emosms Отговорено Декември 28, 2024 Автор Отговорено Декември 28, 2024 Малко бях спрял, и сега съм зациклил на нещо, което би трябвало да е елементарно: (това е dry-wet миксера на fx-loop) В средно положение (като на симулацията), нямаме линейно ниво, а доста голямо затихване на сигнала.... Проверявам си и физическата платка за грешки, не виждам такива, и нямам идея какво става :(. Също, като се върти потенциометъра към единия край (би трябвало да е send), има шум - чак включва защитата на крайното стъпало понякога.. Това сигурно е DC от входа на операционния към земя, но се получава в една точка преди края на хода (може би там свършва резистивната пътечка и контактува с края). Обаче към другото крайно положение няма такова нещо. Цитирай
presly Отговорено Декември 28, 2024 Отговорено Декември 28, 2024 То вече съм дърт и глупав, но защо ми се струва, че потенциометъра на баланса Dry/Wet ще се чувства по-добре след изхода на втория ОУ - тогава ще си работи в по-нормален режим Цитирай
emosms Отговорено Декември 28, 2024 Автор Отговорено Декември 28, 2024 (Редактирано) Има варианти, но това скалъпих и уж тръгна на симулатор. Иначе платката е готова, сега наново да го правя по друг вариант.. Вдясно е ОУ за XLR балансиран (не че ще трябва..) а на лицевия панел е модул send - return, където си има ОУ буфери преди буксите. Но засега не работи нормално самия миксер, като основния сигнал се подава от едната страна на микс пота (send), и си продължава нататък към стъпалото. Редактирано Декември 28, 2024 от emosms Цитирай
emosms Отговорено Декември 29, 2024 Автор Отговорено Декември 29, 2024 (Редактирано) NE5532 e операционния, преработих да има DC bias на +входа: Обаче сега осцилира на много ниска честота... Send Return модула е отделна платка с 6.3'' буксите, имат си буфери с операционен, и въобще не е включен. Така би трябвало основния сигнал в средно положение (и в едното крайно) да е с усилване ~1 (по симулация). Редактирано Декември 29, 2024 от emosms Цитирай
emosms Отговорено Декември 30, 2024 Автор Отговорено Декември 30, 2024 (Редактирано) Преработих го на инвертиращ Няма осцилиране, но няма никакъв звук и реакция на потенциометрите. Пробвах и друг операционен, просто отказва да работи. Не откривам грешка на платката и нз. кво да го правя . Откачам модула, байпасвам го, има си звук, другото работи. Нататък следващия модул ще лепя, пък това ако в рекъл Господ, някой ден... Редактирано Декември 30, 2024 от emosms Цитирай
emosms Отговорено Януари 1 Автор Отговорено Януари 1 ЧНГ и мъката продължава, да ми напомня че съм тъп и се занимавам с безполезни глупости цял живот, с безполезно хоби, което не разбирам и не умея (нито електрониката, нито музиката ми се удава) И то за мега велика и сложна схема с операционен... Send вади сигнал, Return йок, нищо не приема: Самия модул Цитирай
Koobenot Отговорено Януари 1 Отговорено Януари 1 ^ ЧНГ, колега, не разбирам от нещата, с които се занимаваш, но и при мен провалите са били бая ... така че по-ведро. И до ден днешен обяснявам, как без учител се научих да хващам "акорд-баре" на китарата за 3 месеца, ще рече човек, че сме бавноразвиващи, та не си единствен ... Цитирай
presly Отговорено Януари 2 Отговорено Януари 2 @emosms Разгледай тук: operational amplifier - Problem with simple non-inverting NE5532 configuration - Electrical Engineering Stack Exchange Цитирай
presly Отговорено Януари 3 Отговорено Януари 3 И провери входния жак - да не си стои окъсен към маса Цитирай
emosms Отговорено Януари 5 Автор Отговорено Януари 5 (Редактирано) Ами.. направих си разни 'сонди' за PC осцилоскоп и платка за подаване на сигнал, да съм една идея по-в час като се занимавам. На 'return' входа, след свързващия кондензатор (два насрещни електролита) сигнала намалява ~5 пъти като амплитуда. На изхода на ОУ няма никой. Когато изключа захранването, сигнала след кондензаторите е нормален. Смених входните кондензатори, операционния, но същата работа Пак преглеждах платката, схемата е мега елементарна и не разбирам какво става. Редактирано Януари 5 от emosms Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено Януари 5 Отговорено Януари 5 Да не си сложил 100 ома вместо 100k на мястото на R1. Разкачи го първоначално за пробата. Имаш ли +-15V на пиновете на операционния? Сигурен ли си вече на 100% че няма още грешки по платката? Защо не го направиш на бредборд и да минеш с мултимера и "сондата" да провериш къде са разликите? 1 Цитирай
presly Отговорено Януари 5 Отговорено Януари 5 Защо два насрещни електролита? Слагай един полипропиленов! Цитирай
emosms Отговорено Януари 5 Автор Отговорено Януари 5 (Редактирано) Има захранване, R1 си е 100к (даже някакъв 120к). На +входа има -8.2 волта, на -входа е 0 волта. Доколкото разбрах от горния линк, NE5532 има диоди между входовете (вижда се на подробната схема на ОУ) и макс. допустимото диференциално напрежение е ~0.6v, колкото е прага на пропускане на диод. Не разбрах от линка съвсем откъде идва това bias напрежение и какво е решението В абсолютно същия корпус на ОУ e 'send' изхода, който работи, със същите прехвърлящи кондензатори (насрещни електролитни). Докато чакам да дойдат едни NP електролити и сложих каквото имам. Полипропилен.. целя се поне 2 мф и нямам такива. Редактирано Януари 5 от emosms Цитирай
presly Отговорено Януари 5 Отговорено Януари 5 Кондензатор биполярен 4.7MF/100V | Tpetrov.com 1 Цитирай
Recommended Posts