Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Аз бих се замислил дали да не си взема такава и да продам миньона, точно заради различните кафета. Така правех с Хариото, но пък при него няма фини степени и изобщо е по-зле. На тази имаш ли някакви деления, за да можеш да направиш точно желана степен, която си запомнил?

Отговорено

Има един пръстен за настройка и един за застопоряване, на този за настройка има чертичка и можеш по нея да се ориентираш, няма фиксирани положения, тоест може да мърдаш с малко, като изработка няма нищо общо с Хариото, масивна е думата 1кг, 48 мм конични строманени ножове. Pharos е още по сериозна със своите 68мм ножове и 2,4 кг. Неудобството е че се върти и не е за по-мързеливи хора, но е мания за ценителите.
http://www.oehandgrinders.com/OE-Pharos-20-Manual-Coffee-Grinder_p_108.html

Отговорено

Аз нямам проблем с въртенето, правя едно кафе сутрин, уикендите по две. Даже ми е някакъв фитнес, това с Хариото ми харесваше. Отделно кафето стоеше в херметично затворена кутия и си отмервах 14 грама зърна преди смилане. В момента с Евриката винаги имам някакво количество кафе, което стои в контейнера на мелачката отгоре и изсъхва, макар да гледам да минимизирам. Но определено с Евриката не върви да сложа 14 грама зърна и да излезе 14 грама смляно, остава някаква фира и затова поддържам винаги количество зърна отгоре, което не е съвсем оптимално.

Отговорено (Редактирано)

Евриката задържа до грам кафе като нищо, както и повечето мелачки от този тип. Друго е предимство е тишината с ръчната, колкото и да е сутрин си вдигат шум електрическите.

Редактирано от EspressoH
Отговорено

Аз да споделя за още една софийска пекарна. Coffee Furnace точно до Paradise Mall.
Доста приятно място и хора - тук е налице истинския дух на семейната пекарна и специално отношение към кафето. Офиса ми е точно там и отидах след обяд - тъкмо печаха кафе. Реално от тях купих Mignon-a. След като почнах да си правя кафе вкъщи кафето в офиса ми стана гадно и може да организирам тези хора да ни зареждат като ще оставят някакъв втора ръка робот, който те поддържат и настройват - според човека резултата е отличен като за офис.
Препоръчаха ми за вкъщи техен бленд Temperamento и уцелиха точно в десятката вкуса ми. Това определено е достоен съперник на Vivace. Нямам от него сега да си направя по едно и да ги сравня едно до друго, но много ми харесва!

Направих едно клипче да споделя :)
http://





Sent from my iPhone using Tapatalk
Отговорено

Вкуса не отстъпва по нищо на вида. Богат и сладък, леко лепкав и мазен.
Аз също мога само да препоръчам това “хоби”.
Истината е че стига да ти се занимава пиеш кафе, което няма къде да си поръчаш, дори и на местата с претенции и високи цени.
Като се замисля малко неща, за които съм дал пари ми носят удоволствие всеки ден безусловно до степен на леко пристрастяване. :-)
Но и преди това пак пиех по 3 кафета на ден, но по-гадни и най-вероятно с повече кофеин в крайна сметка.



Sent from my iPhone using Tapatalk

Отговорено
On 9/1/2018 at 6:05 PM, blazarov said:

Аз да споделя за още една софийска пекарна. Coffee Furnace точно до Paradise Mall.
Доста приятно място и хора - тук е налице истинския дух на семейната пекарна и специално отношение към кафето. Офиса ми е точно там и отидах след обяд - тъкмо печаха кафе. Реално от тях купих Mignon-a. След като почнах да си правя кафе вкъщи кафето в офиса ми стана гадно и може да организирам тези хора да ни зареждат като ще оставят някакъв втора ръка робот, който те поддържат и настройват - според човека резултата е отличен като за офис.
Препоръчаха ми за вкъщи техен бленд Temperamento и уцелиха точно в десятката вкуса ми. Това определено е достоен съперник на Vivace. Нямам от него сега да си направя по едно и да ги сравня едно до друго, но много ми харесва!


Sent from my iPhone using Tapatalk

 

 

 

Определено ще се пробва. Чиста арабика ли е?

Отговорено (Редактирано)

Това е класика, която изисква малко повече умения, но резултатите са повече от добри. При ръчните машини наистина участваш в процеса на приготвяне на напитката. Обаче такава машинка по скоро намира приложение като допълнителна, не всяка сутрин ще ти се занимава да пълниш вода чакаш и тн.

Редактирано от EspressoH
Отговорено (Редактирано)

^^ Aaaaa, не е честно !

Открадна ми въпроса :)

Така де, сега подред. Наскоро ми се скапа доста държеливата машинка в офиса. Поне на 5-6 години беше, сравнително евтин модел на Saeco, сива, грозна, за под двеста лева. Правеше обаче доста прилично кафе и обслужваше безропотно и покорно цялата мойта паплач, както и всички посетители, което е доста кафета на ден. Та сдаде багажа както и служи, тихо, кротко и с достойнство. Аз реших да си взема пак Saeco, има до нас в Редута едно малко магазинче в което само Saeco продават, отивам, гледам останали само две за по около двеста лева, останалите - абсолютно същите на вид, само че Gaggia, и със сто лева надолу. Питам продавачката, тя се подсмихна и каза че Филипс (да им изсъхнат клептоманските ръчички) спират Saeco и оттук нататък само Gaggia щяло да има, и че тоя модел на Saeco не е върхът, но да се сетя сам защо същата Gaggia е със сто лева надолу... Е сетих се, взех Saeco-то, на другия ден взех и второто, че ми трябваше машинка за вилата. Моделът е Poemia, ако не греша.

Дотук добре, но две седмици на море, чета, сричам, пия кафе от новата машина и май паднах в клопката. Питам един наш виден съфорумник за съвет и той ме насочва към марката La Pavoni. Сещам се че у брат му пих едно наистина великолепно кафе, правено точно на Lever машинка (не знам дали беше пиколата, ще питам). В момента La Pavoni имат един нов модел, Stradivari, който изглежда много шик и като гледам, почти съм литнал :) Та първи въпрос: някой пробвал ли Lever на живо и наистина ли е трудно за работа. Клиповете в тубата не водят до отчаяние чак, освен това новите машинки май са с по-големи резервоари, тоест не трябва да всяко кафе да сипваш вода. Другото по процедурата ми се струва също толкова енергоемко като при всяка друга класна машина.

После попаднах на този сайт. Тука според мен има компилация от почти всички машини среден и висок клас италианско производство (и La MArzocco има даже), а цените са по-ниски от сайта на La Pavoni например. Страдивариуса в техния сайт е 1000 Евра, тук е 780. Зачетох се по следващата стъпка - полупрофесионалните машини с PID и прочие, при La PAvoni серията Giotto. После стигнах до статия твърдяща че Giotto е бранд на Rocket, които се оказа че се продават и в България, и че La Pavoni правят полулегално копие, което отгоре на всичко давало доста дефекти.

Изобщо, няколко въпроса към тарторите на темата:

- Lever машините струват ли си ? Особено като за първа машина на newbie ?

- Коя е следващата стъпка, говоря за автоматичните машини? La Pavoni имат нещо което са класифицирали като "manual machines", цените са средни, гледам имат PID, brass boiler и прочие. Тоест, каква е разликата между manual machines серията и Giotto, да речем, която слага още 1500 Евро в цената?

- Подобна мелачка ОК ли е? Ако не, какво по-различно да търся?

Искам надлежно да обясня, че на плажа изчетох съвестно всичките шеисе и няколко страници на темата, от което сега в главата ми е бъркоч :) Та питам за да си оправя понятията и да не направя някоя глупост. Благодарности предварително. Няма да купувам на старо и да модвам, просто защото ме мързи а и не мисля че ще се справя... сглобявам си лампови ампове с помощ на приятел, но по пара и свирки не ме бива :) Ще гръмна нещо :)

Редактирано от jabs
Отговорено

И да добавя, ако човек напише в гугъл the dummest question ever,  а а именно:

"what is the best espresso machine",

в 90% от резултатите излиза това (Breville / Sage Barista Express).

 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.