Jump to content
Българският форум за музиканти

Разложени акорди?


Recommended Posts

!! Предопреждение - темата е за обикновени хора !!

 

Здравейте на всички!

 

Свиря на акустична китара от около 1, година и половина. Вече взе да ми става страшно монотонно и скучно. Всеки път едно и също. Я някой сол, я акорди с моето магарешко пеене, акомпанимент и подобни. Няма нищо ново. Скука, скука, скука. То до края на месеца ще си купя и електричекса китара, но мисля, че човек, ако знае да свири на акустична или класическа китара, ще може да свири и на електрическа на ниво, така, както човек, който може да свири добре само на пиано, ще може на какъвто и да е скъп синтезатор да свирука.

 

Дайте някакви съвети, нещо да намеря от интернет. Как ли не съм писал и нищо не ми излиза за разложените акорди. Всеки, който е виждал как някой ром свири чалга на китара знае за какво говоря. Но аз не говоря просто за стила музика, а по-скоро за следваща стъпка. Чувал съм, че може да се свири класика на разложени акорди.

 

Ако знаете някакво други интересно нещо и с него помогнете, например бас, или нещо такова. Въпроса е да се върви напред и да се напредва, да се учат нови неща, да се усвояват и по-трудни и т.н. Аз като започнах, мислех, че никога няма да мога да правя ФА и СИ мажор, но ето, че мина време и се очудвам от себе си.

 

Мисля, че има и много други подобни в моето положение, когато всичко с китарата става скучно, и сякаш биеш на едно и също място...

 

Само недейте с класичеката китара и с това да се ходи на уроци. Това става когато си много малък, аз сега съм на 18 и не знам дали някой на моята възраст би отделил време и нерви за тях.
Търси се нещо практично, като за обикновени хора, ;д

 

Благодаряяяяяяяяяяяяяяяя! :godbless: :godbless: :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мога да само да предполагам какво искаш да попиташ, ама да кажем, че ти липсва следващата цел.

Та е ти цел (освен заучаването на Учудване, предУпреждение и други подобни....):

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявай,а  дали си споменал нещо за уроци  , айде , да не е класическа китара, че знам това си направо срамно и за загубеняци....ами някакви уроци..ей така , някой да ти покаже тези тайнствени разложени акорди...ще е хубаво. Ама прав си - време и нерви си трябват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да звучи обезсърчително, но

Без уроци по-далеч от Фа трудно ще стигнеш.

 

Осемнадесет години не е преклонна възраст, една учителка по пиано ми разказа за осемдесетгодишен свой ученик, който напредвал много добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво им е на разложените акорди та си се шашнал? С дясната ръка хващаш акорда, а с лявата го го изсвирваш тон по тон, от най-ниския към най-високия тон. По-лесно става ако свириш с пръсти - палецът е за басовите струни, показалецът, средният и безименният - за по-тънките. Може да редуваш струните в различна последователност - например 6 - 3 - 2 - 1 - 2 - 3 или 6 - 1 - 2 - 3 - 1 - 2 и т.н. С перо редуваш по същия начин, но ще са ти нужни повече упражнения. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявай,а  дали си споменал нещо за уроци  , айде , да не е класическа китара, че знам това си направо срамно и за загубеняци....ами някакви уроци..ей така , някой да ти покаже тези тайнствени разложени акорди...ще е хубаво. Ама прав си - време и нерви си трябват.

И кое е срамното на Класическата китара ? Това, че е в пъти по-трудна и за постигане на добро ниво са нужни години, не означава че е за загубеняци. Виж Анелио Дезидерио например как свири и после говори , че е загубеняк. Аман от невежи хорица. Както и да е, по темата- за свирене с пръсти препоръчвам арпежите на Джулиани или Карлеваро.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Да, мисля че арпежи е думата за разложените акорди. По отношение на PlamenM, не си прав -  сигурен съм,  че се шегува.

Редактирано от sardaesox
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Шегувах се , разбира. Без имам особено ниво, свиря на класическа китара - както класика , така и други стилове вече над 20 години.

Твърдя, че от дидактична гледна точка , класическата школа създава правилната основа, стойка и култура на четене на ноти ( да , знам Джими Хендрикс не е чел ноти). След това всеки е свободен да нагоди музиката и отношението към инструмента по начин, който му харесва.

 

 

От друга страна , не знам как сметна че е в пъти по трудна  - всеки стил си има своите предизвикателства и особености. Въпреки опита си с класиката, в момента си чупя пръстите с базисни неща във фламенкото  и започвам от А и Б. Така че няма по лесно и по трудно, всичко е трудно и изисква посвещение...(разложените акорди също..)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявай в такъв случай, но от поста ти няма как да разбера ако е шега( в този форум рядко влизам поради причината , че е пълно с хора които идея си нямат за каква става дума и пишат безумни неща)За трудността от чисто техническо отношение по-трудно от класиката няма( фламенкото използва класическата техника + някои характерни само за него  алдзаплата например) От музикална гледна точка отново класиката е на чело, но трябва да призная, че джаза не и отстъпва. При фламенкото е малко по-особено. На мен лично класическото фламенко ми е скучно, но джаз-фламенкото( стилът на Великият Пако) е съшо на високо ниво. Иначе ако видиш поп и рок музиката ( която е светия граал за 99% от народа) освен тоника и доминанта друго няма. Изключения има- например Цветан Недялков е бил класически китарист и на електрическата китара е змей. Друг пример е Сатриани. 

ПС. Пламене, имам интерестни школи за фламенко на Juan Martin ( 0-5 level). За начинаещи фламенкари са екстра. Ако искаш пиши лично и ще  ги пратя :) Всичко хубаво :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Толкова категорично и в същото време субективно.  И накрая  като даде имена за пример   съвсем се обърках за какво говориш :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Две песни трябва да се научат наизуст. Това са:

https://www.youtube.com/watch?v=8pPvNqOb6RA

призната за най-добрата песен на века и:

https://www.youtube.com/watch?v=Tj75Arhq5ho

От тях се усеща (без учител) въздействието на "разложените" акорди или арпежи. Жена ми ги нарича аспержи. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.