Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

В този ред на мисли, до Bianchi-то на пазара Д.Петков, няколко магазина по-надолу в посока Сливница, има друг магазин - Aroma.

Мисля, че за обикновените си насипни кафета, ползват същата суровина като Бианчи, обаче ги пекат по-малко.

При мен не се получава в никой случай кисело кафе - може би със съвсем малко по-кисел привкус, но като цяло с доста по-добър баланс горчиво-кисело.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-накрая свърших Лавацата и си купих заветната Етиопия Иргачеф от Домани. Няма какво да се обяснявам: просто най-вкусното и ароматно кафе, което съм пил! Може да не е за всекиго, защото е кисело, със силен плодов аромат и няма почти никаква горчивина. Но аз вече знам какво ще пия :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е та- на вкус и цвет,таварищи нет.

Аз открих също мойто кафе и му се наслаждавам с удоволствие.

На "бианчи"много ми харесват не капсолите а тези дето да в няква хартия(филтър)не се сещам в момента името.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Coffee Pods (ESE), онези "възглавничките"?

----------------------------

Лирично отклонение:

 

Встрани от кафето - искам да си купя сокоизтисквачка. По-скоро, до онзиден исках.

Помня, че навремето, в детските ми години, вкъщи имахме някаква (май единствената) българска  сокоизтисквачка rotel / нектар.

После имахме някаква "нова" по-евтина, от която майка нещо не беше доволна.

После, вече към моето абитуриентство, купихме някакъв advanced модел на Philips - беше малко по-добре, но и двете последни правеха доста по-малко сок и после много трудно се чистеха.

 

Онзи ден се прибрах, разпитах майка ми, и тя каза... о, аз още си ползвам "нектар"-а - бръкна в един шкаф и го извади - вече с доста покафеняла от времето пластмаса, но - включи го, и той веднага замърка със своите 110 вата.

 

След това ми показа остарелите кашони, в които се пазят другите две изстисквачки, ползвани по няколко пъти и оставени за историците.

 

Това тотално ме отказа да оглеждам пазара, отворих OLX и срещу крупната сума от 30лв. се сдобих с един запазен  "нектар" с немски надписи - явно за износ - даже като бонус, малко по-дребничък на външен габарит от "баш-българския" модел. Вярно, отдолу на "новия" пише BDS 10655-73, което навява на малко след 1973 година, но като го включа, пак мърка, а току що го пробвах и .... прекрасен ябълков сок, пълна 220-грамова чаша от 2 средно големи ябълки. С филипса и другата машина (май Elite) на майка ми за толкова сок трябваха 4-5 ябълки. Изпих сока с наслада и детски спомени, измих "нектар"-а (лесно) и го прибрах в едно чекмедже.

 

Та това пак ме накара да се замисля за това, колко добри са някои идеи (като ръчната еспресо машина, примерно) и как рано или късно, при първа възможност, човек пак се връща към тях.

 

 

-------------------------------------

 

PS: Майтап, още действал стандарта, но го заменя вариант от 87 година:

http://www.bds-bg.org/bg/bg/standard/?natstandard_document_id=5397

Значи моята "нова" машинка със сигурност е произведена преди 87-ма година, което всъщност е и нормално...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Автоматът започна да ми прави някакви проблеми, кафето е неконсистентно, темпетатурата и т.н. Вероятно има нужда от профилактика, въпреки че го почиствам точно както е описано, дори изкарах прочистване на варовик със специален разтвор.

Както и да е, ще го оправя и ще го продам. Та вчера си купих една ръчна еспресо машина:

023fa248221bcf1bcacac4580cebba20.jpg

De'Longhi Dedica EC680.

Нямам все още мелачка и мисля да си взема на първо време от тези ръчните на Hario. По-нататък може да ъпгрейдна до електрическа, ако има нужда. Някой има ли впечатления от Hario за еспресо?

 

П.П. Купих си ръчната мелачка на Hario. Ще я пробвам скоро и ще дам сведения. В магазина на Дъбов човекът (може би самият Дъбов?) в началото беше доста скептичен към нея и ми показа една много готина електрическа мелачка, която обаче струва 1000лв :D Предвид че кафемашината ми (тази на снимката горе) е вероятно от най-обикновените, засега няма смисъл от чак такива изхвърляния за мелачка и накрая все пак се съгласихме, че за по едно сутрешно кафе ръчната върши също доста добра работа и би трябвало да мога да смилам достатъчно фино като за епсресо. Ще ви държа в течение. Даже вече си мисля, че ако ръчната мелачка става, бих могъл да си купя и ръчна еспресо машина, която да работи с прясно смляно кафе и да имам перфектната преносима туристическа кафе установка :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изглежда доста симпатично минималистична.

 

Ако към нея има цедка без крема-клапан/дупчица/диск, няма да е зле, но и всички цедки да са ти крема, мисля, че се продават обикновени, като най-добри резултати аз постигам с цедка, която е по-дълбочка (може да побере 7-8 грама), но е с форма на единична, малко се стеснява надолу и/или има по-фини дупчици.

 

Единственото, което не знам е, дали има OPV (over-pressure valve) или клапан за поддържане на налягането в "еспресо" граници, или помпата направо помпа в бойлера, както е при моята кортина, на която правих PWM контрол.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всички цедки са с крема дупчица, ако правилно разбирам, т.е. от горната страна на филтъра виждам много дупчици, но от долната е само една малка в средата, явно е с двойно дъно и вътре вече между двете какво има - един бог знае :) Другите неща за налягането не са ми ясни, ще трябва да прочета в спецификациите, ако това може да се разбере, но някъде бях чел, че тази машина е малко по-висок клас от най-ниския, та е възможно да има малко повече екстри.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вероятно по-нататък ще поискаш да й намериш цедка с единично дъно, която да ти позволи, да смилаш кафето правилно, без да има опасност от запушване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен нещо друго не ми е ясно, което май съм чел назад по темата, но тогава така и не съм се занимавал да го разбера, но сега ще трябва. Значи доколкото разбирам има нещо такова, че тези машини от ниския клас май работят с някаква помпа и действат под налягане, докато по-скъпите машини са на друг принцип (не знам какъв точно). Има ли нещо такова или се бъркам?

 

За крема-цедките също съм чел много от вас, но чак сега ще трябва и да го разбера :) АКо сменя цедката с обикновена с едно дъно, това как ще се отрази цялостно на работата на машината, предвид принципа на работа и налягането? А на качеството на самата напитка?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всички домашни машини ползват в общи линии една и съща помпа, но ако между помпата и бойлера (или в отклонение от бойлера) няма специален клапан, който при свръхналягане (примерно, над 8-9 бара) се отпушва и започва да връща вода в резервоара (което вероятно означава, че клапана трябва да е преди бойлера, за да не връща гореща вода) то тогава цялото налягане на помпата (15+ бара) е съсредоточено върху кафетo и на практика водата преминава твърде бързо, правейки кафе с "отмит" вкус. Понеже на мен не ми се занимава да майсторя специален такъв клапан за Кортина-та, поех по друг път, сглобявайки електрическо импулсно управление на помпата, намалявайки максималната й мощност, по този начин намалявайки пиковото налягане, на което е способна (когато все пак има път през кафето за "освобождаване" на налягането). Ако имаше и електрически датчик за налягане, щеше да може да има и обратна връзка, която да поддържа налягането точно, без значение колко точно бързо изтича течност през кафето.

 

Цедките с крема-дупчица работят на малко по-различен принцип. Тази дупчица прави по-високо налягане в цедката, при не-твърде-голям изходящ дебит, което вероятно кара водата в цедката да кипне(или да не изстине толкова), разпенвайки кафето. Така се избягва и т.нар. "channeling" ефект, при който водата си намира някаква пролука, преминавайки през/покрай кафето, което се случва при недобре смляно/поставено в цедката кафе.

Така кафето излиза с доста пяна, дори когато е очевидно неподходящо (едро) смляно, но най-често не се получават вкусовите качества, както при правилно смилане.

От друга страна, при правилно смилане и ползване на крема диск се появява голям шанс за запушване на крема дупчицата.

Най-добре (За вкуса) е, когато самото кафе представлява бариерата, пречеща на бързото изтичане на течността. Тогава се получава оптимална екстракция с характерния оранжевеникаво-кафяв, по-тънък, но устойчив, наистина кремообразен (а не пенест) каймак. Хубавият каймак не е естетическа прищявка, а по-скоро свидетелство за правилно протичане на процесите.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евто, мерси за разясненията. Има ли начин да разбера дали машината ми има такъв клапан, без да я разглобявам? :)

 

Откъде могат да се купят качествени филтри от стандартния тип (без крема-диск)? Между другото размерът им май не е много стандартен: 51мм, доколкото виждам в Интернет, а стандартните са 58мм, та не се знае дали ще се намерят лесно такива.

 

P.S. Намерих сайт за резервни части за моята машина (http://www.4delonghi.co.uk/coffee-maker/espresso/ec680bk-0132106106/catalogue.pl?path=54536%2C54539&refine=valve&model_ref=10871078) и там има някакви клапани, пружини и такива неща, т.е. най-вероятно машината има някакъв контрол над налягането. Ако това е така, значи остава само да си намеря хубава цедка без крема-диск.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има някакъв клапан, само че не знам, дали цели постигане на оптимално налягане, или е просто предпазен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Четох сега разни мнения за и против крема-дисковете. Един пич обясняваше, че без крема-диск вероятността да направиш гадно кафе е много голяма и се изисква да имаш много пресни зърна, сортът е важен, едрината на смилане трябва да е в много тесни граници, налягането на машината да е супер точно и т.н. И тогава постигаш наистина 100% качествено кафе. Но ако объркаш дори малко някой от тези показатели, бързо падаш до напълно неприемливо кафе. А при крема-диск имаш много по-голям толеранс от грешки във всички тези показатели, като кафето в много повече от случаите е повече от примеливо, а дори и приближаващо максималното качество. Та на първо време ще видя какво мога да извадя от сегашната конфигурация и тогава ще видим дали да експериментирам без крема-диск :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът с кремадиска е, че макар това, което си чел, да е отчасти вярно и наистина с него да не можеш да направиш супер-неуспешно кафе, то кафето често става малко по-добро от зле-то на обикновената цедка, което така или иначе, не е целта на целия табиет, мисля.

 

Също така, ти вероятно не искаш да пиеш кафе от стари зърна и кофти сорт, така или иначе, а контрол върху смилането имаш :).

 

Според мен, човек с времето просто свиква да си прави кафето и кремадискът започва да му се струва излишен.

Като намерш цедка, си вземи, за да си правиш сравнения. Почти сигурен съм, че с времето ще започнеш все по-малко и по-малко да ползваш кремадисковете, даже въобще. Аз на Гаджията от blr имам две крема-цедки, които мисля, не съм ползвал от половин година и повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поиграх си с ръчната кафемелачка. Супер яка е! Има много добър контрол над едрината на смилане и успях да намеря точната степен, която за тази машина с крема диск дава тънка струйка. Кафето се получава доста добро и засега изглежда, че имам доста повече контрол над нещата, спрямо автомата. Не пречи да експериментирам без крема-диск наистина, затова ще потърся и такава цедка. Но от ръчната мелачка съм предоволен! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.