Evtim Djerekarov Публикувано Юни 1, 2016 Публикувано Юни 1, 2016 (Редактирано) Искам да питам, какви крайни лампи и изправителна лампа бихте препоръчали за усилвател Vox AC30 CC2X. Също така, биха ли могли да се намерят у нас или трябва да се поръчват. Става дума за 4 лампи EL84 и една изправителна GZ34 / 5AR4. Също така, има ли голям смисъл да търся matched квартет? Кои лампи според вас са най-подходящи. По принцип AC30CC2 има ключе за промяна на катодното съпротивление на крайните лампи, но и в двете позиции пържи доста яко горките лампички (мисля, че сменя 50/82 ома общо катодно съпротивление или нещо такова) и на практика тока на покой на крайните лампи е доста височък... Редактирано Юни 1, 2016 от Evtim Djerekarov 1 Цитирай
blr Отговорено Юни 1, 2016 Отговорено Юни 1, 2016 Лампи се намират и у нас: http://musicdivision.bg/%D0%A3%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-amps-amplifiers/%D0%9B%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8-tubes Имат добър избор на крайни лампи, имат и токоизправителната. 2 Цитирай
jabs Отговорено Юни 1, 2016 Отговорено Юни 1, 2016 Евто, от експериментите ми с EL84 засега съм най-доволен от дуракоустойчивостта и звука на ElectroHarmonix, мисля че конкретната лампа беше модел ЕН. Имам мачнат чифт в "чист" усилвател (Koch Studiotone) и звучи много добре. Мисля че и Ники споделя подобно мнение за ЕН след доста опити по негови усилватели. Дали си струва да търсиш мачната четворка - не разбирам много но според мен да. Иначе виж и Tube Town или Banzai Music. 3 Цитирай
synchu Отговорено Юни 1, 2016 Отговорено Юни 1, 2016 Electro Harmonix/EH EL84 FTW Matched. TAD GZ34 или Brimar от ebay.co.uk - намират се относително лесно и цените все още са поносими. 2 Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юни 1, 2016 Отговорено Юни 1, 2016 Аз лично нямам (все още) измервачка и нямам голям личен опит в тази насока, но като цяло съм фен на матчнатите комплекти. Друго си е да знаеш, че лампите са читави и работят в коректен режим. Трябва обаче да се подбере коректен и надежден търговец, който ясно и коректно подава информация за измерванията, които е направил. Това, че някъде нещо е обявено като Matched Set не е непременно "гаранция за успех". Има най-различни варианти... Примерно мерещият да го прави през пръсти. Някои (основно в еБей) използват супер древни тестери със съмнително качество или просто куци модели. Има разни, които светят в зелено, че уж лампата е ОК, ама реално нещата не са така. Някои са и некалибрирани, което също е кофти. Може да са измерени при ниско анодно (примерно 250 волта за EL34/6L6), което е проблем, тъй като реално в ампа те няма да работят на толкова и съответно тока при покой (и другите им параметри) няма да са същите в бойни условия. Не се мерят достатъчно параметри, примерно мери се само гейн на пре-лампите, а те имат и други параметри, които също са от важно значение. Съществуват мнения, че преди матчването лампите трябва да поработят известно време, тъй като в първите няколко часа, след изваждането им от кашона, параметрите им могат силно да се променят. И така перфектно матчнат при слагането в ампа комплект след 1 седмица работа може да е недотам матчнат. Затова някои сериозни търговци подлагат лампите на burn-in test преди измерванията. Откровено злоупотребява с подаденото инфо. Искрено се надявам това да са крайно редки случаи, но е факт, че има и такива. Не че толкова е важно да е супер балансирано всичко (особено в китарен амп), но при измерванията отсяват бройките, на които някой от параметрите е силно нивата. При произволно взети от поточната линия бройки може да има доста големи отклонения в тази или онази лампа. Най-добре е да се купуват от сериозен реномиран търговец ясно даващ коректна информация за процедурата по измерването и параметрите на продаваните лампи. Такива търговци използват специализирани стендове и компютъризирани измервателни системи. Цените са малко по-високи, но според мен си заслужава. Tube-Town засега са ми фаворит за лампи ново производство. Но има 10-тина дни срок за доставка + шипинг. П.П. Някои търговци предлагат подбрани сетове за конкретни известни марки ампове. Или при запитване могат да върнат информация за това какво е най-подходящо да се избере в конкретния случай. 3 Цитирай
jabs Отговорено Юни 1, 2016 Отговорено Юни 1, 2016 (Редактирано) ^+1 Аз като един средно тъп юзър едва наскоро забелязах подобни стикери на някои от лампите (има ги когато наистина производителя и продавача са сериозни) --> Редактирано Юни 1, 2016 от jabs 1 Цитирай
synchu Отговорено Юни 1, 2016 Отговорено Юни 1, 2016 TAD при всички случаи, когато става въпрос за допълнително, сериозно мачване в Европа. Повечето от останалите разчитат на услугите на производителя, които в крайна сметка също са валидни Така или иначе търговците също си гледат интереса и при зачестяване на върнатите комплекти обръщат внимание на производителя (или поне така твърдят) . Отново - няма как, който и да е - да предвиди с абсолютна точност какви точно ще са параметрите, с които ще работи конкретния усилвател. В този ред на мисли, като се боднат лампите в усилвателя и се измери може да имаме окончателно мнение (с данни) по въпроса При всичките комплекти лампи, с които разполагам е доста сериозна рядкост (като 2 на 50) при купен комплект да има разминаване повече от 2 - 3 милиампера между лампите, което за мен е ок. Така че, не мисля, че е сериозна драма купуването на комплект, от който и да е от европейските търговци. Всички си имат недостатъци - ТАД са обикновено по-скъпи, Tube-Town не разполагат с някои марки, в Banzai не винаги обявените за налични лампи, наистина са налични и се чака. Musicdivision също си е опция. 3 Цитирай
Gregg Отговорено Юни 2, 2016 Отговорено Юни 2, 2016 (Редактирано) Аз като един средно тъп юзър едва наскоро забелязах подобни стикери на някои от лампите (има ги когато наистина производителя и продавача са сериозни) Има обаче един детайл и той е, че не се знае на какви напрежения са паснати лампите. Както стана дума някои пасват на 250В, което няма нищо общо с реалността. Други пасват примерно анодно 450, решетки 400В, което пак не е масов случай. В повечето случаи обаче е важно лампите да са прогорени поне няколко часа, най-добре поне 24часа. Някои дават обяснения запроцеса, други не. Лампите на Tube town са добре паснати, а Банзай могат да пасват при зададени напрежения, но трябва да им се каже изрично, най-добре по телефона. Що се отнася до проблеми с лампи мога да посоча RUBY, купени от Банзай и то въпреки, че са заводски паснати, но там пък досега не съм имал проблем с връщането на дефектни лампи, даже ти дават кредит за стойността на пратката. Едно време купувах на едро директно от Електро Хармоникс и понякога ми носят мой амп с лампи отпреди 5г, които все още са в час и не са се "разпаснали", обаче и там имаше по едно време едни калпави партиди, така че за по-новите не мога да коментирам. Редактирано Юни 2, 2016 от Gregg 4 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 6, 2016 Автор Отговорено Юни 6, 2016 Сложих изправител JJ GZ 34 и крайни лампи на Sovtek. Звукна много добре. Препоръчвам за AC30! 1 Цитирай
bratmito Отговорено Юни 6, 2016 Отговорено Юни 6, 2016 Старо производство 6П14П бих препоръчал аз, но виждам, че си решил въпроса. Особено военната версия ЕВ. Проблем евентуално обаче ще е да получиш гаранция, че не са ползвани и да намериш калибрирани 4-ки от тях. Иначе по форумите и в олх изскачат на много добри цени, в повечето случаи далеч от магазинните в момента. От към звук честно казано почти не намирам разлика между различните производители при крайните лампи. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юни 7, 2016 Отговорено Юни 7, 2016 Чувал съм в интервюта двама-трима от мега гурувците да твърдят, че разликата в звука на ампа при използване на различни крайни лампи е максимум 5% и то ако се използва при такива настройки, че да има някакво кривене и от тях (което е факт доста рядко). И поради това безкрайните спорове кои крайни лампи са по-яки, както и съпътстващите ги харчове и тестове, са по-скоро безмислени и/или занимавка за скучаещите. Цитирай
synchu Отговорено Юни 7, 2016 Отговорено Юни 7, 2016 Ама 5% от какво - зеле, домати, компоти, морски мили. Според мен, количественото измерение е безсмислено, ако не са казали какви са тези 5% А някакво изкривяване в крайното стъпало при китарните усилватели не е толкова рядко срещано явление според мен при определени условия (които изключват например усилватели с Мастър волюм усилен на 1 от 11, при което очевидно няма как да се постигне този ефект). Разлики в звученето на крайните лампи има поради множество причини, но разлика категорично има. 1 Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юни 7, 2016 Отговорено Юни 7, 2016 Това не е мое мнение, чух да го казват хората в някакви клипчета, които не ми се търсят, защото могат да минат часове, докато ги издиря. Според мен се има предвид какъв процент от тона, който има усилвателя, се формира от крайните лампи. Респективно при тяхната смяна разликата би била много малка (най-много 5%, ако двата модела са супер различни). Така го разбрах аз поне. Цитирай
bratmito Отговорено Юни 7, 2016 Отговорено Юни 7, 2016 От моя опит между различните производители разлика не намирам почти никаква, ако има някаква то е по-скоро от различната възраст на лампите. Между различни типове лампи, обаче, има особено EL84/6П14П звучат доста по-различно от 6L6GC например. Ако трябва да избирам между различни произдовители на една и съща лампа бих заложил на издражливост(и цена), отколкото на субективни мнения в интернет за звука. В това отношение стари СССР-ски 6П14П-ЕВ е най-добрия избор според мен. 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 7, 2016 Автор Отговорено Юни 7, 2016 (Редактирано) ^ Съвсем без да искам, да се заяждам, за информация: http://slovored.com/search/synonymous/%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%BB%D0%B8%D0%B2 Мисля, че и ър/ръ са приемливи, но "ра" вече бърка в очите. Лошо е, че вече почти не останаха СССР-ски, въпреки, че трябва да се признае - бая са произвели. Редактирано Юни 7, 2016 от Evtim Djerekarov Цитирай
Recommended Posts