Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

:yes: Да, поотделно и китарите и клавирите са перфектно настроени, но заедно наистина звучат зле поради разлика в тюнинга от няколко херца, т.е. китарите са малко по-ниски от клавира. Това е моята диагноза, а как ще решиш проблема не знам, защото не познавам техническата ти система, но мисля, че ще се справиш!  :thumbs_up:

Редактирано от Лими
Отговорено

Е, поне е ясно, че сетъпа на китарата ми е наред ако не друго. Както колегата се изрази в по-предните коментари, най-вероятно ще разкарам клавира.

Отговорено (Редактирано)

Ако не ме лъжат ушите е чист дисонанс, ама тъй като съм музикален инвалид не ме слушайте!

П.С. Провери си обертоновете!

Редактирано от Георги Тотев
Отговорено

Има нещо сбъркано в цялата мелодия... не търси проблема в китарата или клавирите. Втория ти акорд е До, а на мен Е - минор ми звучи по добре. Трябва да промениш или хармонията или солото.

Отговорено

Относно коментара на zwero: Много си прав, човек! Инструментала (това е малка част от него) съм го писал през 2014, когато бях определено по-задръстен от към слух. От няколко дни променям акордите на ритъма/клавира и нещата са сравнително по-ок от преди. Има разминаване в ритъм-клавир/водещи определено. Добре, това го уточнихме. Иначе, да ви питам относно частта, в която са само китари, има ли според вас проблем в сетъпа/tuning-а? Много съм зле относно настройките (освен тия, свързани с ключетата), а и съм шубе и ме е страх да ръчкам по пружини/truss-rod и така нататък. Ако все пак сте категорични (или поне повечето от вас), че самата настройка на китарата не е наред, ще я занеса на сетъп. Tnanx на всички за мненията до момента! 

Отговорено

Е, поне е ясно, че сетъпа на китарата ми е наред ако не друго. Както колегата се изрази в по-предните коментари, най-вероятно ще разкарам клавира.

Къде бъркаш?

Отговорено

Клавира ти е настроен по ниско от китарите. Отделно свириш със тънки струни или си слагаш пръстите под ъгъл в някои редки случаи, което понякога води до допълнително  изфалшивяване (повишаване). Иначе китарата, доколкото чувам ти е в ред (доколкото е възможно за китара да е изцяло в ред по целия гриф, като се свирят дълги тонове без  вибрато). Като цяло, ако запишеш клавира пак ще стане добре

Отговорено (Редактирано)

^ Да, аз прибързано съм сбъркал по-горе и наистина китарите са по-високи от клавира, който според моят тунер е точно настроен, а китарите са настроени по-високо - пак според моят тунер. Трябва да се прецени за кой инструмент е по-важно пак да се преизсвири.

Редактирано от Лими
  • 2 weeks later...
Отговорено

Трудно се преценява само на слух дали е в ред, особено ако се базикаш дълго време с интонацията. По добре е тя да се прави с читав тунер, като се следи да няма отклонения в тона на всички прагчета - примерно на всички точки. Както споменаха и по горе, тона Ла сега почти навсякъде е на 440 хрц. но е възможно и да ти е някъде на 432, което дава чуваемо отклонение.