са шумни.

Как са като вариант за напълно начинаещ, който никога не е сядал пред барабани? До колкото съм запознат (а съм запознат много малко) има електронни комплекти, които успяват да придадът усещането като на акустичен сет, донякъде (до колко?). Прекалено грешно ли ще се науча?

Какво друго е нужно, освен комплекта барабани? Какво е нужно, за да го свържа към компютъра и мониторите? Имам focusrite 2i4 (от първата генерация), има миди вход и изход отзад. Имам и EZ Drummer, който ползвам за бакинг тракове понякога. Не съм търсил информация, но предполагам, че може да се свържат електронни барабани към това. И въобще има ли смисъл, това може ли да замести отделен монитор за барабани?

Относно какво ми се свири, ако има значение на този етап - само метъл, предимно от по-модерните съвременни стилове, но само метъл музика.

Към както ще е най-удачно да се насоча, било то и просто да се откажа?

Edited by Rezachka
Link to comment
Share on other sites

За тренировка на координация и всякакви "основни" бийтове, брейкове, цели песни и т.н. няма проблем, ще вършат работа. Ако се запалиш винаги можеш да комбинираш с ходене в репетиционна, където има акустичен сет.

Имай предвид обаче, че не са безшумни. Има си тракане по гуми/пластмаси и предполагам, че си се чува от комбиите отдолу да речем. Не съм свирил с електронни, само един път пробвах някакви евтини в магазина за 2-3 минути. Доста странно е, но ако не си свирил на акустични (както в случая) това няма особено значение.

Имаше една добра серия клипчета на един Ютюб фен, точно за обезшумяване в апартамент, меш кожи, тихи чинели, двоен под с тенис топки ли беше... и какви ли още не дивотии. И една от целите му беше да не се разори човек. Ако искаш потърси, обаче не се сещам кой беше, че да ти дам насоки...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
Posted (edited)

Пиша пак след четири години, ама така и до никакво решение не стигнах тогава. Сега от няколко месеца така пак ми се върти тази мисъл, и ще си дам зелена светлина, тъй като в момента имам и повече свободно време от преди. Имам и свободна стая в която мога да направя място. Всъщност колко горе-долу място трябва да отделя като квадратура за да се минава свободно покрай барабаните? Удачно ли е да се постави сета в ъгъла на стая? Не съм много по-наясно от когато писах по-горния пост, но поне вече съм виждал и съм сядал пред барабани. Сега имам няколко въпроса и ще се радвам ако някой ме насочи към конкретен модел барабани. Възможно ли е с бюджет между 1000-2000лв да се вземе нещо, което да си струва да се вземе, и наистина да става. Разбрах че ще трябва да е mesh set и да е със истински педал за кика. Което ме навежда и към следващия въпрос, колко реалистично е да си мисля че искам да започна да се уча от самото начало с двоен педал, и има ли сетове с такъв? И какво друго е по-важно да гледам при избора?

И бонус въпрос, някой ако може да препоръча учител по (метъл) барабани в Пловдив?

Edited by Rezachka
Link to comment
Share on other sites

Аз имам Roland TD-17 kvx първа версия (че гледам има вече втора), утре ако се сетя ще измеря колко място заемат. Стоят точно в един ъгъл, от едната страна е стена а от другата прозорец, те гледат към стената. Има снимка във фукнята за барабанисти. Цената им беше към 1700 лв, но допълнително трябва да си вземеш педал за каса, фус машина и столче. С уговорката, че аз не съм барабанист, ходил съм известно време на уроци по барабани, за обща култура. Какви са моите впечатления? Много са удобни за начинаещ барабанист, ако успееш да си ги сглобиш :) Обаче има една разлика с истинските барабани. И това е когато свириш на фуса и искаш да го отвориш, трябва да удариш много точно в момента в който отваряш. Иначе не излиза звук от отворен фус а от затворен. Това на истинските барабани не е така. Но пък може би така ще се научиш да свириш точно :) И другото от което се оплаквам, е че фуса непрекъснато се върти и завърта кабела около себе си. Това при нормалните барабани не е проблем, защото може да си се върти колкото иска, но тук от време на време трябва да го отвърташ. Възможно е да не съм сглобил фуса добре и за това да става така. 

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Последните два дена доста се поразрових. Roland TD-17KVX2 е модел който много често срещам, и само с добри отзиви и препоръки. Но е доста над бюджета в момента. ~3400лв е в томан без фус машина и педал, така че предполагам със всичко ще е над 4000лв.

От всичко изчетено успявам горе-долу да схвана каква е разликата между повечето модели. Тепърва разучавам нещата и не знам всяко нещо за барабаните как се казва на български, а повечето неща ги чета на английски, така че извинявам се за тъпите изрази. За сега си мисля че не ми се взима кит при който има по-малко от две тригър зони на всеки том и чинел и даже си мисля че за райда предпочитам да има три зони, и пада на кика да е също с мрежа, и всички чинели да имат "choke" фукнция. Просто с идеята като взема нещо то да изкара по-дълго преди да го "израстна" и да ме спира по някакъв начин. Може и да звучи прекалено амбициозно в момента. Иначе от към вградени звуци, честно казано въобще не ме интересува, имам Superior Drummer 3, с различни библиотеки, и не знам дали ще ползвам вградените на кита. А изглежда че всеобщото мнение е че който и кит да взема със SD гарантирано ще звучи по-добре.

Конкретни модели които разгледах и се вписват в бюджета:

Alesis Surge Mesh Special Edition (~1300лв с единичен педал) - изглежда като един доста приличен сет, и хората изглежда са предимно доволни от него. Но недостатъци които ме спират са сравнително малкия размер на падовете, и малкото тригър зони - фус краш и райд са само с сингъл тригър зона

Roland TD-07DM (~1450лв без педал) - Като цяло роланд/бос нещата, са сравнително скъпи, но пък обикновено са с добро качество, надеждни и безпроблемни. Що се отнася до е-барабани, мненията са най-често в полза на марката. Конкретно този кит е отново с 8" томове, пада на кика е фиксиран на рамката, не е "kick tower" какъвто бих предпочел, но все пак предполагам ще си върши работата.

Millenium MPS-850 / MPS-750x (~1100лв с единичен педал и фус машина)- слагам двата кита на едно място защото разлика е в броя бадове, но при 750X се предлата Expansion set който гo прави със същия брой части, за още 230лв. При 750X всички томове са 10", всички падове освен hi-hat са dual zone, като райда е three-zone и е 14", кика е също с мрежа. Направо изглежда прекалено добро за да е истина. Докато не се зачетох и не потърсих ревюта... Да, кит за тази цена с истинска фус машина, обаче каква е файдата като не работи, а си тригърва когато каквото си иска. И проблема се решава... като си купиш друга фус машина. Краша и райда са фиксирани на определени места на рамката, докато на други модели поне малко повече може да се местят. 

Alesis Crimson II SE Mesh Kit (~1700лв в момента в musicworld, над 1800 в Томан, без педал) - За сега клоня най-много към този кит, въпреки че със всичко ще излезе малко над определения бюджета. Снеъра е 12" за разлика от другите при които е 10" и е на собствена свободна стойка. Изглежда ми като предимство, но, честно казано, не знам колко трябва да ми дреме за това. Мисля си че поне ще стабилен. Има един чинел пад повече от другите, кика отново е "кула" и е също с мрежа. Всичко, дори и hi-hat има две тригър зони, като райда е с три. От 51 мнения в Томан, все още няма нищо под черити звезди. Има го наличен кита в БГ.

Medeli DD638DX (~1570лв с единичен педал) Този кит го намирам само в Мюзик Дивижън и не открих толкова много мнения и ревюта за него, колкото за другите марки. Честно казано не знам какво да мисля за него, но на хартия покрива доста от нещата, и е наличен в БГ.

В този ценови диапазон китовете са кажи-речи еднакви като размер (брой падове) и предимствата в един аспект изглежда са за сметка на недостатъци в друг. Истинска фус машина видях само при Millenium, но всеки се оплаква че не работи както трябва. Като цяло съм скептичен към всичко от най-бюджетния клас на Томанските марки. И май при всяко положение фус машината ще остане като нещо за евентуален ъпгрейд в бъдеще. Май няма смисъл да гледам дали китовете идват с бейс педал, тъй като при всяко положение ще си купувам двоен.

Прегледах olx и фейсбук групите но не видях нищо свястно на нормална цена. Примерно видях да се продава MPS-850 за 1200лв, а от в Томан с безплатна доставка е по-малко. А пък и не ми се иска да купувам нещо втора ръка, като още не знам нито какво да му гледам нито как да го тествам.

Общо взето колкото повече научавам толкова повече нови въпроси ми излизат. Примерно колко важно трябва да ми фуса да има две тригър зони, вместо само една? Конкретно за свирене не дет метъл и метълкор (с надежда да стигна адекватно ниво да мога да свиря такава музика) на кои характеристики би трябвало да обърна най-голямо внимание, и кои мога да игнорирам? 

Edited by Rezachka
Link to comment
Share on other sites

С две зони фусът звучи по-реалистично. За метъл и метълкор през повечето време е отворен но за по-кротки моменти с по-ниска динамика ще е полезен. 

Link to comment
Share on other sites

Като абсолютен минимум трябва да може да се ползва поне като отворен и затворен. Някои имат и средно положение, на което за сега не обръщам толкова внимание. Но за тригър зоните не знам дали да издребнявам? Тези които са с две предполагам са ръб и среда, без центъра (как се наричат всъщност трите зони на български Bell / Bow / Edge?).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.