G.Varbanov Отговорено Януари 2, 2015 Отговорено Януари 2, 2015 ^^Между другото кефя се на неща преди 30 години и доста назад. Скоро писах за Ерик Клептън (любим китарист). Новите неща са ми по-лесни като за начало, за това започнах с тях. С малко повече практика ще се върна и в класиките Но като споменах Клептън, дори той ползва някой неща като Leslie говорител, Wah, Хоруси, Ревърб и др. От ефекти има полза, когато се използват на място. 2 Цитирай
TONY Отговорено Януари 2, 2015 Отговорено Януари 2, 2015 За, много години! Вчера го гледах видеото и макар дълго, си го догледах до край. Няма нещо, което да показа в реденето на ефекти Вай, което да не е така. Показа два начина за редене, каза къде да експериментирате. И показа, как той ползва ефектите за стерео. Запомнили сте, че има една камара ефекти и на записи ползва всичко, а за концерти е направил малък риг само с най-необходимото, без което не може да мине за неговият стил. Спомена, че на много китаристи им стига един драйв пред Маршал. Което на мен ми направи впечатление и се коригирам, май този тенекиеният Легъси, не е чак толкова лош. Видя се, че ползва Легъси 1 и 3 за да изкара стерео ефект. Така ми хареса, как звучи. Но каквото бях гледал за Легъси3 досега ми е звучало не добре. 1 Цитирай
hand_of_doom Отговорено Януари 2, 2015 Отговорено Януари 2, 2015 Лично за мен последните 15-ина минути бяха особено полезни. Каквото и да си говорим, колкото и яко да ти звучи китарата през тоновете електроника, ако няма какво да изсвириш - успех Като видях какво бяха писали някои колеги за теоретичните чисто технически аспекти, очаквах малко повече да се навлиза в нещата (едва ли не дори с малко по-академично ниво на обяснения ). В крайна сметка обаче подходът да се набляга на импровизация със звука ми се струва доста по-практичен. И без това напоследък като съм пробвал някои неща на теория, излизат по-различно чисто като звучене. Много ми допадна съветът да се пробва пипането на отделни честоти от спектъра на сигнала как влияе върху цялостната моно/стерео картина. Вече нямам търпение да си направя един по-читав еквалайзер и да си поиграя 1 Цитирай
Baby Thomas Отговорено Януари 2, 2015 Автор Отговорено Януари 2, 2015 Имаше и едно грешно твърдение. Да не каже някой пък, че всичко е било перфектно... EQ-то не служи за наместване на определен трак/инструмент по вертикала, както каза Стив Вай. Той заедно с панорамите помага за разпределението им по оста X (ляво/дясно). По оста Y е динамиката (нива/компресор/лимитър/други). По Z (в дълбочина) са времевите ефекти (ривърб/дилей). По спомен карам малко, но мисля, че не греша. Цитирай
Hillbilly Отговорено Януари 2, 2015 Отговорено Януари 2, 2015 ^^Между другото кефя се на неща преди 30 години и доста назад. Скоро писах за Ерик Клептън (любим китарист). Новите неща са ми по-лесни като за начало, за това започнах с тях. С малко повече практика ще се върна и в класиките Но като споменах Клептън, дори той ползва някой неща като Leslie говорител, Wah, Хоруси, Ревърб и др. От ефекти има полза, когато се използват на място. Браво,че писа,поздрави за което ,а в ранните години,играта с тонкоректорите,средно положение на ключа на Гибито,е сега и Бонамаса ги прави тия номера,но как да коментираме звук,за метъл е едно, за блус друго,за джаз трето.. ефекти,всеки си намира звука, аз гледах наживо Майк Стърн преди години,е па тоя идиот свиреше с бос дисторшън ДС1,а май и два вързани,е няма нищо общо с метъла,който всеки ще си представи като чуе за въпросния ефект.. Цитирай
НиколайGK Отговорено Януари 2, 2015 Отговорено Януари 2, 2015 Просто музиката е еволюирала малко или много (hint: много) от времето, когато за всички стилове са били достатъчни китара, усилвател и 1-2 ефекта. Никой не е тръгнал да свири блус с whammy, envelope filter, octave generator и два-три дилея... Но примерно това как ще се изсвири с един драйв? 2 Цитирай
Claypool Отговорено Януари 2, 2015 Отговорено Януари 2, 2015 То затова си има и кокретен стил - "шугейз", демек момъкът се е втренчил в обувките си. 1 Цитирай
НиколайGK Отговорено Януари 2, 2015 Отговорено Януари 2, 2015 Шугейзът е друго, това е ембиънт. Не че е толкова далече, но най-малкото там говорим вече за пълна група (т.е. поне бас, китара, барабани и вокали). Цитирай
G.Varbanov Отговорено Януари 2, 2015 Отговорено Януари 2, 2015 Има си начини да не се взираш в обувките си и да сменяш много ефекти с един бутон - scenes. Vai го знае много добре и ползва отскоро. За аналоговите също има решение - разпределителни кутии (A-B Box) и др. Свирил съм неща, които изискват натискането на 4 футсуича в рамките на 1 такт... резултата с аналогова апаратура без въпросните кутии ще е обелен нос. Цитирай
НиколайGK Отговорено Януари 2, 2015 Отговорено Януари 2, 2015 Е добре, че преди 20-30 години ги е нямало тия кутии... иначе shoegaze-ът щеше да се нарича abbox, което е много по-тъпо Цитирай
G.Varbanov Отговорено Януари 2, 2015 Отговорено Януари 2, 2015 (Редактирано) Tap dancing + guitar? :> Редактирано Януари 2, 2015 от G.Varbanov Цитирай
Heartman Отговорено Януари 2, 2015 Отговорено Януари 2, 2015 Най-много ми харесаха чашите тип Бос камиончета! Майтапя се, полезно е видеото за който смята че му е полезно. 1 Цитирай
Hillbilly Отговорено Януари 2, 2015 Отговорено Януари 2, 2015 Музиката може и да се променя,но някои от имената в музиката си държат на техния звук и не са въртогъзи като български политик ,сега,на професионални музиканти по клубове ,наистина им трябват повече ефекти, що ли си спомням Алвин Лий-,преди години в СФ- 335 гиби,Маршъл,не е мръднал от Удсток 69г като свирене,но това си е той,са трябва ли да кажеме-е тоя не мое да свири като Вай-ууууу,нещасниик,бегай бе,я дай нещо на мегадед,що не се разви като музикант? Хих,представям си Ангъс с процесор,като стана въпрос за обувките,тоя идиот в книгата за тяхната банда описва за някакво турне,че бил толкова преуморен,,че само си гледал обувките както се развейва из сцената и свирел на автопилот направо.. Цитирай
ultramega Отговорено Януари 2, 2015 Отговорено Януари 2, 2015 Гледах видеото.Доколко е полезно не знам , но ми беше интересно и приятно да го гледам.Благодаря за споделянето !За мен ефектите(читавите) ,освен всичко друго са инспирация за нови идеи и много забавление. Всеки нов звук/тембър е разкриване на нови хоризонти.Е, ако искаме да се придържаме към ЕйСиДиСи звучене и нищо повече или по малко не ни интересува е излишно да усложняваме нещата , най добре да нацепим маршалите и да опъваме яко жиците 1 Цитирай
exxct Отговорено Януари 2, 2015 Отговорено Януари 2, 2015 В това видео се виждат удивително малко ефекти пред Вай: https://www.youtube.com/watch?v=AFq-vHtEmlY Накрая барабаниста яко блъска! (с едната палка на обратно!) Цитирай
Recommended Posts