Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Здравейте!

Не съм музикант, аудиофил съм и донякъде кафеджия. От около две седмици съм с Lelit PL41EM. Все още не съм получил добър каймак, но и не съм експериментирал много. Смятам, че кафето може да е добро и без него. Ще споделя за един тест при който сравних две кафе машини, макар и от различен клас. Един приятел, съсед, има Bezzera Unica PID. Именно той ми доказа, че добро еспресо може да се приготви у дома. От моето кафе- от Лидл и заводско смляно, направихме кафе на двете машини. Обикновено, за една доза от 30мл. той ползва 15г. кафе. В случая използвахме по 10 г. защото моята единична цедка събира максимум толкова. Пуснахме по 30мл. еспресо, като и при двете машини кафето изтече сравнително бързо, на външен вид бяха еднакви -без каймак, но това което ме разби беше вкусът. Коренно различен в двете чаши. Силен, плътен с дълъг послевкус от Безера и доста по обикновен от Лелит. Най-вероятно, едната машина има много по-добри екстракционни възможности, което се определя от главата Е61 и двойно по-големия бойлер- просто различна водопроводна система. Останах доста разочарован и дори започнах да си мисля за продажба на моята машина. В заключение, смятам, че машините си имат лимит на възможностите, който не може да бъде надхвърлен с разни прийоми като температурен сърфинг и др.

Поздрави!

Отговорено (Редактирано)

Чета темата от около месец и мога само да ви определя като enablers :) .

Аз сега започвам с това.

Ако някой от Пловдив има нужда от манометър, да свирка - аз вече го използвах и мога да го заема, то е работа за 10 минути.

 

Началният риг изглежда прекрасно!

Аз съм от София, но може скоро да имам отиване/връщане/отиване/връщане до Пловдив. Имам нужда от ръкохватка с манометър, или манометър за ръковхватка, за да си настроя клапана на Гаджията. За какъв манометър говориш?

 

^ Не си твърде прав - правил съм доста добро еспресо и с евтина кафемашинка Crown. Макар наистина да има кафемашини, с които всичко е много лесно, по-скоро мога да кажа, че опитът позволява човек да направи прично кафе на широк кръг от машини. Освен това, както вече много сме писали - качеството на суровината и едрината (и качеството) на смилане могат да направят голяма разлика.

 

Например, със сигурност мога да кажа, че току-що, и както трябва смляно (в рамките на няколко минути) пряснопечено кафе, веднага направено дори на евтина кафемашинка (мисля че конкретната беше някакъв Rohnson), прави по-хубаво кафе от еспресо, смляно онзиден, направено убер-професионалната машина в барчето, в което често минавам.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Мисълта ми е за равни условия. Ако ползвам по-голямо количество кафе, с Lelit вероятно ще имам подобен на Bezzera резултат. При положение, че кафето и за двете машини е еднакво като грамаж и смилане, и едната прави по-добро кафе това означава, че е просто по-добра. Освен това условията могат да се променят и за двете машини, но сравнението няма да е коректно. С Bezzera съм пил много по-добро кафе от това при теста, но въпреки това съм изумен от разликата в продуктите на двете машини. Да не говорим, че използвах жена си за сляп тест и тя категорично, без колебания и двата пъти разпозна кафетата.

Отговорено

Не е невъзможно, едната машина да е по-добра. Но при други (пак равни) условия, може да се окаже, че кафето от Lelit-а ти харесва повече.

Има машини, които правят доста ароматна, но малко кисела екстракция. Има и такива, които правят доста наситена горчивина, дори от бая киселички кафета. В тези случаи, ако няма да правиш модификации, просто съобразяваш какво кафе да взимаш, според машината. Не е еднозначно всичко. Разликите, които можеш да откриеш са, така да се каже, многомерни.

Отговорено

 

Чета темата от около месец и мога само да ви определя като enablers :) .

Аз сега започвам с това.

Ако някой от Пловдив има нужда от манометър, да свирка - аз вече го използвах и мога да го заема, то е работа за 10 минути.

 

Началният риг изглежда прекрасно!

Аз съм от София, но може скоро да имам отиване/връщане/отиване/връщане до Пловдив. Имам нужда от ръкохватка с манометър, или манометър за ръковхватка, за да си настроя клапана на Гаджията. За какъв манометър говориш?

 

^ Не си твърде прав - правил съм доста добро еспресо и с евтина кафемашинка Crown. Макар наистина да има кафемашини, с които всичко е много лесно, по-скоро мога да кажа, че опитът позволява човек да направи прично кафе на широк кръг от машини. Освен това, както вече много сме писали - качеството на суровината и едрината (и качеството) на смилане могат да направят голяма разлика.

 

Например, със сигурност мога да кажа, че току-що, и както трябва смляно (в рамките на няколко минути) пряснопечено кафе, веднага направено дори на евтина кафемашинка (мисля че конкретната беше някакъв Rohnson), прави по-хубаво кафе от еспресо, смляно онзиден, направено убер-професионалната машина в барчето, в което често минавам.

 

Имам само манометър, който се завива на ръкохватката на мястото на чучура.

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Отговорено

Момчета, здравейте!

 

От доста време не съм чел и писал във форума. Търсейки в гугъл информация по най-новата си мания попаднах обаче на тази тема. Виждам, че има кафе-фенове, включително няколко доста навътре в нещата, което ме радва много :)

 

Кафе пропих в 7ми клас, т.е. от рано имам влечение към различните му форми. Допреди няколко години въобще не са ми правили впечатление детайлите на наистина хубавото кафе, може би защото не бях пил такова. След като в някои различни заведения се е случвало да пия наистина добро кафе започна да ми прави впечатление, че не всички еспресота са еднакви, но винаги съм си казвал, че е нормално на една профи машина в заведение и на домашната да става с различно качество и никога не съм си поставял за цел да постигна такова качество вкъщи. Докато чрез магията на Ютюб скоро не разбрах, че това е възможно до голяма степен.

 

10-ина и повече години пих кафе от едно старо Saeco (преди да стане Филипс), в последствие от едно по-ново, и двете с крема диск, но винаги с предварително смляно кафе. Преди 2-3 години реших да мина на следващото ниво със суперавтомат Делонги. Ок, като удобство е супер, кафето превъзхожда това от предишните машини заради смилането непосредствено преди екстракция, но винаги ми е правило впечатление как готиното кафе има каймак от микроскопични балончета, а това вкъщи варира от по-големи до такива все едно си сложил течен сапун в него. За текстурата не говорим. Всички знаем, че хубавото еспресо стои "гъсто" като си го премяташ в устата, поне аз така го усещам и така мога да го опиша.

 

Та това е предисторията накратко. Преди една седмица започнах да се образовам от ютюб какво е добро еспресо, как се прави и т.н. и набързо взех една Gaggia Classic.....спокойно, взех от старите :D Набързо се ограмотих и за разликите между тях, та от обява попаднах на една доста запазена. Още е напълно сток, като още тази седмица предвиждам да й сменя чучура за пара с такъв от Rancilio Silvia, може би първия и най-срещан мод на тази машина. Ще взема и обикновени цедки.

 

Въпросите ми към разбиращите са :

- Откъде да взема цедките? Оригиналните много хубаво щракват в ръкохватката. Чудя се дали тези от Комбина Бар ще пасват толкова добре или да се насоча директно към Енко? Някой с Гаджа пазарувал ли е афтърмаркет кошнички и от кои е доволен?

- Трябва да взимам мелачка, защото в момента се мъча с една с нож. 2 от 10 екстракции стават супер, но предвид непостоянните резултати с мелачката го отдавам по-скоро на случайност. Бях убеден, че ще е Gaggia MDF. Само дето много ме тормози идеята за този бункер за смляното кафе. Предпочитам да е doserless и да си меля директно в ръкохватката, а и Гаджата доста пластмасова ми идва. На фона на почти изцяло неръждаемия Класик тая пластмасарка ще загрозява работата. Нека не се лъжем, кафеджийството освен всичко друго е и гиър фетиш :D Та почнах да мисля за Ранчилио Роки, което е 140 кинта отгоре ново, но пък изглежда доста по-стабилно. Някой използва ли ги, има ли препоръки? Какви други мелачки могат да се намерят в България като абсолютния ми максимум е 500лв. Четох мнения, че степените на Рокито били прекалено на рядко и тези приложими за еспресо давали 4-5 секунди разлика във времето за екстракция. Чудя се как 50-60 степени може да са на рядко, ама на, има и хора дето мислят така.

 

Благодаря предварително за съветите!

Отговорено (Редактирано)

^^

И аз отдавна се каня на мелачка, но още не съм се наканил (а си е необходимост). Колкото до цедките - от магазина Глория (на Стамболийски, близо до пазара Д. Петков) си взех една единична, но 2-3мм по-дълбочка цедка за машина Бразилия, която пасна идеално в ръкохватката на моята Gaggia. Отиди най-добре с ръкохватката.

 

 

^

Бях пробвал веднъж, като не останах очарован. То това беше в началото на моите занимавки, та не знам - може да имат различни "модели".

 

http://www.baristo.info/products/coffee-beans.html

 

До колкото виждам, повечето им блендове са Арабика/Робуста смеси. Аз лично предпочитам или чисти арабики, или смес, в която робустата е най-много 15% (за каймак и малко горчивина), като робустата пак да не е каква да е.

Иначе, какво да ти кажа - ако можеш да си го смелиш с хубава мелачка (вкъщи или в кафемагазин) на правилна едрина е по-добре, отколкото да купуваш мляно от магазина (прекалено едро е и тече като чешма). Най-добре е да го мелиш направо в ръкохватката, с профи мелачка. Също така, колкото по-скорошен е пакетажа, толкова по-добре. От кафе на 6 - 18 месеца, не очаквай нищо кой-знае какво.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Към собствениците на Eureka Mignon, останах с впечатление, че това са CyberGene и blr...гледам в тубата доста хора се оплакват, че кафето пада на буци, а и така си и изглежда на видеото де. При вас така ли е? Явява ли се проблем в екстракцията, т.е. трябва ли да се разбиват ръчно бучките?

Отговорено

Не ми се е случвало такова нещо, ако изобщо разбирам правилно проблема. Нещо, от което се бях оплаквал е, че пръска малко повече, а понеже съм с 51мм цедка и това допълнително утежнява проблема, затова по тая причина първо слагам купичка отдолу, след което прехвърлям през малка фунийка в цедката. Според мен по тоя начин дори и да има буци, решавам проблема :D Но няма, аз поне не мисля, че съм виждал такива. Редовно виждам буци в офиса на нашите доста сериозни мелачки тук и си мисля, че може да е от кафето, а не толкова от мелачките... Ще остава blr да каже, той е от гурутата :)

Отговорено

Здравейте. Не съм музикант, а се регистрирах заради темата за кафето.

 

Аз скоро взех на старо една Eureka mignon с дозатор. Смених ножовете с нови (тук продават само български). Ножовете са по-високи с около 1/2мм и опираха, затова под горния капак сложих подложка, за да се вдине и да не опират.

 

Въпроса ми е: Колко най-ситно мели еуреката? Моята съм я нагласил точно преди да опрет ножовете, но не мели ситно като брашно/талк, а малко по-едро. При нов ноживе трябвало да мине време за да се "напаснат" и се чудя дали всичко е нормално с ножовете.

 

Иначе избрах мелачка с дозатор, понеже е по-чисто и не пръска настрани. Освен това ако стават буци, с дозатора се поразбиват. Лошото е, че модела няма таймер, но ще добава външен, с който точно да смилам желаното количество кафе.

 

В интернет има доста обяви за кафемелачки и според мен е по-добре да се вземе качествена кафемелачка на старо и евентуално да се сменят ножовете. Излиза доста по-изгодно спрямо нова кафемелачка от същия клас.

 

Аз ползвам Saeco Via Veneto, но с обикновена ръкохватка (без крема диск), като добавих манометър и димер на помпата, за да регулирам налягането на екстракцията. Горе долу става прилично еспресо.

Отговорено (Редактирано)

Не ми се е случвало такова нещо, ако изобщо разбирам правилно проблема. Нещо, от което се бях оплаквал е, че пръска малко повече, а понеже съм с 51мм цедка и това допълнително утежнява проблема, затова по тая причина първо слагам купичка отдолу, след което прехвърлям през малка фунийка в цедката. Според мен по тоя начин дори и да има буци, решавам проблема :D Но няма, аз поне не мисля, че съм виждал такива. Редовно виждам буци в офиса на нашите доста сериозни мелачки тук и си мисля, че може да е от кафето, а не толкова от мелачките... Ще остава blr да каже, той е от гурутата :)

 

Ами наричат го clumping в тубата. Доколкото виждам реално всяка doserless мелачка прави някакви буци малко или много и повечето хора мелят в друг съд, разбиват с бъркалка и после сипват в портафилтъра. Въпросът е дали реално се отразява на кафето след като така или иначе се тъпче с не малка сила, а буците са фини дотолкова, че се разбиват при докосване с пръст. Т.е. аз не мога да си обясня как биха останали в такава форма след пресоване. Здравата логика поне за мен говори за вманиачаване, но понякога логиката базирана на недостатъчно информация не е правилна. Затова рекох да попитам юзърите :)

 

Общо взето почти съм решил и аз да отнеса една Еврика. Като се има предвид, че тръгнах с намерение за МДФ за 300лв, сега отивам на над 600...дали има смисъл не зная, но знам, че ако не ми се получават кафетата с МДФ или Роки ще ме е яд, че не взех Евриката, за която лоши коментари просто не срещам. Докато ако не ми се получават с нея просто ще знам, че аз съм си виновен и няма да ме е яд :D

 

Иначе и аз мислех за някой профи Mazzer, но вероятността да попаднеш на убита от работа машина според мен е много голяма. Все пак това са едва ли не индустриални машини създадени за сериозна работа, никой няма да си купи такава за 10 кафета седмично. Като добавим и това, че повечето предлагани модели вече дори не се произвеждат, т.е. по на над 10 години са.....общо взето взимаш котка в чувал. Аз лично на такова хоро не се хващам, иначе безспорно е съблазнителна мисълта за профи машина на половината цена на....prosumer клас, да речем.

Редактирано от Yves
Отговорено

То тия кафемелачки нямат убиване. Има доста запазени от някакви бивши заведения, който не са потръгнали и са ги затворили след 1-2 години. Аз имам една Плевенка на около 20 години и още работи. Вярно е, че не е ползвана интензивно, но пък е съвсем различен клас. По чуждите форуми редовно купуват втора ръка кафемелачки и са доволни. Ако след време кафемелачаката умре, за 1/3 от цената на нова ще си купиш друга. Новите имат до 2 години гаранция и това е. Иначе за домашна употреба, добра кафемелачка трябва да те изкара минимум 10-20 години, което като разпределиш цената във времето (или на брой кафе), излиза малко като разход.

 

Това с "буците" мисля, че не оказва голямо влиание. При меленето се създава триене и има статическо електричество и то държи смляното кафе на буци, но пак е меко и равномерно смляно.

Отговорено

Това с "буците" мисля, че не оказва голямо влиание. При меленето се създава триене и има статическо електричество и то държи смляното кафе на буци, но пак е меко и равномерно смляно.

И аз си мисля, че е нормално, а не някакъв дефект. Виждам го всеки ден на доста сериозни, професионални и поддържани мелачки. Иначе преди малко си снимах кафето от Еуреката - да, виждат се тези бучки, но както обясних аз по принуда минавам през купичка и пехвърляне в цедката и по тоя начин се разбиват.

1912d081cfd022b394f69d6f14c779ef.jpg

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.