blr Отговорено Януари 28, 2014 Отговорено Януари 28, 2014 Пазарната икономика, на теория се саморегулира, като се разчита на равновесието между два човешки инстинкта: алчност и страх. На практика се оказва обаче, че алчността често надделява над страха, т.е. е по-силна дори и от инстинкта за самосъхранение. Финансовата криза от 2008 е пример именно за такъв дисбаланс в полза на алчността. 3 Цитирай
master_gamgee Отговорено Януари 28, 2014 Отговорено Януари 28, 2014 Понеже темата все пак беше за електроника и smd...преди десетина или повече години си бях взел два преампа Behringer. За цената и марката (хаха) вършиха прилична работа, докато единия се скапа. Издаваните шумове ме наведоха на мисълта за студена спойка и го отворих...и се хванах за главата. Устройството беше рекламирано като лампово в съчетание с няколко операционни усилвателя. Лампата беше вързана някъде, ама къде и как не знам, но за сметка на това беше фраш със smd-та. След размотаване по сервизи, накрая отписах устройството, но ми казаха че имало зор с някакви smd диоди, които не можело да се сменят, трябвало ново. 150 кинта...майната им. Пропуснах да кажа - устройството беше малко, като китарен процесор, с 2 потенциометъра, многостепенен превключвател за "пресети" и 4 копчета (фантомно, пад, и какво беше още...) Предложиха ми на старо лампов амп - пак на Behringer, само че голям "рак" корпус, със "старовремски" копчета и индикатори Едно копче беше счупено и уговорката беше да отворя преампа, да видя мога ли да сменя копчето и тогава да реша искам ли преампа или не. Като го отворих, видях че вътре е доста празничко, а съдържа съвсем същите платки като малкия преамп. И това устройство беше доста по-скъпичко от малкия преамп, само заради оформлението, хаха. Отказах го... И понеже си говорим за електроника, а се спомена Sony - имам един CD Плейър от много години (към 17 май) - още си бачка. Един дискмен - и той доста стар - бачка без никакви проблеми. Радиокасетофон Panasonic на 20 години - корпуса му разхлопан от мъкнене по купони, но свири без грешка, но...всичките тези устройства са с надпис отзад Made in Japan. Също и една 2 скоростна CD записвачка, която навремето струвала 400 долара. Ами още записва, но вече не я ползвам, защото кой ще ти чака толкова време. Иначе новите записвачки заминават бързо. Мисълта ми е че съм склонен да повярвам в програмираното повреждане след гаранцията при новите продукти, но си мисля и друго нещо. В голяма част от електрониката постоянно излизат нови поколения, нови модели с нови възможности и естествено много хора биха искали да си закупят новите модели (зависи за каква техника говорим де). Не подценявам желанието на бизнеса да печели повече, но си мисля и че снижаването на цената (а оттам и качеството) на новите продукти донякъде е свързано със стремежа дадена стока да бъде направена по-достъпна, така че клиента като си вземе новия продукт сега, след година да е склонен да го хвърли и да вземе следващия модел...ако си дал много лев за стария модел, няма да ти се иска да хвърлиш тези пари на вятъра. 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 29, 2014 Отговорено Януари 29, 2014 Да де, ама в много случаи и скъпите неща страдат от същото качество... То там е главното основание за критиките. Не говорим толкова за най-евтината ширпотреба. Цитирай
L.K. Отговорено Януари 30, 2014 Отговорено Януари 30, 2014 Чат-пат минавам през битака. Понякога купувам нещо заради кутията - стари суичове, мрежови комутатори, кабелни модеми, все в метални кутии, както и някои по-едрогабаритни захранвания. И повечето си работят. Солидна изработка - здрава кутия, укрепени платки, защити по входове/изходи, охлаждане с маркови вентилатори, а бе професионална направа. Не могат да се сравняват с актуалните пластмасовите високоинтегрирани гигабитови мрежови устройства, за захранванията да не говорим. Понякога ремонтирам стари лампови радиоапарати. Западните ти доставят удоволствие да работиш в тях. Стабилно шаси, качествени изолации, внимание в детайлите. Дори миризмата на спойките опиянява. И като свирне ти се отблагодарява с приятен звук. Изводът за мен е, че проблемът се крие в масовостта на изделията. Оттам пада цената, което повлича качеството. На този фон изделията в по-горните ценови класове губят от своята елитарност, съответно качествен контрол, и отварят място на супер скъпи и неясно колко добри почти бутикови high end изделия. И всичко това маскирано зад безупречен маркетинг, проучващ и пробутващ ни чужди мечти за наша сметка. А ние искаме да потребяваме, потребяваме, потребяваме. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Август 31, 2014 Автор Отговорено Август 31, 2014 (Редактирано) Едно лееекинко продължение на темата... What it costs Apple to make the iPhone 5S (16Gb)? You know those things are made in sweatshops, right? Cost for workers is 8cents per hour... Sweatshop (or sweat factory) is a pejorative term for a workplace that has socially unacceptable working conditions. The work may be difficult, dangerous or be paid a wage that is not commensurate. Workers in 'sweatshops' may work long hours for low pay, regardless of laws mandating overtime pay or a minimum wage; child labor laws may also be violated. Редактирано Август 31, 2014 от Parni_Valjak Цитирай
bsavov Отговорено Август 31, 2014 Отговорено Август 31, 2014 Едно лееекинко продължение на темата... ... И? Каква е релацията с темата? 1 Цитирай
SGEORGE Отговорено Август 31, 2014 Отговорено Август 31, 2014 Това е само хардуерната цена, но не включва софтуер, дизайн, техническо изпълнение, заплати на инженери, разработчици, адвокати, транспорт, опаковка, реклама и т.н. Искам да видя как някой ще го направи за гореспоменатата цена. 5 Цитирай
blr Отговорено Септември 1, 2014 Отговорено Септември 1, 2014 То и посочената "retail рrice" от $649 е бая далеч от това, което плащат в белите държави за този телефон. MSRP може и да е била толкова при излизането на телефона на пазара, но надали някой я е платил. Цитирай
musicman Отговорено Септември 1, 2014 Отговорено Септември 1, 2014 И аз съм учуден, че Тони изпуска труда на колегите си инженери, програмисти, дизайнери и други такива, които са направили възможно съчетанието на този хардуер да се хареса на клиента. Тук дори не слагам труда на тези, които са убедили потребителя да го купи ( маркетинг, реклама и т.н. ) Отделно за Епъл продуктите не бих употребил думата "калпав". 3 Цитирай
blr Отговорено Септември 1, 2014 Отговорено Септември 1, 2014 И въобще в електрониката, особено масовата, печалбите съвсем не са толкова големи на фона на други индустрии. Мога да направя като горната разценка за висша парфюмерия. Печалбата е 10-15 пъти! При козметиката нещата са понякога още по-брутални, да не говорим за фармацията. Това е пазарната икономика, една стока струва толкова, за колкото може да се продаде. Видяхме докъде стигна алтернативния модел, при който цените се определяха от правителствена комисия. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Септември 1, 2014 Автор Отговорено Септември 1, 2014 (Редактирано) Нищо не изпускам. Обръщам внимание на "Sweatshops", където става голямата транслация в паричните средства. И това е част от нефелността и робството, което води до огромните несъответствия... Явно обаче чувството за справедливост спира само до собствената ни изгода, колкото и изкуствена да е тя. N.B. Колкото до труда на колегите, колко са колеги е друг въпрос, непрекъснато виждам доказателства за силно завишени претенции и силно занижени качества - и в звукотехниката, и в софтуерната индустрия. Ако не беше така, нямаше да сме пълни с боклуци. Ама нали във всяка втора тема се иска инструмент и апаратура, ако може за 5 лева...А това става именно с труда на робите, неквалифицираните роби. В резултат - гладни роби, бедни потребители, калпави стоки, и много пари на неправилно място. Сега по-ясен ли съм? Единствено съм съгласен, че има индустрии, където разминаването е повече от огромно. Редактирано Септември 1, 2014 от Parni_Valjak Цитирай
blr Отговорено Септември 1, 2014 Отговорено Септември 1, 2014 Без ни най-малко да защитавам едрата индустрия, съвсем не всичко в днешни дни се произвежда в sweatshops. Всъщност, точно най-агресивните и арогантни индустрии произвеждат стоките си при много добри условия. Точно те никога не са обвинявани в неетично отношение към работната си ръка, напротив. Истинските акули действат по съвсем различен начин и последствията от тяхната дейност са далеч по-вредни за обществата от евтината боклучава електроника. Цитирай
musicman Отговорено Септември 1, 2014 Отговорено Септември 1, 2014 ^ Ами не си ги дал. Така излиза, че стойността на телефона е 195$ а го продават за 649$ с печалба 455$. Така пише на картинките. Това за мен не е обективно. Отделно да задам аз следния въпрос: Защо не ползват инженерен "sweetshop" от Китай или някъде другаде да наемат инженери или програмисти за 8 цента на час? Дали резултатът ще е същия? Дали качеството ще е същото? Или в крайна сметка sweetshop се ползва за дейности, които може да ги свърши всеки, но там са най-евтини? Дали щеше да е по-качествено ако се сглобяваше в щатите или Европа? Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Септември 1, 2014 Автор Отговорено Септември 1, 2014 (Редактирано) Позволи ми да отговоря с реална снимка, а не карикатура. Това не е от третия свят, нали? Случайно на заден план се вижда логото на ябълката пред фирмата... Рядко може да се открие вече нещо, което да се прави в "развития свят". Квалификацията ми позволява да правя точна преценка за всяка апаратура, която минава през мен. НЯМА апаратура от последните години, която да не се прави в робските държави. Който иска може да вярва, че лампите телефункен не са словашки, че TAD не са руски, че DUAL, GRUNDIG и Тelefunken са германски апаратури... Редактирано Септември 1, 2014 от Parni_Valjak Цитирай
Recommended Posts