Jump to content
Българският форум за музиканти

Защо съвременната електронна индустрия е калпава?


Recommended Posts

Аз не мога да разбера тая цялата полемика на всички киномани тук но мога да напиша следното.

Производителите на старите вехти апаратури използвани от музиканти едно време на дали са предполагали до къде ще се развие електрониката. А на потребителите на стари вехти апаратури бих дал съвет да се поогледат мъничко, като извадим колекционерите от тоя кюб там филма е друг. И стари и нови усилватели пушат по една или друга причина и по една или много други причини свирят лошо или свирят добре. Това, че е калпава си е мнение на хората, които го приемат за правилно, то в днешно време се правят все калпави неща качествените ги спряха през 69-та година а хубавите и евтини апаратури в магазините свършиха преди 5 години.

 

Валяк говореше за аудиофилите а до къде я докара ултра-мега-аудио-филм. :greenball:

 

На времето са се правили качествени и некачествени неща, днес пак се правят качествени и некачествени неща, след 1 000 000 години пак ще се правят качествени и некачествени неща, също така след 1 000 000 години пак ще има хора които ще пишат из нета, че на времето са се правили качествени неща имайки предпоставка за това си твърдение то било за електроника, автомобилостроене и т. н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 67
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Не си прав. Генерализираш твърде общо.

През 60-те, 70-те, 80те, началото на 90-те, дори "ширпотреба" техниката в голямата си част, от най-евтината(с най-ниски експлоатационни параметри), до най-качествената (гарантираща високо качество на възпроизвеждане и т.н.) е прилично документирана, изработена (електрически и механично) относително здраво и добре, разумно преоразмерена и задоволително надеждна.

 

За каквото и да се сетиш от тия години в бита - телевизори, кас'тфони, грам'фони, усилватели, видеоплеъри, компютри, печки, перални, хладилници и т.н. - все ще откриеш най-вече разлика в надеждността и големи разминавки в качеството, предвид очакваното такова(цена, марка и т.н.).

 

В момента, купувайки нещо, не знаеш какво купуваш. Ако купиш примерно нещо на реномирана марка за цена 4х и нещо евтино - китайско за цена 0.8х, не можеш с голяма убеденост да кажеш, кое ще издържи повече и кое ще ти свърши по-добра работа. Просто всичко се юрна в посока "лъскаво, евтино, много голяма добавена стойност", а притежаването на лъскавини, чисто културно, се превърна повече в демонстрация на социална позиция, отколкото в някаква обич към качеството.

 

Западният свят започна тотално да не се съобразява със заръките на римския клуб( понеже в тях нама нищо пазарно ) и така... докато може. После, ще се мисли.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Типичен пример за положението с марките беше вчерашният въпрос за аудио-системата SHAKE-5 на SONY.

Потрудих се, да й разгледам характеристиките в сайта на SONY и там най-нагло си пишат 2400W RMS (не PMPO).

Какво излиза - едновремешната фирма SONY - някогашният пионер, променил бита чрез много от своите иновативни устройства,

днес се е превърнала в име, което се занимава с лъжемаркетинг и продажба на полустоки.

Накрая ще се окаже, че китайската фирма "Tzun - khay - khui" лъже по-малко и продава по-надеждни стоки на по-ниски цени от "Водещи" производители на домашна техника.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Sony отдавна са фирма,бълваща битова техника под средното ниво на качество. У дома нямам нищо тяхно и няма и да имам. Колкото до ниското качество на сегашната електроника освен намесата на пазара на хиляди незнайни азиатски фирми има и една съвсем обективна причина според мен. Това е микронизацията  (слаба думичка в интерес на истината!) на електронните компоненти. Вижте само за какво става дума-един монитор на платката си има една единствена ИС с Бог знае какво ниво на миниатюризация на компонентите в нея. И зхранване. Погледнете телевизорите,да не говорим пък за смартфоните. А компютърните процесори? Милиони транзистори,събрани на няколко квадратни сантиметра (вероятно и доста по-малко!) площ! Няма как надеждността да не е по-ниска от преди! Дори според мен е на доста по-високо ниво,защото ако съпоставим преизводството преди години в количествено отношение със сегашното разликата се измерва в десетки! пъти! Пак казвам-хилядите незнайни азиатски фирми са основния доставчик на НЕНАДЕЖДНОСТ в електрониката. Личният ми опит в последните две години потвърждава един факт-правят се страхотни икономии откъм материал. Тоест силови елементи от Китай идват с в пъти по-малко количетво полупроводник в корпуса спрямо оригиналите. Елементите работят,но.... Греят и при натоварване  си отиват. Имам стотина транзистора IRF 4905,които се оказаха с 4! пъти по-малък по площ кристал пт оригинала. И какво става? Устройството с тях се нагряваше до 70 градуса,че и повече,а с оригинален транзистор температурата не надвишаваше 30-33 градуса. Диоди 1N 4148. 15mA  са им твърде много и прекъсват! Донесоха ми куп неприятности. Сега подритвам едни около 1000 броя и не смея да ги ползвам никъде. За сметка на това пък не е имало никакъв проблем с процесорите. Поръчал съм от Китайските търговци в eBay около 500 броя  PIC12F683 и не е имало дори един неработещ! Дори едните дойдоха с различна маркировка-откровени копия- IA12F683! Сега съжалявам,че не си оставих за "спомен" един от тези процесори. Та според мен икономията на материал е също една от причините за влошената надеждност на част от продукцията на електронната промишленост.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наложи ми се вчера за един фазоинвертор, да си подбера лампа с две еднакви триодни системи. Интересна констатация при подбора на лампа. Разполагам с 14 бройки 6Н9С нови, различни години на производство - 56г, 57г, 67г, 68г, 73г, 87г. - 56г и 57г и двете с абсолютно еднакъв аноден ток на двата триода, още четири лампи с разлика 3-4% в големината на анодния ток на двете системи - 67г, 68г, 73г, 87г. Останалите осем броя са с разлика от 8-10% и са 68г, 73г два броя и 5 броя производство 87г. Не знам дали това е случайно, или с годините братята руснаци са го карали все повече през пръсти. При подбор на двойки крайни лампи - 6П3С /над 30 броя/ , същата история  - по новите са с по малък аноден ток и по големи разлики в параметрите. При 6П6С положението е по добро /по малко разлики/, но тенденцията е същата. При 6П14П положението е отчайващо - всяка лампа се бори за собствена индивидуалност /събрах над 70 броя, за да мога да комплектовам двойки.../. Заради малките количества с които разполагам, не мога да твърдя със сигурност, че по лошото качество е в корелация с по късното производство, но според това което съм видял до момента е така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо съвременната електронна индустрия е калпава? (и не само тя).

Предполагаем отговор би могъл да бъде следният. От както "азиатските тигри" излязоха агресивно на световният масов пазар с ниски цени, натискът върху реномираните ветерани, като тук посоченият SONY и др. се увеличи драстично и за да не загубят пазарни позиции са принудени да влошат съотношението цена/качество. Надпреварата, разпалвана и от страхотното информационно цунами стига до истерия и принизяване на качественият контрол в масовото(и не само) производство.

Това ми разсъждение е плод на спекулация от обща култура и не съм сигурен, че е вярно!

П.П. Затова отивам да посвиря за радост и утеха!  :music336::rockon:
 

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лими, аз посочвам само факти, без да правя изводи от тях. В периода 56 г. - 87 г. година единствените азиатски тигри, които имаха производство, което надхвърляше значително вътрешното потребление бяха японците и именно те вкараха модата на евтините еднодневки. Тогава надписът Made in Japan предизвикваше същия тип асоциации като надписът Made in China в днешно време... След 10 години китайските стоки ще са сравнително качествени, и ще плюем по всичко с надпис Made in India...

 

 Това ми разсъждение НЕ Е плод на спекулация от обща култура и съм сигурен, че е вярно!

Редактирано от никони
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да вметна,че като пише СОНИ на даден продукт не значи,че е произведен в Япония нали.Японско качество в Европа може да се намери в Скандинавските страни нашия пазар изобщо не ги вълнува.Така стоят нещата и с останалите яки брандове за съжаление.Така стоят нещата и с автомобилите тези дето са произведени за северна страна не ръждясват 10-12 години,разбира се струват почти двоино,но това не пречи да се продават добре там и да не се поглеждат у нас.В общи линии получаваме това за,което плащаме и после ревем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И в един момент хората разбират, че всичко опира до плащането. То това хубаво, ама аз и милиони да имам, трябва пак да отида на майната си или да го поръчам оттам да ми го доставят (това дето ще го купувам), защото в родната мизерия никой не го предлага. Вярно е, че получаваме това, за което плащаме, но в крайна сметка често плащаме за това, защото няма по-хубаво ;)

 

P.S.: Не се заяждам, просто показвам другата страна на монетата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

O,tо всичко е до брaнд,реално,не е много по електрониката,но как се прави бизнес с модата -

Френска фирма наема български производители и хора с перфектен френски да съгласуват отношенията клиент-производител и контрол на качеството,после у некой цех в Монтана,Враца,Кюстендил шивачки правят рокли с по интересна кройка срещу 7-8 евро на ден заплащане,праска им се марката Гучи,или не ги знам модните лидери,фирмата посредник взима 10-20 евро на дреха,която после се продава по Парижките бутици за по 200-300 и нагоре..

Това не си го измислям,женЪта работи в такава фирма..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

To целия съвременен "растеж" се върти около добавената стойност, измамата и инфлацията. Мери се с числа.

Ако тия четири неща ги няма или са контролирани, то ще се окаже, че моделът е сбъркан.

А на много хора, толкова не им се иска да се оказва така... затова толкова вият срещу някои регулации в някои държави.

Всъщност, съвременният икономически модел се изроди толкова, че не може да се говори толкова за търговия и конкуренция,

колкото за кражба и лъжа. И лошото е, че много хора вече приемат това за нормално и се съгласяват с него  (особено явен пример - кредитирането). Ето след борда, като влизаха чуждите банки, имаха едно условие - да се премахнат взаимоспомагателните каси, да няма ДСК в онзи й вид(а тя не е сиц-измислица, има си я от царско време). Защо? Те ли навлякоха кризата от предната година - не. Просто им пречат на кредитните политики. Сега, като теглиш кредит, си страна единствено по погасяването, по нищо друго - лихвоопределянето и промяната в лихвите са си работа на банката. Ако искаш. Дори вече понятието "честен бизнес" изчезна от медиите.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като стана дума за кредити явно сегашните кредитополучатели са си помислили,че няма да връщат парите,като кредитните милионери тепърва ще става интересно.Всеки кредит е договор и има клаузи дето тряя се четът по няколко пъти и от адвокат хич да не ревът.Жалко и за поръчителите,защото в повечето случаи ядът дървото заради роднина,приятел и т.н.то иначе откъде ще доидат лъскавите офиси на банките да не би да произвеждат нещо само гърбят клиентите си с такси и други алабализми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Звучиш така, все едно оправдаваш банките с това "хич да не реват".

Повечето хора са наясно с кофти условията. Просто ги приемат. За това писах по-горе.

А това, че кредитополучателите мислят, че няма да връщат парите, откъде го измисли?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Самият факт,че дългове се наследяват ме отказва да взема заем,защото имам деца.Кредитополучателите през 1994-1997 не върнаха парите съгласен ли си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дълговете се наследяват само в някои случаи. Ако всичко друго вече е преписано на наследниците(на практика е тяхно), или дълговете многократно превишават активите в наследството, има неща като отказ от наследство, наследство по опис и т.н.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.