Icarus Отговорено Юли 19, 2014 Отговорено Юли 19, 2014 ^Е, нали трябва да си премерим пишките, няма как иначе да стане. Пробвал съм няколко пъти да свиря с тапички, наистина е доста по-добре, и после не те цепи тиквата. Сравнявал съм (макар и не веднага едно след друго) от тези евтините, от аптеките, и някакви по-така (също все пак евтини, 20-30 лева), и вторите за мен определено имат превес, по причините, които описва Цецо. Единствената причина да не съм оборудвал за себе си един комплект такива, е че от много отдаван не съм свирил системно на високи нива/или с барабани, и не ми е наложително. Живот и здраве ако пак започна, определено ще си взема. Един приятел се мотаеше със своите (не знам какви са, но са от по-джиджаните) навсякъде, дори по барове и лайвове, докато си порка биричка с приятели. Към автора на темата - посети лекар УНГ специално с този въпрос. Очевидно имаш проблем, както сам си каза, не се доверявай за здравето си на форуми. До това как да си настроиш ампа и драйвовете и така нататък, просто трябва да намериш нещо, което да звучи добре и тихо. Някои ампове звучат ОК на стайно ниво, други - не. 1 Цитирай
Hillbilly Отговорено Юли 19, 2014 Отговорено Юли 19, 2014 Моя съвет към автора е да си вземе атенюатор,ако свири с лампов амп. 1 Цитирай
spd7693 Отговорено Юли 19, 2014 Отговорено Юли 19, 2014 Бих казал, че Бейби Томас е прав за тапите от аптеката - те не помагат особено. Ако имам пари, ще си взема предложените от него, сега съм с обикновени. Аз засега използвам само слушалките си (свързани с пулта), като преимуществено си оставям лявата на ухото, за да изолирам (поне донякъде) шума от усилвателя, да си чувам гласа по-добре най-малкото. Това бих казал, че помага доста повече от силиконовите тапички. Цитирай
Slide Отговорено Юли 20, 2014 Отговорено Юли 20, 2014 Твa обяснение нa Хилбили е кaто: едно време не ползвaхме предпaзни колaни и кaкто виждaте, сме живи... 2 Цитирай
maxim09 Отговорено Август 2, 2014 Отговорено Август 2, 2014 Една седмица след излагане на по-силна музика при мен започнаха да ми заглъхват ушите, като при качване и слизане с автомобил в проход, със смяна на надморска височина. Това проблем ли е, забелязвали ли сте при Вас това? Цитирай
Hillbilly Отговорено Август 2, 2014 Отговорено Август 2, 2014 (Редактирано) На 20.07.2014 г. at 19:12, Slide написа: Твa обяснение нa Хилбили е кaто: едно време не ползвaхме предпaзни колaни и кaкто виждaте, сме живи... Ма едно време сме играли с топка на улицата и немаше бесни селяндурчета дошли "на Софията" с БМВ да минават със 70-100км/ч там..,но това е друга тема.. Принципно при силно свирене оглушаването е за високите честоти,поне при мен,и барам ампа да ги вдигна, тук доста хора правят грешката да усилят самия амп и баланса отиде на кино ако е имало саундчек,не трябва да се усилваш,а мидъл буст и/или високите,то и така се вписва в общата картинка китарата най-добре.. За горния пост - не ми се е случвало това,пищят ми ушите и преминава,ясно ми е ,че слуха се убива с времето и оглушаваме,ма все си мисля,че нема да живееме вечно и да си гледаме като неква кифла как си гледа маникюра как да е по безопасно ми е смешно .. Абе слагаш едни антифони и нема проблем Редактирано Август 2, 2014 от Hillbilly Цитирай
axel Отговорено Август 2, 2014 Отговорено Август 2, 2014 ^Значи не се притеснявайте, че оглушавате щом имате потенциометър за високите. А пък като ги нацепите, получавате и бонус - публиката отпред също ще оглушее. 1 Цитирай
Hillbilly Отговорено Август 2, 2014 Отговорено Август 2, 2014 ^Ма публиката сама си го избира,да ти кажем ли ,че след концерта на Слаш и компания в София,(в зала) ми пищяха ушите и на другия ден,на жената също,не съм само я увреден явно.. Цитирай
разбойник Отговорено Август 2, 2014 Отговорено Август 2, 2014 Въпреки че не свиря често на високи звукови нива винаги нося в калъфа с баса си чифт тапи и неведнъж съм се "спасявал" с тях на някой малка сцена от барабанист или криво разположен монитор. От различните марки, които съм пробвал най-качествен е резултатът с Alpine и Etymotic Research. Поради тази причина до скоро бях вносител на Alpine за България (в момента представител е Music Division). Цената от 30-50 лв за чифт е съвсем поносима - инвестирате в здравето си. Тапите от този ценови клас са достатъчно качествени като материал за да се използват година - две, а с периодично измиване с топла вода и сапун и въпросът с хигиената им е решен, което не може да се каже за евтините модели за 2 лв. от аптеката. 4 Цитирай
Telerig Отговорено Август 3, 2014 Отговорено Август 3, 2014 Имайте впредвид, че шума ( обикновено високочестотен), който се получава при излагане продължително време на високо звуково налягане ( обикновено над 115 dB SPL, като 125 e прага на физическата болка по мои спомени) се дължи на увреждане (загиване) на нервна тъкан. Тя обикновено ако е силно засегнат участък, НЕ се възстановява и шума остава с години, ако не и завинаги. Това е доста по-различно от това да се увреди тъпанче, слухова костица или евстахиева тръба, което се оправя с операция. При всички случаи обаче сметката плаща този, който е бил достатъчно немарлив за да допусне това да се случи. Нискочестотния шум или бучене е доста по-опасен и е твърде вероятно да е по съвсем други причини свързани с високо кръвно налягане, стеснения на артериални съдове и.т.н. Но това е друга тема и тя пак е свързана с немарливост за съжаление. 3 Цитирай
musicman Отговорено Август 3, 2014 Отговорено Август 3, 2014 Аз ползвам тапи за уши подобни на тези за които спомена Разбойника, но имам и едни дето ги е снимал и BabyThomas. Последните са ми винаги в калъфа с китарата. А другите са ми на ключодържателя. Купил съм такива и за жена ми. На всеки концерт, с изключение на тези в Каварна ги слагам защото нивото е доста силно. Но пак е малко след дъжд качулка защото вече имах пищене в ушите, когато ги взех. Поне от тогава не се засилва. С тапи от аптеката пак става но те са доста небалансирани честотно. Въпреки всичко са по-добре от нищо. В последно време имам и едни слушалки на shure, които са in-ear. Те се ползват, когато свиря. Хем монитори, хем заглушители 2 Цитирай
1koce Отговорено Август 3, 2014 Отговорено Август 3, 2014 На 17.07.2014 г. at 13:14, vrajcheff написа: ... в каква обстановка трябва да се свири. Нивото на децибелите. Къде да сложиш усилвателя в стаята. Размера на стаята има ли значение за силата на звука. Всичко има значение. Ако репетираш сам вкъщи просто намали волумето, силното свирене не означава по-добро свирене. Ако си с група - вече ти препоръчаха тапи. Все пак там зависиш и от силата на другите инструменти. За стаята ... това вече е цяла наука. Идеалният вариант е помещението да е звукотретирано. В случай, че не е (най-вероятно ), търси максимално голяма, добре обзаведена стая. Постави усилвателя върху стол/легло/стойка или каквото и да е стига да не е директно на пода. Ориентирай го към центъра на стаята и се старай да свириш пред него. Тези съвети няма да ти спасят ушите, но поне това, което чуваш с тях ще е малко по-близо до това, което излиза от говорителя/ите. Ако получите шум в ушите, който до 24 часа не е намалял осезаемо, бързо отивайте на лекар. Аз го направих на 4-5ия ден ... и вече 20 години с едното ухо чувам само ниски честоти + въпросния шум. Поздрави! 1 Цитирай
L.K. Отговорено Август 5, 2014 Отговорено Август 5, 2014 Част от нещата съм ги преживявал. Понеже не се занимавах професионално с музика успях да огранича щетите навреме. След това започнах да харесвам и свиря по-лежерна музика с по-малко барабани и децибели. Препоръчвам! Цитирай
Recommended Posts