Jump to content
Българският форум за музиканти

Поръчкова китара


Recommended Posts

Искам да си направя (да ми направят де) поръчкова китара тип ESP Alexi Laiho Signature. Частите смятам сам да си нмеря, само ми трябва лютиер да ми направи грифа и тялото.Уча в София и ще ми е най-удобно ако някой ме опътите към някой софийски лютиер, който да работи качествено, да са му приемливи цените и да е бърз и акуратен (естествено и способен да направи това).

Видях че вече има тема посветена на лютиерите, но беше толкова объркано (поне за мен), че не намерих това което търсих и за това питам сега в отделна тема.

Също ми е любопитно ако знеете колко вървят в момента цените и горе долу колко би ми излязла китарта, като доставя лично адаптера - EMG HZ H4 ; FLOYD ROSE ; ключове , потенциометър и жак.

Прилагам и снимка за по-голяма точност.

Благодаря преварително! :)

 

http://img82.imageshack.us/img82/6664/alexikg9.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хаиде бе съфорумници, никой ли не мойе да ми даде координати на няколко софийски лютиери!!!!!!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ок може ли да ми дадете някакви кординати да се свържа с тези лютиери?

телефони или e-mail...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хаиде бе съфорумници, никой ли не мойе да ми даде координати на няколко софийски лютиери!!!!!!!!

Така и ще си останеш с чакането ,брат'чет!

И аз преди време пусках подобна тема и това , което се случи е ...че чакам вече повече от 6 мес. Пакман да намери подходящата дървесина....

Аз не се и надявам вече, но ако си много навит по-добре събирай пари за LTD (по-евтината версия) или като мен се ориентирай към друг производител.

Има една полска фирма Ran Guitars , които произвеждат подобни китари по поръчка , както и техни сериини модели. Един от реклаламните им лица е Джеф Уотърс от Анаялейтър! Цените започват от $1500, но сравнено с ESP като качество на хардуера и материалите не отстъпват чак толкова, колкото е разликата в цената ( средно около 1:3). Най-добре сам да видиш за какво става въпрос и да си правиш изводи.

 

Ran Guitars

 

d03.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледах китарните уроци на Alexi Laiho за списание Young Guitar и много се изкефих, че някой е показал упражнения за ритъм китара

(и то какви :punkband: ). Ако си ги гледал там има специално близки планове на китарата му ESP RW350-AL. Ако не си ги гледал (в което се съмнявам) мога да ти кажа откъде да ги дръпнеш.

Та на въпроса за китарата: Ако наистина си решил да си правиш китара освем адаптер, ключове и флойд ще ти трябват още доста дребни нещица, като: truss rod, позиции, заключване на флойда, няколко вида винтове, плочка за жака и разни други дребулии, които по отделно струват доооста. Не знам колко пари си решил да вложиш в това смело и наистина страхотно начинание, но моят съвет е да си купиш китара "донор" която да е снабдена с гореспоменатите части (или поне с повечето) и да търсиш лютиер само да ти изработи тялото и корекциите по грифа и накрая да сглоби всичко, така че да се получи желаният ефект най-бързо и евтино.

Успех от мен и :jazzband: за начинанието.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

относно другите части който изброихте:

заключващото върви комплект с floyd rosa оригинално!

винтчета смятам че мога да намеря навсякъде

а за truss rod и позиции....нали все пак няма да правя китарата сам а търся лютиер.

 

за пича който ме посъветва да си купя друга китара - китарта не е за мен.тя е за мой много добър приятел който не живее в българия и е стращен почитател на алекси.той не иска подобни китари , но не може да си позволи оригинала който е около 2000евро за това предпочита да е поръчкова и поради това че се за зимавам с киатри от 10 годинки реши да ме помоли аз да направя поръчката и да проконтролирам всичко.

както и да е....много благодаря на всички че сте писали и сте се опитали да ми помогнете! :P

все пак ако се сетите още някой лютиер от софия го напишете а аз ще се свържа с pacman.

още веднъж БЛАГОДАРЯ!

btw пратете ми оня линк с уроците...не съм го гледал....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Айде момчета....давайте нови предложения за софийски майстори че още никой не съм намерил......не знам явно се плашат от проекта :jazzband:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо точно софийски трябва да са? :D Ако не е проблем идване до Пловдив 1-2 пъти, може да наминеш и насам, имаме си доста кадърни майстори, които не се плашат от подобни проекти... ;)

 

Ето ТАЗИ китара е правена при нашия небезизвестен Иван Вълчинов (нищо че пише Jackson), мисля че няма да му представлява проблем да направи и тип Алекси Лайхо ;)

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защото уча в софия медицина четвърта година и малко нямам доста излишно време че да отделя за пътувания до пловдив........но както е тръгнало май ще се наложи.

:Dмного благодаря за препоръката на пловдивския майстор, може ли да му дадеш някакви кординати че да мога да се свържа с него?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Сега, това е тема отпреди точно една година и вероятно вече си си решил въпроса с тази китара, но не пречи да се каже това-онова в допълнение, защото съм я пропуснал когато е била актуална.

 

Ако цената е нещото, което те кара да си поръчаш китара при лютиер, вместо да си купиш от магазина или на старо от някого, то на първо място трябва да споменем, че поръчковите китари рядко излизат по-евтино от "купешките", освен това при поръчковите често се налага да чакаш с месеци поради доста различни причини.

Ето защо, съвсем правилно те посъветваха просто да си купиш (или твоят приятел да си купи) LTD - евтина серия на ESP.

 

Другото е за самата китара.

Моделът, който ползва Алекси Лайхо, и който е известен като "ESP Alexi Laiho" всъщност е стар и не е разработен специално за него, а е китара, която ESP произвеждат от години насам под името ESP-SV (SV = Standard V).

Един от основните употребители на този модел е Кай Хансен.

Естествено, при "Лайхото" има някои малки доразкрасявания и особености, и именно те правят китарата на Алекси "сигничър", а не обикновено SV.

Интересно е, че няколкото модела от серията "Лайхо", които ESP предлагат на пазара са с малко по-дълъг долен рог от истинската китара, която ползва Алекси Лайхо. С други думи, продават се под неговото име, но са доста по-различни от неговата истинска сигничър китара.

А иначе като цяло моделът ESP-SV е краден от Джаксън Роудс, като, разбира се, са вкарани някои изменения - тялото на ESP-то е осезаемо по-голямо от това на Джаксъна, има изрязване за достъп до високите прагчета и има на гърба си издълбана вдлъбнатина за шкембето.

Предполагам, че всеки лютиер в БГ ще се навие да ти изработи такова животно, но всичко много зависи и от това доколко искаш да е 1:1 с оригинала (който е neck through, а това усложнява и оскъпява нещата откъм изработка).

Освен това ще трябва да се слага байндинг на фретборда, което е трудоемка и прецизна операция и ще ти искат повече мангизи и за нея.

Има и друго - инлеите на едната китара на Лайхо са коси (коса = селскостопански инструмент), а на другата са "shark tooth" (не "shark fin"). И двете са особени и нелесни за изработка инлеи, което, предполагам, също ще ти натовари цената.

Наистина ще е много разумно да си купиш LTD. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако се поръча при определени лютиери, китарата ще стане много качествена.

Да - ще се чака няколко месеца.

Да- ще излезе примерно 1500 лв.

 

Но ще е китара!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам чувството, че китарата ще се поръчва при лютиер от съображения за евтиност.

А това като че ли изключва цена от 1500 лева.

За сравнение LTD-та са по около 1000 лева.

Сега като се замисля, може и да се появи БГ лютиер, който да сглоби само дървенията, боята и инлеите за 1000 лъва.

Като нищо даже.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.