Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Купих си китара изцяло много запазена но открих един проблем който немога да разреша.В грифа има един голям болт дето криви грифа на горе и надолу обаче той е искиривен нагоре и струните са много високо на 12 прагче 7мм.Пробах да го отвъртя отгоре че да си сваля струните и да изправя грифа обаче някой се е опитвал да го върти пред мен и е ''изял'' резбата на шестограма и сега какво ли не пробвах и немога да го врътно но и не съм сигурен на каде трябва да въртя.Някой сблъсквал ли се е с такъв проблем или ако имате идеи давайте защото почвам да се отчайвам.

Отговорено (Редактирано)

Можеш да потърсиш шестограм, който е един вид "заострен" (с трапецовидно сечение) и обхваща 2 съседни размера и с лек натиск да пробваш. (Това нещо, за което говориш не е точно болт - начича се truss rod и е едно "железо" по цялата дължина на грифа. Извинявай ако вече си наясно ;) ) По принцип трябва да се внимава, защото при пренатягане е възможно да се счупи самия truss rod, което би било много лошо. Инфо тук.

Някои видове се контролират от две страни - възможна е корекция и от страната на грифа, която е откъм тялото, но понякога грифа трябва да се махне, за да има достъп. Това е предимно при гриф, захванат с болтове. 

Има и още един вариант, който не винаги се съобразява: тръс рода да е добре, но грифа да е "потънал" в тялото, става въпрос за ъгъла между грифа и тялото, който може да се коригира чрез "подложки" и тн. Иначе и за препоръчване - лютиер.

Редактирано от megaliubo
Отговорено

Кви 7 мм,леле..,по скоро проблема е както го описа колегата и реално без снимки или инфо за модел "запазена китара"  с едно кюфте разстояние на 12-то никой не може да даде съвет,не метаме боб ,форума ще ти помогне,но задай коректно въпроса..

Отговорено (Редактирано)

Евентуалното решение за разбитият шестограм е

Грип винт "Bison" - многократно съм го изпробвал за развалени профили на винтове за отверка, но не ми се е налагало да го прилагам за шестограми. Продава се в Бриколаж, Практикер и др.Опитай го и виж тази моя тема http://forum.muzikant.org/topic/124196-%D0%B6%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/?hl=%D0%B6%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5

Редактирано от Лими
Отговорено (Редактирано)

Вероятността да е разбит шестограма ми се струва много малка - та там не се върти с такава сила, че чак да се разбие шестограм, егати! Не, че не може да се случи, всичко е възможно, ама ми се струва малко вероятно. По-скоро не се ползва ключ с правилния профил - не винаги е шестограм (за пример, гибсънските ключове).

Може да е с инчов размер (обикн. амер) , може всичко.

Ако е прецакан шестограма, с някакво зверско насилие над него, нищо чудно да е скъсан и тръс рода, щом (ако) е толкова сгънат грифа ... абе фърляме боб, както казва Хилбили. Ама 7 мм на 12то е направо невероятно ... дори не мога да си го представя.

Да се отиде на лютиер, викам аз. 

Иначе, за инчови (или разбити) шестограми, по-малки или по-големи (като не съм имал такъв съответен), съм ползвал т.нар. "еврейска звезда" - обикн става, но внимателно, все пак. 

Редактирано от viksps
Отговорено

Моля автора да постне снимки, че много интересно звучи тоя екшън... Представям си грифа като лък... ама на обратно. Логично е такова нещо да ти е направило в впечатление, още като си вземал китарата...

А иначе, ако е счупетн тръст рода и ако китарата е с лепен фингърборд, а не цяло парче гриф/фингърборд - евентуално лютиер може да го разлепи, да смени тръст рода и така. Разбира се, ако си заслужава сумата за ремонта, спрямо цената на китарата.