posveteniat Публикувано Май 8, 2014 Публикувано Май 8, 2014 !! Предопреждение - темата е за обикновени хора !! Здравейте на всички! Свиря на акустична китара от около 1, година и половина. Вече взе да ми става страшно монотонно и скучно. Всеки път едно и също. Я някой сол, я акорди с моето магарешко пеене, акомпанимент и подобни. Няма нищо ново. Скука, скука, скука. То до края на месеца ще си купя и електричекса китара, но мисля, че човек, ако знае да свири на акустична или класическа китара, ще може да свири и на електрическа на ниво, така, както човек, който може да свири добре само на пиано, ще може на какъвто и да е скъп синтезатор да свирука. Дайте някакви съвети, нещо да намеря от интернет. Как ли не съм писал и нищо не ми излиза за разложените акорди. Всеки, който е виждал как някой ром свири чалга на китара знае за какво говоря. Но аз не говоря просто за стила музика, а по-скоро за следваща стъпка. Чувал съм, че може да се свири класика на разложени акорди. Ако знаете някакво други интересно нещо и с него помогнете, например бас, или нещо такова. Въпроса е да се върви напред и да се напредва, да се учат нови неща, да се усвояват и по-трудни и т.н. Аз като започнах, мислех, че никога няма да мога да правя ФА и СИ мажор, но ето, че мина време и се очудвам от себе си. Мисля, че има и много други подобни в моето положение, когато всичко с китарата става скучно, и сякаш биеш на едно и също място... Само недейте с класичеката китара и с това да се ходи на уроци. Това става когато си много малък, аз сега съм на 18 и не знам дали някой на моята възраст би отделил време и нерви за тях.Търси се нещо практично, като за обикновени хора, ;д Благодаряяяяяяяяяяяяяяяя! :godbless: Цитирай
synchu Отговорено Май 8, 2014 Отговорено Май 8, 2014 Мога да само да предполагам какво искаш да попиташ, ама да кажем, че ти липсва следващата цел. Та е ти цел (освен заучаването на Учудване, предУпреждение и други подобни....): 5 Цитирай
PlamenM Отговорено Май 8, 2014 Отговорено Май 8, 2014 Извинявай,а дали си споменал нещо за уроци , айде , да не е класическа китара, че знам това си направо срамно и за загубеняци....ами някакви уроци..ей така , някой да ти покаже тези тайнствени разложени акорди...ще е хубаво. Ама прав си - време и нерви си трябват. Цитирай
Old Times Отговорено Май 8, 2014 Отговорено Май 8, 2014 Може да звучи обезсърчително, но Без уроци по-далеч от Фа трудно ще стигнеш. Осемнадесет години не е преклонна възраст, една учителка по пиано ми разказа за осемдесетгодишен свой ученик, който напредвал много добре. Цитирай
Басурендер Отговорено Май 8, 2014 Отговорено Май 8, 2014 piamipi - Юлиян Марков " С китара на купон" Цитирай
Dirk Отговорено Май 9, 2014 Отговорено Май 9, 2014 Няма възрастова граница!Ако ти се иска да направиш нещо, го направи! 1 Цитирай
Fats Отговорено Май 11, 2014 Отговорено Май 11, 2014 Какво им е на разложените акорди та си се шашнал? С дясната ръка хващаш акорда, а с лявата го го изсвирваш тон по тон, от най-ниския към най-високия тон. По-лесно става ако свириш с пръсти - палецът е за басовите струни, показалецът, средният и безименният - за по-тънките. Може да редуваш струните в различна последователност - например 6 - 3 - 2 - 1 - 2 - 3 или 6 - 1 - 2 - 3 - 1 - 2 и т.н. С перо редуваш по същия начин, но ще са ти нужни повече упражнения. Цитирай
oziato Отговорено Май 17, 2014 Отговорено Май 17, 2014 Извинявай,а дали си споменал нещо за уроци , айде , да не е класическа китара, че знам това си направо срамно и за загубеняци....ами някакви уроци..ей така , някой да ти покаже тези тайнствени разложени акорди...ще е хубаво. Ама прав си - време и нерви си трябват. И кое е срамното на Класическата китара ? Това, че е в пъти по-трудна и за постигане на добро ниво са нужни години, не означава че е за загубеняци. Виж Анелио Дезидерио например как свири и после говори , че е загубеняк. Аман от невежи хорица. Както и да е, по темата- за свирене с пръсти препоръчвам арпежите на Джулиани или Карлеваро. 1 Цитирай
sardaesox Отговорено Май 18, 2014 Отговорено Май 18, 2014 (Редактирано) Да, мисля че арпежи е думата за разложените акорди. По отношение на PlamenM, не си прав - сигурен съм, че се шегува. Редактирано Май 18, 2014 от sardaesox Цитирай
PlamenM Отговорено Май 18, 2014 Отговорено Май 18, 2014 Шегувах се , разбира. Без имам особено ниво, свиря на класическа китара - както класика , така и други стилове вече над 20 години. Твърдя, че от дидактична гледна точка , класическата школа създава правилната основа, стойка и култура на четене на ноти ( да , знам Джими Хендрикс не е чел ноти). След това всеки е свободен да нагоди музиката и отношението към инструмента по начин, който му харесва. От друга страна , не знам как сметна че е в пъти по трудна - всеки стил си има своите предизвикателства и особености. Въпреки опита си с класиката, в момента си чупя пръстите с базисни неща във фламенкото и започвам от А и Б. Така че няма по лесно и по трудно, всичко е трудно и изисква посвещение...(разложените акорди също..) 1 Цитирай
oziato Отговорено Май 19, 2014 Отговорено Май 19, 2014 Извинявай в такъв случай, но от поста ти няма как да разбера ако е шега( в този форум рядко влизам поради причината , че е пълно с хора които идея си нямат за каква става дума и пишат безумни неща)За трудността от чисто техническо отношение по-трудно от класиката няма( фламенкото използва класическата техника + някои характерни само за него алдзаплата например) От музикална гледна точка отново класиката е на чело, но трябва да призная, че джаза не и отстъпва. При фламенкото е малко по-особено. На мен лично класическото фламенко ми е скучно, но джаз-фламенкото( стилът на Великият Пако) е съшо на високо ниво. Иначе ако видиш поп и рок музиката ( която е светия граал за 99% от народа) освен тоника и доминанта друго няма. Изключения има- например Цветан Недялков е бил класически китарист и на електрическата китара е змей. Друг пример е Сатриани. ПС. Пламене, имам интерестни школи за фламенко на Juan Martin ( 0-5 level). За начинаещи фламенкари са екстра. Ако искаш пиши лично и ще ги пратя Всичко хубаво Цитирай
ultramega Отговорено Май 19, 2014 Отговорено Май 19, 2014 ^ Толкова категорично и в същото време субективно. И накрая като даде имена за пример съвсем се обърках за какво говориш Цитирай
travelcaster2 Отговорено Май 19, 2014 Отговорено Май 19, 2014 Две песни трябва да се научат наизуст. Това са: https://www.youtube.com/watch?v=8pPvNqOb6RA призната за най-добрата песен на века и: https://www.youtube.com/watch?v=Tj75Arhq5ho От тях се усеща (без учител) въздействието на "разложените" акорди или арпежи. Жена ми ги нарича аспержи. 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Май 19, 2014 Отговорено Май 19, 2014 Темата роди следния виц: -Кои акорди са любими на блек метълите? -Разложените! 3 Цитирай
sparki Отговорено Май 24, 2014 Отговорено Май 24, 2014 Според мене няма значение че си на 18 и аз на толкова започнах, но е хубаво да се ходи на уроци сам трудно ще напреднеш Цитирай
Recommended Posts