krasito Публикувано Март 15, 2014 Публикувано Март 15, 2014 Това ли са всичките видове пентатоника? Пентатониката на всички прагчета може да се свири? Какво означава това "n", "n+3" ... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 15, 2014 Отговорено Март 15, 2014 (Редактирано) Значи номер на прагче. n е променливо число, което избираш в зависимост от това коя точно пентатоника свириш(както може би знаеш, пентатониката не е една). Ако n e 1, значи n+3=4, n+5=6.... Загледай се внимателно и ще видиш, че дясната "колона" от точки на всяка картинка е идентична с лявата "колона" на следващата картинка. Ако ги сглобиш мислено, се получава по-голяма фигура по цения гриф, която местиш по грифа (избираш n), в зависимост от това, в коя тоналност свириш пентатониката. Редактирано Март 15, 2014 от Evtim Djerekarov 1 Цитирай
krasito Отговорено Март 15, 2014 Автор Отговорено Март 15, 2014 Значи ако n е 1 - това е пентатоника фа мажор, ако n е 2 - това е пентатоника фа#? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 15, 2014 Отговорено Март 15, 2014 (Редактирано) Ако n е 1(на твоята картинка), това е фа минор. Редактирано Март 15, 2014 от Evtim Djerekarov Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 16, 2014 Отговорено Март 16, 2014 ..или сол диез мажор (виж темата за паралелният мажор/минор) Цитирай
kiik Отговорено Март 16, 2014 Отговорено Март 16, 2014 Може ли да питам тогава най-ламерския въпрос: Каква е разликата между гама "до-ре-ми-фа-сол-ла-си-до" примерно и тази пентатоника, която както виждам е "ми-сол-ла-си-ре" , защо ги няма останалите 2 ноти? Цитирай
ultramega Отговорено Март 16, 2014 Отговорено Март 16, 2014 Май сам си си отговорил , като се замислиш малко 3 Цитирай
krasito Отговорено Март 16, 2014 Автор Отговорено Март 16, 2014 (Редактирано) Много мразя такива хора като ultramega, които се правят на интересни ... Какво ти пречи да отговориш на kiik, след като е питал сигурно не си е "отговорил сам" .. Мисля, че ги няма другите 2 ноти, защото това е пентатоника(т.е. има 5 ноти, а не 7), но не съм сигурен Evtim Djerekarov, може ли линк към темата за за паралелният мажор/минор, че не я намирам Редактирано Март 16, 2014 от krasito Цитирай
krasito Отговорено Март 16, 2014 Автор Отговорено Март 16, 2014 и другото което не разбрах е - тези фигури на различните видове пентатоника могат ли да се местят на различни прагчета, например на 1-вото, 2-рото, 3-тото и т.н? Цитирай
JacksonSoloist Отговорено Март 16, 2014 Отговорено Март 16, 2014 (Редактирано) Пентатониката е една - в случая Mинорна Пентатоника, състояща се от 5 позиции по целия гриф, с едни и същи тонове, започващи от различен тон всяка една позиция. Ако почваш от различни прагчета един и същи шейп, сменяш тоналността. Тотално ще се объркаш. Всичко зависи от това в/у какви акорди свириш, прогресията каква е.За да ти стане по-ясно научи всички тонове по грифа поне до 12-то прагче всички струни! Паралелният мажор/минор ти е на втора страница, как не го намираш? Пише relative major/minor. Приемам, че не разбираш английски, което не е задължително, но всички уроци добри такива в нета са на английски. krasito, ако не разбираш английски и по принцип най-добре хвани учител. Мога романи да ти обяснявам, но никой няма време за това. На всички времето ни е скъпо. Иначе евала на Varbanov за статиите. Полезни за всички. Но аз предпочитам да свиря през това време(вместо да правя статии). Ако зададеш стегнат конкретен въпрос, ще отговоря с удоволствие. Така зададен е много общ. Успех! Редактирано Март 16, 2014 от JacksonSoloist 3 Цитирай
Baby Thomas Отговорено Март 16, 2014 Отговорено Март 16, 2014 Мрази когото си искаш. Но искам да ти кажа, че хора, които ги мързи да помислят елементарни неща (да не говорим, че има къде да се потърси и прочете за 10 мин. максимум) не са особени любимци на публиката, така да се каже... 2 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 16, 2014 Отговорено Март 16, 2014 Как мислите, дали не се поизчерпа темата... А и не съм проверявал, сигурно има немално подобни теми в историята на форума. Цитирай
jabs Отговорено Март 16, 2014 Отговорено Март 16, 2014 (Редактирано) Krasito, като влезеш в баничарница, сигурно казваш: "Дай една баница!". Не е задължително, но по-добре би било: "Добър ден, бихте ли ми дали една баница". Разликата между баничарницата и форума е, че тук никой не е задължен да ти даде баница in the first place Нищо лично иначе де... P.S. И после има една друга вълшебна думичка : "благодаря"... Редактирано Март 16, 2014 от jabs 1 Цитирай
krasito Отговорено Март 16, 2014 Автор Отговорено Март 16, 2014 (Редактирано) А как се разбира коя пентатоника е мажорна или минорна? Аз намерих това. R би трябвало да е основната нота, но не може ли например от минорните скали да се използва втората, като основната нота тогава ще и бъде например фа(ако се започне от първа позиция), а няма основната да е ре, както е показано на тази скали? Minor pentatonic scale Major pentatonic scale Редактирано Март 16, 2014 от krasito Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 16, 2014 Отговорено Март 16, 2014 (Редактирано) Крайно време е да започнеш да четеш и мислиш повече, отколкото да питаш, поне по тая тема. С R е означена тониката(root note). Първите 5 и вторите 5 картинки обрисуват едни и същи форми, просто при първите тониката е означена така, че илюстрациите отговарят на минорна пентатоника, а във вторите 5 - на мажорна. Ако не разбираш тия неща добре, ходи малко на уроци по солфеж или поне си дръпни програмка за трениране на слуха, в която има разни гами. Търси "ear training". Трябва най-малкото, като видиш формите, да можеш да си ги изтананикаш на ум или на глас. Музиката е изкуство на чуването, възпроизвеждането и представянето, а записването и систематизирането на теорията са изключително важни и неизбежни, но спомагателни неща. Трябва да можеш да чуваш и да си представяш. Никой не е неписал прекрасна музика, само защото добре е познавал теорията и записа. Редактирано Март 16, 2014 от Evtim Djerekarov 1 Цитирай
Recommended Posts