Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Тези термометри не са много точни и имат забавяне.

Не ми стана ясно какъв е този манометър налягане и манометър пара, понеже стойностите са доста близки.

Също така не става ясно в каква чаша си събирал водата, която измерваш и дали е била предварително подгрята. Ако не е, то разликата в температурата ще е доста голяма (стига до 20 градуса разлика). Brew Temperature Comparison: Pre-heated vs. Room Temp Espresso Cups

Хората, които правят подобни измервания ги правят в стиропорени чаши, защото горе долу запазват началната температура.

Ето няколко теми и обяснения как се прави:

http://coffeegeek.com/forums/espresso/machines/342452Styrofoam cup temp test

Testing Espresso Brewing Temperature


 

 

Редактирано от Coffee
Отговорено

Ползвах еднакви стъклени еспресо чашки, винаги подгряти. Не търсех точната температура на екстракция, не виждам смисъл в това, оттам и да влизам в приключението със стиропорените чашки :) . Иначе интересна идея, четох за нея. Исках да проследя поведението на машината, не да меря точните температури до градус. Данните от двата манометъра са стартовите за дадена pid температура, преди почването на флъш или екстракция. Не съм много наясно с терминологията, но това имам предвид,

Отговорено

Тези манометри - левия е за екстракцията, десния е за налягането в бойлера. Левия се гледа когато правиш кафето и е от порядъка на 8-9-10 бара и затова ми беше странно, че си го записал около 1 бар. 

Според мен за температурата най-добре си гледай PID. Те хората са го сметнали и са настройли машината.

Важното е да се спазва някаква методика на приготвяне и ако ще донагласяш нещо, при различните проби да променяш само по една променлива (едрина на смилане, грамаж,  температура  и тн).

Отговорено

Имам такъв термометър и бях забелязал, че не показва точна температура, ако не е потопено цялото стебло. В смисъл, ако потопиш само долната част в плитка кафена чашка не е никак прецизен. Може само моят да е така де, не знам.

Отговорено (Редактирано)

^ Интересено че гърците имат на повече места от нас хубаво "улично" кафе. Лятото си намерихме едно в Александрупулис, до него имаше и магазин за кафета с една огромна машина за печене сигурно от 1900-та. Още не ме беше треснала сачмата и не съм я снимал :)

@Евгени, това е добра забележка. Ще пробвам веднага. При кафеената чашка разбира се пръчката на термометъра е потопена на 1/2.

@Cofee, мене май ме беше хванала логореята и утрепах основната идея на опита. А тя беше да проверя а)PID-a работи ли ефективно при НХ (защото общата нагласа е че не работи) и б)НХ машините наистина ли се нуждаят от титаничен флъш след известен престой.  На още няколко места по форумите четох мнения че има НХ, при които всъщност флъша преди екстракция ВДИГА температурата на водата. И при мен се получи същото. Явно конструкциите на всяка отделна машина имат значение. Сега познавам по-добре поведението й и това ме кефи. Дали съм измерил температурите точно, не е толкова важно. Исках да се ориентирам в логиката на работа на моята машина.

Редактирано от jabs
Отговорено (Редактирано)

Доколкото съм разбрал,  като цяло идеята на E61 е стабилността (затова и е толкова масивна). PID замества преостата, по-лесен е за настройка и контролира температурата в по-малки граници (температурата в бойлера трябва да е по-стабилна).

Чрез този термосифон се загрява групата на определена температура (това зависи от големината на отворите, през които циркулира водата).
- Ако водата в бойлера е по-висока от групата (примерно когато машината не се използва известно време), то при преминаване през групата, водата малко се охлажда, а групата се загрява.
- Ако водата в бойлера е с по-ниска температура от групата (примерно при правене на кафета едно след друго), то при преминаване през групата, водата се загрява, а групата се охлажда.


Идеата е горе долу и при двата варианта да се постига горе долу еднаква температура на екстракция на кафето. А колко ще е крайната температура, зависи от температурата в бойлера, понеже се получава някаквиа разлика (offset) с температурата на групата. Има там някакви стандарти, но при всяка машина е малко по-различно (също така зависи и от условията на ползване (като температура на помещението).

Най-важното за нас като крайни потребители е, че пием доста по-добро кафе от това по повечето заведенията. Също така е интересно да се експериментира.

Редактирано от Coffee
Отговорено

Групата Е61 е изобретена от Фаема през 1961г, в момента няма патент над нея и доста фирми я правят, но като цяло общата конструкция е много близка до тази от 61г. Термосифон, масивна месингова група и механичните клапани са предпоставка за дългогодишна служба и добро кафе, ако се спазват някои прости правила, които са коментирани тук.

Отговорено
На 13.10.2018 г. at 9:50, mileniak написа:

Привет Кафеджии!:))Дълго време не бях посещавал темата,но каква приятна изненада.....има доста добро раздвижване.Далеч съм от вас ...на светлинни години ,но не спирам да се интересувам за правенето на хубаво кафе и новите ви придобивки.Виждам ,че ръчните кафемелачки ,са широко обсъждани тук,та питанката ми е някакво бюджетно решение за еспресо,и почти съм сигурен, че всички ще ми отговорите ХАРИО...но не знам ,искам нещо в ценови клас 200-300(то май това не е много бюджетно:)) лева.Кафемелачка като на CyberGene ,не мога да си позволя ,но се радвам за него.

Колега, ако можеш да отделиш още малко (400) бих ти предложил добра мелачка. В ценови диапазон 200-300лв аз лично не съм чел за ръчна мелачка с достатъчно и при това добри отзиви. За 400 бих ти предложил да погледнеш това https://www.amazon.de/dp/B06XPYN31P/ref=twister_B07BKZPL2K?_encoding=UTF8&psc=1

За тази мелачка има много добри отзиви, според немалко потребители е дори по-добър избор от Lido.Аз самия притежавам Lido ET и смятам, че ако си купиш мелачка от такъв клас няма да останеш разочарован. Lido не ти предлагам, защото в момента е още повече извън бюджета ти: https://www.coffeehit.co.uk/lido-e-hand-espresso-grinder.html

Колега спомена, за ръчна мелачка втора ръка - смятам, че е чудесно решение стига да може да се намери.Поздрави!

Отговорено
Преди 22 часа, stoyanov.bs написа:

Колега, ако можеш да отделиш още малко (400) бих ти предложил добра мелачка. В ценови диапазон 200-300лв аз лично не съм чел за ръчна мелачка с достатъчно и при това добри отзиви. За 400 бих ти предложил да погледнеш това https://www.amazon.de/dp/B06XPYN31P/ref=twister_B07BKZPL2K?_encoding=UTF8&psc=1

За тази мелачка има много добри отзиви, според немалко потребители е дори по-добър избор от Lido.Аз самия притежавам Lido ET и смятам, че ако си купиш мелачка от такъв клас няма да останеш разочарован. Lido не ти предлагам, защото в момента е още повече извън бюджета ти: https://www.coffeehit.co.uk/lido-e-hand-espresso-grinder.html

Колега спомена, за ръчна мелачка втора ръка - смятам, че е чудесно решение стига да може да се намери.Поздрави!

Благодаря градски)))Може би ще изчакам ,да видя какво ще представят на Черния Петък другия месец и ще взема някакво решение 

Отговорено

Моята техника повечето е втора ръка, а тя не е малко :) така имам шанс да пробвам и експериментирам с повече неща на разумна цена, та моя съвет е ако парите не стигат - втора употреба ;)

 

Отговорено

Gaggia Classic пристигна - 2004г 1450W, от вътре изключително запазена - всичко работи без диода на power бутона. Нямам представа в OVP клапана на колко е настроен, но работи със сигурност - забелязва се визуално как изпуска част от водата към казанчето. В комплекта нямаше цедка тип "крема диск", а само единична и двойна 58мм. Това я прави към момента неизползваема с предварително смляно кафе - изтича два-три пъти по-бързо и opv не сработва. Само с една смеска(80 % арабика) от насипните се получи сравнително добър резултат, вероятно по случайност подходящо смляна. Gaggia-та промени звука и opv се задейства.

Резултата от шота - 5мин след като е направен:

https://photos.app.goo.gl/MYRsbm6y5LirSWxx7

Душа задължително ще го сменя, смятат от "Комбина бар"? 

Чакам"Миньона"  и bottomless-а до няколко дни и ще споделя още.

Трябва някъде да проверя и налягането преди да пристигне мелачката.

 

Отговорено

Здравейте, нов съм във форума,  тук сте създали интересно кътче за хора харесват хубавото кафе.

Сменил съм няколко кафе машини като последно  съм с Rancilio, а в работата с Хемекс.

Понеже на ранчилиото още му се уча, някой може ли да препоръча за София малко сервизче с ентусиасти, където да го проверя и настроя налягането.

Огромно желание имам да го модна. Като първа стъпка ми се ще да му монтирам манометър, ще се радвам ако някой го е правил да сподели.  Второ иска ми се да имам по добър контрол на температурата, но се колебая кой път да поема. Да купя някой пид контролер от чужбина  или да се заиграя с ардуино.

Ардуиното има доста плюсове , включително че вкъщи имам два комплекта и още части.. Но и  при двата варианта изниква въпроса с температурния сензор, аз съм с версия V1 и имам един удобен отвор до изхода на парата. За ардуиното май е най-добре LM35 или по лесния начин с пт100 ил J  плюс преходник .

Въпроса ми е някой правил ли е такъв мод и може ли да разкаже за него.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.