badValue Отговорено Декември 13, 2015 Отговорено Декември 13, 2015 а какво значи "1 степен" ?!?!? Цитирай
ultramega Отговорено Декември 13, 2015 Отговорено Декември 13, 2015 Наскоро смених на едната си китара струните от 10-46 на 10-56. В стандартен Е строй след смяната грифът направи дъга под силата на опъна и съответно екшъна стана по висок. Натегнах тръс род-а малко и всичко си дойде на мястото . Нищо сложно в случая нямаше. 2 Цитирай
kkch Отговорено Декември 15, 2015 Отговорено Декември 15, 2015 Когато минах на 11-54 в До стандартен се наложи да "изградя" нъта (понеже е пластмаса) със сода и моментно лепило,защото в музикалния нямаха мой размер магаре,а моето беше изядено от 10тките и имах нокът разстояние на първи праг,което не е проблем за 10-52.При 54ката имаше адското бръждене на свободна позиция.Интонацията не беше кой знае колко за бутане,но имаше разминавания заради по-ниската тоналност.Тръс рода подлежеше на леко отпускане,не заради екшъна,а просто за елиминиране на бръжденето около средата на грифа.Вдлъбнатия лък изобщо не ми пречи,даже за блусарски истории е много по-удобен заради "закопаването".При всички случаи е до това какво ти харесва.Аз лично съм на вълна стоунър и дуум метъл и обичам да има малко борба с китарата и чиста капка мазохизъм.Това however,не ми попречи по никакъв начин на бързите лийдове и скали (защото всички знаем,че китаристите обичат да свирят бързо и глупаво).Може би дебелината на струните компенсира малко.ПАК КАЗВАМ,че е до това какво ти харесва на теб.Ако не си много пипкав и не разбираш от проста физика и малко механика НЕ си пипай тръс рода или екшъна.Прати я на лютиер и му дай своите изисквания. 1 Цитирай
Akerfeldt Отговорено Декември 15, 2015 Отговорено Декември 15, 2015 (Редактирано) ... и имах нокът разстояние на първи праг... Какво точно искаш да кажеш с това? И за кои струни се отнася? От струната до прагчето (с натискане на 3-то прагче) или от струната до прагчето без натискане? ... защото в 1-вия случай "нокът" си е дори много. Предполагам, че си искал да кажеш, че равнината, в която лежи струната е успоредна на грифа и имаш съвсем малко до прагчето. Имал съм изяден нът, знам как е... Редактирано Декември 15, 2015 от Akerfeldt 1 Цитирай
kkch Отговорено Декември 15, 2015 Отговорено Декември 15, 2015 (Редактирано) Исках да кажа,че струните не стояха паралелно на грифа,и имах много нисък екшън на първите прагчета (без натискане) а нормален (за мен) на другите позиции. Редактирано Декември 15, 2015 от kkch Цитирай
DaftFunk Отговорено Декември 22, 2015 Отговорено Декември 22, 2015 (Редактирано) Просто бъди готов за корекция на тръс рода когато минеш пак на по-тънки. Аз минах от 009. на 0010. и после като сложих пак 9ки дъгата ми беше отишла на кино и първите три позиции на бас струните ми бръждяха ..... С четвърт оборот на тръс рода всичко се оправи де. А между другото говорейки за митове. Един от големите митове и направо вицове е че по дебелите струни имат по добър тон .... Сега може всички поддръжници на по-дебелото да си начешат езиците с мен ;-) Редактирано Декември 22, 2015 от DaftFunk Цитирай
badValue Отговорено Декември 22, 2015 Отговорено Декември 22, 2015 скоро гледах(отново) сравнение на различна дебелина струни .... отнася се за акустични китари .. но мисля, че и за другите важи "подобно" правило.... опростено извода би трябвало да е : дебелите струни не правят звука по- добър, а просто различен... едни го харесват, други НЕ... а за "усилието" с което се свири мисля, че няма защо да се спори по него... ако ти харесва звука на по-дебелите струни-> примиряваш се и "заздравяваш" пръстите ..... като говорим за по- дебели мисля, че всички имаме впредвид при същата настройка... безсмислено е да сравняваме звука на 8ци в МИ и 10ки в ДропЛА.... клипа: Цитирай
Лими Отговорено Декември 22, 2015 Отговорено Декември 22, 2015 (Редактирано) А между другото говорейки за митове. Един от големите митове и направо вицове е че по дебелите струни имат по добър тон .... Какво пък значи - "по-добър тон"? Това е относително и въпрос на вкус. За мен по-дебелите струни стареят по-бавно, имат по-плътен, по-мощен и стабилен тон, но дали това значи "по-добър тон" е различно за всеки. Аз употребявам предимно 11-ки и на ел. и на аку. китарите си, защото си вярвам, че тона е по-плътен и по-мощен - особено важно за акустично свирене, тъй като по-голямата им енергия възбужда повече приятни обертонове в тялото на китарата. По-подходящи са за тежки рифове и ритъм акомпанимент, както и за по-лесни мелодии или отличителни солови фигури . Но имам и още една причина - уверил съм се, че по-дебелите струни по-малко се разстройват и то особено при промяна на температурата. За съжаление недостатъците са, че по-бързо протриват позициите, перата, ноктите и други детайли по китарата, както и трудности за изсвирване на някои неща. За това трябва да имаме по няколко вида китари с различни струни, предназначени за различни стилове и цели. Пожелавам ви ги за новата година! Редактирано Декември 22, 2015 от Лими 1 Цитирай
Dirk Отговорено Декември 24, 2015 Отговорено Декември 24, 2015 Голям период от време свирих с дебели струни ...повече от 15 години варирах от 12ки на 13ки или на долу максимум до 11ки с 6та струна до към 56...върху различни Гибсън-и.Съмнявам се ,че страничен слушател ще направи разлика между различните дебелини при направен нов сетъп на китарата и ампа след смяна на размера на струните.Усещането у свирещия е фактор ,който е само за негова сметка.Добрият сетъп на една хубава китара е предпоставка да не разтройва,не дебелината на струнуте.Акустично инструмента звучи добре с дебелата струна ,но за този който разчита този акустичен нюанс да бъде запазен и възпроизведен от "адаптерите".Друг е въпроса,дали те го могат.Така,че аз свиря с каквото ми е удобно. Цитирай
Hillbilly Отговорено Декември 24, 2015 Отговорено Декември 24, 2015 Автора на темата си е написал.че е електричка,ами аз съм със стандарт 10-ки,Гибсъните са малко по меки с по късата мензура,но за човек ,свикнал на бендване през цялото време струни 9ки дразнят,а тежките трудно минават на тон и нещо като вдигнеш,то си е до начин на звукоизвличане при всеки,а иначе няма страшно за китарката,само тръсрода леко да се натегне ,хах,моите гадини се вдигат като строй,защото е студено в стаичката,пък като се пусне печката си идват в строй Цитирай
Лими Отговорено Декември 24, 2015 Отговорено Декември 24, 2015 Усещането у свирещия е фактор ,който е само за негова сметка.===.Така,че аз свиря с каквото ми е удобно. :thumbs_up: Цитирай
Recommended Posts