Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Значи номер на прагче. n е променливо число, което избираш в зависимост от това коя точно пентатоника свириш(както може би знаеш, пентатониката не е една).

Ако n e 1,  значи  n+3=4, n+5=6....

Загледай се внимателно и ще видиш, че дясната "колона" от точки на всяка картинка е идентична с лявата "колона" на следващата картинка. Ако ги сглобиш мислено, се получава по-голяма фигура по цения гриф, която местиш  по грифа (избираш n), в зависимост от това, в коя тоналност свириш пентатониката.

A_Minor_Pentatonic_Neck_Diagram_Pic_r2_c

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Може ли да питам тогава най-ламерския въпрос:

Каква е разликата между гама "до-ре-ми-фа-сол-ла-си-до" примерно и тази пентатоника, която както виждам е "ми-сол-ла-си-ре" , защо ги няма останалите 2 ноти? :blush:

Отговорено (Редактирано)

Много мразя такива хора като ultramega, които се правят на интересни ... Какво ти пречи да отговориш на kiik, след като е питал сигурно не си е "отговорил сам" ..

Мисля, че ги няма другите 2 ноти, защото това е пентатоника(т.е. има 5 ноти, а не 7), но не съм сигурен ;)

Evtim Djerekarov, може ли линк към темата за за паралелният мажор/минор, че не я намирам

Редактирано от krasito
Отговорено

и другото което не разбрах е - тези фигури на различните видове пентатоника могат ли да се местят на различни прагчета, например на 1-вото, 2-рото, 3-тото и т.н?

Отговорено (Редактирано)

Пентатониката е една - в случая Mинорна Пентатоника, състояща се от 5 позиции по целия гриф, с едни и същи тонове, започващи от различен тон всяка една позиция. Ако почваш от различни прагчета един и същи шейп, сменяш тоналността. Тотално ще се объркаш. Всичко зависи от това в/у какви акорди свириш, прогресията каква е.За да ти стане по-ясно научи всички тонове по грифа поне до 12-то прагче всички струни!

Паралелният мажор/минор ти е на втора страница, как не го намираш? Пише relative major/minor. Приемам, че не разбираш английски, което не е задължително, но всички уроци добри такива в нета са на английски.

krasito, ако не разбираш английски и по принцип най-добре хвани учител. Мога романи да ти обяснявам, но никой няма време за  това. На всички времето ни е скъпо. Иначе евала на Varbanov за статиите. Полезни за всички. Но аз предпочитам да свиря през  това  време(вместо да правя статии). Ако зададеш стегнат конкретен въпрос, ще отговоря с удоволствие. Така зададен е много общ. Успех!

Редактирано от JacksonSoloist
Отговорено

Мрази когото си искаш.

Но искам да ти кажа, че хора, които ги мързи да помислят елементарни неща (да не говорим, че има къде да се потърси и прочете за 10 мин. максимум) не са особени любимци на публиката, така да се каже...  :whistle:

Отговорено (Редактирано)

Krasito, като влезеш в баничарница, сигурно казваш: "Дай една баница!".

Не е задължително, но по-добре би било: "Добър ден, бихте ли ми дали една баница".

Разликата между баничарницата и форума е, че тук никой не е задължен да ти даде баница in the first place :)

Нищо лично иначе де...

P.S. И после има една друга вълшебна думичка : "благодаря"...

Редактирано от jabs
Отговорено (Редактирано)

А как се разбира коя пентатоника е мажорна или минорна? Аз намерих това. R би трябвало да е основната нота, но не може ли например от минорните скали да се използва втората, като основната нота тогава ще и бъде например фа(ако се започне от първа позиция), а няма основната да е ре, както е показано на тази скали?

Minor pentatonic scale                                                                                         Major pentatonic scale

pentatonic-scale-diagrams-guitar.gif          pentatonic-major-scale-diagrams-guitar.g

Редактирано от krasito
Отговорено (Редактирано)

Крайно време е да започнеш да четеш и мислиш повече, отколкото да питаш, поне по тая тема.

С R е означена тониката(root note). Първите 5 и вторите 5 картинки обрисуват едни и същи форми, просто при първите тониката е означена така, че илюстрациите отговарят на минорна пентатоника, а във вторите 5 - на мажорна.

Ако не разбираш тия неща добре, ходи малко на уроци по солфеж или поне си дръпни програмка за трениране на слуха, в която има разни гами. Търси "ear training". Трябва най-малкото, като видиш формите, да можеш да си ги изтананикаш на ум или на глас.

Музиката е изкуство на чуването, възпроизвеждането и представянето, а записването и систематизирането на теорията са изключително важни и неизбежни, но спомагателни неща.

Трябва да можеш да чуваш и да си представяш. Никой не е неписал прекрасна музика, само защото добре е познавал теорията и записа.

Редактирано от Evtim Djerekarov