Jump to content
Българският форум за музиканти

Как се прави MIDI връзка


Recommended Posts

Здравейте!

Имам проблем с подкарването на MIDI връзката с компютъра. Кабела ми е ето този - https://www.aliexpress.com/item/New-Converter-PC-to-Music-Keyboard-Cord-USB-IN-OUT-MIDI-Interface-Cable-Free-Wholesale/32585652288.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.68V2ke Включвам USB A буксатав компютъра, а MIDI IN към MIDI OUT на барабаните, или пианото. Компютъра разпознава кабела и съответно го добавям като входно MIDI устройство. Стартирам MIDI monitor или други програми, правя си настройките, но не прочитат нищо. Барабаните ми са Millenium MPS-100, а електронното пиано MEIKE MK-939. Днес гледах MIDI OUT-а на дръм модула с осцилоскоп. При натискане на бутоните за симулиране на падовете не се появява никакъв сигнал. Чудя се, дали не се прави някаква допълнителна настройка за да се разреши MIDI-то? Моля за помощ!

Link to comment
Share on other sites

То няма нужда да ползваш чак осцилоскоп за да измериш 5 волта, но ти си знаеш. :)

Мисля, че барабаните ти би трябвало да си подават постоянно миди потока, а и вероятно вече си пробвал и връзката от миди-аута на клавира (между другото изгледах това клипче с твоя клавир - много ми хареса :greenangel: ).

Според мен по-скоро проблемът е в USB-кабела и въпреки че се е разпознал от компютъра ти, това все още не означава, че транслира мидито коректно...малко наизуст говоря, но натам ми клонят разсъжденията... ;)

Link to comment
Share on other sites

Аз имах подобен проблем със тези китайски кабели.Всичко се реши след като купих нормален миди интерфейс/кабел.Във момента ползвам 

Bespeco BM USB100.

 

Можеш да пробваш и тези:

Steinberg UR22 

Roland UM-ONE MK2 
RME Fireface UC 
M-Audio Fasttrack-Pro 
M-Audio Midisport 1X1 
M-Audio Midisport 4x4 
M-Audio Firewire 1814 
M-Audio Uno 
Bespeco BM USB100 
Focusrite Scarlett 8i6 
Focusrite Scarlett 18i6 
Audiobox USB 
RME UFX 
ESI M4U XL 

Успех!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Аз имам 2 такива кабела и си работят перфектно. Но това не означава, че просто не съм късметлия. Всъщност не очаквах да работят за цената си, но...

Закачането на кабела може да е малко объркващо - IN трябва да отиде в OUT на другото MIDI устройство и OUT - в IN.

Диодният индикатор трябва да мига, когато има MIDI съобщения.

Успех.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Барабаните му със сигурност са на 10-ти, а за свирката не мога да гарантирам нищо след като изгледах оня клип. :D

А що се отнася до кабела...преди години веднъж съм пробвал един такъв китайски - на лаптоп с XP SP3 не щеше да тръгне по никакъв начин, а на настолен компютър пак с XP SP3 вървеше...божа работа. ;)

Link to comment
Share on other sites

Тъй като на осцилоскопа не видях никакви сигнали, мисля че е безмислено да пробвам с друг кабел, нали така? Не казвам че кабела със сигурност е наред, но от дръм модула не излиза сигнал. Взел съм ги на старо и нищо чудно предишния собственик да е изгорил мидито, като го е свързал без галванично разделяне към нещо което е включено в отдалечен контакт. Явно че мидито на синтезатора също може да не е читаво. Не съм му гледал сигналите. За сега нямам възможност да ги проверя. Казусът си остава на същото ниво. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

При китайските кабели често проблема е прекъснати жици вътре в кабелния сноп, а и спойките са ужасни. Също, на входовете липсват оптрони, съответно проблемите с галваничното неразделяне важат с пълна сила. Но трябва да се провери какво излиза от синтезатора и ще стане ясно от кабела ли е или не.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

И да завърша темата все пак.

Проблвах с истински синтезатор - Ensoniq SQ-1 Plus. Стана работата, но с една малка особеност. Кабелът първо тръгва с програмата FL Studio 12 и след това работи нормално.

Има един малък проблем, че при отпускане на два или повече клавиша едновременно се чува звук от лаптопа. Предполагам че това е от конфигурацията на MIDI-то на синтезатора.

С барабаните и пианото за което питах в началото, не работи. Вероятно проблема е в тях.

Надявам се да помогна на някой с подобен проблем!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.