Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Еее, сега пък 15 дни. Пил съм и в деня на изпичането, когато съм бил на зор. Вярно, една идея по-безвкусно е и има лек аромат на препечен хляб, но на другия ден всичко си идва на мястото.

Отговорено (Редактирано)

^^ Амне точно, аз си изчаках 7-8 дена съвестно (5 бяха според инструкцията че го взех печено същия ден). После си смърдеше здраво. А сега е много меко и балансирано...

В тая връзка, аз съм доволен от следното: откакто взех машинката не съм близвал купешко кафе в заведение. Демек пия много по-малко кафета на ден, едно че и чичо доктор така настоява. Въобще, позитивен ефект :)

Редактирано от jabs
Отговорено

Абе пичове,

Можете да ме обявите за албански реотан, обаче чак сега седнах и сметнах наум:

- едно добро, качествено кафе (Домани, Дъбов, etc) - 16 лева / 250 гр / 25 кафета при 10 гр/кафе = 0,64 лв/кафе

- неспресо или подобни капсули, забравих какви имахме точно преди - 12 лева / 16 капсули = 0,75 лв/кафе 

- Йемен - 38 лева / 250 гр. или = 1,52 лв/кафе

- заведение (85% от случаите шит в чаша) примерно 2,00 лв/кафе

Баси якото. Като не пия вече навън кафета пестя здраво. Скоро със заделените пари ще си купя ново Гиби Къстъм :)

Отговорено

Син пита баща си:
- Тате, може ли да върна бутилките от снощи, за да купя хляб?
- Може. То, ако не съм аз в тая къща, ще умрете от глад.

Отговорено

Ако пиеш капучино, ще спестиш повече. Малко става като онзи виц:

Един се хвали
- Днес тичах след автобуса и така спестих.
Другия му отговаря:
- Другия път вземи тичай след някое такси, ще спестиш повече.

Отговорено

Въпрос към вече миналите по този път!

Усетихте ли съществена разлика във вкуса на кафето при стоковата кошница и при IMS или VST ? А във времето на изтичане при едно и също кафе и грамаж?

Отговорено

Явно всичко е избягало в новия форум и няма кой да отговори.

По принцип казват, че има разлика в кафето. Екстракцията била по-равномерна. По спомен по-назад в темата, потребител със Silvia и с кошница VTS каза, че имало съществена разлика. В youtube има доста клипове със сравнения.

Аз имам единична и двойна кошница на IMS, но ползвам основно единичната. Тя обаче е различна от обикновените единични и затова не мога да направя пряко сравнение с нормална единична. Идеята на единичната на IMS е да прави кафе с екстракция като на двойна кошница, без обаче да се променя съществено едрината на смилане на кафето (при обикновените единични, едрината на смилане за единично кафе трябва да е по-ситно отколкото при двойна доза). Доволен съм от кошничката - с нея получавам доста добро кафе.

Отговорено

На IMS кошниците (май и VTS с така) са за различно количество кафе. IMS имат 3 размера за единично и 3 за двойно. Зависи колко суровина се ползва. Аз избрах кошници в среден диапазон. Единствената разлика между различните единични кошници е, че кошниците, който са за по-голямо количество кафе са по-дълбоки. Например единичната ми е за 9.5г кафе, но аз редовно си правя 7.5 или 8г кафе и става добре. Така е и при двойните кошници - тези за по-голямо количество са просто по-дълбоки.

Погледай клипове със сравенения и прегледай чуждите форуми. Преди няколко месеца като ги поръчвах така търсих информация.

Сега се сетих, че отначало имах проблеми с единичната цедка. Навсякъде пръскаше и ако ползвах bottomless ръкохватка, трябваше всичко да чистя. След това намалих налягането на машината и се оправи (поне си мисля, че беше от налятането). Когато търсех информация и други хора се затрудняваха с единичната цедка и не можеша да изкарат добро кафе с нея. Когато настройвах едрината на смилане, правех кафе с двойната цедка и когато се получи горе долу добре, после донагласих още малко смилането за единичната цедка.

Казват, че когато се правят двойни и единични кафета с една мелачка, IMS единичната кошница е за предпочитане, защото без променя на едрината на кафето (спрямо смилане за двойно кафе) изкарва прилично единично кафе. При другите видове не е така и трябва да се настройва мелачката и се хаби кафе и време. Ако се пият само единични или само двойни, тогава не е нужна постоянна смяна на степента на смилане и VTS също са добър избор.

Отговорено (Редактирано)

Съвет: не купувайте кафе на зърна от ЛИДЛ :) За нищо не става.

Едит: момци, има ли някой желаещ за партия за поръчка на румънския Coffee Sensor? При поръчка на две бройки доставката е безплатна.

Редактирано от jabs
  • 3 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Момци и евентуално девойки - днес пробвах Kenya AA+ в Домани и макар, че е МАЛКО киселичко, съм силно вЧепетлен  - наистина прекрасен букет от аромати, сякаш вярно плодови, при това, май от моносорт, което е изключително. След него, Вивачето ми се стори някак по-обикновено. Следващия път, ще си взема от Кенията, да видя, как ще стане вкъщи на Класик-а.

^ Кое кафе от ЛИДЛ те разочарова - Dallmayr или онова "био" кафето?

Може би половин година и повече (откакто взех мелачка от blr и й турих нови дискове) пробвам да пия магазински кафета на зърна и вече си имам нещо като лична класация, като това, което наистина си става, май засега е само среднопеченото ILLY на зърна, имам нелоши впечатления и от черната Lavazza, дето е 100% арабика. Чиботата там, Милано и Сицилия стайл, не ме впечатлиха, Кимбо-то 100% арабика като че ли все пак става за пиене уж. Не че съм пробвал всички кафета на пазара, но като цяло, според мен, ILLY-то е класи над тях. Вярно, че е към 80 лева килото. И все пак, бутиковите кафета, които пием, мисля, че са поне едно стъпало по-горе, ако не и две-три.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено
  На 28.10.2018 г. at 14:40, CyberGene написа:

В момента редувам Zambia AAA и Kenya AA+. И двете са много приятни, като се допълват, понеже замбията е тъмна и възгорчива, докато кенията е по-скоро светла и кисела. Определено много висок клас кафета, които не изпъкват с нещо специфично, но по тази причина биха се харесали на повече хора.

В тоя ред на мисли, африканските кафета май ми стават любими

Expand  

На 9.01.2019 г. at 23:42, Evtim Djerekarov написа:

Момци и евентуално девойки - днес пробвах Kenya AA+ в Домани и макар, че е МАЛКО киселичко, съм силно вЧепетлен  - наистина прекрасен букет от аромати, сякаш вярно плодови, при това, май от моносорт, което е изключително. След него, Вивачето ми се стори някак по-обикновено. Следващия път, ще си взема от Кенията, да видя, как ще стане вкъщи на Класик-а.

Expand  

А така, Кенията е от хубавите кисели, писал съм вече :)

Ти с коя мелачка си от адаша? Евриката ли? С какво я е ъпгрейднал?

Отговорено (Редактирано)

^ О не, една червена едновремешна малка домашна Бразилия с дискове. По-нисък клас е, но все пак е дискова мелачка. Откакто я взех, не съм купувал мляно кафе, освен по изключение. Няма нищо общо просто.

Редактирано от Evtim Djerekarov
  • 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Евто, сори за късния отговор.

От Лидл си взех май Dallmayr, кафява опаковка. Не че съвсем не става, но не е много убедително. Иначе на мен Кенията ми е номер едно от преди нова година :)

А тука малко лоши новини за кафето...

Редактирано от jabs
Отговорено
  На 10.01.2019 г. at 9:06, Evtim Djerekarov написа:

^ О не, една червена едновремешна малка домашна Бразилия с дискове. По-нисък клас е, но все пак е дискова мелачка. Откакто я взех, не съм купувал мляно кафе, освен по изключение. Няма нищо общо просто.

Expand  

Tака де, от "адаша". Смени ли ножовете или ги наточиха? Чувал съм,че стоманените ножове можели да се заточват.

ПП: Аз трайно преминах на City Blend от Columbus. Вече повече от половин година друго кафе не е влизало вкъщи. Нищо повече не мога да искам от едно кафе, все едно, че е миксирано и изпечено специално за мен. Само ме е яд в каква кочина превърнаха "Графа", че ми е неприятно да ходя до там.