Jump to content
Българският форум за музиканти

USB Midi Interface Live with Korg M1


Koobenot
 Share

Recommended Posts

Здравейте, надявам се да съм уцелил раздела и предварително се извинявам, ако вече съществува такава тема, но понеже искам да споделя опит и имам няколко питания, които обхващат различни раздели, реших да пиша тук.  :)

 

Използвам  може би вече четвърт век Music Workstation-a Korg M1 заедно със sequencer-a Kawai Q80-EX за свирене на живо. Реших да подсигуря и да направя backup на цялата ми колекция от backing track-ове, които пускам чрез секуенсъра, с цел при повреда на секуенсъра те да бъдат просвирвани на живо от лаптоп с Windows 7 32 bit, който да го замести.

 

Файловете, които се просвирват от Kawai-я са записани на 3,5" дискети и  са във формат ExSong (.SGX), който е сравнително по-малък от Standard MIDI File и съхранява миди съобщенията използвайки  motif-ви, за да се пести място на дискетите. Не открих софтуер, който да просвирва такъв формат файлове, като съответно преобразувах колекцията си ExSong в Standard Midi File чрез функция вградена в секуенсъра. Важно изискване е имената на MIDI файловете да не съдържат малки букви и специални символи, за да може да ги чете компютъра и да ги съхранява. Позволени са единствено "интервал", главни букви и цифри. пример: (LET IT 2.MID). Файловете ги качвам на компютъра посредством неговото Floppy устройство.

 

Втората характерна особеност бе, че Korg M1 e работна станция, излязла на пазара преди въвеждането на General MIDI стандарта, което съответно означава, че всеки един от ExSong-oвете ми е програмиран да извиква и просвирва звуци, различни от подредбата на General MIDI. При преобразуването на EXSong в MIDI всички controller-и за промяна на темпо, Program Change, Pan, текущата бленда, с която ще се свири в определена песен и определен момент и т.н. бяха съхранени успешно. Ето ги и моите въпроси:

 

1. Какъв тип USB-МIDI Interface бихте ми препоръчали за просвирване на файловете от лаптоп, за да свържа лаптопа с Korg M1? 

 

Доколкото разгледах в Интернет има два различни типа кабели - едните имат конвертиращо устройство по средата, другите нямат такова. Кой от двата типа би бил по-подходящ за моя случай и защо?

 

2. Ще има ли чуваема латенция при свиренето с Korg-a?

 

До тук успях да просвиря безпроблемно MIDI файловете ми от старото PC посредством - Gameport - MIDI кабел. Както знаете това е железен протокол, няма приоритет на пускане на устройствата (компютър - клавир), не съм и изпитвал проблеми при просвирването - нито от към латенция, нито от към забиване, пускане/изключване и т.н. Важно е да отбележа, че тук няма да се ползват виртуални инструменти, а просто ще се управляват вградени саунди в клавирa. Ще изпитам ли такъв проблем?

 

3. Кабела може ли да се ползва за Sysex patch-ове с цел обновяване sound library-то на Korg-a?

 

За тази цел използвам софтуерния инструмент MIDI-OX и с гейм порта не съм изпитвал проблеми. Какво е положението при USB?

 

4. Какъв софтуер бихте използвали за просвирване на MIDI файловете?

 

Първо опитах с Cubase SX 3, но той успява да се справи единствено с контролерите в началото на трака, а тези в неговия край, за промяна на бленда (Program Change) не се изпълняват от Korg-а.

 

Моят избор се спира засега на Cakewalk Pro Audio 9 и вградения в него софтуерен инструмент Virtual Jukebox. Софтуера се справя блестящо със всички контролерите Program Change, Volume, Pan, Tempo, независимо къде са зададени в продължителността на MIDI файла - началото, по средата, в края и т.н. . Знам, че софтуера е стар, но работи безпроблемно на Win7, a и върши точно това, което искам. В случай, че имате по-добро предложение, ще се радвам да споделите.

 

Ами, това е от мен засега, темата стана малко дълга, но ако успеем да я доразвием и завършим, ще постна подробен tutorial за цялата ми работа с цел взаимопомощ!  :cheers2:

 

Благодаря ви предварително!

 

Link to comment
Share on other sites

^ Благодаря за отзива! :) Малко update по темата:

 

Важно условие при качването на System Exclusive файловете е, MIDI USB интерфейсът да разполага със собствен драйвер, защото default-oвия вграден в Windows има бъг и евтините китайски интерфейси за по няколко долара няма да могат да изпращат такива SySex съобщения. Възможни интерфейси, които биха свършили работа са M-Audio, Roland, Midiman, споменатия от колегата по-горе и т.н... но задължително със собствени драйвери. Предвид факта, че изпращам sysex patch-ове едва няколко пъти в годината със старата карта през Gameport прецених, че тази функция няма да ми е нужна и минах с евтин такъв, който ми върши страхотна работа. Не изпитвам нито латенция, нито забивания.

 

По отношение на качването на файловете от KAWAI-я към KORG-а, още няколко скромни открития:

 

Поради факта, че самия KAWAI не разполага с функция "sort by name" за подреждане на дискетите с файлове, а това да се направи ръчно е доста трудоемко, след като си качих .SGX файловете на PC-то и то ги подреди поименно, реших да ги върна подредени на една дискета. Забравих да спомена, че Kawai Q80EX работи единствено с дискети във формат 720k и файлова система FAT. Може да се ползват и стандартни 1.44 MB дискети, с тази разлика, че в долния ляв ъгъл квадратната дупчица трябва да бъде залепена с тиксо от двете страни и съответно от DOS Prompt да бъдат форматирани посредство командата "FORMAT A: /T:80 /N:9". Интересното беше, че едни и същи SGX файлове по размер и брой, качени на PC от дискета, не могат да бъдат върнати обратно на дискетата, ако в имената им има много спейсове, или ако се използват над 8 символа в името. В такива случаи успявам да кача едва половината от тях обратнo и излиза съобщение "Cannot copy [file name]; the directory or file cannot be created." До колкото разбрах е така заради ограничения брой файлове в root-ската директория на дискетата както и дължината на тяхното име, а създаването на папки не е решение, защото секуенсъра няма да ги прочете. Частично спасение открих, като замених разделително пространство с долна черта и се старая имената да не са повече от 8 символа. При големи обеми от файлове оперирам с тази програма. В случаи, че някой знае оптимално решение за именуване на файлове при запис на 720k дискета, ще съм благодарен. :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Малко ти се чудя, що се занимаваш с тия допотопни щайги на по 25 години, разучи по- актуални неща, вместо да се занимаваш да именуваш файлове по дискети... ти си знаеш, де...

Link to comment
Share on other sites

^ Напълно разбирам учудването, ще се опитам да обясня... :) Когато става въпрос за студийни записи, General MIDI нотопис, VST, прецизно смесване, мастеринг, наистина компютърът е незаменим помощник... Когато обаче става дума за работа "на живо", нещата стоят по по-различен начин за мен. :) Освен това, започнах да аранжирам и създавам MIDI файлове и ExSong-ове когато в родният ми град още нямаше Интернет. До голяма степен познавам функциите му, свикнал съм с него и ми върши полезна работа. Най-малкото, за което се сещам е, че Kawai-я никога не ми е забивал. Нито веднъж. Наясно съм, че съществуват добри и съвременни системи за работа на живо, като Ableton Live, както и предварителното програмиране на барабани и бас, използването на виртуални инструменти, експортирането им, просвирването им на живо като Wave, но всичко това си изисква сериозен хардуер, който в момента не мога да си позволя. А преди всичко бих желал да направя връзката между старите и новите системи, с цел да помогна на колеги музиканти, които имат подобен начин на работа. :) 

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Здравейте, Изработвам миди файлове с Cakewalk 9.Реших да използвам миди кабел, но не можах да запиша от клавира / Yamaha PSR 630 / в Cakewalk в един трак.Компютъра ми е Lenowo с OS Win. 7 32 bit.Ще бъда много благодарен, ако някой ми помогне.

Link to comment
Share on other sites

В Cakewalk отварям миди файл,в който искам да запиша в една лента соло от клавира.Пробвах в лаптопа, който е с ос- ХР -там се получава.Не знам в РС защо не става.Предполагам, че в настройките на РС нещо не е наред. 

Link to comment
Share on other sites

Нещо неясно обясняваш, няма значение операционната система.
Целия миди файл на един трак ли искаш да е, или някакво соло да е на един трак...

Изясни си какво искаш да се случи, напиши го ясно и разбрано, че да ти се помогне.

Link to comment
Share on other sites

Благодаря за отзивчивостта! Свързвам с миди кабела клавира и компютъра.Отварям Cakawalk и задавам отметката в Midi Ports.Задавам Record на канал /Chn/ 1.Свиря в клавира, но не се осъществява запис. Всичко това в лаптопа се получава.???

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By DANEV
   Малко от снощното свирене в клуб Дръмс - Стара Загора.. 
   В проекта участват:
   Nikola Enev - Drums - https://www.facebook.com/nikola.enev.1
   Pavel Tzonev - Keyboard - https://www.facebook.com/petkov.pavel
   Valentin Danev - Guitar - https://www.facebook.com/valentin.g.danev
   Stanislav Georgiev-bass -https://www.facebook.com/stanislav.georgiev.5015
   Линк към страницата на групата:
   https://www.facebook.com/Project-7-552396065284580/
   https://www.youtube.com/channel/UCAtGQAfNVY1sOJHbMUV3Jpw

   Надявам се да ви хареса! Приятно слушане!
  • By DANEV
   Това е първото записано парче на групата.
    В проекта участват:
   Nikola Enev - Drums - https://www.facebook.com/nikola.enev.1
   Pavel Tzonev - Keyboard - https://www.facebook.com/petkov.pavel
   Valentin Danev - Guitar - https://www.facebook.com/valentin.g.danev
   Stanislav Georgiev-bass -https://www.facebook.com/stanislav.georgiev.5015
   Линк към страницата на групата:
   https://www.facebook.com/Project-7-552396065284580/

   Надявам се да ви хареса! Приятно слушане!
  • By DANEV
   В проекта участват:
   Nikola Enev - Drums - https://www.facebook.com/nikola.enev.1
   Pavel Tzonev - Keyboard - https://www.facebook.com/petkov.pavel
   Valentin Danev - Guitar - https://www.facebook.com/valentin.g.danev
   Stanislav Georgiev-bass -https://www.facebook.com/stanislav.georgiev.5015
   Линк към страницата на групата:
   https://www.facebook.com/Project-7-552396065284580/

   Надявам се да ви хареса! Приятно слушане!
    
  • By rockfire
   Това е името  на  нова клубна сцена в гр.Варна!Имаме  идея да  я предоставяме на групи  с авторска  рок музика  ,  на трибют банди и банди  от чужбина!
   Клубът може  да  побере  над 300 посетители!Ще се  организират   конкурси  и фестивали  за авторска  музика!
   Групите  проявяващи  интерес могат да изпратят  на лични  тук  или  във фейсбук клипове ,демо  записи или линкове  към тяхни изпълнения!
   По долу  ще  публикувам линк  към страницата на клуба!
   Ако имате  въпроси   и запитвания  моля контактувайте  на  лични   или  на тел. номер:0888733755
    
   https://www.facebook.com/LiveMusicVarna/
    

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.