никони Отговорено Януари 31, 2014 Share Отговорено Януари 31, 2014 Имах предвид да четеш учебници и книги на български. Има предостатъчно литература. С това четене на статии на английски ми се струва че тикаш каруцата пред магарето... Имам предвид, че ако си запознат с основите на материята и знаеш кое какво е на български, след това научиш техническите термини, които се ползват в английския ще имаш полза от тези статии. В противен случай се получава това, което виждам все по често в постовете на много хора във форума - написани една камара глупости, гарнирани с няколко термина на английски, които пишещия очевидно не разбира или има съвсем бегла представа за значението им, като си мисли че така изглежда по компетентен, образован и знам ли още какво...Вятър и мъгла... Всеки сам си решава , какво да прави и пише, но аз например на такива постове не отговарям - не виждам смисъл да си губя времето да гадая какво всъщност е искал да попита някой си. Не пиша за да се заяждам с теб. Просто ти давам съвет - вземи си няколко учебника на български и учи. Виждам че постоянно все нещо правиш - имаш желание, интересно ти е - като понаучиш повечко ще е съвсем друго - други идеи и технически решения ще ти се завъртат в главата... Ако искаш мога да сканирам някоя друга книга / имам и няколко сканирани/ и да ти ги пратя. 3 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
emosms Отговорено Януари 31, 2014 Автор Share Отговорено Януари 31, 2014 (Редактирано) Очевидно ГИ разбирам на английски.А ако е нещо прекалено абстрактно, нямам подготовка за него, и на български пак няма да го осмисля. Ако вие не разбирате термините, какво означават на английски, спокойно имате право да си мислите, че си ги измислям (но не си ги измислям). --- Не ме интересува примерно как точно е изведена формулата 1,414 за синусоидата, нещо ще е с тригълник по графиката сигурно.Синус и косинус ако тр. да смятам нещо, ще си го преговоря.Дори логаритъм, всеки път ако тр. да смятам си го припомням какво беше, щото не го ползвам всеки ден.Мога да прочета, да го разбера що годе, и утре ще съм го забравил, както и мн. други безброй детайли ---- В крайна сметка що годе формулирах проблема на чист български, и съответно на чист български едва ли не се опитваха да ми обяснят, че няма такъв филм??? Май нямаше нужда. --- Във въпросните статии на английски пише точно за това. Т.е. дефакто има такъв момент. Но пак се свежда до тестове с товари, за да се види конкретния траф какво поведение има. ---Ако не е така (не съм го разбрал на английски, не съм го описал на български), спокойно може да ме коригирате, но по съществото на проблема. п.п в крайна сметка не знам дали трафа дава съответно напрежение и ток по спецификации и ме съмнява, че може да не е така. Откъде да го смятам и колко точно да очавам да е сметнатото.При разлика в напрежението между празен ход и номинален товар има стотина волта разлика.Не че не може да се донагласи, но много неща може станат по средата, примерно разлика от двайсетина волта спрямо очакваното, която не би трябвало толкова да ме притеснява Toва ли е обяснението? Редактирано Януари 31, 2014 от emosms Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
synchu Отговорено Януари 31, 2014 Share Отговорено Януари 31, 2014 Вероятно този софтуер е познат, но все пак. Полезна работа: http://www.duncanamps.com/psud2/ Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
никони Отговорено Януари 31, 2014 Share Отговорено Януари 31, 2014 Безмислено беше да пиша - ти очевидно знаеш всичко.... 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Февруари 8, 2014 Share Отговорено Февруари 8, 2014 Само да вметна, че в тази тема има повече пъти AC & DC, отколкото в темите за AC/DC... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
emosms Отговорено Февруари 8, 2014 Автор Share Отговорено Февруари 8, 2014 (Редактирано) Еми темата изглежда е за AC/DC, за правилно използване на БКЕ (български книжовен език), за източниците на информация при обучението по електроника и т.н.Оказва се, че никой не знае дали при товар/ток, колкото дават трафа по спецификации, ще имаме DC = AC или пък ще имаме DC=1,414*AC (доста по-кратко е за изписване). Това при пълен изправител, с грец.Дали при номинален товар ще имаме примерно DC = AC, напрежение без товар DC = AC*1,414 (или там някъде), при при товар черпещ половината от номиналния ток - напрежение някъде по средата (т.е. някаква линейна зависимост между тока и напрежението, както се очаква по закона на ом). ---Тъй като никой не ги знае тези неща, и пак повтарям за какво ставаше въпрос, и ще си го тествам с няколко мощни резистора, за да видя практически какъв ще е пада на напрежение при различен ток на покой на лампите. ---Ако се окаже, че зависимостта между ток и напрежение мн. проста и няма нужда да я преоткривам, сърдечно благодаря за уроците по български, за общите приказки и т.н., толкова характерни за този форум .Съответно ще си поискам и надница за изгубеното време тук :D Редактирано Февруари 8, 2014 от emosms Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
synchu Отговорено Февруари 8, 2014 Share Отговорено Февруари 8, 2014 Еее това вече ми прилича на мрънкане постоянно. Ами като няма кой да ти го каже, търсиш си го сам. Мерлин има една полезна книжка за дизайн на захранвания също. Ето още един полезен документ, който вероятно е познат, но все пак http://www.hammondmfg.com/pdf/5c007.pdf 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
emosms Отговорено Февруари 8, 2014 Автор Share Отговорено Февруари 8, 2014 (Редактирано) Е тва е приказка! Тука са резисторите, тока на преамп лампата, при биасинг както си е на повечето схеми, е баш 1мА и така. На моята измишльотина с двойния триод измерих ток 0,8мА, в друг режим да отиде най много на 1.6, айде и два да е, кво толкова И днешния ден се изниза бързо бързо... Редактирано Февруари 8, 2014 от emosms Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ditronix Отговорено Февруари 9, 2014 Share Отговорено Февруари 9, 2014 Попрехвърлих темата,след първите няколко поста тя се отклони малко встрани от конкретния въпрос. Искам да споделя какво се случи при мен. Направих едно усилвателче за сина ми като отиде да учи във Варна. С TDA7294. Свирна съвсем прилично,събрах го в една почти супер кутия и го вкарахме в експлоатация. И така около година. Един ден синът се обажда и ми вика усилвателят не работи. Казах му да види предпазителите,изгорял този на входа на трафа. Пратих го да си купи бушон и да го смени. Звъни ми след малко и ми вика смених го и като го включих нещо гръмна и цялата стая в пушек. Отвори го и какво да види-единият електролит в захранването пръснат,целият усилвател-в ла..на,вторият електролит-надут и едва-едва не се пръснал и той. Както и да е,донесе го момчето и се хванах да го оправям. Електролитите-китайски,JAKEC, за 63V. Напрежението след греца-26V. Правете сметка за какво става дума! Имах и му сложих електролити на RUBICON,пазех ги за не занм какво и аз,ей тъй,да седят в шкафа,а купувах боклуци. Та много трябва да се внимава с китайските кондензатори. Сега купувам само от КОМЕТ и се презапасявам двойно откъм напрежение. А,и още нещо,не е заяждане,само искам да припомня,момчета. Цифри са знаците от 0 до 9! Всичко останало като комбинация от цифрите е ЧИСЛО! Като всяка цифра като израз на някакво количество-числена стойност- сама по себе си може да бъде и число. Но 11 е число,а не цифра! Математиката не ми е сила,но в техникума имах щастието да попадна на преподаватели,които успяха да ни набият в главите ей такива дребни нещица. Веднага се сещам и са другото такова нещо-разликата между кабел и проводник и между многожичен и многожилен Много често тия понятия се бъркат в техническите форуми,а не би трябвало,все пак сме се събрали тук интелигентни хора! 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
emosms Отговорено Февруари 9, 2014 Автор Share Отговорено Февруари 9, 2014 (Редактирано) Благодаря за насоките. Това беше първото ми съображение, максималните напрежения, дори на празен ход, с оглед подбор на кондензаторите. Второто, да предвидя какво напрежение на вторичната намотка да искам за поръчково трафче, с оглед на падовете при различен товар (съответно различни режими на лампите - от 0,8мА до 1,6-2.0мА). --- За съжаление трудно ще се подсигуря с кондензатори с двойно по-високо от максималното напрежение. Дори на 630v се намират трудно. Тествах едно трафче, изработено по изисквания 260v/10mA на вторичната намотка. Съответно измерих на празен ход: (ситуация която мн. лесно може да се случи, тъй като захранването е в отделна кутия като адаптер): - 285v променливо напрежение (285*1,414 = 402,99v) - 399!!!v изправено, с грец и кондензатор --- Като пример - видях кондензатори в ebay, на изгодна цена. Нещо не разчитам марката. По спецификации са 100uF/450v (150°C) Като размер на корпуса отговарят точно на един кондензатор, който ми се намира вкъщи. Въпросният кондензатор е 100uF/400V (105 °C) Sancon //пак китай. Друг кондензатор *100uF/450v (105 °C) Nippon. --- Дали става дума за по-нова и компактна технология, или послъгват със спецификациите ? Редактирано Февруари 9, 2014 от emosms Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 9, 2014 Share Отговорено Февруари 9, 2014 Колкото по-компактни, толкова по-лоши показатели (ESR и т.н.) и по-голяма вероятност за пробив(особено при твоите напрежения) и по-малка вероятност за дълговечност. Разбира се, могат да се кажат много странични неща и това не е на всяка цена вярно (производител, качество, технология), но като основен принцип тип "едно на ум" обикновено важи с пълна сила. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
emosms Отговорено Февруари 9, 2014 Автор Share Отговорено Февруари 9, 2014 (Редактирано) Мда, пак малко ресърч, евентуално и тестове, каква ще е толкова разликата в звука, при да речем 300v анодно и 250v анодно .//Първото е макс. допустимото, второто - нормално напрежение по спецификации за избраните лампи. И ако не е чак толкова болка за умиране, работа с по-ниското напрежение, да се мръдне още по-надолу от 450v. Редактирано Февруари 9, 2014 от emosms Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ditronix Отговорено Февруари 9, 2014 Share Отговорено Февруари 9, 2014 Евтим правилно забелязва,че по-малкият габарит е признак за по-висок ESR,т.е. по-високо вътрешно съпротивление на компонента. При напрежения от порядъка на 250-300-350V наистина е трудно човек да си осигури двукратно презапасяване откъм пробивно напрежение за кондензаторите. Затова те насочвам към КОМЕТ- продават свестни компоненти,отделно могат да доставят и чрез индивидуални поръчки от FARNEL. Разбира се,там цените са съвсем други. За по-големи или групови поръчки добра алтернатива е полският електронен магазин TME. emosms кондензаторите NIPPON CHEMICON, които споменаваш са съвсем от сой, с много добри параметри,стига да не са ментета! Ако има как да ги сравниш по ESR с други със същата стойност и пробивно напрежение лесно можеш да разбереш за какво става дума. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
synchu Отговорено Февруари 10, 2014 Share Отговорено Февруари 10, 2014 Аз използвам и бих препоръчал високоволтови електролитни кондензатори на F&T, Sprague (Atom) & Illinois Capacitor и от време на време Frolyt & TAD (които са ребрандирани различни марки през годините). Това са и едни не многото, които произвеждат аксиални кондензатори,каквито обикновено ми трябват. Досега не съм имал причини да бъда недоволен. Цените на първите три марки им са сравнително високи, но пък си заслужават спокойствието (и резултата ). Разбира се при монтаж на печатни платки размера и аксиалната конструкция не винаги са подходящи. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
emosms Отговорено Февруари 10, 2014 Автор Share Отговорено Февруари 10, 2014 (Редактирано) Еми струва си да се вземат по-свестни кондензатори. Това е единствения критичен елемент, от гледна точка на безопасност или поне дългосрочна работа на устройството. Аксиални, няма да е много удобно ---- Някой пробвал ли е на практика повдигане на потенциала на отоплението? В случая не за защита от пробив отопление/катод, при висок потенциал на катода (примерно катоден повторител), aми повдигане с примерно 5/10v на отоплението, с цел намаляване на мрежов брум при AC отопление. http://www.valvewizard.co.uk/heater.html http://www.valvewizard.co.uk/heater5.jpg С волтажния разделител за повдигане на отоплението може да се добави някакъв постоянен товар, черпещ 1-1,5мА. Така да сваля волтажа на празен ход (с... 10 волта ли, с колко :D ). Редактирано Февруари 10, 2014 от emosms Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts