emosms Отговорено Декември 28, 2024 Автор Отговорено Декември 28, 2024 Малко бях спрял, и сега съм зациклил на нещо, което би трябвало да е елементарно: (това е dry-wet миксера на fx-loop) В средно положение (като на симулацията), нямаме линейно ниво, а доста голямо затихване на сигнала.... Проверявам си и физическата платка за грешки, не виждам такива, и нямам идея какво става :(. Също, като се върти потенциометъра към единия край (би трябвало да е send), има шум - чак включва защитата на крайното стъпало понякога.. Това сигурно е DC от входа на операционния към земя, но се получава в една точка преди края на хода (може би там свършва резистивната пътечка и контактува с края). Обаче към другото крайно положение няма такова нещо. Цитирай
presly Отговорено Декември 28, 2024 Отговорено Декември 28, 2024 То вече съм дърт и глупав, но защо ми се струва, че потенциометъра на баланса Dry/Wet ще се чувства по-добре след изхода на втория ОУ - тогава ще си работи в по-нормален режим Цитирай
emosms Отговорено Декември 28, 2024 Автор Отговорено Декември 28, 2024 (Редактирано) Има варианти, но това скалъпих и уж тръгна на симулатор. Иначе платката е готова, сега наново да го правя по друг вариант.. Вдясно е ОУ за XLR балансиран (не че ще трябва..) а на лицевия панел е модул send - return, където си има ОУ буфери преди буксите. Но засега не работи нормално самия миксер, като основния сигнал се подава от едната страна на микс пота (send), и си продължава нататък към стъпалото. Редактирано Декември 28, 2024 от emosms Цитирай
emosms Отговорено Декември 29, 2024 Автор Отговорено Декември 29, 2024 (Редактирано) NE5532 e операционния, преработих да има DC bias на +входа: Обаче сега осцилира на много ниска честота... Send Return модула е отделна платка с 6.3'' буксите, имат си буфери с операционен, и въобще не е включен. Така би трябвало основния сигнал в средно положение (и в едното крайно) да е с усилване ~1 (по симулация). Редактирано Декември 29, 2024 от emosms Цитирай
emosms Отговорено Декември 30, 2024 Автор Отговорено Декември 30, 2024 (Редактирано) Преработих го на инвертиращ Няма осцилиране, но няма никакъв звук и реакция на потенциометрите. Пробвах и друг операционен, просто отказва да работи. Не откривам грешка на платката и нз. кво да го правя . Откачам модула, байпасвам го, има си звук, другото работи. Нататък следващия модул ще лепя, пък това ако в рекъл Господ, някой ден... Редактирано Декември 30, 2024 от emosms Цитирай
emosms Отговорено Януари 1, 2025 Автор Отговорено Януари 1, 2025 ЧНГ и мъката продължава, да ми напомня че съм тъп и се занимавам с безполезни глупости цял живот, с безполезно хоби, което не разбирам и не умея (нито електрониката, нито музиката ми се удава) И то за мега велика и сложна схема с операционен... Send вади сигнал, Return йок, нищо не приема: Самия модул Цитирай
Koobenot Отговорено Януари 1, 2025 Отговорено Януари 1, 2025 ^ ЧНГ, колега, не разбирам от нещата, с които се занимаваш, но и при мен провалите са били бая ... така че по-ведро. И до ден днешен обяснявам, как без учител се научих да хващам "акорд-баре" на китарата за 3 месеца, ще рече човек, че сме бавноразвиващи, та не си единствен ... Цитирай
presly Отговорено Януари 2, 2025 Отговорено Януари 2, 2025 @emosms Разгледай тук: operational amplifier - Problem with simple non-inverting NE5532 configuration - Electrical Engineering Stack Exchange Цитирай
presly Отговорено Януари 3, 2025 Отговорено Януари 3, 2025 И провери входния жак - да не си стои окъсен към маса Цитирай
emosms Отговорено Януари 5, 2025 Автор Отговорено Януари 5, 2025 (Редактирано) Ами.. направих си разни 'сонди' за PC осцилоскоп и платка за подаване на сигнал, да съм една идея по-в час като се занимавам. На 'return' входа, след свързващия кондензатор (два насрещни електролита) сигнала намалява ~5 пъти като амплитуда. На изхода на ОУ няма никой. Когато изключа захранването, сигнала след кондензаторите е нормален. Смених входните кондензатори, операционния, но същата работа Пак преглеждах платката, схемата е мега елементарна и не разбирам какво става. Редактирано Януари 5, 2025 от emosms Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено Януари 5, 2025 Отговорено Януари 5, 2025 Да не си сложил 100 ома вместо 100k на мястото на R1. Разкачи го първоначално за пробата. Имаш ли +-15V на пиновете на операционния? Сигурен ли си вече на 100% че няма още грешки по платката? Защо не го направиш на бредборд и да минеш с мултимера и "сондата" да провериш къде са разликите? 1 Цитирай
presly Отговорено Януари 5, 2025 Отговорено Януари 5, 2025 Защо два насрещни електролита? Слагай един полипропиленов! Цитирай
emosms Отговорено Януари 5, 2025 Автор Отговорено Януари 5, 2025 (Редактирано) Има захранване, R1 си е 100к (даже някакъв 120к). На +входа има -8.2 волта, на -входа е 0 волта. Доколкото разбрах от горния линк, NE5532 има диоди между входовете (вижда се на подробната схема на ОУ) и макс. допустимото диференциално напрежение е ~0.6v, колкото е прага на пропускане на диод. Не разбрах от линка съвсем откъде идва това bias напрежение и какво е решението В абсолютно същия корпус на ОУ e 'send' изхода, който работи, със същите прехвърлящи кондензатори (насрещни електролитни). Докато чакам да дойдат едни NP електролити и сложих каквото имам. Полипропилен.. целя се поне 2 мф и нямам такива. Редактирано Януари 5, 2025 от emosms Цитирай
presly Отговорено Януари 5, 2025 Отговорено Януари 5, 2025 Кондензатор биполярен 4.7MF/100V | Tpetrov.com 1 Цитирай
Recommended Posts