Jump to content
Българският форум за музиканти

Спрей за китара


Recommended Posts

Здравейте, откъде мога да си купя автоемайллак - спрей за боядисване на 1 китарка. Става въпрос за София. Евентуално ако има на друга основа спрейове може да ми предложите.

ПС - Може и да не пишете колко съм прост и подобни неща тип БГ форум ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

В почти всеки по-голям магазин има спрейове.

По-добре е , да са на акрилна основа.

Може да пробваш и по автобояджийници, а и да потърсиш в интернет. Има места, до колкото знам, където пълнят спрейове(в смисъл, по желание за конкретен цвят).

 

Спрейовете, които съм пробвал, водят до приемлив, но далеч че идеален резултат. Те не стават така твърди, колкото хубавите двукомпонентни лакове за пръскане, и не създават така хубава политура.

 

Пръскане направо със спрея върху дървото няма да стане, дървото ще го изпие и няма да получиш желания ефект.

Трябва първо грунд, който да се изшкури с шкурка около 800 до много гладко. Върху него(като изсъхне добре) се пръска цвят и най-често най-отгоре - прозрачен лак, който се чака дълго и накрая се полира.

 

Но.. пробвай...

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

 

ПС - Може и да не пишете колко съм прост и подобни неща тип БГ форум ;)

Хайде сега, "БГ" ти е виновно? Ти задай подобен въпрос в който и да е НОРМАЛЕН (разбирай за хора с нормално умствено развитие) форум в произволна страна, да видиш как ще те нарекат. Тук, в България сме даже прекалено толерантни спрямо умственото оскотяване, превърнало се от аномалия в норма.

 

ПП: Да ти беше хрумвало, преди да си излееш проблема, да посетиш кварталната железария или първата срещната такава в близкия град?

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Evtim благодаря за отговора, изгледах всички възможни клипове из youtube на тая тема и ще пробвам, стига да намеря. blr - съжалявам за ненормалното ми умствено развитие, просто в града, в който живея нямат това, което търся, а в София ходих в Mr Bricolage и имаха много малък избор. Викам си хората, които се занимават с подобни неща и са от София да ударят едно рамо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Хората, които се занимават с такива неща, обикновено не ползват спрейове. Аз опитах, след това си взех лакове и пистолети и да ти кажа, съм много по-доволен.

За спрейове виж в колкото строителни хипермаркети и железарии намериш - почти навсякъде ще има.

Но гледай да е свестен акрил. Има и много нефелни лакова на пазара.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз свестни спрейове не съм срещал. Стават да замажеш хладилник,пералня,джанта,някоя ръжда по трошката за да я прекараш през преглед. Единствените,с които съм постигал що-годе приличен резултат са матовите. Това,за което говориш-да се боядиса китара и да стане като свят го могат автобояджиите. Тези,които имат необходимите неща-бои,лакове,камери за изпичане.Те знаят технологията и вършат добра работа. Но не са в кварталните сервизчета. За Варна мога да кажа къде работят перфектно.Е,искат пари,но с всичко е така. Добрите резултати искат жертви.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм, но с една уговорка - едно е да изпръскаш китарата като кола, друго - като китара.

Имам предвид, последиците върху звука.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А стига бе и боята ли оказва влияние на звука.Сигурно боята трябва да е от НАСА ,лака за яхти а не за дърво.Слоя боя е средно 8 пъти по тънък от лака и няма никакво значение за звука.Просто си е играчка,но със съвременни акрилни бои и лакове се работи относително лесно и се мият с вода.Проблемът при тях е съхненето защото отнема време иначе полирането е като при ацетоновите с абразивни пасти.Спреиовете са много тънки и отичат и човек без опит трудно би постигнал задоволителен резултат.За да стане със спреи трябва да няма забележки при подготовката,но това с нещо дървено е почти непостижимо.Успех все пак.
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А стига бе и боята ли оказва влияние на звука.Сигурно боята трябва да е от НАСА ,лака за яхти а не за дърво.Слоя боя е средно 8 пъти по тънък от лака ..

 

Боята, заено с лака, оказват влияние на звука. Особено по грифа. Много се е спорило по въпроса из форума, като всеки си има свое мнение.

Това е причината, някои хора да предпочитат китари, боядисани с по-леки и тънки лакове(нитроцелулозен и т.н.), лакирани колкото да не се цапат или нелакирани(мазани с масла).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Че какво има да се спори по този въпрос? Ха,аз съм лаик тук,влизам заради интересите си от гледна точка на електрониката,но преди много време още съм чел за тайната на цигулките на известните италиански майстори-Амати,Страдивариус... Мненията тогава бяха единодушни че едно от нещата,даващи им уникален собствен и неповторим "глас" е лакът,чиято тайна майсторите са отнасяли със себе си в гроба! Когато писах по-горе за автобояджиите имах пред вид майсторлъкът им от гледна точка на визията. Далеч съм от мисълта че тези хора са наясно с "музикалността" на различните бои и лакове,но ако ида с кутиите и кажа "Шкури,шлайфай,пласт боя,шкурка,шлайф и три пласта лак!" човекът ще го направи така,както повечето от вас ще изсвирят любимата си пиеса! Поне ще се постараят да го направят без грешки! Прочетете пак първия пост и ще се съгласите с мен-човекът пита от де да си купи боя. Значи за момента проблемът е визията. До музикалността рано или късно той ще стихне,но сега на дневен ред е визията!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До тук се лоши съвети!!!

Не е добра идея да си го причиняваш това, боята ще седи мека лесно се драска и в общи линии изобщо не е оферта в което сам ще се убедиш след като си загубиш времето.

1. Можеш да ползваш авто филер (нещото което ще запечати китарата за да не попива боичките и ще запълни някои несъвършенства ако е тъмна базата се взима тъмен такъв, ако е светла светъл)

2. Шкуриш филера до постигането на идеална повърхност.

3. Пръска се база цвят какъвто си решиш на акрилна основа.

4. Лакира се с лак който се смесва с втвърдител и разредител, като е много важно как ще го пръснеш "разливането на лака" подобен тип лакове запечатват добре, твърди са и не се драскат лесно.

5. Технологията изисква техническо време за извършването на процеса м-у базата и лака, която трябва да се спазва за да не се обели.

Това се извършва с компресор и пистолет, то ако ставаше с флакон бояджиите щеше да са безработни. :greenball:

 

Иначе по темата:

Спрей можеш да си закупиш от всяка една железария но няма да е качествено. Не си прост просто не знаеш, а тук има много общо с БГ форум пълно е с инженери раздаващи в случая лоши съвети и уроци по правопис. :hooray:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно звука осезаемо се усеща върху акустични инструменти в случая може да не е такъв и колега @blr в твоя пост най-много се усеща толеранса и търпението на БГ форумите ВЪПРЕКИ ЧЕ Е ПОМОЛИЛ направо го прати на битака ГОРКИЧКИЯ.  :crying: 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

До тук се лоши съвети!!!

 Които явно не си прочел, понеже до голяма степен се припокриват с това, което пишеш.

Щом обичаш да говориш от позицията на много компетентен по боядисването, не мога да се сдържа да те попитам - можеш ли да покажеш добри снимки на поне една китара, която си боядисал, както и да дадеш информация за нея (на кого е китарата, каква е и т.н.).

 

Относно звука - има достатъчно много хора, някои от които притежаващи доста скъпи инструменти, които твърдят,ч е типа лак и начинът на нанасянето му са от значение за звука(на електрическия солидбоди инструмент). Разбира се, има и хора, които казват, че влиянието е малко, някои казват, че е пренебрежително. Сега, аз и ти едва ли ще наклоним общественото мнение по въпроса много, понеже нито сме световноизвестни майстори-китаристи, нито пък можем да се похвалим, че имаме огромни наблюдения по темата(през моите ръце са преминали доооста инструмети за ремонт, но не бих казал, че това е много показателно, без да си правил специфични експерименти). През твоите колко са минали - не зная. Единственото скорошно мнение,на човек чиято музикалност не поставям под въпрос е на Hillbilly, който си махна лака на гибсъна и го направи нещо (или го пръсна много тънко, или го маза с масла, не помня). Той каза, че така китарата повече му харесва, звучи му по-отворено, по-добре. Но знаеш - това е и въпрос на вкус. Аз за себе си съм сигурен, че разлика има. Дали тази разлика винаги дава по-добър звук при по-лек и тънък лак - не се наемам да кажа.

 

Та интересно ми е - боядисвал ли си китари, колко китари, можеш ли да покажеш някоя от тях?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Е,ся четки.. :) ,минах я леко с ленено масло и др,(има по други форуми за обработка на приклад теми) за да избие шарката на клена на топа и после с шеллак,което е зверски трудно,докато не уцелиш пропорцията (иначе задира и айде отначало)

Може и да си внушавам,но според мен звучи по ярко и изразително сега,стария лак беше доста дебел и не нитроцелулозен.

Със спрей не си е работа - бели се лесно,ако ще се боядисва - пистолет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-добрия тест да се чуе един и същ инструмент без лак/боя и вече боядисан/лакиран. Правил съм го 2 пъти и двата пъти разликата в звука е била осезаема, а при това не се изживявам като особен слухар (сред познатите ми музиканти има далеч по-тежки случаи :) ). И в двата случай става дума за бас китари, които бяха лакирани с полиуретанови лакове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.