Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено
4 hours ago, blazarov said:

По тази тема мога да препоръчам клиповете и статиите на Barista Hustle - много систематични анализи и обяснения. Особено тези двете

Мерси, ще ги гледам задължително. От доста време ме интересува темата за пропорциите - грамаж на зърна -> време на екстракция -> грамаж-напитка. Като дойдат новите техники (ръчната Ла Павони и ръчна мелачка), мисля да поекспериментирам повече, защото досега винаги съм пил 14г - 20 секунди - 40мл, но гледам, че модата влече към още по-големи пропорции, достигащи до 18-20г кафе при напитки, стигащи до 30мл. То това ще е направо като мармалад за мазане :D Върти ми се в главата, че повечето такива "моди" идват от американските бариста, докато италианците са много по-консервативни. Преди месеци бях писал в темата, че това, което открих за италианския стандарт е:

7г - 30 секунди - 30мл (единично нормално)

7г - 20 секунди - 20мл (единично ристрето)

14г - 30 секунди - 60мл (двойно нормално)

14г - 20 секунди - 40мл (двойно ристрето)

От друга страна, кафето драстично се промени след преминаване от кремадиск на нормална цедка при едни и същи такива пропорции (най-малкото без кремадиск за същите пропорции се наложи да смилам доста по-ситно, за да изтича за същото време). Кафето стана много наситено, плътно, почти с привкус на горчив бадем, с много каймак, а не с пяна.

От тая гледна точка подозирам, че преминаване сега към ръчна лостова машина (за Ла Павони всички пишат, че носи на по-ситно смилане от нормална машина с помпа) ще даде отново някакво отражение, вероятно в още по-наситен вкус. Нямам търпение да експериментирам, макар че не си правя илюзии, че още отначало ще се получат нещата :)

Отговорено (Редактирано)

Още едно леко необичайно клипче от мен на тема единични шотове с по 8 грама и имат ли те успех и повтаряемост, за експеримента използвах две напълно различни машини от начален клас Гаджия Класик и Ранчилио Силвия. Не съм мерил точни времена и пропорции, но се вижда че кафето става прилично , даже Класика извади тигрова окраска, не случайно се казва класик :).

Цедките са единични събиращи до 10 гр. от по 6лв бройката.

Редактирано от EspressoH
Отговорено (Редактирано)

Аз също от личен опит мога да потвърдя, че единичния портафилтър е с изначално компрометиран дизайн (заради коничната форма) и в общи линии прави посредствено кафе. На моята Бразилия съм установил че 18 грама кафе са перфектното количество за ристрето допио (20тина секунди за 20-25 мл шот). Имам нормален и bottomless портафилтър и с двата резултатът е перфектен на вкус (аз не мога да направя вкусово разлика между двата шота). Според мен основното е по-скоро да имаш хубаво кафе (задължително току що смляно), да си загрял и подсушил групата, портафилтъра, кафето да е с консистентен грайнд и коректна текстура (едрина на частиците) за конкретната машина. За горещата и подсушена чаша с яйцевидно дъно няма да казвам, защото тя се подразбира. Това направено ли е - няма как да не стане хубаво кафето.

Редактирано от SethPlate
Отговорено
26 minutes ago, SethPlate said:

Аз също от личен опит мога да потвърдя, че единичния портафилтър е с изначално компрометиран дизайн (заради коничната форма) и в общи линии прави посредствено кафе.

На Бразилия клуб единичното кафе е мисия невъзможна, което е абсолютно нормално защото набиваш 15 бара върху таблетката. Защо са спестили навремето регулатора за налягане остава загадка...

Отговорено
Това ми беше сутришното кафе без да се престаравам по никакъв начин даже и подложка на чашката не съм сложил и кафето пада доста отвисоко.

Кафето ти е екстра! Обаче машината е направо върха!

Wega Mininova classic?

Живот и здраве ако се подредят звездите догодина по това време ще имам повече място в кухнята и нещо такова или аналогичен Rocket примерно ще ми носят голямо удоволствие всеки ден :)
Поздравления за сетъпа и си пожелавам и на мен подобно бижу!

Sent from my iPhone using Tapatalk
Отговорено (Редактирано)
Преди 4 часа, EspressoH написа:

Още едно леко необичайно клипче от мен на тема единични шотове с по 8 грама и имат ли те успех и повтаряемост, за експеримента използвах две напълно различни машини от начален клас Гаджия Класик и Ранчилио Силвия.

Може ли да тестваш дали bottomless ръкохватката от Rancilio Silvia става на wega-та с E61?

На моята Grimac Mini ще й поръчвам bottomless ръкохватка и гледам размерите в сайта bluestarcoffee.eu за Grimac ръкохватката и fins "перките" са по-дебели и се чудя дали ще стане. Ръкохватката за Rancilio Silvia уж е с по-правилни размери. Машината е доста старичка, но уж е стандартна E61 (с тази разлика, че е със бутон/соленоид, вместо нормалната ръчка).

Също така ме притеснява вътрешния диаметър - на всички bottomless ръкохватки в този сайт го пишат 58.7мм, а при двете ръкохватки който имам към машината, вътрешния диаметър е малко над 61мм. Може би са мерили долния отвор, но тогава е трябвало да напишат, че това е размер F на снимката. Външните размери съвпадат.

Прилагам снимка, за да се онаглади:

http://www.bluestarcoffee.eu/ekmps/shops/gtyman/images/gaggia-naked-portafilter-[3]-2785-p.jpg

Grimac  Naked Portafilter  - Straight Fins

A.82mm Width inc fins
B.73mm Width
C.58.7 mm Internal width

G.6.8 mm - 6.4mm Fin height 
H.27.2mm Fin width

Rancilio Naked Portafilter - Straight Fins

A.82mm Width inc fins
B.73mm Width
C.58.7 mm Internal width

G.5.6mm  Fin height 
H.27.mm  Fin width

При моите ръкохватки размерите са - Straight Fins

A.82.7mm Width inc fins
B.73.5mm Width
C.61.6 mm Internal width

G.6.3 mm - 5mm Fin height (в средата 5.6mm)
H.26.5mm Fin width

И най-краня въпроса. Дали ръкохватката за Rancilio ще пасне на тази E61? При повечето май пасва и няма проблеми. Може би ще трябва да измеря и някакви вътрешни размери по самата E61.

Редактирано от Coffee
Отговорено

Rancilio Silvia е напълно съвместима с E61 като ръкохватка, това го намирам за голям плюс при бъдещи надграждания. Е61 ръкохватка не става за Бразилия, Гаджия.

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Отговорено (Редактирано)

И да довърша моите експерименти на тема единично кафе, днес изтупах от праха Клуба(Бразилия). За съжаление за този куц стандарт нямам бездънна ръкохватка. Използвам 8г кафе и същите филтри като при предишните машини. Екстракцията не е идеална, но шота си е приемлив, дето се казва навън ще ви сервират къде по смотан бъркоч :). Поради голямото налягане е налице залепване на таблетката(късен старт) и пулсиране на изходящата струя. Това е първия опит както и предишните пъти между впрочем, ако се постарае човек със сигурно стават нещата и с Бразилиите.

Редактирано от EspressoH
Отговорено

Благодаря за отговора за ръкохватката. Тези дни ще си поръчам.

И при мен струята така пулсира, но мисля, че е от по-високата температура. Пресостата е нагласен на около 1.5 бара и му чупих врътката като се опитах да го намаля (има нещо като лак, за да не се върти). Бях пробвал и с клещи, но мястото е малко и няма къде да хванат и истърват и така го оставих.

Пречи ли нещо, че бойлера е на 1.5 бара, оствен това че трябва да правя по-дълъг cooling flush и хабя вода? Ако машината стой повече време и трябва около 25-30сек (около 200мл) cooling flush. Струва ми се, че като цяло температурата е по-висока от колкото трябва, дори и след cooling flush. Мерих температурата с мултиметър под screen-а и температурата на водата беше над 95-96 и то след като водата се успокой и почти не пада по-надолу (може и да не съм я измерил много добре).

Отговорено

Днес дойде ръчната мелачка Kinu M47. В офиса само я разглобих и я изучавах. С ръка на сърце мога да кажа, че никога не съм виждал изделие от метал, което е изработено с толкова високо качество и прецизност! Това е за мен прословутата немска прецизност :) Това трябва да се види, на снимки и клипче не може да се разбере. Повърхността на метала, усещането от въртенето, кликовете на настройката (между другото безстепенни, като кликовете са само на деленията, а при пълно завъртане до опиране на ножовете застава точно на 0), контейнерът, който залепва с магнит за долната повърхност... Просто е премиум усещане! Сега се прибрах и я настроих на точна степен за утре сутрин, изхабих 4 кафета, за да установя, че всъщност позволява много прецизна настройка с голям ход, аз съм свикнал на Евриката да въртя почти минимално. Конкретно за Еспресо Виваче направих от най-затегната позиция три пълни оборота развиване + 15 деления (до цифра 3), за да получа 14г - 20с - 40мл. Самото кафе е изключително хомогенно смляно и липсват бучки. Смля се доста по-бързо от Хариото ми едно време, без да има моменти, в които запецва, както ставаше там. Опитах няколко глътки - може и да си внушавам, но като че ли е по-вкусно и има повече каймак. Самото изтичане също стана като по учебник - първо изби равномерно по цялата повърхност, след което се събра в средата. За утре съм готов :) Нямам думи да опиша колко качествена мелачка е това. Бих я препоръчал по всякакъв начин :) Сега чакам La Pavoni и приключението започва.

Отговорено (Редактирано)

Според мен над 1,4 бара е твърде много за налягане в бойлера на HX. Моите правят цикъл между 1.1-1.3 бара и съм доволен. Има различни тенденции за това налягане, някои го държат на 1.1 бара примерно. Налягането си е пряко свързано с температурата на водата/парата в бойлера.

Честита ръчна мелачка, не са за подценяване както писах по назад и аз си въртя с кеф моята :)

Редактирано от EspressoH
Отговорено
преди 4 минути, CyberGene написа:

С ръка на сърце мога да кажа, че никога не съм виждал изделие от метал, което е изработено с толкова високо качество и прецизност

Под едно youtube видео (озаглавено Kinu M47 Tutorial) някой коментира, че не разбира едната част как се захваща и му отговарят, че всичко пасва точно понеже "The build tolerance of the grinder is 0.02mm as per manufacturer." Ще е доста впечатляващо ако найстиа мелачката е направена с толеранс 0.02mm.

Ако може тези дни направи клипче да видим как се справя новата мелачка.

Отговорено

Значи,

а) първо ме зарибихте и вкарахте в грешния път и

б) второ никой не рачи да отговори на някой от вероятно newbie въпросите ми... :)

Аз понеже съм инат, седнах си на Д-то, четох две седмици де що има в нета, мислих, смятах и накрая поръчах, и другата седмица отивам до Румъния да си взема машината и мелачката. Считам че липсата на отзиви и напътствия дойде в положителен аспект. Сега поне теоретично съм се подковал донякъде :) А за да раздразня малко профи аудиторията тука, споменавам нЕкои съкращения и магически думички които касаят бъдещата машинка: HX, E61, PID, heavy duty insulated copper boiler with auto-refill, boiler and pump pressure gauges. Повече - като дойде. Ако пък успея и да направя кафе на нея... ще се похваля :)

Междувременно си открих в багажника на колата тази играчка, но май ще чакам мелачката и хубаво кафе за по-сносен резултат...

IMG_9296.jpg

Отговорено

Явно нещо сериозно си поръчал, честито! А мелачката каква е?

Иначе един познат има такава преносима машинка като твоята, прави ни кафета от готово смляно кафе и както може да се очаква не се получи добре, но после купихме ESE дози (бяхме в Италия тогава, ако това би могло да има отношение за качеството на дозите и колко са били пресни) и с тях се получи прилично кафе като за нещо толкова малко и преносимо.