Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Здравейте вече си закупих мелачката Харио Скертон и взех обикновено насипно кафе смесих по 50 гр. от лазарин,мадагаскар,мока и рио минас и започнах пробите.Цедките са ми без крема диск и изкарва каймак но не се задържа много и изтича за около 23секунди от включването на машината като около след 5 секунди започва да тече.Предполагам с по хубаво кафе нещата ще си дойдат на мястото.Прави ми впечатление,че при пускане на машината първо изкарва пара малко и тогава започва да тече и съответно лампичката за ,,ОК" изгасва като изтече около 30-40мл Пиша от смартфона и не мога да кача снимки.Сори

Отговорено (Редактирано)

Придържай се пъм основните принципи (примерно 25-30 секунди течене, за да напълниш около 40-45 грама течност), предварително загряване на машината около 10 минути поне, пускане на топла вода преди кафето (че да ти загрее и главата на машината, и ръкохватката, и чашката), подсушаване на топлата чаша, правилно смилане и натъпкване, правилна дозировка (за мен, около 8-9 грама кафе, за 40 грама течност) и т.н. Пробвай и различни кафета и ще започнеш да свикваш.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Аз някак неусетно преминах към двойни кафета. Ползвам двойната ръкохватка с 13-14 грама кафе, 25-30 секунди екстракция за 30-40мл течност. Може би това донякъде минава за ристрето, макар че доколкото разбирам ристретото трябва да е още по-къса екстракция, около 15 секунди за 20мл течност. Моето става много плътно и ароматно и въпреки всичко не ме удря в главата, но е възможно и вече да съм се кофеинизирал и да не го усещам :D (Ехх, дет се вика няколко страници по-назад обяснявах как се разтрепервам от кафе, а сега вече си пия по три такива кафета дневно, като редовно едното го пия вечерта след 20:00 и нямам нито проблеми с треперене, нито с главата, спя си като пън...)

Отговорено

CyberGene преди може да си пил кафе с повече робуста ,а то е много по силно от това еспресо виваче.Вече си поръчах от вивачето и за проба от Кениа АА+ и Бали да ги пробвам и утре ще пиша отзиви.Поздрави

Отговорено

Здравейте вивачето и др.кафета дойдоха и пробвах в еденичната цедка сложих 8гр. кафе затоплих мащината и цялата група,натъпках го с вградения тампер на машината включих мащината и след 30 сек. кафето изтече и е превъзходно.Става въпрос за Вивачето.Сега е ред на др.кафета.Пия го без захар,но с чаша вода в момента.Поздрави

Отговорено

Опитвал съм почти всички еспресо кафета на Домани, макар че е възможно да пропускам някои, които се появяват временно. Например много любимо ми беше Ел Салвадор, но вече го няма.

Към момента любимите ми кафета са Етиопия Иргачеф (което е много плодово и леко кисело, не е никак типично епсресо и повечето хора, на които съм давал да го опитат, не го харесват), както и Еспресо Виваче, което е съвсем типично еспресо, без изненади и което обикновено предлагам на гости и мога да бъда сигурен, че няма да бъдат стреснати. Кенията не ми хареса много. Имаше и Зимбабве (не съм сигурен дали го предлагат още), което също не ми хареса особено. По-назад в темата препоръчах едно ново Етиопия Харар, което е много плътно и някак "сухо", с вкус на тъмен шоколад, но то също е от по-особените кафета, така че не е за всеки.

Ако трябва да обобщя, на Домани бих препоръчал южноамериканските моносортове, а от блендовете: Еспресо Вивате и Сити Бленд. Африканските им не са за всеки, като от тях бих препоръчал само етиопските, но пак с повишено внимание. Останалите - Бали и т.н. вече лична преценка, на мен не са ми харесвали.