Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Драснах набърже няколко семпъла на посочените в заглавието говорители преди новия кабинет да отлети в репетиционната и реших да ги пусна за интересуващите се.

Двата говорителя са записани при максимално еднакви условия: микрофони (Shure SM57), позиции (на 1 см. от плата и 1 см. навън от "пришката"), кабели (Proel нещо си нескъпо), преамп входове и настройки на аудио интерфейса (Focusrite Scarlett 18i8). Различни са единствено кабинетите - Vintage30 в 112 с отворен гръб, Creamback75 във Framus 212 със затворен гръб. Но разликата между тях е доста голяма и кабинетите са с бих казал пренебрежим процент влияние.

Китара Carvin CT424М, струни Elixir 9-46, строй - стандартно E и DropD, кабел нескъп Proel, перо от ахат с джаз форма. Ампът е Mesa/Boogie F-30 с JJ лампи, крайните са двойка EL84. Записвал съм само драйв канала в стандартния режим и с консервативни гейн/EQ корекции: всичко в центъра +/- 1. За съжаление записвах в нас и затова ампът е намален до около 1.5 или 2, съответно не звучи както си може, но няма как просто... :(

Софтуер - Auria LE, търкалящ се на iPad 4, последващ импорт в Logic Pro X. Коригирани са единствено нивата. За всяко парче има файлче с всеки говорител поотделно и след това двата заедно със 100% панорами (V30 в ляво). Ето някои файлове директно тук за лесно прослушване:

Battery, Vintage30: http://babythomas.name/Audio/Vintage30-Creamback75/Battery-Vintage30.mp3

Battery, Creamback75: http://babythomas.name/Audio/Vintage30-Creamback75/Battery-Creamback75.mp3

Toxicity, Vintage30: http://babythomas.name/Audio/Vintage30-Creamback75/Toxicity-Vintage30.mp3

Toxicity, Creamback75: http://babythomas.name/Audio/Vintage30-Creamback75/Toxicity-Creamback75.mp3

Ето ЛИНК към 22МВ .7z файл, в който има и стерео вариантите за тези и още 3 песни (Symphony Of Destruction, No More Tears, Wake Up), общо 15 файла.

Отговорено (Редактирано)

В конкретните ситуации, Creamback ка ми звучи по приятно (разбира се въпрос на вкус)

Благодаря за демото!

Редактирано от kolio_k
Отговорено

Интересно ми е как ще звучат в микс :)

Creamback-a наистина звучи по-приятно за мен извън микса, но си мисля, че V30-ката ще реже по-стабилно през микса с тея среди. 

Отговорено

И на мен Creamback-a по ми допада, но друг е въпроса кой как ще пробие в микса (както Жоро отбеляза).

Както знаем едното няма много общо с второто :) 

Отговорено

Аз смятам, че китарата трябва да пробива и звукът на V30 ме кефи повече. Даже съм учуден, че във фукнята си го нарекъл скуупнат. Хич не звучи така от това демо.

Отговорено

Моите уши не са калибрирани, така че какво ми се чува и дали е вярно не е ясно. ;)

V30 си е добър, плюс това зависи и в какъв амп се включва, както и кой какво харесва. Темата няма цел да изкара някой от говорителите по-добър или лош, просто да се чуят двата заедно за който му е интересно. ;)

• 1 month later...
Отговорено

Благодаря за прекрасното сравнение! Рядко се срещат такива добри теми! Похвала за труда и отделеното време! На мен лично ми беше доста интересно да чуя така ясно разликите между двата говорителя. Понеже свиря с V30 и съм се чудил дали Creamback75 не е по-добър (за моите уши и разбирания), сега вече съм доволен че свиря с V30 :)