Jump to content
Българският форум за музиканти

Пентатоника?


krasito

Recommended Posts

Значи номер на прагче. n е променливо число, което избираш в зависимост от това коя точно пентатоника свириш(както може би знаеш, пентатониката не е една).

 

Ако n e 1,  значи  n+3=4, n+5=6....

 

Загледай се внимателно и ще видиш, че дясната "колона" от точки на всяка картинка е идентична с лявата "колона" на следващата картинка. Ако ги сглобиш мислено, се получава по-голяма фигура по цения гриф, която местиш  по грифа (избираш n), в зависимост от това, в коя тоналност свириш пентатониката.

 

A_Minor_Pentatonic_Neck_Diagram_Pic_r2_c

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може ли да питам тогава най-ламерския въпрос:

Каква е разликата между гама "до-ре-ми-фа-сол-ла-си-до" примерно и тази пентатоника, която както виждам е "ми-сол-ла-си-ре" , защо ги няма останалите 2 ноти? :blush:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Много мразя такива хора като ultramega, които се правят на интересни ... Какво ти пречи да отговориш на kiik, след като е питал сигурно не си е "отговорил сам" ..

Мисля, че ги няма другите 2 ноти, защото това е пентатоника(т.е. има 5 ноти, а не 7), но не съм сигурен ;)

Evtim Djerekarov, може ли линк към темата за за паралелният мажор/минор, че не я намирам

Редактирано от krasito
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и другото което не разбрах е - тези фигури на различните видове пентатоника могат ли да се местят на различни прагчета, например на 1-вото, 2-рото, 3-тото и т.н?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пентатониката е една - в случая Mинорна Пентатоника, състояща се от 5 позиции по целия гриф, с едни и същи тонове, започващи от различен тон всяка една позиция. Ако почваш от различни прагчета един и същи шейп, сменяш тоналността. Тотално ще се объркаш. Всичко зависи от това в/у какви акорди свириш, прогресията каква е.За да ти стане по-ясно научи всички тонове по грифа поне до 12-то прагче всички струни!

 

Паралелният мажор/минор ти е на втора страница, как не го намираш? Пише relative major/minor. Приемам, че не разбираш английски, което не е задължително, но всички уроци добри такива в нета са на английски.

 

krasito, ако не разбираш английски и по принцип най-добре хвани учител. Мога романи да ти обяснявам, но никой няма време за  това. На всички времето ни е скъпо. Иначе евала на Varbanov за статиите. Полезни за всички. Но аз предпочитам да свиря през  това  време(вместо да правя статии). Ако зададеш стегнат конкретен въпрос, ще отговоря с удоволствие. Така зададен е много общ. Успех!

Редактирано от JacksonSoloist
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мрази когото си искаш.

 

Но искам да ти кажа, че хора, които ги мързи да помислят елементарни неща (да не говорим, че има къде да се потърси и прочете за 10 мин. максимум) не са особени любимци на публиката, така да се каже...  :whistle:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как мислите, дали не се поизчерпа темата... А и не съм проверявал, сигурно има немално подобни теми в историята на форума.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Krasito, като влезеш в баничарница, сигурно казваш: "Дай една баница!".

Не е задължително, но по-добре би било: "Добър ден, бихте ли ми дали една баница".

Разликата между баничарницата и форума е, че тук никой не е задължен да ти даде баница in the first place :)

Нищо лично иначе де...

 

P.S. И после има една друга вълшебна думичка : "благодаря"...

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

А как се разбира коя пентатоника е мажорна или минорна? Аз намерих това. R би трябвало да е основната нота, но не може ли например от минорните скали да се използва втората, като основната нота тогава ще и бъде например фа(ако се започне от първа позиция), а няма основната да е ре, както е показано на тази скали?

 

                                        Minor pentatonic scale                                                                                         Major pentatonic scale

 

pentatonic-scale-diagrams-guitar.gif          pentatonic-major-scale-diagrams-guitar.g

Редактирано от krasito
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Крайно време е да започнеш да четеш и мислиш повече, отколкото да питаш, поне по тая тема.

С R е означена тониката(root note). Първите 5 и вторите 5 картинки обрисуват едни и същи форми, просто при първите тониката е означена така, че илюстрациите отговарят на минорна пентатоника, а във вторите 5 - на мажорна.

 

Ако не разбираш тия неща добре, ходи малко на уроци по солфеж или поне си дръпни програмка за трениране на слуха, в която има разни гами. Търси "ear training". Трябва най-малкото, като видиш формите, да можеш да си ги изтананикаш на ум или на глас.

Музиката е изкуство на чуването, възпроизвеждането и представянето, а записването и систематизирането на теорията са изключително важни и неизбежни, но спомагателни неща.

Трябва да можеш да чуваш и да си представяш. Никой не е неписал прекрасна музика, само защото добре е познавал теорията и записа.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.