Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Здравейте вече си закупих мелачката Харио Скертон и взех обикновено насипно кафе смесих по 50 гр. от лазарин,мадагаскар,мока и рио минас и започнах пробите.Цедките са ми без крема диск и изкарва каймак но не се задържа много и изтича за около 23секунди от включването на машината като около след 5 секунди започва да тече.Предполагам с по хубаво кафе нещата ще си дойдат на мястото.Прави ми впечатление,че при пускане на машината първо изкарва пара малко и тогава започва да тече и съответно лампичката за ,,ОК" изгасва като изтече около 30-40мл Пиша от смартфона и не мога да кача снимки.Сори

Отговорено (Редактирано)

Придържай се пъм основните принципи (примерно 25-30 секунди течене, за да напълниш около 40-45 грама течност), предварително загряване на машината около 10 минути поне, пускане на топла вода преди кафето (че да ти загрее и главата на машината, и ръкохватката, и чашката), подсушаване на топлата чаша, правилно смилане и натъпкване, правилна дозировка (за мен, около 8-9 грама кафе, за 40 грама течност) и т.н. Пробвай и различни кафета и ще започнеш да свикваш.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Аз някак неусетно преминах към двойни кафета. Ползвам двойната ръкохватка с 13-14 грама кафе, 25-30 секунди екстракция за 30-40мл течност. Може би това донякъде минава за ристрето, макар че доколкото разбирам ристретото трябва да е още по-къса екстракция, около 15 секунди за 20мл течност. Моето става много плътно и ароматно и въпреки всичко не ме удря в главата, но е възможно и вече да съм се кофеинизирал и да не го усещам :D (Ехх, дет се вика няколко страници по-назад обяснявах как се разтрепервам от кафе, а сега вече си пия по три такива кафета дневно, като редовно едното го пия вечерта след 20:00 и нямам нито проблеми с треперене, нито с главата, спя си като пън...)

Отговорено

CyberGene преди може да си пил кафе с повече робуста ,а то е много по силно от това еспресо виваче.Вече си поръчах от вивачето и за проба от Кениа АА+ и Бали да ги пробвам и утре ще пиша отзиви.Поздрави

Отговорено

Здравейте вивачето и др.кафета дойдоха и пробвах в еденичната цедка сложих 8гр. кафе затоплих мащината и цялата група,натъпках го с вградения тампер на машината включих мащината и след 30 сек. кафето изтече и е превъзходно.Става въпрос за Вивачето.Сега е ред на др.кафета.Пия го без захар,но с чаша вода в момента.Поздрави

Отговорено

Опитвал съм почти всички еспресо кафета на Домани, макар че е възможно да пропускам някои, които се появяват временно. Например много любимо ми беше Ел Салвадор, но вече го няма.

 

Към момента любимите ми кафета са Етиопия Иргачеф (което е много плодово и леко кисело, не е никак типично епсресо и повечето хора, на които съм давал да го опитат, не го харесват), както и Еспресо Виваче, което е съвсем типично еспресо, без изненади и което обикновено предлагам на гости и мога да бъда сигурен, че няма да бъдат стреснати. Кенията не ми хареса много. Имаше и Зимбабве (не съм сигурен дали го предлагат още), което също не ми хареса особено. По-назад в темата препоръчах едно ново Етиопия Харар, което е много плътно и някак "сухо", с вкус на тъмен шоколад, но то също е от по-особените кафета, така че не е за всеки.

 

Ако трябва да обобщя, на Домани бих препоръчал южноамериканските моносортове, а от блендовете: Еспресо Вивате и Сити Бленд. Африканските им не са за всеки, като от тях бих препоръчал само етиопските, но пак с повишено внимание. Останалите - Бали и т.н. вече лична преценка, на мен не са ми харесвали.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.