Bobolin Публикувано Декември 13, 2015 Публикувано Декември 13, 2015 Здравейте, последните 15+ години фенщина, купуване на китари и свирене ме поставиха в леко неловка ситуация, когато тези дни 4 годишната ми дъщеря си поиска за коледа китара а аз замислено смотолевих "добре" давайки си ясна представа, че нямам никаква идея за спецификациите за китара когато става дума за инструмент подходящ за първи стъпки и свирене от малко дете. Уточнявам, че говорим за класическа китара. Разбира се, дъщеря ми често си е играла по-скоро с някой от настоящите ми китари и чисто технически е ясно, че няма никакъв шанс за нормална удобна постановка на свирене/звукоизвличане от инструмент със стандартен размер. След кратко търсене информацията която обобщих е: Градацията (възходяща) при размера (спрямо нормална китара) е: 1/4, 1/2, 3/4. Навсякъде почти е обвързана височината на детето с размера на китарата. до 6 годишна възраст (при височина 99-114 см.) препоръчват размер 1/4 от 6 до 8 (при височина 117-135 см.) 1/2 от 8 до 11 (при височина 137-150 см.) 3/4 деца над 11 с инструмент в пълен размер Запитването ми е има ли колеги сред вас, които са били изправени пред същата дилема и какъв избор са направили? Чисто технически когато се стигне до момена на пробването на инструмента нямам опасения относно преценката ми за качествата му от музикално/техническа гледна точка. В София имате ли идея къде може да се видят/пробват подобни китари, понеже нямам спомен да съм виждал избор в музикален магазин от подобни категории инструменти. Напълно е възможно просто да са ми "минавали през погледа" и да не съм им обръщал внимание. Ще е доста ценно за мен ако някой минал през това сподели личен опит и най-вече чисто технически комфортно ли се е чувствало детето с инструмента със съответният размер? И разбира се предварително благодаря на всички, отзовали се с коментар. Цитирай
edgecrusher Отговорено Декември 13, 2015 Отговорено Декември 13, 2015 (Редактирано) Аз купих 1/2 на моя хубостник на 4г. също. Но китарата (незнайна марка) има куп кусури и се наложи основен ремон, който още на съм завършил. Сега видях че Jackson са пуснали серия "детски" китари размер 2/3, но се опасявам дали ще може да прави нещо с нея. П.П. Пропуснах да отбележа, че говоря за електрически китари. Редактирано Декември 13, 2015 от edgecrusher Цитирай
badValue Отговорено Декември 14, 2015 Отговорено Декември 14, 2015 (Редактирано) аз к(ог)ато съм мислил по темата все ме е избивало на укулеле... не е китара, но много прилича, има по- малко струни и вероятно ще е по- лесно, може да се настрой и "стандартно", а не 4та с 1 октава по- високо.... след това и ти ще можеш да си я ползваш (в колата докато чакаш на светофар например) ... заглеждал съм баритон варианта като по- "дълъг" и по- красив(заради това че има повече прагчета, а не е като недовършен с това 12 прагче на сглобката) Редактирано Декември 14, 2015 от badValue 3 Цитирай
synchu Отговорено Декември 14, 2015 Отговорено Декември 14, 2015 Aз преди време на голямата, която беше на 4 или 5 и взех четвъртинка. Според мен е добре да се започне с препоръчителния за възрастта размер. И без това са им супер неудобни Моята я държи като lap steel. Но веднъж, дваж месечно се учим де Цитирай
ciriljhonson Отговорено Декември 14, 2015 Отговорено Декември 14, 2015 (Редактирано) Според мен изчакайте още 2-3 години, твърде мъничка е още. Преди време именно размера, макар и детски, разочарова моето дете, по-късно мина на цигулка, ама това е друга история. За сега играчка или укулеле. Иначе детски, класически китари има в почти всеки голям музикален магазин. Както казваш не си ги видял, "минавали през погледа". Редактирано Декември 14, 2015 от ciriljhonson 2 Цитирай
music_koychev Отговорено Декември 14, 2015 Отговорено Декември 14, 2015 Bobolin добре си описал размера на китарата спрямо ръста и възрастта. За 4 годишно дете естествено най-добре е 1/4 размер, макар че според мен на тази възраст е много трудна задача свиренето на китара. Освен 1/4, 1/2, 3,4, цяла бих допълнил, че има и 7/8 размери. Цитирай
circles Отговорено Декември 14, 2015 Отговорено Декември 14, 2015 (Редактирано) Аз на моя младеж големия съм замислил да му взема едно такова: http://musicdivision.bg/guitars/%D0%90%D0%BA%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8-acoustic-guitars/Vintage-Ukulele-Outfit-Palm-Green На 3 и половина е и има мерак да дрънчи ) Редактирано Декември 14, 2015 от circles Цитирай
Bobolin Отговорено Декември 14, 2015 Автор Отговорено Декември 14, 2015 Благодаря за мненията. След търсене двата налични варианти които открих за 1/4 размер са Stagg C505 и Kirkland. Stagg като фирма поне съм ги чувал а относно Kirkland ... пише, че са немски. Това ми звучи добре, но за първи път ги чувам. 35 лв. разлика нагоре в цената на Kirkland може да значи (а може и не) една идея по-читав инструмент. Може само да гадая. Проблема е, че Stagg-а няма възможност да се пипне на живо докато Kirkland-а има. За Stagga-a ме увериха по телефона, че като за китара от възможно най-нисък клас с цел тестов първи инструмент не може да се очаква нищо кой знае какво но е приличен инструмент покриващ напълно целите си - детето да види, да се позанимава реално с истински инструмент и ако има желание да продължи нататък. Тези дни ще видя Kirkland-a и ако е читав мисля да заложа на него. Цитирай
ikonomec Отговорено Декември 14, 2015 Отговорено Декември 14, 2015 Здравей, Скоро купихме детска китара за детето на един колега - баща му (дядото) свири дълги години на китара и уж той ходи да я избира. Не е лоша, но си има своите кусури - на мен лично ми беше много трудно - екшъна ми се стори прекалено висок, отделно беше класическа, а с метални струни. След 20 минути ме боляха пръстите - представям си дъщеря му, която е на 5...Детето едва ли ще свири всеки ден, но пък защо трябва да го болят пръстите след всеки мерак... Както и да е - сменихме струните с найлонови, изшкуркахме пластмаската до магарето, за да падне малко екшъна и г.д. се получиха нещата. Добро бюджетно решение (около 60 лв.) - хем детето ще разбере дали го влече, хем ще отбиеш номера за момента. Само ще добавя - има едни на Selner по 100-120 лв. - не се лъжи не са по-добри от по-горе описаната. Ще са необходими същите корекции. Цитирай
synchu Отговорено Декември 14, 2015 Отговорено Декември 14, 2015 ^^ Точно Стаг взех аз - абсолютно никакви очаквания не можеш да имаш. Стаг като Стаг с всичките си кусури - издава звуци де. Но други четвъртинки не срещнах никъде Къркланд - за такива цени, на мен ще ми е трудно да повярвам, че мястото на производство е различно от Китай. Цитирай
Golema Отговорено Декември 14, 2015 Отговорено Декември 14, 2015 (Редактирано) Здравей като за начало може да пробваш с укулеле мензурата е идеална за начинаещ,а и не само ето две предложения Epiphone Les Paul Ukulele или Vox Ukelectric 33 и едно Dunlop crybaby mini wah за мега надъхвация http://rockshock.eu/kitari/akustichni-kitari-bg/drugi-strunni-instrumenti-bg/eulpvsnh3-les-paul-ac-el-ukulele-outfit-bg.html http://rockshock.eu/index.php?route=product/product&product_id=3810 Редактирано Декември 14, 2015 от Golema Цитирай
Golema Отговорено Декември 14, 2015 Отговорено Декември 14, 2015 (Редактирано) Или защо не една приказна екзотика-lap steel китара Harley Benton Slider 2 Редактирано Декември 14, 2015 от Golema Цитирай
Бицев Отговорено Декември 14, 2015 Отговорено Декември 14, 2015 Причината твърде малко деца да започват (успешно) с китара на 3-4 години не е в мензурата. Дори при най-подходящ размер, инструментът иска значителни усилия в пръстите и китката, както като разтягания, така и като натиск върху струната. Това неизбежно иска преодоляване на болки и воля, каквато децата нямат (и слава Богу, не възпитаваме мазохисти). Оттам два логични изхода - или бързо отказване (най-често), или 'прогрес' насила, движен не от детско желание, а от амбицията на родител-садист (с помощта на също така амбициозен и жесток учител). Цигулката в това отношение, макар също да иска физическо натоварване, е далеч по-'милостива' и приемлива за малки деца. Тя развива предпоставки (двигателни и слухови), които правят много лесен и успешен прехода към китара няколко години по-късно. За китара според мен най-ранната приемлива възраст е 7-8 години, когато пак ще си трябва детски по размер инструмент, но вече усилията и болките няма да са така чудовищни и да убиват мерака на детето. Не искам никого да отказвам от ранно начало - децата са си ваши, но има и по-подходящи инструменти за ранни занимания. Да са живи и здрави и да има музика във всеки дом! [emoji106] 1 Цитирай
valtondim Отговорено Декември 14, 2015 Отговорено Декември 14, 2015 Баща и със сигурност има склоност към садизъм :-) Цитирай
Recommended Posts