Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Като каза, Кирчо, като се сетя преди 7-10г.,че ми беше любим китарист направо ми става лошо и ме е срам, хаха, ужас. Кой да подозира, че ще сме 2015-та сега и ще си говорим за Шред и брутал рифс във вените на модерните шредъри, като Анди и учителя на всички Пол Гилбърт. Гледах днес едно видео случайно на Gus G. Ta, и той, казва, че развил пикинга си с идеите от Intense Rock. Напоследък относно рифове и инфлуънс адски ме радва този човек и факинг Lydian Mode. Видеото не е нищо особено, но има 2,3 импровизирани рифа, които просто ме карат да свиря и ме кефят адски много.

Редактирано от JacksonSoloist
Отговорено (Редактирано)

^^Тоя Scot Ian проклед да е! Още се опитвам да му докарам Randall-a на звук! Мерси за видеото :>

^А пича от Revocation го следя отдавна, но не споделям заради кофти мнението за всичко що е ERG тук :>

Редактирано от G.Varbanov
Отговорено (Редактирано)

То не е само Rantall-a, listen carefully :)

Задължителен кавър за всеки трашър

Редактирано от dickens
Отговорено (Редактирано)

Вдъхновява ме много, обаче не мога да изсвиря нищо такова (поне с такава скорост)

Много ценно видео според мен, в него са основните похвати и скали на Малмстиин:

https://www.youtube.com/watch?v=vOeThyZt1vg

2:25 и 3:24 !!! Основата.

8:40 - Кефи

5:22 - "If it sounds good, it's good!"

Редактирано от exxct
Отговорено (Редактирано)

exxct, да гледал съм го това видео, добро е, може би най-доброто му. Търсех къде ли не в нета изданието на Guitar World, но безуспешно преди време. Сега като го гледам, не ми трябва, защото съм наясно, с това, което казва, но за други, които искат да спестят време ще кажа следното и то пак във връзка със самото видео, основата:

A Harmonic Minor - А-B-C-D-E-F-G#-A - научавате 7-те позиции или бокс шейпове в three note per string и съединявате грифа, това, което казва, независимо на една струна или на всички, или която и да е двойка. Изградил стила си извън блуса, за да избяга от box свиренето и ограничението на пентатониката, с което не мога да се съглася, но така казва. Виждаме Анди Джеймс какво прави с Пентатониката. Да, three note per string иска практика, заради стречовете, но с времето става.

Петият Лад - E Phrygian Dominant - E-F-G#-A-B-C-D-E. Тоновете са същите като на A Harmonic Minor, но тръгваш от Е.

G# е Diminished Arpeggio и може да се свири из целия гриф, независимо от позицията и тона, транспонира се през три прагчета и всеки тон е root note.

Това важи за всеки един key. Diminished arpeggio e последният тон от гамата(Harmonic Minor), която и да е тя и виждаме, че е половин тон(half step) от root note-а.

И комбинанциите, разбира се са безкрайни. За да има яснота какво пиша по-горе и, за да се приложи адекватно, трябва да се знаят тоновете по целия гриф или поне на 6-та и 5-та струна, като за начало. Знаеш ли 6-та, знаеш и първа.

Ингви основно свири в А(Ла) и в E(Mi). Arpeggios From Hell, например е в E, и е супер за загрявка на всички пръсти, говоря за основната мелодия от самото начало, защото почваш от свободна шеста струна и 3-то прагче и свириш с октави чак до 12-то и така ти се отваря грифа. Свири се с Alternate Picking, kато подозирам, че той може с economy да го свири.

Отговорено

За мен като правиш кавър, трябва да уцелиш звука максимално близо и да се опиташ да го свириш както е изсвирен в оригинал.

Това изказване е еталон за думичката "оксиморон",що за идиотия българска ли е,не знам,но тук се казва кавър да извириш нещо 1-1,а най успешните кавъри по белите страни записани и слушани от много хора са пречупени парчета през погледа на тези които са ги свирили и затова е Кавър..

Аз съм убеден,че Клептън може да изсвири Кокаин на Кейл точно като него,но повечето си мислят,че е негова песен- свири я по негов маниер и с неговия звук..това е произволен пример.

Отговорено (Редактирано)

^Ключовата фраза е ЗА МЕН - мненията са като задници, всеки си има. ;)

Зак Уайлд също има няколко добри урока, но е малко нервак и не обяснява добре, трябва да го гледаш в ръцете. Също така не обича да показва бавно :>

Готина тема се заформи. Някой спомена Петручи.... пуснах видеото му и след 15 минути проверявах за колко пари мога да си продам китарите :>>>

John+petrucci+so+just+put+your+guitar+do

Редактирано от G.Varbanov
Отговорено (Редактирано)

Ето едно полезно видео от Ръсти Куули. Не съм фен на свиренето му, но има неща във видеото, които и Пол Гилбърт казва във видеото по-долу, което ще дам, а именно, че не трябва да се свири с "много" от перцето, не знам как да се изразя,а само с върха, и да не се "дигва" - not digging too much on the string, което означава да се свири само с върха на перцето и на повърхността на струната, т.е колкото да има допиране. Това е логично, за да има минимално съпротивление между струната и перцето. Надявам се да е полезно.

Моите пет стотинки към това е, че какъвто и лик да вземеш и да практикуваш, задължителното условие към fast alternate picking е синхронизацията м/у лявата и дясната ръка, което се постига с бавно свирене и постепенно увеличаване. И в допълнение мускулната памет, която се изгражда с месеци и години.

Задължително обърнете внимание на видеото на Пол от 6:03 м/у 5-та и 6-та струна, където започва с ъпстроук. Това е разковничето за неговия пикинг. Започва на 5-та с ъпстроук.

https://www.youtube.com/watch?v=eRGKTkVxcyM

Ето още едно акомпаниращо на горното и като цяло видео, което помага за свиренето като цяло.

Отговорено

A Harmonic Minor - А-B-C-D-E-F-G#-A - научавате 7-те позиции или бокс шейпове в three note per string и съединявате грифа, това, което казва, независимо на една струна или на всички, или която и да е двойка. Изградил стила си извън блуса, за да избяга от box свиренето и ограничението на пентатониката, с което не мога да се съглася, но така казва. Виждаме Анди Джеймс какво прави с Пентатониката. Да, three note per string иска практика, заради стречовете, но с времето става.

Само искам да споделя мнението си (лично мое разбира се), че изполването на  пръстовки с по три тона на струна (не за хармоничния минор, а по принцип), не са оптимални, ако целта е често и свободно минаване от скала в скала по целия гриф, както и за постигане на определени, желани (неслучайни) артикулации. Перфектни са за дълги модални моменти , нпр. типично рок или известните напоследък като фюжън сола (фюжън да се разбира не като импровизиране по комплексна хармония, а солиране върху опростена хармонична схема със рок и блус приоми, както и някои заемки от джаз речника, с цел постигане на флаши ефект). Според мен, пътят за комлекстното изучаване на скалите минава от разучаването им на механично (макро) ниво, след което, с помоща на сериозна работа, постепенното осъзнаването на функциите на всяка от техните степени, в определен контекст, както и връзката между скалите и построените върху тях акорди. За тази цел, статичните пръстовки (еднопозиционните) са по добри за начало (макара че са по трудни технически), с времето те еволюират естествено

Темата, наистина се получава забавна и полезна!

Отговорено

Според мен  за Ингви не е важно колко тона ще изсвири на струна в някаква скала, а колко тона ще озвучи с перцето.... ако са четири пак има три удара с перото и последния го свири легато, но е толкова бързо, че няма как да чуеш разликата... ако са два свири един с перото а другия е легато, а перцето "чака" готово опряно на другата струна... и да го знам пак на мога да съм звяр като него :greenball:

Отговорено

https://soundcloud.com/zweril/proba-sample

Ако някой не ми хваща вяра записах една проба преди 5 минути да се чуе как звучи схемата му. Свиря два тона на първа струна, три на втора, два на трета и на четвърта и пета по три... само с икономисване.

Отговорено

Мисля, че това видео също може да бъде много полезно:

https://www.youtube.com/watch?v=7TnddE2k598

Има доста алабалистики, но и доста интересни неща, някои от които:

2:38 - Пикинг

11:22 - Пикинг
14:38 -  3, 4, 3,3,2 Скала на Ингви

Препоръчвам и втората част на видеото също:

https://www.youtube.com/watch?v=iUcHE9ZxjHc&list=RD7TnddE2k598&index=2

Някои от по-важните моменти:

3:12
10:10

И още едно което намерих току що:

https://www.youtube.com/watch?v=7M8GfYMqfWM&index=3&list=RD7TnddE2k598

Отговорено

Ако някой вникне какво е написал Кольо по-горе ще му бъде повече от полза вместо купищата видеота. Поне при мен проработи и се ъпгрейднах една стълбичка нагоре :greenball:  само дето още тъпча на нея! Иначе имам два хард диска с уроци, но докато не започнах да си обяснявам какво свиря и върху какво го свиря (още си ги изяснявам тия работи де) и да го ползвам на практика, на третия ден всичко се изпарява.  :rockon:

Отговорено

https://soundcloud.com/zweril/proba-sample

Ако някой не ми хваща вяра записах една проба преди 5 минути да се чуе как звучи схемата му. Свиря два тона на първа струна, три на втора, два на трета и на четвърта и пета по три... само с икономисване.

Това ли е?

E||--12-13-12---------------------------------------------|

B||-----------15-13-12------------------------------------|

G||--------------------14-13------------------------------|

D||--------------------------15-14-12---------------------|

A||-----------------------------------15-14-12-11~--------|

E||-------------------------------------------------------|

Моля за пикинг, ако може. Би било много полезно.